Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzies w internetach jest to co bylo wczesniej i pozniej po tych slowach- nawet marecek powinien to zrozumiec..

Polskość to nienormalność — takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko?), wypaliły znamię i każą je z dumą obnosić. Więc staję się nienormalny, wypełniony do granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak; gdzie inni mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna (wszystko koniecznie dużą literą); kiedy inni budują, kochają się i umierają, my walczymy, powstajemy i giniemy. I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważamy nasz narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza, stajemy się normalniejsi.

Jest jakiś tragiczny rozziew w polskości – między wyobrażeniem a spełnieniem, planem a realizacją. Jest ona etosem pechowców, etosem przegranych i zarazem niepogodzonych ze swą przegraną. Wolność jest w nim wartością najwyższą — [—-] [Ustawa z dnia 31 VII 1981 r. O kontroli publikacji i widowisk, art. 2 pkt 6 (Dz. U. nr 20 poz. 99, zm.: 1983 Dz. U. nr 44 poz. 204)] porywa się na czyny wielkie z mizernym zwykle skutkiem. Polskość w rzeczy samej jest nieadekwatną do ponurej rzeczywistości projekcją naszych zbiorowych kompleksów. Piękniejsza od Polski, jest ucieczką od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego 

Opublikowano
15 minut temu, pafnucy napisał:

pewno czytał twoje posty  :D

a tobie  co  nudzi  się  zajęcia  nie  masz 

Opublikowano
33 minuty temu, jacus napisał:

gdzies w internetach jest to co bylo wczesniej i pozniej po tych slowach- nawet marecek powinien to zrozumiec..

Polskość to nienormalność — takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko?), wypaliły znamię i każą je z dumą obnosić. Więc staję się nienormalny, wypełniony do granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak; gdzie inni mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna (wszystko koniecznie dużą literą); kiedy inni budują, kochają się i umierają, my walczymy, powstajemy i giniemy. I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważamy nasz narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza, stajemy się normalniejsi.

Jest jakiś tragiczny rozziew w polskości – między wyobrażeniem a spełnieniem, planem a realizacją. Jest ona etosem pechowców, etosem przegranych i zarazem niepogodzonych ze swą przegraną. Wolność jest w nim wartością najwyższą — [—-] [Ustawa z dnia 31 VII 1981 r. O kontroli publikacji i widowisk, art. 2 pkt 6 (Dz. U. nr 20 poz. 99, zm.: 1983 Dz. U. nr 44 poz. 204)] porywa się na czyny wielkie z mizernym zwykle skutkiem. Polskość w rzeczy samej jest nieadekwatną do ponurej rzeczywistości projekcją naszych zbiorowych kompleksów. Piękniejsza od Polski, jest ucieczką od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego 

na takie rozterki Lampart ma krótką receptę niech ,,wy***rdala"

• Like 1
Opublikowano
Dnia 7.12.2020 o 20:45, Ulman napisał:

Ale chyba umiesz wytłumaczyć po co Orlenowi ta grupa medialna?

Nie rozumiesz najprostszej rzeczy. Po to kupili aby następcy mieli co sprzedać 🤣.

22 godziny temu, henio2 napisał:

Dlatego mówię że unijne programy to zło dla gospodarki np w mojej gminie wybudowano targowisko za unijne niby dla rolników ale rok czasu jeszcze nikogo tam nie widziałem by handlował bo są w okolicy towarowe gospodarstwa i nikt się drobnica nie zajmuje natomiast zamknieto szkołę bo brakowało kasy na remont a zdaniem wójta dzieci jest zbyt mało mam nadzieję że zawetuja ten budżet i wszyscy na tym skorzystamy bo wrócą normalne stawki za robociznę np

Po programach unijnych, moja gmina jeszcze długo będzie spłacać zadłużenie. O nowych inwestycjach można zapomnieć.

Dnia 7.12.2020 o 15:02, Ywa napisał:

Chyba tak, ma zdolności artystyczne💜

Zdolności artystyczne to miał Smoleń, Laskowik czy Kabaret Potem. Zbysiu ma chyba problem osobisty z Pisem i próbuje na tym zbić kapitał.

