Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał(a):

Specjalny wózek z mechanizmem do wciągania, wrzucenie na ramę pługa nierealne, w luźnej ziemi człowiek ma problem to uciągnąć a co dopiero podnieść 

No wlasnie wyglada na ciezkie a jak ciagane to nie moze byc ze z plugiem idzie na podnosniku. 

12 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Najtaniej i najprościej podwiesić bronę na pługu

Mam ta ramke pod zaczepienie brony UG3 i UG2 ale jednak przejade bronami w osobnym przejezdzie. 

7 minut temu, krzysiek1979 napisał(a):

Trzeba na bronie przyczepić ciężkie żelastwo i bedzie ok. 

U mnie na każdej, stare wozowe opony 16" to dociazaja dobrze. 

Opublikowano

Za czasów siuntki i pługa unii orkę robiłem z broną obciążoną ceowinikiem. Potem talerzówką tylko zagarniałem bruzdy i poprzeczniak. W to wjazd prosto siewnikiem. Na lekkie ziemie wystarczało. Agregat tylko na orki zimowe.

18 minut temu, Celownik07 napisał(a):

No wlasnie wyglada na ciezkie a jak ciagane to nie moze byc ze z plugiem idzie na podnosniku. 

Mam ta ramke pod zaczepienie brony UG3 i UG2 ale jednak przejade bronami w osobnym przejezdzie. 

U mnie na każdej, stare wozowe opony 16" to dociazaja dobrze. 

Opublikowano
56 minut temu, jaco512 napisał(a):

Można przyczepić kawałek szyny, dwuteownika do pługa.

Próbowałem już kiedyś, za bardzo podskakuje na nierównościach. Chyba że byłyby to krótkie odcinki połączone jakimś łańcuchem czy linka żeby się dopasowywały tylko swoje by musiały warzyć żeby po wierzchu się nie ślizgały 

Opublikowano

@Agrest- kiedyś pisałeś że czyściłeś łubin na jakimś sicie czy mi się zdaje? Muszę przygotować łubin do siewu i się zastanawiam czy czegoś nie wykombinować żeby przez wialnię wszystkiego nie przepuszczać 

Opublikowano

Panowie korci mnie żeby posiać łubin pod koniec tego tygodnia i od razu wykonać doglebówkę

Wschodnie mazowsze co myślicie? nie za wcześnie ?

Opublikowano

Poczekaj, że 3 lata temu też się spieszyłem z siewem i jechałem coś po połowie marca a na początku kwietnia przyszły przymrozki i zebrałem mniej niż wysiadłem. Z łubinem nie ma się co spieszyć .

Opublikowano
27 minut temu, drobny napisał(a):

Panowie korci mnie żeby posiać łubin pod koniec tego tygodnia i od razu wykonać doglebówkę

Wschodnie mazowsze co myślicie? nie za wcześnie ?

Mi akurat kolega ma siać ale już mu mówiłem, że pod koniec tego tygodnia albo początek przyszłego 

Opublikowano

boxer 2l + 850g pednimetaliny  bedzie ok? dodałbym 0,05l cjlomazonu ale się jednak boje 🙃

ktoś może doradzić co u niego się sprawdziło oczywiście przed siewnie. kusi mnie posiać początkiem marca łubin

Opublikowano
6 godzin temu, mat22889 napisał(a):

.... kusi mnie posiać początkiem marca łubin

Przeczytaj 5 ostatnich stron, to się wszystkiego dowiesz.

Siej, najlepsza nauka, to taka na własnych błędach. Tylko później nie płacz, że Ci herbicydy chwasty przepuściły.

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał(a):

@Agrest- kiedyś pisałeś że czyściłeś łubin na jakimś sicie czy mi się zdaje? Muszę przygotować łubin do siewu i się zastanawiam czy czegoś nie wykombinować żeby przez wialnię wszystkiego nie przepuszczać 

Kupiłem coś ponad 1m² siatki o oczkach dobranych tak by łubin nie przelatywał.

Siatka przecięta na pół i przybita do drewna . Zrobione koryto, ustawione pod odpowiednio ostrym kątem. Wszystkie drobne nasiona chwastów,  przytulia ćwiartki i część połówek nasion spadają .

