Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ponawie mam taki problem. Mój karo po części ma juz suche strąki. Reszta jest zielona i te zielone ostro atakuje grzyb. Może by to dosuszyc glifo żeby wiecej grzyb nie zjadł? Ile dac glifo? Nigdy nie dosuszalem łubinu. Zalezy mi na sile kiełkowania bo ziarno zostawiam dla siebie.

Opublikowano
17 minut temu, dexter1908 napisał:

Ponawie mam taki problem. Mój karo po części ma juz suche strąki. Reszta jest zielona i te zielone ostro atakuje grzyb. Może by to dosuszyc glifo żeby wiecej grzyb nie zjadł? Ile dac glifo? Nigdy nie dosuszalem łubinu. Zalezy mi na sile kiełkowania bo ziarno zostawiam dla siebie.

3 l max 360.

Możesz dodać siarczanu amonu

Opublikowano

Koledzy mam pytanko, wiem, że łubin nie lubi gleby świeżo wapnowanej. Ale bardzo mi pasi wysiać wapno za około 2 tyg na działkę gdzie na wiosnę będzie siany łubin na 99% wąskolistny { z tego co czytałem najbardziej żółty nie lubi wapna}. Czy ktoś wapnował przed siewem łubinu jakieś uwagi/podpowiedzi co do ilości wapna itp ?

Będzie to wapno z Bukowej węglanowe, myślę nad ilością około 3 tony na ha, gleba lekko kwaśna , klasa ziemi  V.

Opublikowano (edytowane)

Osobiście wapnowalem przed samym sianiemm (tyle że kredą)ulecialo 1.7 z ha ale bardziej  to efekt suszy w momencie zawiazywania  strakow 

Wąskolistny na V to tak średnio, ale to tylko moje zdanie 

Edytowane przez BartekMachnio
Opublikowano

Oskar, po oczyszczeniu 900kg z 0,8ha...drugie 900kg na polu. 😬 

DSC_1040.JPG

Opublikowano (edytowane)

U mnie problem, bo puscil kiełek a wapno trzeba rozsiać. 

Edytowane przez red83
Opublikowano

U mnie 3h łubinu jeszcze nie skoszone na szczęście nie wystrzelał... Swój kombajn jest ale dużo ważniejsze uprawy były do koszenia i mimo to dużo zboża stoi i marnieje żniwa porażka co leży to już porastać zaczyna :/

IMG_20210808_103254_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

W końcu udało się pokosić :) Plon taki jak widać pół wieltonki 12stki z 2,85h. około 5-6t powinno być czyli około 2t/h sypał tragedii jeszcze nie ma biorąc pod uwagę to że jedynie 1 zabieg na chwasty doglebowo był i wsio. Jutro szyberkiem w młynek przeczyszcze i w bigbagi :)

IMG_20210813_195926.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Tylko gdzie to sprzedać i za ile?

Słodki do pasz, a gorzki???

Opublikowano (edytowane)

Nie mam problemu ze sprzedaniem na rynku po 300zł/100kg chodzi łubin na poplony. A na wiosnę na nasienie ludzie kupują zawsz wszystko sprzedaje jeszcze co roku dużo za mało. 2 lata temu na olx ogłosiłem to bym sprzedał z 50t tylu było chętnych tylko że miałem z 6t :// Na wiosnę sprzedawałem po 250

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Ogłosiłem po 2zł i jednego telefonu nie miałem.

Trzeba mieć kiepsko pod kopułą żeby kupić 200kg łubinu na hektar po 3zł na poplon, gdzie 250 kg grochu można mieć za 300zł i masa z poplonu nieporównywalnie eiększa.

Opublikowano

Też mi się śmiać z tego chce ale ludzie kupują. A jaki miałeś łubin ?? U mnie sprzedają się tylko słodkie gorzkiego nikt nie chce i nie sieje.

Opublikowano

No właśnie gorzki nawet do paszy się nie nadaje. Jak ktoś się pyta o łubin to tylko słodki. Sporo ludzi łubiny sieje a mało kto zbiera i co roku nasiona trzeba kupić.