Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja mam sporo oprzedzika, łubin karo siany koniec marca, najwięcej żeruje przy miedzach i widzę jak biegają sobie chrząszcze w dzień po polu. Lecę jutro cyperkilem i chyba dodam siarczan magnezu.

Opublikowano

macie jakis sposob na samosiewy rzepaku w lubinie odmiana karo siana 1.04.17 . po siewie oprysk afalonem w dawce1.2l/ha i na polu nie ma nic oprocz lubinu i tych samosiewo

Przed wschodami stomp albo na 6 liści betanal max pro 1,25 l coś powinien pomóc.

Dokarmia ktoś dolistnie łubin np siarczanem magnezu ? albo jakimiś mikroelementami. U mnie rośnie na glebach kwaśnych i myślę mu polecieć siarczanem magnezu dolistnie i jakieś mikroelementy. Stosował ktoś? nie zaszkodzi mu ? I czy warto ?

Siarczan jak najbardziej. Mikro nadadzą się produkty przeznaczone na rzepak. Tylko odpuścił bym mocznik (jeżeli stosujesz). A czy warto to już sam sobie musisz odp ile możesz zebrać i po ile sprzedać. 

jak z robakami w łubinach? pryskacie już czy narazie czekacie? U mnie już lata jakiś robal ciężki do wypatrzenia

Tydzień temu zwalczałem oprzędzika.

Ja mam sporo oprzedzika, łubin karo siany koniec marca, najwięcej żeruje przy miedzach i widzę jak biegają sobie chrząszcze w dzień po polu. Lecę jutro cyperkilem i chyba dodam siarczan magnezu.

Przy obecnych temperaturach lepszym rozwiązaniem wydaje się Bi. 

Opublikowano

Dużo pytań więc odpowiem zbiorczo.

1. Siarczan magnezu do oprysku jak najbardziej wręcz wskazane. Łubiny uprawiane na słabych glebach zazwyczaj ubogich w magnez. Dlatego dolistne wspomaganie siarczanem magnezu bardzo wskazane i daje efekty. Jakie? Przestaszewskim wzmacnia rośliny i zabezpiecza, poprawia wiązanie azotu. Warto dołożyć jeśli wykonujemy jakieś zabiegi i zależy nam plonie.

2. Odżywki - najlepiej przetestować i zobaczyć efekt, ale jak bardzo chcemy to bardziej mikro niż makro. Polecany jest bor przed i po kwitnięciu jak we wszystkich roślinach kwitnących. Osobiście stosowałem różne odżywki zazwyczaj to co zostawało ze zbóż lub mixy: z cynkiem (ochrona przed grzybami) i miedzią (tu ostrożnie z ilością ochrona przed grzybem i poprawa przyswajalności azotu), molibden (przyswajanie azotu). Tu zdroworozsądkowo może być plon można coś dołożyć, chcemy ratować poprawić kalkulujmy może zastosowanie na innej plantacji przyniesie większy zysk.

3. Robaki. Tak pojawił się oprzędzik. Sprawdzamy i monitorujemy jeśli dużo, to nie ma wyjścia oprysk. (U mnie jedna plantacja na gorzkim zaatakowana stanowisko po zbożach, u sąsiada obok była marchew).

4. Co do odchwaszczania drugi rok sprawdza się u mnie Stomp Aqua, cena może nie mała bo ok 130zł/ha ale dłuższy spokój od dwuliściennych (teraz na słabszych glebach pojawia się rdest). Jednoliścienne można już zaczynać zwalczać.

Opublikowano (edytowane)

Zrobiło się cieplej i mój też w końcu trochę zaczął rosnąć.Co do oprzędzika jeszcze u siebie nie zaobserwowałem.Ciekawe jak będzie z brodawkami bo w tym roku postanowiłem nie zaprawiać nitraginą.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Zrobiło się cieplej i mój też w końcu trochę zaczął rosnąć.Co do oprzędzika jeszcze u siebie nie zaobserwowałem.Ciekawe jak będzie z brodawkami bo w tym roku postanowiłem nie zaprawiać nitraginą.

