Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam pytanie trochę poza tematem a mianowicie na wiosnę chciałbym zasiać mieszankę którą skoszę i posieje jako poplon co byście doradzali zasiać i czy można mieszać np. łubin,peluszke i jeszcze coś może by dorzucić czy jak posieje razem to nie będzie to miało jakoś ujemnego znaczenia i co byście doradzili dodać do takiej mieszanki 

Opublikowano

Moj kalif po oczyszczeniu wyszedł 2 tony z ha. Wynik nie jest zły. Troszke sie wysypało to poplonek juz rosnie. Ogolnie jestem zadowolony.

mój jest gorzki,  nie znam nazwy, ale jest z kategorii "niepękających strąków",

i rzeczywiście, kosiłem dość późno; bo około 17.08 i żaden strąk nie pękł i żadne ziarko nie wyleciało na ziemię... polecam

Opublikowano

Zebrałem łubin, który zaatakowała anrtaknoza. Część poszło w poplony i już widzę, że jest poskręcany i plamy się robią, czyli choroba wraca. I teraz moje pytanie, czy ten pozostały łubin mogę posiać na ziarno na wiosnę? Oczywiście oprysk od razu zapobiegawczo.

Opublikowano (edytowane)

to jest niemożliwe. Żółty zawsze słabiej plonuje od waskolistnego. 2 tony to już jest bardzo dobrze, rewalacja... a 6 ton?? Może to był groch bardziej realne chociaz tez ciezko. 6 ton to co najwyżej z 4 ha w sumie.

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

ja z 1,3 ha   przy 105 kg/ha   mam koło 1,5 tony słodkiego szerokolistnego. więc 6 ton to niemożliwe.

swoją drogą - po ile chodzi łubin w waszych okolicach? ktoś może coś słyszał?

Opublikowano

Tak 6 ton jest możliwe z 1ha pod warunkiem że się naprawdę o niego zadba przypasuje rok i ten hektar będzie mieć 45000 metrów no i słuchacz jeszcze w to wszystko uwierzy innego przypadku nie znam i nie potrafię sobie wyobrazić żeby można było w inny sposób osiągnąć taką wydajność przy obecnej genetyce tej rozliny- choć potencjał tej rośliny jest nawet wiekszy lecz niestety poki co człowiek jeszcze nie nauczył się jak go wykorzystać

Opublikowano

ja z 1,3 ha   przy 105 kg/ha   mam koło 1,5 tony słodkiego szerokolistnego. więc 6 ton to niemożliwe.

swoją drogą - po ile chodzi łubin w waszych okolicach? ktoś może coś słyszał?

80zł-90zł w hurcie.

Opublikowano

Jest jakaś technika koszenia łubinu aby jak najmniej osypało się pod kombajn? Bo gościu który kosił mi, a robił to pierwszy raz bo nie mogłem znaleźć nikogo z sieczkarnia bo wszyscy już wyczyscili kombajny wydaje mi się ze dość dużo się osypało. Dodam tylko że był pryskany 15 dni przed zbiorem samym rondupem bez żadnego sklejacza, czy właśnie w tym jest przyczyna osypywania że nie było sklejacza?

Opublikowano

Kolego sieje łubin już dość długo i nigdy mi się nie wysypal, problemem nie jest tu kombajn czy jego operator a odmiany, które się osypuja i zapewne właśnie taką miałeś, jak mogę coś poradzić to spróbuj następnym razem kosić wcześnie rano powinno się wtedy mnie osypywac jak jeszcze rosa będzie- powodzenia kolego

Opublikowano

Nigdy tak nie kosiłem ale czy koszenie rano gdy jest rosa nie wpływa na wzrost wilgotności?Bo mnie się wydaje że tak.

Kolego 20CBR12 i d4rek możecie się do tego odnieść jeśli tak kosicie.

Opublikowano

Wiadomo że nie możesz kosić wody ale jak rośliny jeszcze sa wilgotne i bez problemów wchodzą w heder to raz a dwa łubin potrzzebuje bardzo dużo wody żeby zaczął kielkowac wiec by musiało z niego ciec żeby pojawil się problem, po za tym ja zostawiam go na noc zawsze na przyczepie pozniej rozładunek dmuchawa i jest suchy, nasiona mokre od wody nie są aż tak dużym problemem jak zebrane nasiona niedojrzałe tak że spokojnie można kosić, zresztą u mnie 100% tego co zabiorę idzie na poplony u mnie ii okolicznych rolników i nigdy nie ma problemu ze wschodami czyli jak dla mnie jest ok

Opublikowano

Panowie czy łubin gorzki warto zasiać na VI klasie??Słodkie odpadają bo pole przy lesie i dziczyzna wyżre wszystko.....a pole w tej chwili to długoletni nieużytek i trzeba byłoby jakoś je doprawić

Opublikowano

oj Panowie to co chcę uprawić to obok jest tzw karmidło myśliwych 

miałem z drugiej strony owies to przesiewałem 3 razy

A na tej działce planuje siać tylko i wyłącznie żyto na kiszonkę a później proso i tak w koło, ale najpierw trzeba to jakoś do kultury doprowadzić