Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam c 360 i zastanawiam się nad generalnym remontem+nowa Kabina i maska żeby komfort podnieść ale i wygląd oczywiście polepszyć oraz zastanawiam się nad dodaniem Turbo tak żeby miała 60-65KM.Mam nieduże Gospodarstwo prowadzę Hodowlę Bydła Mlecznego (południe Małopolski teren specyficzny duże rozdrobnienie Gospodarstw) i c 360 jest wystarczająca bo to jest raczej hobby niż zarobek przy ilości krów jaką mam. Teraz nasuwa się pytanie czy postawić na Remont c 360 i to co opisałem czy Kupno Zetora 7211 choć też myślę o 5211 lub 6211 ale 5211 to porównywalna ilość koni jak w c 360 a 6211 kilka więcej więc raczej stawiam na 7211 bo jednak 10 koników więcej. Remontując c 360 i robiąc postęp jeśli chodzi o kabinę  wiem co mam na lata , kupując Zetora to w sumie człowiek nie wie co kupi tak do końca dopóki nie zacznie robić w polu. Na Zetora myślałem przeznaczyć tak 30 tyś zł a w remont c 360 15 tyś zł włożyć. Co myślicie ??? piszcie może macie propozycje innych ciągników tak do 70 KM czy jednak myślicie że remont c 360 to lepsza opcja ???

Opublikowano

W sumie 60 wiesz co masz a jak kupisz to zawsze ryzyko a w 60 ile nie wlozysz to wasze będzie to tylko 60. ja bym patrzył na coś 4x4 może jakiś mtz w dużej kabinie większy zapas mocy do tego dużą ka ona i napęd i w miarę prosty traktor i niedrogi w naprawie

Opublikowano

Jeśli masz możliwość to kupuj mtz sam gdybym miał inne warunki tj wieksze bramy przejazdowe bym takiego kupił paliwa więcej od zetora czy 360 nie spali a robotę zrobi i 4x4

Opublikowano

dziadek już remontował c360 bo chciał mieć dobre wszystko silnik zrobił skrzynie zrobił podnośnik kabina a wraz silnik olej wywalił zmienił potem głowice potem się okazało że silnik źle zrobiony przez mechanika i znów góra silnika do remontu potem hydraulika mimo że była zrobiona cała to podczas siewu mu siewnik podnosi lekko sam i nijakie narobił i siał drugi raz, więc c360 sprzedaj póki to jeszcze ktoś kupuje i zmień na coś lepszego albo nie inwestuj i rób tym co masz, bo kabina wspomaganie to już połowa twojego budżetu a reszta może wyjść więcej duzo

Opublikowano

Ja osobiście bym wyremontował C - 360 bo wiesz co masz. A mimo różnych opinii ja uważam że to bardzo dobry ciągnik a Zetor to to samo tylko komfort lepszy i parę udogodnień ale płacić za to 15 tys więcej i jeszcze nie wiadomo co ma w środku? 

Też kolego myślałem podobnie żeby sprzedać c360, kupić Zetora ale koniec końców została C360 a do niej zawitał jeszcze Ursus 1222 kupiłem okazyjnie i chodzi jak przecinak a do tego komplet maszyn i za to co dałbyś za samego Zetora ja mam 6 cylindrowy ciągnik, agregat, pług i talerzówke. Wiadomo że bez napędu ale robotę robi. Także radzę Ci osobiście zostawić c360 i nie bawić się w nową maske i kabinę bo to spore koszty i nie zbyt potrzebne bo komfort nie jest aż tak bardzo ważny, lepiej mieć mechanicznie wszystko na 5. Tym bardziej nie myśl do c360 napędu ani broń boże turbiny. Jeżeli Ci potrzebny większy to kup Mtz. Niby dużo wad ale oszczędny i niezawodny. Pozdrawiam 

Opublikowano
1 minutę temu, Brytan napisał:

Ja osobiście bym wyremontował C - 360 bo wiesz co masz

No jasne . Świadomość tego że masz gówno .

Opublikowano

remont silnika, podnosnika, przodka, pompa paliwa, uszczelnienia, lepsza kabina, nowa maska, błotniki, malowanie, kilka innych drobiazgów - spokojnie 20 tysi pochłonie. Ale masz wyremontowaną 60tkę. Tylko 60tkę. Jeśli do tej pory 60tka Ci wystarczała, to może i warto taką inwestycję powziąć.

