Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Looo... Kurna a ja myślał że ja stary.. 😋

Kupowałem po 25 ha na raz...8 ha to pikuś... 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Mi na szczęście nie brak.... Teraz jest  cena i kasa z tego będzie.... Kiedyś ziemia to kłopot był. 

Za bezcen oddawali i nikt nie brał 

Opublikowano

Teraz nie myśl że za marne grosze tak kupisz jak będzie kilku chętnych to i 60 tyś trzeba  będzie wykładać to tak z niskiego pułapu powiedziane co rok nie wyłożysz po 1 milion złoty bo tez można się przejechać .  Czasy są nie stabilne jak z Polski towaru nie wezmą to można będzie dużo naskakać .

Opublikowano

Lepiej kupić ziemie za 1 milion niż obore za 2 miliony budować na 20 ha 😋

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Teraz nie myśl że za marne grosze tak kupisz jak będzie kilku chętnych to i 60 tyś trzeba  będzie wykładać to tak z niskiego pułapu powiedziane co rok nie wyłożysz po 1 milion złoty bo tez można się przejechać .  Czasy są nie stabilne jak z Polski towaru nie wezmą to można będzie dużo naskakać .

Dla ciebie nic sie nie opłaca , nic nie ma sensu i wszystko jest za trudne. Będę robił swoje a ty jak chcesz możesz nie robić nic

• Haha 1
Opublikowano

Takie inwestycje zawsze są ryzykiem i zawsze jest ciężko i tyle.... Było kiedyś  tanio ale i piniazkow nie było.... Dziś się inaczej na to patrzy 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Dla ciebie nic sie nie opłaca , nic nie ma sensu i wszystko jest za trudne. Będę robił swoje a ty jak chcesz możesz nie robić nic

Możesz mieć i 10 tyś ha co po tym że się narobisz lata zlecą i ktoś to wszystko ro***erdoli trzeba tak robić żeby mieć a nie tyrać od rana do wieczora to jest życie piękne mieć czas na kawkę na dobry serial . Ale nie tylko harówka w polu .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jest u mnie 6,5ha z budynkami za 850tys.  Dłuuuuugo postoi. Ziemia rolna  już dawno  się sprzedała. Zostały siedliska z  chorymi ambicjami dzieci z miasta.

Kupiłem 3,92 za 285tys z nie potrzebnym budynkami, ale tylko dlatego że super ziemia, dzierżawiona od roku i to uzupełnienie ziemi którą rok wcześniej zakupiłem od tego goscia. Do tego w sumie 4,5ha czarnej porzeczki która ma szansę jeszcze zapłacić w przyszłym roku. Ogólnie ceny są chore.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
21 minut temu, Ulman napisał:

U mnie będą. 8ha ziemi, dzieci dawno wyjechały, sprzet sie rozpada, wiek emerytalny nadchodzi...... , pare groszy by sie zdało na starość a i dzieciaki chętnie przytulą gotówkę

Mnie   niezaradny drobniaczku  w sobotę przygadałeś że ja niezaradny bo po północy   z zakończenia prac polowych wróciłem a Ty  nadal trollowałeś . Ja każdej uprawy mam więcej niż  Ty całości a i tak potrafię o 18 pracę kończyć . Po północy to my z dezynfekcji gardeł z sąsiadami wracaliśmy . To Tobie dzieci pouciekały , a Ty człowieku jakieś tu morały   prawisz ????  

Moje dzieci nigdzie nie będą musiały uciekać , bo mnie latem jak jest praca w polu nikt tu nie uświadczy , a i teraz zimą za dnia też w klawiaturę nie klepię tylko zarabiam złotówki by każdemu dziecku kupić dom i auto elektryczne do tego domu . 

Na szparagi jeździli synowie jednego z moich sąsiadów , jeździli ale już tam nie jeżdżą  bo w Polsce rodziny pozakładali  i tu  pracują i żyją  .

Opublikowano
10 minut temu, gienio007 napisał:

a i teraz zimą za dnia też w klawiaturę nie klepię tylko zarabiam złotówki by każdemu dziecku kupić dom i auto elektryczne do tego domu . 

A nie kupuj im wszystkiego. Zostaw trochę niedosytu, żeby się mogły dorabiać. :lol:

Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

Możesz mieć i 10 tyś ha co po tym że się narobisz lata zlecą i ktoś to wszystko ro***erdoli trzeba tak robić żeby mieć a nie tyrać od rana do wieczora to jest życie piękne mieć czas na kawkę na dobry serial . Ale nie tylko harówka w polu .

