Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja uprawiam bo muszę  były lata że ponad 3t z hektara się przekraczało ostatnio mrozy i chwasty plon zjadły.... ogólnie spore dopłaty + cena w sprzedaży detalicznej spora w tamtym roku po 1900zł/t poszedł wszystko wyprzedałem i mało codziennie telefony przed zasiewami. 

12 minut temu, isentor napisał:

Jak ekonomicznie wychodzi wam uprawa łubinu?

Opublikowano

Osobiście  celuje zęby nie dołozyc ale bardziej się skupiam na stanowisku jakie zostaje po łubinie i korzyściach dla ziemi

11 minut temu, drobny napisał:

Ile się sieje Oskara/ha ?? 

Mi wychodzi  z mojego materiału150-155 kg/ha. W tym roku jest wyjątkowo drobne ziarnko

Opublikowano
22 minuty temu, isentor napisał:

Jak ekonomicznie wychodzi wam uprawa łubinu?

600-700zł kosztów wszystkich, ponad 2000 przychodu. Jakby jeszcze dało się go wymłocić to lepiej siać łubin niż pszenicę.

Opublikowano

łubin sie robi tanio, tzn materiał siewny, oprysk na chwasty, w zaleznosci od potrzebny oprysk na jednliscienne, ale to raczej czyszczenie pola z perzu i przygotowanie pod nastepna upraw, trzeba przypilnować oprzedzika i finito, bez zadnego cudowania z odzywkami, siarczanami, desykowaniem czy sklejaniem straków

Opublikowano

To znaczy, że jedyne koszta to uprawa ziemi i nasiona łubinu a na koniec talerzówka a na konto wpada dopłata. Tak wiem, brzmi to patologicznie. Ja w tym sezonie utopiłem znowu kasę w drogie opryski od chwastów i uja to dało. Całe szczęście dopłaty zamortyzowały te koszty i dzięki nim jest to jakiś chociaż przerywnik w monokulturze zbożowej który choć trochę poprawi strukturę gleby.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ten i trzy poprzednie również. Ciągle problem z zielskiem.

Dla tego wkręciłem się w temat i podpytuje się czym można problem rozwiązać. W tym roku po kukurydzy na kiszonkę będzie łubin środki w kukurydzy fajnie czyszczą pola z chwastów pytanie czy łubin nie odchoruje??? Ale jak metrybuzyna podobno mu nie straszna to i terbutyloazyna użyta w kukurydzy rok wcześniej nie powinna zaszkodzić? 

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Pierwszego roku spróbowałem nalistnie Betanalem, zielsko faktycznie zaczęło się wykręcać ale finalnie i tak zarosło łubin. Kolejnego roku był sam Stomp - bez efektu i w tym roku była pełna dawka stompa + 2 litry ctu. Na polu było czysto do połowy czerwca a wtedy z tygodnia na tydzień po łubinie ślad nie został, jedynie rumian, chwastnica i rdesty.

Opublikowano (edytowane)

Metrybuzyna podobno robi robotę długo w głębie zalega i fajnie czyści. Ctu+dff+metrybuzyna w tym roku będę próbował doglebowo. Ja uczulony jestem na chwasty randapu nie używam prawie wcale ale dużo kukurydzy uprawiam i środki kukurydziane robotę robią po za tym rzepak pszenica już na jesieni doglebówki wiosna korekta  i jakoś z chwastami daję radę łubin jak sieję to na opanowanych polach :)chwastnicy (trawicy) nawet w mokrych latach nie widziałem u siebie już dawno. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano
8 godzin temu, Xion napisał:

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-uprawa/skutecznie-zwalczyc-chwasty-z-firma-nufarm/

Jeśli chodzi o ctu+dff to chyba zrobię tak jak w linku a z metrybuzyną to delikatnie jaki będzie efekt dam znać. 

Mogli by pokazać poletko kontrolne jak wygląda bez pryskania, bo może te poletka są już tak wypryskane przez lata różnymi środkami że tam jest po prostu bardzo niski bank nasion. 

Opublikowano
Pawel2678 napisał:

Dnia 3.02.2021 o 20:27, Uszek1988 napisał:

metrybuzyny dawałem 210 g

ale solo czy w mieszance i czy w waskolistnym? no i jaki efekt

W mieszaninie z pendymetalina,tak w waskolistnym. efekt? w tym roku przez brak opadów po oprysku niezadawalajacy