Opublikowano

Za ok 30 tys  kupi się  ursusa 4512 lub odpowiedniki z mf / landini  . 

Mtz nie jest zlym wyborem mało pali ,tanie części , 4x4  . Tylko jeśli miałby być  jedynym ciagnikiem na gospodarstwie  to średnio  sprawdzałby sie ze wzgledu na gabaryty . Nie widziałem aby ktoś mtz sadził ziemniaki obradlał  czy  grabił 5 gwiazdowa. Jako  główny przy c330 czy  c 360  jak najbardziej .

Opublikowano
Przed chwilą, Partyzant85 napisał:

Ani 60 ani fetor bo to jeden złom.

Sam jesteś złom . Zetor to taki Fynd , Tylko że czerwony .

Opublikowano

teraz znajdź gospodarstwo gdzie ktoś redli ziemniaki, u nas to już tylko zostali tacy co sądzą od hektara w górę, a nawet jeśli jest do posadzenia 10 ar to można poprosić znajomego co też tak robi i już a nie ograniczać się ze względu na redlliny

Opublikowano

Różnica między c 360 a np 7211 jest taka, że pomimo, że oba ciągniki wywodzą się od Zetora 4011/ Ursusa 4011, to c 360 nie przechodził zbytnich modyfikacji, a wręcz upraszczano go jeszcze bardziej poprzez np rezygnację z miękkiej osi, z kolei zetory co kilka lat były modernizowane i doskonalone, przez co ta seria tzw małych zetorów cieszy się dobrą opinią (może poza spalaniem). Zaletą zetora jest kabina, która jest obszerna i jest dobrze dopasowana do ciągnika, na plus zetora można jeszcze dopisać łatwą modernizację tylnego podnośnika poprzez dołożenie dodatkowego siłownika, można do ciągnika dołożyć 210 kg obciążenia przed maskę, dobra jest też dostępność części do zetor czeskich dobrej jakości i tu pojawia się pierwszy problem a mianowicie ceny części (ramię podnośnika to jakieś 450zł itp). Wszystko zależy od stanu w jakim byś kupił używanego Zetora, może to być pokaźna skarbonka albo w miarę sensowny ciągnik. Co do C 360 to generalnie wiesz czego się spodziewać, jakieś modernizacje są również możliwe nawet poprzez gotowe zestawy, problem to części zamienne a dokładnie ich jakość bo maszyna posłuży tyle ile wytrzyma najgorsza część.  

Opublikowano

Zle mnie zrozumiales  mtz to   inny gabaryt niz c360 . Niby kazda maszyne ktora ciaga 360 pociągnie mtz  ale ekonomii żadnej nie będzie . Przykład pługi 2 skibowe  opryskiwacz 300 l rosiewacz lejek itd. Zawsze mozna kupic kolejne wieksze maszyny ale to koszta .

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, atrol123 napisał:

Zle mnie zrozumiales  mtz to   inny gabaryt niz c360 . Niby kazda maszyne ktora ciaga 360 pociągnie mtz  ale ekonomii żadnej nie będzie . Przykład pługi 2 skibowe  opryskiwacz 300 l rosiewacz lejek itd. Zawsze mozna kupic kolejne wieksze maszyny ale to koszta .

Te maszyny które wymieniłeś, to są do C330.

10 godzin temu, przemekuliski napisał:

teraz znajdź gospodarstwo gdzie ktoś redli ziemniaki, u nas to już tylko zostali tacy co sądzą od hektara w górę, a nawet jeśli jest do posadzenia 10 ar to można poprosić znajomego co też tak robi i już a nie ograniczać się ze względu na redlliny

Jak znajomy posadzi ziemniaki w redliny o rozstawie 62,5cm, to też będzie musiał znajomy przyjechać pielić i obsypywać.

10 godzin temu, atrol123 napisał:

Za ok 30 tys  kupi się  ursusa 4512 lub odpowiedniki z mf / landini  . 

Mtz nie jest zlym wyborem mało pali ,tanie części , 4x4  . Tylko jeśli miałby być  jedynym ciagnikiem na gospodarstwie  to średnio  sprawdzałby sie ze wzgledu na gabaryty . Nie widziałem aby ktoś mtz sadził ziemniaki obradlał  czy  grabił 5 gwiazdowa. Jako  główny przy c330 czy  c 360  jak najbardziej .

