Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie widze stawiacie na łubin, ja miałem 2gi raz łubin na najgorszym stanowisku w gospodarstwie (pole jeszcze nie doprowadzone do kultury,niedawno zakupione) i plonował około 2t, odmiana Zeus, odchwaszczane Afalon + command i pozniej desykacja nic wiecej,  uprawiam tez groch ale w tym roku mnie zawiódł po u nas ciezko ze zniwami było i groch wyłozyło i nie było co zbierac...

Brałeś nasiona z centrali czy "używane"?

Opublikowano (edytowane)

Klimek  Zeusa nowego brałem w 2015 ale słabo plonował,jednak zostawiłem go i wysiałem czyli C2 

znajomemu Regent plonował 4t/ha, ile w tym prawdy to sie nie dowiem, ale łubin na polu wygladał bardzo dobrze

ale Panowie jaka tu opłacalność.... miałem te 2t/ha poszło po potrąceniach po 830brutto, bo znalezli zanieczyszczenia, to zostaje 2*830=1660... odjac podatki, paliwo i tak dalej zostaje koło 600zł do tego dopłata no ale uprawiamy po to zeby miec cos z tej uprawy...

musi byc te 3t, podpowie ktos jak zwiekszyc plonowanie?

Edytowane przez maciekmaciek30
Opublikowano (edytowane)

Powiedz jak uprawiałeś łubin do tej pory jakie odmiany jakie nawożenie jaka zaprawa jakie opryski jakie stanowisko to może ktoś podpowie.

Edytowane przez adam8056
Opublikowano

Klimek  Zeusa nowego brałem w 2015 ale słabo plonował,jednak zostawiłem go i wysiałem czyli C2 

znajomemu Regent plonował 4t/ha, ile w tym prawdy to sie nie dowiem, ale łubin na polu wygladał bardzo dobrze

ale Panowie jaka tu opłacalność.... miałem te 2t/ha poszło po potrąceniach po 830brutto, bo znalezli zanieczyszczenia, to zostaje 2*830=1660... odjac podatki, paliwo i tak dalej zostaje koło 600zł do tego dopłata no ale uprawiamy po to zeby miec cos z tej uprawy...

O ja to bym się cieszył z takiego wyniku. W sumie to i tak sieję tylko przez zazielenienie, ale teraz chyba zacznę się bawić w poplon niż plon główny. 

Opublikowano

4 tony to nawet w badaniach nie zbierają.

Jeżeli mówimy o plonowaniu łubinów to trzeba wyraźnie rozgraniczyć czy mówimy o żółtym czy wąskolistnym.

Bo żółty jak jest w okolicach 2 ton to naprawdę szał a wąskolistny ,osobiście nie uprawiam ale myślę że jak zakręci się w okolicy 3 ton to też jest dobrze.

Pomysł z obornikiem jest kiepski bo przyjdzie czerwiec ruszy mineralizacja pełną parą  łubin zacznie kwitnąć i tu powinien ładować asymilaty w części generatywne a luksusowa dostępność azotu zaburzy ten proces. Równocześnie będą rozwijać się części wegetatywne a w efekcie końcowym łubin będzie piękny liściasty a plon będzie jaki będzie. 

Dodatkowo wiosenna orka...

Bez obrazy ale byk na byku a później będzie wielkie halo bo znowu 500 kg/ha.

Opublikowano

ja przejąłem gospodarstwo dopiero 5 lat temu, a łubin miałem drugi raz takze nie wiem jeszcze wszystkiego

w pierwszym roku nie ogarnałem z herbicydem i miałem zarośnięty łubin strasznie... wyszło jakos około 1t/ha nie wazone bo zostawiłem całość z 2,4ha, łubin był nowy kupiony 180kg/ha siane, poszło jakos 200kg/ha PK 20-30 + 300kg/ha wapna granulowanego i to wszystko, stanowisko po życie

w tym roku to co zostawiłem wysiałem około 240kg/ha i poszedł afalon + command, stanowisko po 3 krotnym zbozu, wapnowane przed siewem 2,5t/ha weglanowego wapna, przed siiewem jeszcze 100kg/ha KornkKali

Opublikowano

Pomysł z obornikiem jest kiepski bo przyjdzie czerwiec ruszy mineralizacja pełną parą  łubin zacznie kwitnąć i tu powinien ładować asymilaty w części generatywne a luksusowa dostępność azotu zaburzy ten proces. Równocześnie będą rozwijać się części wegetatywne a w efekcie końcowym łubin będzie piękny liściasty a plon będzie jaki będzie. 