1 godzinę temu, henio2 napisał:

Zgodne z waszą czyli lewacką jest branie kasy z uni bo nie potraficie jej uczciwie zapracować i lament co to będzie jak Unia zablokuje kasę straszycie ludzi choć dobrze wiecie że kasę dać muszą bo się nam należy jak psu buda

Jedni straszą LGBT, inni Polexitem, także za kim byśmy nie byli, musimy ciągle się bać 🤣. Na marginesie, dlaczego musimy słuchać się Unii a Unia nie chce nasz słuchać ? Brexit jej niczego nie nauczył.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Zgodne z waszą czyli lewacką jest branie kasy z uni bo nie potraficie jej uczciwie zapracować i lament co to będzie jak Unia zablokuje kasę straszycie ludzi choć dobrze wiecie że kasę dać muszą bo się nam należy jak psu buda

Komu się powiodło lewakom z po i PSL daj chociaż jeden przykład dobrej ustawy co dla rolników zrobili 

Jak nam tą kasą z ue  zupełnie nie potrzebna to czemu Morawetzky wciąż gada że nam sie kasa należy i koniec. Im właśnie tylko i wyłącznie o kasę chodzi bo inaczej położyli by łaskę na to co chce UE i nie negocjowali tylko ich olali i robili swoje. W sposób typowy dla pisiorka ostentacyjnie pokazujesz że kasa nam nie jest potrzebna ale to typowe dla ludu któremu wmówiono że wstał z kolan i odzyskał godność. Dopłaty bierzesz? 

Komu się powiodło? Z pewnością nie takim jak ty co widać po frustracji i fobiach. Tok rozumowania masz zgodny z wczorajszymi wpisami - niech zrobią ustawę żeby Ci się żywot poprawił zamiast się brać do roboty i samemu dorabiać. Ot i lewactwo parszywe 

• Haha 1
Opublikowano

Dopłaty to żadna łaska należy się rolnikom za utracone dochody zobacz jak wzrósł koszt produkcji po wejściu do unii a ceny spadły pisałem o tym jak samorządy marnują te środki przed wejściem douno też wodociągi budowano i drogi to że Unia daje to nie po to byśmy my mieli dobry dojazd tylko by szybko do nas transportować swoje towary Unia dobrze wie że bez takiego rynki zbytu jak Polska nie mogła by funkcjonować dlaczego zgodzi się na nasze warunki 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, henio2 napisał:

Dopłaty to żadna łaska należy się rolnikom za utracone dochody zobacz jak wzrósł koszt produkcji po wejściu do unii a ceny spadły pisałem o tym jak samorządy marnują te środki przed wejściem douno też wodociągi budowano i drogi to że Unia daje to nie po to byśmy my mieli dobry dojazd tylko by szybko do nas transportować swoje towary Unia dobrze wie że bez takiego rynki zbytu jak Polska nie mogła by funkcjonować dlaczego zgodzi się na nasze warunki 

Twoja bezsilność gamoniostwo i fobie mnie przerażają. Wszędzie jest sPISek a kiedys było lepiej. Komuno wróć!

Unia bez Polski nie może funkcjonować? A gdzie ty kupisz wyższe technologie i pozyskasz kapitał jak nie z UE? To Polska jest na łasce UE a nie odwrotnie. Popatrz na potencjały gospodarcze i spróbuj opanować urojenia.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

w/g tego portalu
https://www.o2.pl/informacje/kolejny-wybuch-w-polskim-sklepie-w-holandii-juz-trzeci-w-ciagu-dwoch-dni-6584319243545280a

to nie Polacy są właścicielami tych sklep... właściwie to teraz już ruin; a jakieś musliny

Opublikowano
44 minuty temu, Ulman napisał:

Twoja bezsilność gamoniostwo i fobie mnie przerażają. Wszędzie jest sPISek a kiedys było lepiej. Komuno wróć!

Unia bez Polski nie może funkcjonować? A gdzie ty kupisz wyższe technologie i pozyskasz kapitał jak nie z UE? To Polska jest na łasce UE a nie odwrotnie. Popatrz na potencjały gospodarcze i spróbuj opanować urojenia.

Jakie technologie chłop IE to że ktoś ci wmawia że nie będzie dostępu do technologi to tylko lewak taki jak ty uwierzy pomysł trochę co warta technologia jak jek jej nie sprzedaż niedawno lewactwo potrzeby ma duże by swoje omamy realizować za pieniądze podatnikówljs gmina 35 lat rządził lewak szczycił się ile to pieniędzy dla gminy pozyskał. Na internet ktöry każdy dziś malepszu. W telefonie zadłużył gmina pozamykał szkóły a wody z wpdociagu nawet bydło nie pije

• Like 2
Opublikowano

Takie pierdolenie 1 rok wystarczy by Niemiec i inne kraje Niemcom przychylne nie mogli sprzedać do Polski swego towaru to by kwiczeli jak za dawnego układu Warszawskiego . 

Nałożyli embargo na Władka a sami omijają .

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, henio2 napisał:

Jakie technologie chłop IE to że ktoś ci wmawia że nie będzie dostępu do technologi to tylko lewak taki jak ty uwierzy pomysł trochę co warta technologia jak jek jej nie sprzedaż

U nas potrzebna jest każda technologia. Nawet pospawania blachy do kupy żeby kadłuby transporterów nie pękały na dołach. Jest dostępna technologia, znajdzie się i pomysł na jej wykorzystanie. 

