Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

tak slabo ze zbytem lubinu??? mam pytanie, czy jesli powschodowo opryskam diflufenicanem, to czy po siewie, przedwschodowo moge go zastosowac, czy zdublowana dawka zaszkodzi?

dff przedwschodowo.  dawki powyżej 0,2l w zależności od odmiany paliły albo przebarwiały 

13 godzin temu, Celownik07 napisał:

Pany doradzcie, na przyszly rok planuje zrobic mieszanke poplonowa z lubinow (lapie sie do zroznicowanej struktury upraw  jako kolejna uprawa po np. 1 uprawie z czystego lubinu i jest tez kasa za straczkowe jak na ziarno). Mam oskara z tego roku, z czym go zmieszac? Tez jakis wąskolistny typu karo czy cos innego dorzucic? zolty? Ziarno bedzie na handelek wiec musi to miec "rece i nogi" i zeby równo dochodzilo.

ten mix jest kijowy  - miałem na jednym polu oba gatunki posiane tego samego dnia. dwa rodzaje ziarna tj. kolor, wielkoś. oskar 2 tyg wcześniej doszedł,  gdyby była mieszanka to zanim karo dojdzie to oskar wystrzela ze strączków. bardziej zbliżona kolorystycznie i wielkością ziarna jest odmiana wars. tylko nie pamiętam jak szybko dojrzewa

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano
10 godzin temu, Buszmen11 napisał:

mix jest kijowy  - miałem na jednym polu oba gatunki posiane tego samego dnia. dwa rodzaje ziarna tj. kolor, wielkoś. oskar 2 tyg wcześniej doszedł,  gdyby była mieszanka to zanim karo dojdzie to oskar wystrzela ze strączków. bardziej zbliżona kolorystycznie i wielkością ziarna jest odmiana wars. tylko nie pamiętam jak szybko dojrzewa

Wlasnie o to chodzi zeby bylo widac ze to mieszanka. Jakbym chcial zasiac takie same w wygladzie to bym zasiał jeden i zaznaczyl ze to dwa gatunki. Z tym dojrzewaniem mnie zmartwiles- wiec albo posieje na najgorszych kawalkach i w razie czego talerzowka albo jeszcze cos wymysle- a mix oskar z grochem? Rowno dojdzie?

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

myslalem nad diff powschodowo, tak jak agrest to opisywal!? nie bede mial czym powschodowo xwulisciennych plrzyhamowac. jesli bym tak zrobil, to czy przedwschodowo moge tez go dac, czy to zbyt duzo bedzie?

Daj przedwschodowo trinity  z2,5l/ha na 2liscienne a na 1liscienne metrybuzyne . W tamtym roku ten mix ladnie trzymal chwasty u mnie. W przyszlym tez go zastosuje. 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał:

Wlasnie o to chodzi zeby bylo widac ze to mieszanka. Jakbym chcial zasiac takie same w wygladzie to bym zasiał jeden i zaznaczyl ze to dwa gatunki. Z tym dojrzewaniem mnie zmartwiles- wiec albo posieje na najgorszych kawalkach i w razie czego talerzowka albo jeszcze cos wymysle- a mix oskar z grochem? Rowno dojdzie?

Daj przedwschodowo trinity  z2,5l/ha na 2liscienne a na 1liscienne metrybuzyne . W tamtym roku ten mix ladnie trzymal chwasty u mnie. W przyszlym tez go zastosuje. 

Czy z grochem wyjdzie to nie wiem. Nigdy grochu nie siałem. Kiedyś kupiłem mix dwóch odmian, we worku było widać że są różne odmiany ale dochodziło to razem równo. Tylko grzyba złapało na następny rok i wyleczyłem się z kupowania z ogłoszeń łubinu do siewu na ziarno. Co to za odmiany były nie mam pojęcia. Na wygląd karo z jakimś innym

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

to wszystko przedwschodowo?