Dodatkowo wiosenna orka...

No właśnie o orkę się nie martwię bo pole na zimę nie zaorane z tego względu że miał iść obornik ale pogoda nie dopisała bo lało i nie dało rady wywieźć więc przełożyłem to na wiosnę a przez to też nie orałem żeby 2 razy nie robić. No własnie pierwszy raz bym siał łubin dlatego pytam co i jak żeby się tylko w koszty nie wprowadzić a znów nie mam pomysłu co zasiać na tej działce (jęczmień odpada od razu mówię). Czyli radzicie koledzy żeby po oborniku odpuścić się łubinu? 

Opublikowano (edytowane)

Ja od 2 lat mam baryta. Dla mnie ok odmiana. W 2015 1,6 t/ha a w 2016 dokładnie nie wiem bo nie ważone jeszcze ale myślę że nie mniej niż 1,9.

Piszesz, że III IV klasa to w czym problem wszystko tam urośnie. no chyba że pH fatalne...  

Nie wiem czy się zrozumieliśmy, moim zdaniem wiosenna orka to błąd. 

Edytowane przez ogar118
Opublikowano

gdzie można kupić nasiona łubinu boregine?

Zależy skąd jesteś, na Pomorzu ,jest  dostępny w niektórych firmach obracających materiałem siewnym,w przyszłym roku z kolegą spróbujemy na tej odmianie jezeli pozwolą warunki pogodowe dociągnąć do 3,5t/ha,będzie siany 4 rok od kupna kwalifikatu,za rok wymiana na kwalifikat  tej odmiany ;)

Opublikowano

Jeśli będzie odpowiednia pogoda siew około 20 marca,zwiększenie nawożenia P, K  do 70kg/ha,zastosowanie odżywek,to powinno pozwolić przekroczyć tegoroczne 3t,no i najważniejsza  rzecz opady deszczu[w obecnym roku brak opadów miedzy 10.04 a 10.05].Niemcy twierdzą że w ich warunkach idzie wyciągnąć 5t/h.Jest to odmiana wrażliwa na przymrozki i tu może być duży problem,ostatnie dwa lata się udawało,był siany 10.04 ale to trochę według mnie za póżno,notoryczny brak opadów w kwietniu.Może jeszcze zwalczanie chwastów ,zastosowanie środków w czasie wegetacji łubinu ,chociaż to jest bardzo śliski temat ,brak wiedzy jak ta odmiana zareaguje na dany środek. ;[

Opublikowano

czyli planujesz np. 300kg/ha PK 25-25? czytam i czytam rozne informacje o dokarmianiu łubinów/grochów i pisza ze to nie ma ekonomicznego uzasadnienia( czytaj, ze nie ma zwiekszenia plonu ponad zastosowane srodki w te preparaty)  

ja dodam od siebie, że w tym sezonie nie bd sypał na łubin nic, stanowisko po jeczmieniu ozimym przesianym jarym robionym fest, ale plonu nie dał przez pogode takze składniki w glebie w opór, licze na 3t/ha

Opublikowano

z łubinem to moze byc prawda ze on nie reaguje na nawozenie dolistne. On dobrze pobiera składniki z gleby. Przykład: Ja siałem łubin 4 kwietnia, opryskany Boxerem ponad 3 l na ha, zaprawiony zaprawa i nitraginą, dwa razy opryskany siarczanem magnezu a po korzen dostał 250 kg superfosfatu prostego i tyle nawozenia. Plon prawie 2,1 ton z ha. Kolega siał tą samą odmianę 25 kwietnia. Dał pod korzen 200kg potafoski magnezowej, nie pryskał od chwastów, nie zaprawiał nitragina. Plon około 2 ton z ha

Opublikowano

Żółty. Siałem na najgorszych glebach. 

spróbuj wąskolistnego, u mnie od czterech lat plon na poziomie 2-1,5t/ha przy minimalnym nakładzie, tzn herbicydy. Zółciocha miałem dwa razy i raz nie dał rady przez żar z nieba (ale rewelacyjnie wygladał, straków na roślinie pod 40 dochodziło) a drugim razem grzyb go zniszczył, no i trzeciego razu nie będzie

Opublikowano

u mnie tak samo żółty choroby wykończyły 

jakie są u was ceny łubinu do siewu (kwalifikowanego)