Z tymi brodawkami to jakoś tak jest że jeśli nie było dawno na działce strączkowych to dużej różnicy nie będzie, jeśli chyba do 4 lat jednak były straczki to różnica powinna być spora, faktem jest że jak dla mnie zawiazany azot przez łubin to największy zysk z uprawy więc uwazam ze zawsze warto dodać nitragine
Opublikowano

Na pewno zaprawa pomaga.

Mała dygresja w tamtym roku zasiałem 3ha łubinu z myślą o przyoraniu termin nieznacznie opóźniłem bo ok 15 kwietnia. Klasa ziemi VI, a miejscami to tylko las zasadzić taki pył. Od lat tam nic nie było, albo ugór albo zboże.

Zero nawozu zero oprysków, zero zapraw i jak zobaczyłem fazę kwitnienia to zostawiłem bo żal było przyorać. Plon bez rewelacji bo po oczyszczeniu wyszło po 1,2t/ha, ale przy takich nakładach i na takim piachu to zysk ekonomiczny wyszedł lepszy niż plantacje o które dbałem. Bakterie brodawkowe przyzwoite, nie wiem ile bym zyskał więcej stosując zaprawę, w plonie pewnie nie wiele może w ziemi by więcej zostało azotu.

Opublikowano (edytowane)

Moj siany okolo 10 kwietnia naped i ogien 80km ledwo dawalo rade 3m siewnikowi, spulchniacze nie siegaly kolein ale jest.

Ps. Nie wiem czy widac 3-4 liscie

post-69633-0-55557400-1495130429_thumb.jpg

Edytowane przez d4rek
Opublikowano

Może występują zgorzele siewek, tym bardziej że do niedawna bardzo często padało. Na pewno też perz niekorzystnie oddziaływuje na sąsiadujące z nim rośliny m.in. poprzez wydzielanie różnych substancji.

Opublikowano

jedno z dwóch zgorzel lub oprysk, ewentualnie robal,

musisz wykopać roślinę i zobaczyć co się dzieje z korzeniem

czy nie miałeś zalanej plantacji wodą?

Opublikowano

Nie nie była zalana wodą, trochę na pewno sarny tam swojego dołożyły, ale pamiętam jakiś czas temu (chwilę po wschodach) największe rośliny zaczęły jakby się "wywracać" i przy samej ziemi miały łodygę jakby zaschniętą... 

Opublikowano

U mnie łubin miejscami ginie :( Tak jakby placami... Pole niedawno wzięte, zaniedbane, zaperzone. Ciekawe czy to jest powód takiego łubinu...

Kilka razy siałem łubin na nowej dzierżawiw gdzie pola były zaniedbane, nigdy nie udało się zebrać jakiegokolwiek plonu
Opublikowano

Moj baron tez sie ruszyl.troche zadki wysialem 220 kg na ha ale kielkowanie mial ok 80 procent. Narazie stomp aqua dobrze trzyma chwasty tylko placyk perzu jest i chyba mam resztki oprysku i chyba zapne opryskiwach na plecy i polece

Opublikowano

Nie nie była zalana wodą, trochę na pewno sarny tam swojego dołożyły, ale pamiętam jakiś czas temu (chwilę po wschodach) największe rośliny zaczęły jakby się "wywracać" i przy samej ziemi miały łodygę jakby zaschniętą... 

Tzw. czarna nóżka - zgorzel siewek.

Opublikowano

Dzisiaj dokładnie prześwietliłem to pole i swoje dołożyły sarny bo zmłóciły dużo, zgorzel siewek też przerzedził plantację a teraz oprzędzik kończy imprezę. Na polach dłużej uprawianych nie ma tego problemu...