3 minuty temu, galan99 napisał:

Może tak porąbanych polityków nie mają? A może wiedzą że my mamy porąbanych, więc jest miejsce na robienie interesów pomijając nas?.

Opublikowano

"Zgodne z waszą czyli lewacką jest branie kasy z uni bo nie potraficie jej uczciwie zapracować i lament co to będzie jak Unia zablokuje kasę straszycie ludzi choć dobrze wiecie że kasę dać muszą bo się nam należy jak psu buda" Iiii .... niewiem co mu po głowie chodzi. Czy w rezultacie wszyscy mamy dwie lewe ręce bo nam się ta kasa należy? Lewak to leń ostatecznie?

galan - chciałbym poznać Twoje wnioski po przeczytaniu artykułu...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Polak nie ma lewych rąk  do pracy jak już co  tylko nie ma zbytu na produkty rolne to jedno a drugie to cena .

Przez embargo nałożone na Ruskiego straciliśmy rynek zbytu wielu sektorach rolnych a to zafundowała nam Unia w jakim interesie bo co myśleli że przejmą Ukrainę .

Ale tak się nie stało  oficjalnie ale to pomińmy do  ziemi się dorwali tylko na jak długo to będzie trwało .

Unia daje dopłaty jaki to dobrobyt bo na konto wpłynie raz w roku a cena marna i nadprodukcja w kraj .

Tylko pszenica w cenie w tym roku najbardziej ale czy tak będzie stale to pytanie ? bo jak nie to będzie  zgrzytanie zębów a koszta rosną co roku .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Na co Ci wyższe technologie, skoro cały przemysł został sprzedany w okresie transformacji i tylko stanowimy siłę roboczą ?

1 godzinę temu, dysydent napisał:

w/g tego portalu
https://www.o2.pl/informacje/kolejny-wybuch-w-polskim-sklepie-w-holandii-juz-trzeci-w-ciagu-dwoch-dni-6584319243545280a

to nie Polacy są właścicielami tych sklep... właściwie to teraz już ruin; a jakieś musliny

A to teraz przeproszą właścicieli sklepów, że się pomylili 🤔 ? Holandia ma problem, jak to teraz wytłumaczy ?

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Bo my jesteśmy kozłem ofiarnym tego embarga. UE (czyli Polska) przestrzega zasad embarga nałożonego na Rosję.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

pierdolenie bo technologie potrzebne nowoczesne do czeku w tym zrujnowanym kraju .

Technologia do dojenia krowy , do sadzenia buraka , do malowania samochodu , do spawania płotu bo samolotów nie produkują  i typ , SORY ŻE CIĘ ZACYTOWAŁEM ALE JESTEŚ DUŻYM PRODUCENTEM  @Agrest Musi zdobyć nowe technologie do zrywania porzeczki i dobrej ceny bez technologi nie rusz .

Unia zj***na to zrobiła ograniczyła opłacalność w kraju taka jak świnie 20 lat temu ta sama cen w tedy się nie opłacało a teraz się opłaca to jest pytanie jak to jest ? .

Holandia nie musi się tłumaczyć z niczego wszystko jest z godnie z prawem Unii .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Holandia nie musi się tłumaczyć z niczego wszystko jest z godnie z prawem Unii .

ISIS prawo unijne nie obowiązuje.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

ylko pszenica w cenie w tym roku najbardziej ale czy tak będzie stale to pytanie ? bo jak nie to będzie  zgrzytanie zębów a koszta rosną co roku .

Będzie gorzej. Chcą wycofać sporą część kontaktówek na robactwo i to tych tańszych. Za chwilę zostaną tylko te droższe owadobójcze.

2 godziny temu, dsbh napisał:

A to teraz przeproszą właścicieli sklepów, że się pomylili 🤔 ? Holandia ma problem, jak to teraz wytłumaczy ?

Jeżeli właścicielami sklepów są kurdowie iraccy, to żadnej pomyłki nie było. 

13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Dobry sposób na pozbycie się niechcianego leasingu. A motyw narodowościowy to już wisienka na torcie.

• Like 1
Opublikowano

@galan99 nie wiem dlaczego zaliczasz mnie do dużych producentów. Nawet średni nie jestem. No może rozpatrując okrąg o promieniu 1km to jestem ten większy,  ale tylko dlatego że jest tu 5 domostw😁

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Takie pierdolenie 1 rok wystarczy by Niemiec i inne kraje Niemcom przychylne nie mogli sprzedać do Polski swego towaru to by kwiczeli jak za dawnego układu Warszawskiego . 

Mania wielkości......... Popatrz na potencjały gospodarek i pomyśl. Załóżmy że obrażamy się na UE a ona na nas i obustronnie zamykamy na siebie gospodarki. Kto na tym więcej straci?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v