Skocz do zawartości

Wygłuszenie i zabudowanym kabiny - Ursus C-360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak wiecie już niedługo idzie zima, czas gdzie gospodarka stoi. I mam otóż taki plan aby wygłuszyć, chociaż trochę kabinę w tym starym Ursusie. A mianowicie słyszałem ze można odbudować bak, można też zmienić jego położenie itd itd. Mnie interesuje co wy o tym sądzicie czy ma to sens? Może już ktoś to mam , fajnie by było jak by się wypowiedział. Mnie interesuje na pewno zabudowa tylna. I aby tą podłogę wyrównać itp, bo widziałem na filmach że ludzie mieli tak fajnie wyrównane pod materiałem. A i jakbyscie mieli jakieś pomysly jakim materiałem wyjdzie najlepiej to wygłuszenie i najtaniej w sumie. Szczerze mówiąc jakby dało radę bez zmiany tej deski rozdzielczej i zmiany położenia Baku było by super ale czekam na odpowiedź od Was. 

IMG_20201104_135006.jpg

Opublikowano

Jako, że nowicjusz to spytam - masz na tyle wiedzy mechanicznej żeby zmodernizować pedały od sprzęgła i od hamulców?

Opublikowano

Nie trzeba podnosić kabiny, zabudować skrzynię tak aby wystawała nad podłogę, nie wiele to przeszkodzi a zawsze niższy ciągnik to plus. Oczywiście ze odizolowanie kabiny od silnika jest bardzo ważne jeśli chodzi o hałas ale tu masz zbiornik i trzeba już kombinować z nim. Chociaż pamiętając jak wył most i zwolnice w 60-tce to proponuje jak kolega wyżej zmienić przekładnię główną na zetorowską  i będzie dużo ciszej,

Opublikowano

ja już jestem w fazie takiego projektu po zabudowaniu tyłu tak jak na zdj halas zmnieszył się okolo 10 % dużo nie ale zawsze coś planuje wyciszyć jeszcze kabinę matami bitumicznymi póżniej 9mm pianki na matę i jakaś guma na wieszch koszt operacji jakieś 300 zł na ale z komfort to dużo i nie dużo a po zatym jak chcesz mieć silnik troche ciszej to wynień tłumik na orginalny bo jest gruba rużnica 

20201021_195432.jpg

Opublikowano

Ludzie, wy to macie pomysły z wyciszaniem C360. Przyjdzie czas prac polowych i tak każdy jeździ z otwartą tylną szybą a nawet z otwartymi drzwiami i całe to Wasze wygłuszanie przestaje mieć sens.

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, bergman31 napisał:

Ludzie, wy to macie pomysły z wyciszaniem C360. Przyjdzie czas prac polowych i tak każdy jeździ z otwartą tylną szybą a nawet z otwartymi drzwiami i całe to Wasze wygłuszanie przestaje mieć sens.

na twoją wypowiedz powiem tak robiłem w tym roku agregatem na wiosne susza za***ista kurzu całą kabine mało pylicy nie dostane wole zamknąc szybe i miec zabudowe a otworzyć sobie dach jak już a dwa że tego ciepła nie ma już znowu tak dużo jedynie w żniwa bedzie goraco

Opublikowano
4 godziny temu, ma123 napisał:

na twoją wypowiedz powiem tak robiłem w tym roku agregatem na wiosne susza za***ista kurzu całą kabine mało pylicy nie dostane wole zamknąc szybe i miec zabudowe a otworzyć sobie dach jak już a dwa że tego ciepła nie ma już znowu tak dużo jedynie w żniwa bedzie goraco

We wrześniu u znajomego bronowałem Ursusem 1614. Drzwi otwarte a tylna szyba i dach zamknięty. Było ciepło i sucho, do tego stopnia, że kurz po szybach spływał. Po 12h pracy w tych warunkach, to jeszcze kładąc się do łóżka w głowie mi dudniało.

Opublikowano

Też myślę żeby wygłuszyć c-360. Z tego co się orientowałem to lepsze od mat bitumicznych były by mata butylowa + pianka kauczukowa. Wymiana wałka atakującego i koła talerzowego na ten z zetora dodatkowo polepszyło by efekt ale to koszt około 1000 zł. Myślę że zmiana położenia baku nie jest niezbędna bo hałas jest głównie od skrzyni i mostu, ale można nakleić bak od strony kierowcy i pod bakiem. Na ten bak to może lepiej naklejać maty takie co się wygłusza nimi komory silników, bo w przypadku zapalenia szybko gasną. Czytałem różne tematy o wygłuszaniu c-360 i pochodnych i wywnioskowałem że ciężko będzie aby było bardzo cicho - ludzie zrobili wyciszenie ale dalej potem też jeszcze dalej kombinowali jakby nie byli aż tak bardzo zadowoleni z rezultatów. Kabina też przy jeździe drga i to powoduje hałas. Bez kabiny było by cicho, no ale zimno w wiatr i deszcz. Ale warto aby chociaż trochę było ciszej bo to zdecydowanie największa wada tego traktora. Jeżeli masz zamiar porządnie wyciszyć ten sprzęt to lepiej użyć raczej mat butylowych i pianek kauczukowych ( mata butylowa redukuje niskie częstotliwości a pianka średnie i wysokie) i 300 zł nie wystarczy, kiedyś liczyłem jaką powierzchnię mam zakleić (nad mostem, podłoga i błotniki) i wyszło że będzie to kosztować ze 700-800 zł przy użyciu dobrych i grubszych materiałów. Ja nie będę podnosił podłogi, bo trzeba by też było podnieść siedzenie i dotykał bym głową do dachu. Na youtubie jest film jak gość wygłuszył c-4011 i było tak cichutko że radia słuchał, ale chyba też wymienił tylny most na ten z zetora. Powodzenia i jak zrobisz to pokaż i powiedz jakie są efekty.

