Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Jacolino napisał:

Moim zdaniem ładnie sobie radziła, nie mniej jednak od antraktnozy ją ratowałem, a ze względu na suszę strąki zrzucała. Ostatecznie 1,5t wzięte. 

20180528_125810.jpg

Ładny ,jaka odmiana?

Opublikowano (edytowane)

To jest Rumba.

11 godzin temu, KlimekPL napisał:

Piekny ten łubin. Nigdy takiego nie widziałem w swoich stronach. Jaka gleba i jakie nawozenie? 

Stanowisko dobre jak na łubin, IV klasa, Ph 5,8, P wysoka zawartość, K średnia, Mg wysoka.

Dodatkowo dostał 200kg polifoski.

Jesienią dodatkowo zostało zaorane, tak żeby około 2cm martwicy pociągnąć, dzięki temu korzeń mógł pójść głębiej i to pozwoliło złagodzić negatywne skutki suszy.

Rozstaw 25cm.

Edytowane przez Jacolino
Opublikowano

Szkoda nawozu pod łubin jeszcze przy wysokiej zawartości w glebie na 4 klasie

Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony tak, z drugiej nie.

Jest to gospodarstwo Technikum Rolniczego, którym od sezonu 2017/2018 kieruję.

Szkoda czysto kasowo, ale nauka kosztuje dlatego nie szkoda.

Dodatkowo chciałem uzyskać większy plon, jednak susza nie pozwoliła.

Edytowane przez Jacolino
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Jacolino napisał:

To jest Rumba.

Stanowisko dobre jak na łubin, IV klasa, Ph 5,8, P wysoka zawartość, K średnia, Mg wysoka.

Jesienią dodatkowo zostało zaorane, tak żeby około 2cm martwicy pociągnąć, dzięki temu korzeń mógł pójść głębiej i to pozwoliło złagodzić negatywne skutki suszy.

Rozstaw 25cm.

Ja duże wyszły koszty produkcji? Udało się coś zarobić?

Cytat

Tak, jak liczyłem po zbiorze to około 300 kilo na hektarze nie udało się podnieść. Niby go sklejałem, ale trochę za późno.

Ja się zastanawiam czy w ogóle na tak silne strąki sklejacz coś działa.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
4 godziny temu, Jacolino napisał:

To jest Rumba.

Rozstaw 25cm.

Co było stosowne na chwasty?jakie fungicydy?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, thor1984 napisał:

Czy łubin gorzki poradzi sobie na glebie z pH 4 i zawartości P K i Mg na niskim poziomie?

Ja bym chyba odpuścił, chyba że brakuje Ci do zazielenienia.

44 minuty temu, Kos_pl napisał:

Ja duże wyszły koszty produkcji? Udało się coś zarobić?

Ja się zastanawiam czy w ogóle na tak silne strąki sklejacz coś działa.

Sklejacz działa, dużo robi termin, ja tutaj spóźniłem, bo akurat ciągniki i opryskiwacz był na egzaminach i tak wyszło.

Na hektar wyszło 1394zł brutto plus koszt pracownika który zachowam dla siebie. Zerknąłem teraz dokładnie w zapiski, to zebrane dokładnie 1,4t/ha, średnia z 17 ha.

Materiał siewny kwalifikowany, zaprawa Vitavax, odchwaszczanie BOXER 800EC (ładnie wyczyściło, przed samymi żniwami chwasty wyszły ale to już wina raczej opadów), na antraktnoze Topsin poszedł, sklejałem i desykowałem. Fantastic i Roundup Flex.

Plonu na pokrycie kosztów zbrakło, sytuację ratowały różnej maści dopłaty i dofinansowania, w tym rekompensata suszowa.

Edytowane przez Jacolino
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak poradził sobie topsin? Nie słyszałem'jeszcze żeby ktoś w łubinie stosował

Opublikowano

Dlatego pytam bo zawsze robię gwarantem lub azoksystrobiną

Na tym polu występował wcześniej chaber?

Opublikowano
1 godzinę temu, Szu15000 napisał:

na chabra chyba tylko metrybuzyna sprawdzona ale nie zarejestrowana

A jaki środek ma solo metrybuzyne?

Opublikowano
5 godzin temu, Jacolino napisał:

Ja bym chyba odpuścił, chyba że brakuje Ci do zazielenienia

Nie brakuje mi do zazielenienia. Po prostu nabyłem nowa działkę i zastanawiam się co posiać bo analiza gleby wyszła tragicznie. Na papierze klasa gleby nie jest zła bo 3 i 4 ale przez wiele lat była zaniedbana. Poprzedni właściciel w ostatnie żniwa miał owies to ukosił 2 zbiorniki starego bizona z 2 ha. Myślałem jeszcze nad żółtym łubinem ale te sarny. 

Opublikowano
33 minuty temu, Ursus932 napisał:

A jaki środek ma solo metrybuzyne?

sencor, aurelit

10 godzin temu, thor1984 napisał:

Czy łubin gorzki poradzi sobie na glebie z pH 4 i zawartości P K i Mg na niskim poziomie?

miałem w tym roku na 4,7, powiem Ci że mimo póżnego siewu coś bym zebral, ale raczej nie wiecej niz 0,8t z hektara. Piszę "bym coś zebral" bo siałem to po ugorze i bylica mi zrobiła sajgon. Oczywiście pod korzeń 0 npk

6 godzin temu, Jacolino napisał:

Ja bym chyba odpuścił, chyba że brakuje Ci do zazielenienia.

Sklejacz działa, dużo robi termin, ja tutaj spóźniłem, bo akurat ciągniki i opryskiwacz był na egzaminach i tak wyszło.

Na hektar wyszło 1394zł brutto plus koszt pracownika który zachowam dla siebie. Zerknąłem teraz dokładnie w zapiski, to zebrane dokładnie 1,4t/ha, średnia z 17 ha.

Materiał siewny kwalifikowany, zaprawa Vitavax, odchwaszczanie BOXER 800EC (ładnie wyczyściło, przed samymi żniwami chwasty wyszły ale to już wina raczej opadów), na antraktnoze Topsin poszedł, sklejałem i desykowałem. Fantastic i Roundup Flex.

Plonu na pokrycie kosztów zbrakło, sytuację ratowały różnej maści dopłaty i dofinansowania, w tym rekompensata suszowa.

Potężne koszty. W celach naukowych można sobie pozowlić, ale żeby z łubinu coś dl siebie zarobić to trzeba oszczędzać gdzie sie da

Opublikowano

Koszty były, P K zostało, teraz na tym polu mam pszenicę, więc inwestycję w łubin traktuję jako inwestycję w roślinę następną. Na pewno nie dołożyliśmy, więc to też w naszym przypadku jest ważne.

Zastanawiam się jeszcze,  jak by kosić łubin ze stołem do rzepaku, czy straty spowodowane pękaniem łuszczyn dało by się zmniejszyć. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?

Opublikowano

witam miałem Łubin ale mi nie osypywał tylko z powodu suszy był nie wyrośnięty to utrudniało zbieranie tych najniżej położnych strąków  część pozostała na polu  wiesz nie wiem czy ma sens koszenie ze stłem do rzepaku tak nisko przy ziemi