To Ty jeszcze mało widziałeś. Przecież MTZ jest stworzony do upraw rzędowych i lekkich prac polowych.

Ursus 4512 i jego odpowiedniki MF/Landini wydają się być ciekawą alternatywą dla C360. Gabarytowo niewiele większe, większy udźwig podnośnika, nieduże zużycie paliwa. Z wad to głównie brak przedniego napędu.

MTZ 82 i Zetor 7211 to ciągniki bardzo zbliżone gabarytowo. Na korzyść MTZ przemawia większa moc silnika, duża ilość biegów i przedni napęd.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

Kup 7211, popraw troche a wlozonych pieniedzy na pewno nie stracisz, za 5 lat sprzedasz moze jeszcze z zyskiem. To jest fajne w zetorach ze kupisz pojezdzisz z 5 lat i sprzedajesz w tej samej cenie albo i dropzej

Opublikowano

Na wstępie BARDZO DZIĘKUJE za każdy komentarz bo wszystkie są sensownie napisane. Teraz w temacie MTZ to jakoś nie mam do niego przekonania bo czytałem o nim raczej złe opinie w internecie choć takim nie jeździłem , widziałem propozycję ursus 4512 ale potrzebuję ciągnika z ciężkim tyłem jak c 360 lub zetor bo faktycznie też rozważałem 4512 ale ten lekki tył mnie trochę odstraszył bo u nas w Beskidzie Wyspowym są tylko górki i dolinki więc teren dość trudny , miejscami takie nachylenie terenu że trzeba uważać żeby gleby nie zaliczyć. W moim gospodarstwie koszę tylko trawy na sianokiszonkę i siano , nic nie sieję  , nie sadze więc przedni napęd nie jest priorytetem ale jakby był to też dobrze , dla mnie ciągnik 60-70 KM to będzie jak na chwilę obecną wystarczający. Widziałem komentarz żeby nie zakładać przypadkiem turbo do c 360 można wiedzieć dlaczego ??? bo dobrze wiedzieć jeśli coś potem nie halo może być . Obecnie moja c 360 nie potrzebuje raczej remontu ale chciałem poprawić komfort bo jednak w c 360 tego brak ,   myślałem remont zrobić od razu żeby się nie bawić. Moja c 360 ma miękki przód i kabinę inną trochę podobna do tych przy Zetorach a kupiłem ją z 10 lat temu niedaleko czeskiej Granicy więc może ktoś dał od Zetora bo wokół mnie są c 360 ale żadna takiej kabiny niema.

Opublikowano

Ursus 4512 może ma lekki tył ale na tym tyle ma bardzo ciężką i masywną kabinę. 4512 z kabiną waży około 2,9t a z obciążnikami około 3,3t, czyli znacznie więcej od C360. 

W 4512 masz nisko położony środek ciężkości, co znacznie zapobiega wywróceniu ciągnika w górach.

Skoro masz górki i doliny, to przedni napęd bardzo by się przydał. Ciężko jednak znaleźć coś niedużego i niedrogiego z napędem 4x4.  

Opublikowano

niektórzy mają racje ze zetor to troche zmodfikowana i ulepszona konstrukcja jeżeli umiesz sam cos naprawić to z c360 da sie zrobić coś na wzór zetora wymienic na początek koło talerzowe tylnego mostu na zetorowske około 500zl no i kabine liczac około 5000tys i jakieś maty wygłuszające też z 500 i masz za 6 tys wygłuszony traktor plus tam silnik pewnie w skrzyni łożyska igiełkowe no i oś ma napewno luzy a kupujac zetora nie wiadomo na co trafisz jak robiłem przednią oś u znajomego w c360 którą kupił od handlarza to zamiast mosiężnych tulejek były rurki pcv warto ją wyremontować jak masz ją od nowości i nie jest wytłuczona 

Opublikowano

Ja przed kupnem zetora 6211 jedyne co brałem pod uwage to jeszcze 4512 ale dzis nie żałuje zetor uciąg ma i robotę robi mimo że za niego ze 2 C360 bym miał nie kupił bym dźwieg zwolnic i itp. Mój jest 1993 r 64km i 60 tka (a robiłem kilkoma) według mnie nie ma polotu. Do tego wom niezależny od pompy i kilka innych zalet. osobiście kupić dobrego zetora lub coś podobnego a C360 do żyda lub jako pomocniczy i tyle