Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Uszek1988 napisał:

moim zdaniem przymrozek= brak skuteczności

Ctu i dff pryskasz jesienią zboża a skuteczność i wiosną nadal utrzymuje.

Przymrozki to i w maju być mogą

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

Przymrozek a przymrozek decydujące znaczenie ma długość jego trwania jak i jaką ujemną temperaturę osiągnie, z ostatnich 6 lat doświadczeń to czym niższa temperatura i wilgotność gleby tym gorsze działanie środków, sasiad kiedyś opryskał ponad 20 ha łubinu środkiem który w dodatnich temperaturach w ogóle nie miał żadnego negatywnego wpływu na łubin, pierwsza noc po oprysku przyszło ok - 4  i 20 ha poszło w czort, został tylko tam gdzie były tzw omijaki

• Like 1
Opublikowano

@Agrest @stempos1980 wy jesteście specami w uprawie łubinu. Będę może w tym tygodniu siał odmianę Karo i zastanawiam się czy go prysnąć. 

2l/ha Trinity + 300g/ha metrybuzyny

czy

Snajper 600 SC 1,5 l/ha + metrybuzyna (tylko ile jej dodać)?

Wilgoci pod dostatkiem więc wiadomo doglebówka. Całość po wyoranej na zimę łące.

Druga sprawa. Wyorałem w ubiegłym roku kawałek łąki i posiałem na niej rzepak, poszła standardowa doglebówka, ale rzepak słabo powschodził i będę go przesiewał łubinem. Orać trzeba czy wystarczy głębiej talerzówkę puścić?

Opublikowano
Agrest napisał:

7 minut temu, Uszek1988 napisał:

moim zdaniem przymrozek= brak skuteczności

Tak nawet i w maju i właśnie po to sprawdzamy pogodę żeby nie robić zabiegów kiedy zapowiadają przymrozki.

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Przymrozek a przymrozek decydujące znaczenie ma długość jego trwania jak i jaką ujemną temperaturę osiągnie, z ostatnich 6 lat doświadczeń to czym niższa temperatura i wilgotność gleby tym gorsze działanie środków, sasiad kiedyś opryskał ponad 20 ha łubinu środkiem który w dodatnich temperaturach w ogóle nie miał żadnego negatywnego wpływu na łubin, pierwsza noc po oprysku przyszło ok - 4  i 20 ha poszło w czort, został tylko tam gdzie były tzw omijaki

Ja Ci powiem że ostatnio kompletnie zbaraniałem. Dwa lata temu siałem łubin, oprysk na wilgotną glebe, przyszedł przymrozek - herbapol na polu. Rok temu pryskałem w istny pył, deszczu nie było kilkanaście dni, burze piaskowe, a mimo to środek zadziałał lepiej jak ten po przymrozku. 

Siac planuje po niedzieli, pryskac ok czwartku piątku - prognozy pokazują deszcze, a jak się zmienią to przymrozek złapie delikatny nad ranem

Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał:

@Agrest @stempos1980 wy jesteście specami w uprawie łubinu. Będę może w tym tygodniu siał odmianę Karo i zastanawiam się czy go prysnąć. 

2l/ha Trinity + 300g/ha metrybuzyny

czy

Snajper 600 SC 1,5 l/ha + metrybuzyna (tylko ile jej dodać)?

Wilgoci pod dostatkiem więc wiadomo doglebówka. Całość po wyoranej na zimę łące.

Druga sprawa. Wyorałem w ubiegłym roku kawałek łąki i posiałem na niej rzepak, poszła standardowa doglebówka, ale rzepak słabo powschodził i będę go przesiewał łubinem. Orać trzeba czy wystarczy głębiej talerzówkę puścić?

Sialem w piatek oskara dalem 2l Trinity + 250g mistralu (metrybuzyny). Ziemia wilgotna a jeszcze potem trochi popadalo. Zobaczymy, bo dzis u mnie 6stopni ale odczuwalnej jakos zimniej. Ziarka widze juz "napuchly" woda. 

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, Celownik07 napisał:

Sialem w piatek oskara dalem 2l Trinity + 250g mistralu (metrybuzyny). Ziemia wilgotna a jeszcze potem trochi popadalo. Zobaczymy, bo dzis u mnie 6stopni ale odczuwalnej jakos zimniej. Ziarka widze juz "napuchly" woda. 

Czyli dałeś 175 gram substancji aktywnej .

Ja mysle zwiększyć dawkę metrabuzyny

Opublikowano

Siejecie łubin w taką wilgotną i zimną glebę?U kiedyś próbowałem tak siać to łubin się męczył a chwasty rosły.Teraz czekam zawszę jak gleba się zagrzeje i nie ma problemu,łubin rośnie elegancko i mniej chwastów 

• Like 4
Opublikowano

a nitraginą najlepiej przed siewem zaprawiać ? bo pewnie po swietach dopiero zasieje i lepiej by mi pasowało teraz zaprawic i pozniej na gotowe siac juz , ale w internecie pisało że nitraginą najlepiej przed siewem bezposrednio a wy jak robicie ? 

Opublikowano
4 godziny temu, stempos1980 napisał:

Czyli dałeś 175 gram substancji aktywnej .

Ja mysle zwiększyć dawkę metrabuzyny

Myslisz ze za malo dalem?

1 godzinę temu, warchest napisał:

a nitraginą najlepiej przed siewem zaprawiać ? bo pewnie po swietach dopiero zasieje i lepiej by mi pasowało teraz zaprawic i pozniej na gotowe siac juz , ale w internecie pisało że nitraginą najlepiej przed siewem bezposrednio a wy jak robicie ? 

Ja mieszalem w kasterce bezposrednio przed siewem. Nie kleiły sie do siebie wiec lux szlo. 

Opublikowano
2 godziny temu, thomek napisał:

Siejecie łubin w taką wilgotną i zimną glebę?U kiedyś próbowałem tak siać to łubin się męczył a chwasty rosły.Teraz czekam zawszę jak gleba się zagrzeje i nie ma problemu,łubin rośnie elegancko i mniej chwastów 

Siałem łubin cos koł majówki  i moze niektórzy nie uwierzą - urósł, jest w galerii była to działka pierwszy raz siana

Opublikowano

Czyli ja u siebie ostatecznie dam 2 l/ha Trinity + 300 g/ha metrybuzyny i później ewentualnie jednoliścienne. Siał będę po świętach bo póki co zimno i za mokro. Wysieję na hektar jakieś 250-260 kg ze względu na to że stanowisko po łące i wschody raczej będą takie sobie. 

• Like 1
Opublikowano

Co myślicie o łubinie na 5-6klasie na jesien obornik bydlecy 25-30t, 3t wapna weglanowe, miesiac temu znow wapno 3t/ha a i jeszcze 100kg siarczanu magnezu rzucilem jak sialem na oziminy. W planach jeszcze 100kg polifoski. I pytanie czy cos z tego bedzie bo lubin ani wapna ani obornika nie lubi i pytanie czy cos z tego bedzie? I co do odmiany jaką byście polecili na piach 5-6klasa najlepiej słodka żeby bydłem skarmiac?