Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Niby tak. U mnie pod łubiny zero nawozu. Chociaż możliwe , że w tym roku testowo na części coś posieje. Jeżeli chodzi o opryski to plus minus tyle co na ochronę zbóż. Koszt nasion trochę większy. Problem to dostępność ŚOR i wystrzelenie się z zabiegiem , oraz trudniejszy zbiór, kombajnisci marudzą , przynajmniej u Mnie bo bardzo bliskich okolicach to łubiny policzyłby na palcach u rąk. Kilka km dalej jest trochę więcej.

Opublikowano

Wg mnie z plusów to na pewno mniejsze koszty (ja akurat nie daję nawozu pod strączkowe), płodozmian - zostawiają dobre stanowisko pod zboża, które średnio licząc powinny dać 1t/ha więcej niż np w uprawie w monokulturze, po strączkowych też nie muszę dawać wieloskładnika. Oprócz tego - dodatkowa dopłata oraz to, że łapię się na zróżnicowaną strukturę upraw. Może coś jeszcze mi wyleciało z zalet

Opublikowano
30 minut temu, krilan06 napisał(a):

ja akurat nie daję nawozu pod strączkowe (...) po strączkowych też nie muszę dawać wieloskładnika

To skąd bierzesz P i K w glebie?

Opublikowano

Ja gdybym mial trochę wolnej gotówki to bym zainwestował w nawozy pod łubin ale że w tej uprawie wszystko zależy od pogody i jest 50/50 czy pójdzie pod talerzowke czy do zbioru i nawozy w tej kwestii nic nie pomogą.

Opublikowano
12 godzin temu, lukasz20 napisał(a):

To skąd bierzesz P i K w glebie?

Łubin też pobiera te składniki z głębszych warstw gleby , które nie są dostępne dla np zboża. I jakąś ich część zostawia w wierzchniej warstwie gleby. Przynajmniej w teorii. 

• Like 1
Opublikowano

Chciałem łubin Homer albo Salsa, ale nigdzie nie mogę go dostać, a łubiny Agat/SM Orion ktoś z Was uprawiał? warto sie tymi odmianami zainteresować? Mam Tango i źle nie jest, ale lubi człowiek czasami coś nowego sprawdzić

Opublikowano

Łubin pobiera dużo więcej składników pokarmowych od zbóż . Tona łubinu =2 tony zboża jeśli chodzi o fosfor i potas , siarka jest budulcem białka to pewnie też sporo pobierze 

Opublikowano

Tak chyba zrobię. Miał9 być 110szt, ale zdecydowałem się zmniejszyć areał o 8ha to nasion zbywa i może około 130szt posieję.

Jak siałem 100szt to po opadnięciu liści bardzo rzadko było

Opublikowano
26 minut temu, drobny napisał(a):

A co myślicie żeby zwiekszyć norme wysiewu o te 30%?? łubin gorzki Oskar

Jeśli masz sprawdzoną zdolność kiełkowania to w jakim celu chcesz zwiększać normę wysiewu? 

Opublikowano

Żeby chwastów nie było widać ? Ja siałem 200kg i to co kolega wyżej jak opadły liście to zające się ganiały między łodygami. Fakt po zimie sprawdzę zdolność żeby orientacyjnie wiedzieć 

Opublikowano

zwiekszałem norme wysiewu o 20-30 roślin na metrze i czy to jest dobry kierunek to bym dyskutował. Toretycznie powinna gleba być szybciej zakryta, ale przy niekorzystnych warunkach łubin później konkuruje m in o wodę i bedziecie mieli łubiny które odrzucą kwiaty, zawiążą po 3 strąki po 4 nasiona

raczej bym tuż po wschodach pilnowal oprzedzika, z obserwacji wnioskuje że tam najwięcej szkody zrobi 

Opublikowano

3-4 strąki po  4 nasiona to super plon bo teoretycznie  12 do 16 razy więcej jak wysiałeś. 

O siewie 200kg to nawet nie myślę. Mam mtn 120g, zk robiłem i coś powyżej 90%.

Plzn 150 kg ale może zwiększę na 160- 170kg

Opublikowano
24 minuty temu, drobny napisał(a):

ZK 95% Dokładnie jak piszecie siejąc 200kg robi się żadota a wysiać te 250kg :D

U mnie przy siewie 200 kg/ha to był potem tak gęsty że się kładł 

Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 18:52, malaczarna napisał(a):

7 lat sieje to dwa razy zbiór był

Z jakiego areału zbiór?

5 hektatów. Średnia wyszła około 2200 kg. hektar 4 klasy reszta 5-6. Odmiana regent. Pierwszy raz siałem łubin 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

3-4 strąki po  4 nasiona to super plon bo teoretycznie  12 do 16 razy więcej jak wysiałeś. 

O siewie 200kg to nawet nie myślę. Mam mtn 120g, zk robiłem i coś powyżej 90%.

Plzn 150 kg ale może zwiększę na 160- 170kg

no właśnie teoretycznie. Dochodzi jeszcze otwieranie sie straków czy sam zbiór