Tak. W jednym zbiorniku mieszane. Potem na 2liscienne nic nie dawalem bo ladnie trzymalo, poprawilem tylko na 1liscienne, bo pomylilem sie i zamiast dac 300g czystej metrybuzyny to dalem 300g mistrala a on jest 70%/kg wiec trzebabylo dac jakies 450g mistrala. W przyszlym roku juz sie nie machne. 

Opublikowano

c

Dnia 19.11.2023 o 08:42, Celownik07 napisał:

metrybuzyne położy owies głuchy?

Opublikowano (edytowane)

Zastanawialiscie sie juz i przeliczaliscie koszta co w tym roku bedziecie stosowac po siewie lubinow? Przedwschodowo. 

Na pierwszym miejscu mam juz swoje typy ale z checia dowiedzialbym sie co inni eksperci beda stosowali- moze taniej wyjdzie a skutecznosc taka sama. Mi wyszło ok 215zł/ha (trinity+metrybuzyna)

Ceny śor porownywalne jak w zeszlym roku- choc pewnie przed sezonem to sie zmieni. 

Gdzie kupujecie? Internet czy lokalnie?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

macie jakąś sprawdzoną odmianę łubinu żółtego na 6 klasę? potrzebuje coś na pierwszy raz na słaba glebę żeby potem mieć na poplony. ktoś coś ma takiego co się uda na słabej ziemi?

Opublikowano
3 godziny temu, dexter1908 napisał:

W tym roku mam w planie dołożyć do Snajpera. Dzięki za odpowiedź. 

Gdzie do snajpera 300g.

Poszukaj moich postów z marca=kwietnia. Zastosowałem metrybuzynę, ale nie pamiętam dawek. Raczej dużo mniej.

Może @bezbarwny pamięta co ni polecił

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Może @bezbarwny pamięta co ni polecił

Pamięć już nie ta, ale w notatniku zapisane mam. 100gram dff i 180gram metrybuzyny. Ale to po wschodach, w fazie 2-4 liście. To u Ciebie ładnie zadziałało. 

Przedwschodowo, 140 gram metrybuzyny i 150 dff. 

Opublikowano

@stempos1980

Dnia 2.04.2023 o 15:03, stempos1980 napisał:

Ja używam mistrala inni sencoru i dają 400-500 ml na ha tj 240-300 gram na ha metrabuzyny więc myślę podciągnąć na 350 ale czy to nie za dużo.

Gleba mozaika ale przewaga glinki🤔

Dnia 4.05.2023 o 12:48, stempos1980 napisał:

Tylko niewiadomo co by było jak by całość opryskał odnowa. 

U mnie na nakładce Ctu Dff i metrabuzyna zrobił się żóltyy cały.

Niby rośnie ale z tego już nasion może nie być 

Dnia 5.05.2023 o 07:11, stempos1980 napisał:

2l turulexu+0.2 legato +0.5 kg mistrala

odkopałem troche historii, @stempos1980 czyli 0,5kg mistrala (wychodzi 350g substancji czynnej) nie polecasz?

Przy okazji znalazlem to o czym rozmowa powyżej:

Dnia 23.04.2023 o 19:27, bezbarwny napisał:

W TAP był jakiś czas temu raport z przeprowadzonych prób polowych w łubinie ze Smolic, odmiana Regent, gdzie z powodzeniem w fazie 2-4 liści  zastosowano dff i metrybuzynę w dawkach odpowiednio 100 i 180 gram substancji czynnej. Badania prowadził IOR w Poznaniu. 

Dnia 2.05.2023 o 10:41, Agrest napisał:

Wczoraj zrobiony zabieg na chwasty w łubinie Oskar powschodowo.

Zastosowane 100g diflufenikanu i 180g metrybuzyny w substancji czynnej.  Warunki kiepskie bo pył na polu klasy 5tej.

O skutkach będę informował.

Jak szybko działa metrybuzyna nalistnie?

Jeśli się test nie uda pójdzie gryka lub proso.

20230501_181131.jpg