Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pytanie do ludzi bardziej obeznanych ode mnie w tym temacie. Mianowicie co warto byłoby uprawiać na polu o powierzchni 2ha ziemia klasy średniej III w woj. Opolskim? Myślałem o różnych opcjach typu dynia na pestki, rumianek itp.. tak, żeby wyjść minimum na zero, a miło by było, gdyby coś jeszcze z tego zostało ;)

Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi i pomoc, 

Pozdrawiam! 

Edytowane przez lasku124
Opublikowano

Poziomka, truskawka, malina, jeżyna.

Najlepiej wszystkiego po trochu i masz Full roboty przez cały rok. A jak jeszcze przez granicę przerzucisz to co rok auto będziesz na nowe zmieniał😁

Opublikowano

Panowie, prosiłbym o nieco bardziej realne odpowiedzi. Maliny, truskawki i inne wynalazki raczej odpadają, bo jest przy tym chodzenia cały czas, a w okolicy zbytu niema. 

Opublikowano

A przy rumianku nie?

Albo się robi żeby mieć pieniądze, albo dla samej roboty.

0,2 ha poziomki, 1,5t 30000 - 40000zł

Opublikowano

Sylwek z tym czasem to nawet nie problem... zależy od tego ile ;) Bo doglądać tego dzień w dzień mija się z celem, ale systematycznie nie widzę przeszkód, by spędzić tam więcej czasu

Agrest uprawa nie musi przynosić mi milionowych zysków. Żeby uprawiać poziomkę musiałbym sporo zaingerować w strukturę ziemi, dość mocno ją zakwasić itp. Poza tym myślę że wiesz ile kosztuje założenie plantacji na głupi hektar, oraz po jakim czasie.. jeśli w ogóle się ona zwróci ;)

Opublikowano

W mojej opinii to tylko zabawa w trochę warzyw do sprzedaży bezpośrednio sąsiadom/ znajomym, trochę informacji rozniesie się pewnie pocztą pantoflową. Trochę zboża i jak masz budynki to jakieś kury i jajka na handel, ewentualnie inny drób, zbyt na takie coś powinien być.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Owoce, a co niby?

No napisałeś to tak jakby miał zostać krajowym Eskobarem i miał coś przerzucać :D

Opublikowano

Ech, widzę że krętymi i ciemnymi uliczkami chodzisz skoro tak ukierunkowujesz myślenie😂

Opublikowano
1 godzinę temu, lasku124 napisał:

Panowie, prosiłbym o nieco bardziej realne odpowiedzi. Maliny, truskawki i inne wynalazki raczej odpadają, bo jest przy tym chodzenia cały czas, a w okolicy zbytu niema. 

No to tylko miłość tam uprawiać, innego rozwiązania dochodowego w tej sytuacji ja nie widzę.

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Ech, widzę że krętymi i ciemnymi uliczkami chodzisz skoro tak ukierunkowujesz myślenie😂

Różnie to bywa. W rolnictwie coraz mniej przychodu a pieniądz teraz w cenie  to czasami człowiek rozmyśla jak te parę groszy na boku przytulić :D

Opublikowano

Panowie, rozumiem że trzeba z humorem iść, przez ten smutny jak pi@da rząd, ale na prawdę proszę.. luźne gadki zróbcie sobie w prywatnych wiadomościach.

Jeśli ktoś ma do powiedzenia coś sensownego, wnoszącego do tematu, to proszę o odpowiedź. 

Opublikowano

Ma ci ktoś zmyślać jaki to dochód zrobisz z dwóch hektarów, dostałeś odpowiedzi to mówisz że przy tym chodzenia, bez pracy nie ma kołaczy.

Opublikowano

Odpowiedziałem Ci sensownie to propozycja dla Ciebie nie realna.

Wobec tego kolejna

-uprawa perzu. Zapuszczas pole, opryskujesz dwuliścienne. Kopiesz suszysz, sprzedajesz. 

Tu nie musisz doglądać 

Opublikowano

to ja podpowiem: siejesz pasek facelii, pasek rzepaku, pasek nostrzyka, pasek ogorecznika, pasek nawłoci, pasek gryki i stawiasz pasiekę. co kilka tygodni wirujesz miód i go sprzedajesz. nostrzyk koniecznie dwuletni.

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

to ja podpowiem: siejesz pasek facelii, pasek rzepaku, pasek nostrzyka, pasek ogorecznika, pasek nawłoci, pasek gryki i stawiasz pasiekę. co kilka tygodni wirujesz miód i go sprzedajesz. nostrzyk koniecznie dwuletni.

A co jednoroczny nie nektaruje?