Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@daron64 śmiej gorzki urośnie wyższy nic to nie zezre tak jak napisał @Agrest

W zeszłym roku takim samym sposobem posialem w wielką sobotę na polu po wieloletnim Igorze nosiłem go 29 września oddał prawie 2.5 t bez jakiejkolwiek ochrony  a dalbora samego w terminie najpierw doj**ał mróz a potem amtraktoza i poszedł pod plug

Opublikowano

Mój też będzie że 2 dni jak wzeszedl mimo że przy drodze i ostatnio przejezdzalem tam z 15x to nie było czasu stanąć i zobaczyć... ech ciężką wiosnę mamy w tym roku wszystko na raz trzeba robić i nie można z niczym zdążyć.. :tw_angry:

• Like 1
Opublikowano

Przede wszystkim trzeba wiedzieć czy wsiało się łubin biały czy wąskolistny. To że ma białe nasiona nie oznacza, że jest to łubin biały.

Łubin biały jest najbardziej wymagający co do stanowiska.

Opublikowano (edytowane)

Kupywalem od znajomego handlarza 

Tzn kwitnie na bialo na pewno..

Zona sprzedawala i nie potrafila udzielic obszernych informacji.co do gatunku.Byl w jednych pieniadzach pieniadzach co goszki to wybralem tego .Ps bardzo duze nasiona ma w porównaniu do innych odmian.

Edytowane przez mf362
Opublikowano (edytowane)

Czym można opryskać łubin po wschodach od dwuliściennych? Nie musi być rejestracji aby bylo w miarę skutecznie bo nie udało mi sie opryskać doglebowo po siewie. Bentazon będzie ok?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
Dnia 15.04.2018 o 14:39, Agrest napisał:

Przede wszystkim trzeba wiedzieć czy wsiało się łubin biały czy wąskolistny. To że ma białe nasiona nie oznacza, że jest to łubin biały.

Łubin biały jest najbardziej wymagający co do stanowiska.

wąskolistny Zeus ma taka sama charakterystyke jak łubin biały. I badz tu madry. Wszyscy posiali juz łubiny? ja jutro jade siac, wczesniej ciagle cos i dopiero teraz, nie bedzie za pozno?

Opublikowano

no ja mowie o w miare normalnym terminie zbioru, koniec sierpnia mnie interesuje. W swojej karierze łubiny miałem załatwione do 20 marca max, a tu tylko 3ha posiane i to 10 kwietnia

Opublikowano

łubin w fazie dwoch liścieni do -8 wytrzyma, przymrozki są do maja w zaleznosci od roku ale łubin to nie gryka ze wypadnie przy -2 stopniach. Nie znam przypadku żeby komuś łubin w moim regionie wymarzł 

Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał:

wąskolistny Zeus ma taka sama charakterystyke jak łubin biały. I badz tu madry. Wszyscy posiali juz łubiny? ja jutro jade siac, wczesniej ciagle cos i dopiero teraz, nie bedzie za pozno?

Matey a co za odmiane siejesz?zeus niby może być do opóźnionego siewu bo ma krótszy okres wegetacji niż inne odmiany.ja w piątek siałem łubin bo wcześniej nie można było wjechać w pole

Opublikowano

W mojej okolicy zdarzają się wymarznięcia łubinu (WWL). Przykładowo w ostatnim sezonie znajomy właśnie przesiewał łubin łubinem bo zasiany na początku kwietnia mu wymarzł. Potem ten późniejszy siany w połowie maja oczywiście do niczego się nie nadawał, tylko do zaorania.

Opublikowano
22 godziny temu, KlimekPL napisał:

Zarejestrowany do buraka a sprawdzałeś jego skuteczność w łubinie? To znaczy skuteczny to wiadomo, że będzie ale czy łubin to zniesie. :P

Można stosować zarówno w wąskim jak i żółtym tyle, że w żółtym spowoduje delikatne przypalenia które nie mają wpływu na przyszły plon. Termin stosowania 4-6 liści.

20 godzin temu, stempos1980 napisał:

Ja bym wolał Basagram zastosować bo jest na stronczkowe

No no wiadomo, że jak ma rejestracje w grochu to w łubinach też można stosować, przecież to to samo. 

Zastosuj to będziesz miał pole wolne od większości chwastów i łubinu też. 

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, Matey napisał:

U mnie galaretk w polu dalej znowu trzeba szukać gorzkiego🤔

Opublikowano
Dnia 15.04.2018 o 15:00, soltys48 napisał:

@daron64 śmiej gorzki urośnie wyższy nic to nie zezre tak jak napisał @Agrest

W zeszłym roku takim samym sposobem posialem w wielką sobotę na polu po wieloletnim Igorze nosiłem go 29 września oddał prawie 2.5 t bez jakiejkolwiek ochrony  a dalbora samego w terminie najpierw doj**ał mróz a potem amtraktoza i poszedł pod plug

A czym ja go przyorze jak będzie sucho? Jak pójdzie na metr wysokości a będzie sucho,  to słabo to widzę.  A talerzowka nadal w częściach :(

Opublikowano
7 godzin temu, ogar118 napisał:

Można stosować zarówno w wąskim jak i żółtym tyle, że w żółtym spowoduje delikatne przypalenia które nie mają wpływu na przyszły plon. Termin stosowania 4-6 liści.

No no wiadomo, że jak ma rejestracje w grochu to w łubinach też można stosować, przecież to to samo. 

Zastosuj to będziesz miał pole wolne od większości chwastów i łubinu też. 

No juz mialem wlasnie kupować Corum zarówno na groch jak i łubin bo jedno i drugie to przecież strączkowe. Serio bentazon ubija łubin? Jest az taka różnica gatunkowa miedzy łubinem a resztą strączkowych, ktore są zarejestrowane w takim Basagranie albo Corum?