Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Fajnie informacje podrzuciłeś. No ten Wing P tani nie jest, ale z drugiej strony jak mam pryskać samym linuronem i widzieć chwast na polu, to może lepiej już zainwestować w coś lepszego. Sam nie wiem co robić a w tym tygodniu trzeba by zasiać ten łubin.

Odnośnie tej publikacji:

http://www.ior.poznan.pl/plik,1768,sprawozdanie2013.pdf

to czasem  nie ma tam błędu? Str. 17. Tabela nr. 1. Jest napisane ,,w łubinie żółtym (odm. Sonet)'' przecież o ile mi wiadomo to sonet jest wąskolistny, chyba że ja posiadam złe informacje. Więc jak to jest?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

koledzy forumowicze potrzebuje 550 kg łubinu, najlepiej waskolistny. jestem z woj. podlaskiego, jeżeli ktoś posiada to proszę o kontakt priv lub tel.: 503833530

Opublikowano

posiałem tydzień temu przymrozki -8 dziś -6 miało być i kiełki w ziemi żywe :) 

zaraz wyjdzie do góry jak będzie cieple, a na północnym wschodzie sucho jak diabli 

Opublikowano (edytowane)

Do minus 5 jak już wschodzi?Bo kiełek chyba najdelikatniejszy?Nie wiem ,siać czy czekać ?bo co dziennie przymrozki i to spore,nawet do minus 8

Ooo widzę że jesteś z moich stron.. :)  Tez nie wiem czy zasiac  ale sprawdzałem pogode 16 dniową i specjalnych przymrozków u nas nie wiadać...

Mi sie wydaje że łubin i nawet wytrzyma tylko gorzej z opryskiem w takich temp. Jak posiejemy to max 3 dni po siewie trzeba prysąć  a działanie srodka w takich niskich temp znikome jest...

Wie ktoś może jak z temperatura podczas stosowania Afalonu badz linurexu???

Edytowane przez morganix
Opublikowano

własnie i to jest dylemat bo siać już można łubin tylko codzienne przymrozki nie dadzą skutecznie doglebowo opryskać, pryskać bedę nuflonem+stomp jak znajdę, brat pryskał tą mieszanką w tamtym roku i łubin czyściutki zero chwastów praktycznie, narazie czekam aż przymrozki trochę będą słabsze 

Opublikowano (edytowane)

ja  bym  nie  ryzykował i opryskał  jednak doglebowo - później możesz  mieć  spore  kłopoty ze  zwalczeniem chwastów  w  łubinie

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Panowie co stracę jeżeli zasieje łubin bez  użycia nitraginy.Dodam, iż ziarno łubinu żółtego odmiany Mister zakupiłem w centrali. Nie był on też  zaprawiany , ale vitavax mam niestety z nitraginą teraz ciężko.Może ma ktoś jakieś dojście do tego specyfiku w okolicach Nakła nad Notecią.Na tym stanowisku przez wiele lat siane były zboża. Żadnych bobowatych tam nie było.

Opublikowano

Dziś posiałem Mistera. Teraz pryskać nie będę. Było pryskane po żniwach glifosatem ściernisko. Zobaczę może nie będzie ziela.

Tylko że glifosat nie załatwi glebowego banku nasion.

własnie i to jest dylemat bo siać już można łubin tylko codzienne przymrozki nie dadzą skutecznie doglebowo opryskać, pryskać bedę nuflonem+stomp jak znajdę, brat pryskał tą mieszanką w tamtym roku i łubin czyściutki zero chwastów praktycznie, narazie czekam aż przymrozki trochę będą słabsze 

W zeszłym roku pryskałem afalon + command 8 dni po siewie i oprysk podziałał całkiem całkiem...

Opublikowano

ja bym nie ryzykował i opryskał jednak doglebowo - później możesz mieć spore kłopoty ze zwalczeniem chwastów w łubinie

jest sucho i piach aż się kurzy to i tak mało skuteczne będzie. Co będzie, potem na jednoliścienne dam i co będzie.
Opublikowano

@rafto płytko jak tylko się dało moim famarolem, zeby teraz płycej było to trzeba przed wałować :P tak ok 3cm po sladach nawet mniej, ale on to lubi. no niech zacznie się pora deszczowa :P w polu zrobione, łąki zrobione :P Jak żadnego roku w marcu po pracach :) 

Opublikowano

Panowie co stracę jeżeli zasieje łubin bez  użycia nitraginy.Dodam, iż ziarno łubinu żółtego odmiany Mister zakupiłem w centrali. Nie był on też  zaprawiany , ale vitavax mam niestety z nitraginą teraz ciężko.Może ma ktoś jakieś dojście do tego specyfiku w okolicach Nakła nad Notecią.Na tym stanowisku przez wiele lat siane były zboża. Żadnych bobowatych tam nie było.

bez nitraginy nie wytworzą Ci się bakterie brodawkowe więc odbierzesz roślinie bobowatej jej największą zaletę (darmowe nawożenie azotowe). ostatnio na studiach miałem, że bez nitraginy nie ma co liczyć na pomyślny plon... także zaleta brodawek ogromna.

Opublikowano

Dizisaj zasianne łubiny wąskolistne. Poztstał oprysk afalonem. Kiedy go lepiej dać: rano jak po nocy jest wilgotnawa gleba, czy nad wieczorem, zeby oprysk szybko ni wysychał? Pole 5-6 klasa. Juz kurzylo się jak siałem...