Zrobione ze względu właśnie na przytulię

Opublikowano

Nie pamiętam bo kupowałem na oko, w reklamówce łubin z chwastami i testowałem.przed sklepem.

Pewno 3,5 albo 4mm

Im grubszy łubin tym lepiej brać większe oczka.

Karo np jest dużo grubszy od Oskara

Opublikowano
9 godzin temu, mat22889 napisał(a):

boxer 2l + 850g pednimetaliny  bedzie ok? dodałbym 0,05l cjlomazonu ale się jednak boje 🙃

ktoś może doradzić co u niego się sprawdziło oczywiście przed siewnie. kusi mnie posiać początkiem marca łubin

Pendimentalina 700g i boxer 3L tak to podaje i jest dobrze. W tym roku dorzucę 150g metrybuzyny i powinno być spokój z chwastami do zbioru. Co do tak wczesnego siewu to teoria mówi "tak" a praktyka "weź stoperan i poczekaj".

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Pendimentalina 700g i boxer 3L tak to podaje i jest dobrze. W tym roku dorzucę 150g metrybuzyny i powinno być spokój z chwastami do zbioru. Co do tak wczesnego siewu to teoria mówi "tak" a praktyka "weź stoperan i poczekaj".

Dzięki za odpowiedź :)

I Pewnie poczekam z siewem bo nie chce się męczyć z chwastami 😒

Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 09:11, zbyszek8201 napisał(a):

W ub roku też siałeś koło połowy kwietnia ? Bo coś mi się przypomina , że siałem w podobnym terminie , a myślałem że było to początkiem kwietnia. Zresztą tu tydzień w jedną czy druga nie robi różnicy , aby tylko wstrzelić się z opadami do zabiegu doglebowego

znalazlem. w tym roku podobnie albo z tydzien pozniej, bede pilnowal pogody dlugoterminowej

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał(a):

I jakiej wielkości są tam oczka?

Mam coś podobnego, siatka 4 mm, biały drobniejszy potrafi przelecieć, niebieski jest grubszy, jak powoli leci, to przytulia, wyka czy inne dziadostwo ładnie przez siatkę przelatuje.

Kupowałem z linku poniżej, sprzedają na metry i mogą przeciąć jeszcze na pół

https://siatmaz24.pl/

Opublikowano

5mm jest do bialego przy duza, ziarno wlatuje w szczeliny i zostaje. 4mm jest ok. Ja jeszcze przerabiam siatke o oczku 2mm z drutem 0,5mm na rawke o oczku 4,5mm, w handlu takiej nie ma niestety. Po ostatnim wianiu oskara mysle ze bedzie idealna. Ale to dopiero przekonam sie w lato po zniwach, bo moge sie mylic. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.02.2025 o 20:11, garzew2 napisał(a):

Witam. Dawno nie uprawiałem łubinu więc nie mam rozeznania. Na jakiej klasie gleby stosujesz taki zestaw oprysków? Zastanawiam się czy na lekkiej 5 klasie ziemi nie będzie to zbyt mocny zestaw?

Nie wiem dlaczego ale dopiero teraz dostalem powiadomienie o tym poscie. 

Kl 4b-6. Lubin dostaje lekkie fito wiec nie przekraczam tej dawki. Odchoruje i idzie juz ladnie,czysto. Planuje w tym roku dac do tego zestawu 50ml chromazonu na jednej dzialce na probe. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

5mm jest do bialego przy duza, ziarno wlatuje w szczeliny i zostaje. 4mm jest ok. Ja jeszcze przerabiam siatke o oczku 2mm z drutem 0,5mm na rawke o oczku 4,5mm, w handlu takiej nie ma niestety. Po ostatnim wianiu oskara mysle ze bedzie idealna. Ale to dopiero przekonam sie w lato po zniwach, bo moge sie mylic. 

Siatka o oczku 4,5 mm

https://siatmaz24.pl/pl/p/Siatka-tkana-ocynkowana-1000x4%2C5x0%2C80mm/128

• Thanks 1
Opublikowano

Ehh, allegro przeszukalem wszerz i wzdluz. Nawet jeden producent(?) mi napisał ze to nie jest standardowy wymiar. 

Dzieki! zamawiam i proba. Szkoda tej 2mm niszczyc, bedzie do czegos innego.