Opublikowano

Ja liczyłem matę butylową i piankę kauczukową dość grubą-  19mm, bo wolę solidniej zrobić żeby potem nie żałować. Tył cały zabudowany i też oklejony. Nie pamiętam już, ale chyba też policzyłem razem z oklejeniem spodu pokrywy maski żeby też zatrzymywało trochę hałas od silnika. W każdym razie chcąc dobrze zrobić to trzeba kilka stów szykować, ale warto.

Opublikowano
Dnia 8.11.2020 o 22:50, wacus1990 napisał:

Też myślę żeby wygłuszyć c-360. Z tego co się orientowałem to lepsze od mat bitumicznych były by mata butylowa + pianka kauczukowa. Wymiana wałka atakującego i koła talerzowego na ten z zetora dodatkowo polepszyło by efekt ale to koszt około 1000 zł. Myślę że zmiana położenia baku nie jest niezbędna bo hałas jest głównie od skrzyni i mostu, ale można nakleić bak od strony kierowcy i pod bakiem. Na ten bak to może lepiej naklejać maty takie co się wygłusza nimi komory silników, bo w przypadku zapalenia szybko gasną. Czytałem różne tematy o wygłuszaniu c-360 i pochodnych i wywnioskowałem że ciężko będzie aby było bardzo cicho - ludzie zrobili wyciszenie ale dalej potem też jeszcze dalej kombinowali jakby nie byli aż tak bardzo zadowoleni z rezultatów. Kabina też przy jeździe drga i to powoduje hałas. Bez kabiny było by cicho, no ale zimno w wiatr i deszcz. Ale warto aby chociaż trochę było ciszej bo to zdecydowanie największa wada tego traktora. Jeżeli masz zamiar porządnie wyciszyć ten sprzęt to lepiej użyć raczej mat butylowych i pianek kauczukowych ( mata butylowa redukuje niskie częstotliwości a pianka średnie i wysokie) i 300 zł nie wystarczy, kiedyś liczyłem jaką powierzchnię mam zakleić (nad mostem, podłoga i błotniki) i wyszło że będzie to kosztować ze 700-800 zł przy użyciu dobrych i grubszych materiałów. Ja nie będę podnosił podłogi, bo trzeba by też było podnieść siedzenie i dotykał bym głową do dachu. Na youtubie jest film jak gość wygłuszył c-4011 i było tak cichutko że radia słuchał, ale chyba też wymienił tylny most na ten z zetora. Powodzenia i jak zrobisz to pokaż i powiedz jakie są efekty.

Podstawowa zasada to zmniejszenie emisji hałasu - później wyciszanie. 

Tzn.

- wymiana przekładni to podstawa - chcesz ciszej nie liczysz kosztów a kola to koszt ok 600 zł plus wymiana. ( pozostaną zwolnice ale one są trochę dalej od przekładni wiec nie będzie to takie donośne jak wycie z przekładni.

- silnik - moda na te okrągłe tłumiki i warkot silnika - stary plaski tłumik dużo lepiej tłumił, ewentualnie dopasować od czegoś innego.

- żadne wyciszenie zbiornika nie pomoże jak nie będzie ekranu pomiędzy operatorem a silnikiem - tam powinna być wyciszona przegroda. 

Tylko czy to wszystko ma sens? Sprzedaj 60-tkę i kup zetora, tam wszystko będzie w oryginale i jeszcze dużo lepszej jakości.

Opublikowano

W sumie to z tego ciągnika jestem zadowolony, pali tak 3-3,5  litra na godzinę w różnych pracach. Zetor by palił więcej. Tłumik mam płaski. Zastanawiam się tylko, jak kupiłbym koło talerzowe i wałek ataku od zetora to jak będzie z jego trwałością ? Czy te teraźniejsze części nie zużyją się po np 3 latach ?

Opublikowano

Miałem w 60 siątce wyciszoną oraz podniesioną podłogę(wydłużone pedały hamulcowe itp) Ale nie było to do końca przemyslane, żeby dostać się pod podłogę było za dużo roboty i wszystko zdemontowałem, a pedały poskracałem, bo np przedłużone pedały hamulca, podczas nagłego hamowania spowodowały rozerwanie  przewodów hamulcowych.

