Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja prysnąłem Fusilade i chwasty padły niestety łubin też :( , zastanawiam się dlaczego??, zabieg robiłem tydzień temu, warunki były  sprzyjające, łubin żółty BARYT, dawka herbicydu 1,5 l; miał ktoś podobny przypadek??

padł na całej plantacji czy tylko na starcie, o której godzinie pryskałeś i jakie warunki były czy coś dorzuciłeś do oprysku

u mnie trochę padło mimo że opryskiwacz myłem po herbicydach zbożowych ale dosłownie troszkę padło ale po oprysku dopiero jeden dzień zobaczę za kilka dni,

przyczyn może być kilka:

- pozostałości innych herbi

- nawozy

- zimna woda

ale to gdybanie opisz coś więcej

Opublikowano

W większości przypadków szkodliwość oprzędzika polega na żerowaniu larw a nie osobników dorosłych. 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/oprzedziki-w-bobiku-i-grochu,57205.html

U mnie dzisiaj zaobserwowałem pierwsze kwiaty pewnie pod koniec tygodnia zrobię T1. 

Opublikowano

padł na całej plantacji czy tylko na starcie, o której godzinie pryskałeś i jakie warunki były czy coś dorzuciłeś do oprysku

u mnie trochę padło mimo że opryskiwacz myłem po herbicydach zbożowych ale dosłownie troszkę padło ale po oprysku dopiero jeden dzień zobaczę za kilka dni,

przyczyn może być kilka:

- pozostałości innych herbi

- nawozy

- zimna woda

ale to gdybanie opisz coś więcej

zabieg wykonałem przed wieczorem, temp. około 17 stopni, nic nie dorzucałem do oprysku samo Fusilade dałem, dziś byłem jeszcze spojrzeć to miejscami kilka roślin przeżyło ale to tam gdzie koła przeszły. Opryskiwacz był płukany, może jakieś śladowe ilości innej substancji zostały w zbiorniku, jeśli nawet to naprawdę niewiele. Ciekawy to dla mnie przypadek. 

Opublikowano

W większości przypadków szkodliwość oprzędzika polega na żerowaniu larw a nie osobników dorosłych. 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/oprzedziki-w-bobiku-i-grochu,57205.html

U mnie dzisiaj zaobserwowałem pierwsze kwiaty pewnie pod koniec tygodnia zrobię T1. 

tu nie ma na co czekac jak zobaczysz pąk to trzeba pryskac i zaraz po przekwitnieniu powtórka. co do 1 liściennych to chyba tylko podczas kwitnienia nie wolno pryskac a tak to supero taurus fusilade wszystko z chizalopem etylowym itp. czyli to co do buraka i rzepaku na 1 liścienne się daje po prostu co najtaniej wychodzi.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden aspect fusilade Bo prawidłowo 7 dni przed I 7 dni po zastosowaniu fusilade niemogemail być innego zabiegu chemicznego I to nie Wayne czy na robaka czy na chaste I na grzyba Bo fusilade jest bardzo toksyczne z mieszaninie innych oprysków

Opublikowano

witam dzis zauwazylem ze zaczyna mi zwijac łubin oprzedzika nie bylo wiec oprysk sobie darowalalem . To zwijanie to grzyb? jak tak to czym to zwalczyc pierwszy raz zasialem łubin i nie mam kompletnie doawiadczenia z ta uprawa

Opublikowano

tu nie ma na co czekac jak zobaczysz pąk to trzeba pryskac i zaraz po przekwitnieniu powtórka. co do 1 liściennych to chyba tylko podczas kwitnienia nie wolno pryskac a tak to supero taurus fusilade wszystko z chizalopem etylowym itp. czyli to co do buraka i rzepaku na 1 liścienne się daje po prostu co najtaniej wychodzi.

Bez przesady aż takiego rygoru nie ma. 

Opublikowano

ogar oczywiście że nie ma. siałeś kiedyś łubin na materiał siewny? albo słyszałeś może o tym? ucho ci opadnie ile chemii się wali- w kwestii ochrony łubinu to wszystko należy stosować zapobiegawczo a nie interwencyjnie bo jak coś zauważysz to już praktycznie po "ptokach"

Opublikowano

Z tego co pamiętam nigdzie nie napisałem że sieję łubinu na materiał siewny. Co do produkcji materiału siewnego to miałem taki przedmiot jak nasiennictwo i co nieco wiem jak powinna wyglądać plantacja nasienna i jakie warunki powinna spełniać.

Parę lat już uprawiam łubin i do tej pory nigdy nie miałem problemu z antraknozą i naprawdę nie musisz mi mówić kiedy mam wjeżdżać w pole z zabiegiem fungicydowym.

Opublikowano

Trochę wybiegajac do przodu. Co myślicie o tym żeby zamiast desykowac REGLONE użyć do tego wysokiego stężenia mocznika albo saletry ? nie wpłynie to negatywnie na zdolność kielkowania nasion ? i czy spali chwasty ?

Opublikowano

Trochę wybiegajac do przodu. Co myślicie o tym żeby zamiast desykowac REGLONE użyć do tego wysokiego stężenia mocznika albo saletry ? nie wpłynie to negatywnie na zdolność kielkowania nasion ? i czy spali chwasty ?

W ubiegłym sezonie dawałem glifosat na brązowy strąk i kiełkowanie badane w PIORINIE 93%.

Roundup 3l badz zamiennik wszystko kielkuje bez problemu. W zeszlym roku nawet zielony popryskany i wszystko ok. 3 lata kielkowanie 100

Jak długo żyję to nie widziałem materiału ze zdolnością kiełkowania 100%... 

Opublikowano

W ubiegłym sezonie dawałem glifosat na brązowy strąk i kiełkowanie badane w PIORINIE 93%.

Jak długo żyję to nie widziałem materiału ze zdolnością kiełkowania 100%... 

W tamtym roku po desykacji łubinu 4 l na ha kiełkowanie 95 %