Opublikowano
10 godzin temu, akmaly napisał:

Identyczna konstrukcja i pali więcej - ciekawe. 

Zetor ogólnie jest fajny, wygodny i dużo rzeczy ma lepiej niż w c-360, więc ogólnie jest lepszym traktorem  no ale taka jest powszechna opinia o tym traktorze. Nawet tutaj na agrofoto są o tym tematy i sporo osób potwierdza. Nie wiem czym jest to spowodowane (może coś z pompą paliwową, regulator obrotów w niej ???). O C-360 też niektórzy mówią o dużym spalaniu, ale u siebie nie mogę narzekać.

10 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Miałem w 60 siątce wyciszoną oraz podniesioną podłogę(wydłużone pedały hamulcowe itp) Ale nie było to do końca przemyslane, żeby dostać się pod podłogę było za dużo roboty i wszystko zdemontowałem, a pedały poskracałem, bo np przedłużone pedały hamulca, podczas nagłego hamowania spowodowały rozerwanie  przewodów hamulcowych.

Czym była wyciszona i czy było faktycznie ciszej ? Czy zmieniałeś koło talerzowe i wałek ataku w tylnym moście ?

Opublikowano

Zetor - ok ale jaki model masz na myśli? Wiesz z czego te mity się biorą - porównują wszyscy 60-tkę do 7211 itp, jest tylko małe ale, trzeba zobaczyć na wykres mocy i momentu obu tych ciągników i masz gotową odpowiedź dlaczego ten zetor więcej pali. Szkoda, że nikt nie napisze; spala więcej na h ale jest dużo mocniejszy. 

• Like 1
Opublikowano

Jak dla mnie to wyznacznikiem tego czy ciągnik jest oszczędny to jest jednostkowe spalanie g/kwh. A reszta to już kwestia doboru maszyn żeby ciągnik był optymalnie obciążony.

Przykłady:

MTZ - 224 g/kwh

Zetor 7211- 246 g/kwh

Zetor 5211 - 251 g/kwh

C360 - 265 g/kwh

C360 3p - 236 g/kwh

Z powyższego wynika że najniższe spalanie jednostkowe ma mtz a najwyższe c360. A to ile dany ciągnik spali realnie w polu w przeliczeniu na ha to już kwestia tego na ile dobrana maszyna jest w stanie wykorzystać w danej chwili generowanej przez silnik mocy.

Jak kolega zamieni c360 na zetorka 5211 to maszyny bedzie ciągał te same a częstsze tankowanie zetorka bedzie wynikało z tego że ma poprostu mniejszy zbiornik😉 - a jeśli chodzi o komfort to inna liga. 

Uwaga - pisze z doświadczenie - wszystkie powyższe maszyny poza 7211 użytkowałem po kilka lat w gospodarstwie

Opublikowano

Mam na myśli ogólnie zetory 5011-7011, 5211-7211. Widziałem na agrofoto posty gdzie użytkownicy c-360 i zetora 5211 twierdzili że c-360 mniej im pali, a przecież c-360 ma trochę więcej mocy i zauważalnie wyższy maxymalny moment obrotowy.  C-360 zauważyłem że jak się kopie w błocie to kręci kołami a zetory widziałem nieraz że schodziły z obrotów kopiąc się. C-360 też ma dość duży max moment obrotowy 190Nm jak na swoją moc  a np Zetory 5911 czy 6011 mają 6 KM więcej a max moment obrotowy o 11Nm mniejszy. Jak bym miał zetora to bym jego spalanie dokładnie sprawdził w różnych pracach, ale nie mam to kieruje się opiniami wielu osób i mojego mechanika. Zetor dość dużo pali gdy pracuje lekko. Gdy się w polu zapnie mu odpowiednią maszynę to być może nie ma dużej różnicy w spalaniu podczas wykonania jakiejś pracy, ale jest różnica w spalaniu gdy silnik nie jest mocno obciążony. A przecież nie zawsze jest ciężko, jak się dojeżdza do pola to silnik ma lżej, wracając pustym rozrzutnikiem z pola, zaczynając  prasowanie gdy komora nie jest zapełniona, zawracając na uwrociach itp. No i całkowite spalanie wyjdzie wyższe.  Podobno te produkowane po 1987 roku są trochę oszczędniejsze. Też ciągnik ciągnikowi nie równy - u mnie w wiosce jeden gość narzeka na c-360 że mu dużo pali, ale regeneracja pompy od wielu lat nie była robiona. No ale ogólnie nie jestem żadnym zetorofobem, uważam je za fajne traktory.  A co do tego jednostkowego spalania to jest to takie czysto teoretyczne rozważanie. Może takie były wyniki w laboratorium i przy nowym silniku i pompie, ale gdy ciągnik przepracuje ileś lat to wyniki są różne. Można wziąć kilka ciągników tej samej marki i taki sam model i każdy będzie miał inne spalanie. Chociaż te jednostkowe spalanie najmniejsze mają te ciągniki ,które ogólnie uważa się za oszczędne.