Tak mysląc to faktycznie najlepiej być socjalnym lumpem i nic nie robić. Troche ambicji........

To czy będziesz mieć czas na kawę i serial nie zalezy od ilosci hektarów tylko od tego czy umiesz to zorganizować. 

U mnie wypływaja kawałki po kilka hektarów. Cenia to po ok 60-65 tys ale na razie brak zainteresowania. Ja się nie wyrywam - niech im rura zmieknie to sie po 45-50 kupi

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Zostały siedliska z  chorymi ambicjami dzieci z miasta.

Niech zgadnę.Wszystkim marzy się domek na wsi, konie za ogrodzeniem i wiejskie dzieci w łykowych łapciach pędzące wierzbową witką krowę na pastwisko?:lol:

Opublikowano

Mi przeszło 2,5ha po 47 koło nosa. Kupił bym bo sprzedający wolał mi pomylić tych samych pieniądzach, ale wyszedł bym na świnię. Tylko jakoś i tak nowy właściciel z byka jakby na mnie patrzył.

3 minuty temu, mirro napisał:

Niech zgadnę.Wszystkim marzy się domek na wsi, konie za ogrodzeniem i wiejskie dzieci w łykowych łapciach pędzące wierzbową witką krowę na pastwisko?:lol:

Raczej kupno apartamentu na Ursynowie za 90 arów ojcowizny. No ewentualnie 40m² na Ursusie😁

Opublikowano

A do 100 km kolo Warszawy idzie kupić z hektar ziemi z siedliskiem w dobrych pieniądzach?

Opublikowano

Jak Cię 150km interesuje to ci odsprzedam siedlisko w dobrych pieniądzach. Za kawalerkę w Wawie😆,  mi to siedlisko nie potrzebne, a burzyć budynki trochę szkoda

Opublikowano

Przyjedź się u mnie po okolicznych wsiach. Zostały chałupy i 0,5 do 1,5 ha. 

Opublikowano

akurat takie dobre 1,5ha żeby się pobawić bo ja do siebie mam za daleko trochę jeździć ale i tak jeżdżę . Za kawalerkę w Wawie to kupię 40 km od Warszawy a nie 150 😊

Opublikowano

Ale 40km od Wawy  to Cię smog dopadnie. A u mnie to najwyżej bryzę z wentylatora opryskiwacza poczujesz😁

Opublikowano (edytowane)

najpierw była zmiana ewidencjonowania zdiagnozowanych przypadków cov z danych regionalnych stacji sanepidu na centralny bliżej nieokreślony rejestr, później szybko i znacząco spadła (oficjalna) ilość zachorowań a teraz to
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26577407,polska-szara-plama-na-koronawirusowych-mapach-europejskiej-agencji.html

czy prawdziwa prawica pozwoliła by sobie na takie partactwo?
to banda szumowin i kombinatorów jak robole w pegerze co tylko ukręcić sprzedać przefujarzyć a dowody... ukryć na "nowej stronie internetowej" co nikt jej jeszcze nie widział a jak zobaczy to gdy będzie po fakcie i nikogo interesować to już nie będzie
Typowa polska partanina i jakże jej jeszcze dużo wokół a najwięcej u tych ktorzy powinni.. wlaściwie to "kto ich zmusi"?
nic za nimi ani przed nimi i z takimi to my niczego nie zbudujemy
ani nowej zmiany ani nawet do starego nie powrócimy bo nie ma już za bardzo do czego

cyt "Cezary Tomczyk, poseł Koalicji Obywatelskiej. - Polska jest zaznaczona kolorem szarym dlatego, że europejskie agencje nie wierzą dzisiaj polskiemu rządowi, nie wierzą w dane, które są przekazywane przez polski rząd."

- no to fajnie, POprzedniemu rządowi nie wierzyli w jego własnym kraju a następnemu to już nigdzie nie wierzą, jeszcze do tego dojdzie że trudno będzie uwierzyć że w Polsce jest jakikolwiek rząd a tylko - "kto pierwszy wstanie..."

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, mirro napisał:

A nie kupuj im wszystkiego. Zostaw trochę niedosytu, żeby się mogły dorabiać. :lol:

Jak ktoś ma ambicję to stale mu mało , a jak tej ambicji brak to nic się nie opłaci i nic nie potrzebne . Ci co my od nich pola kupowaliśmy to też się ze mnie śmieją że niby grudzień a ja jeszcze w polu robię , tylko że ja chcę i to robię a oni muszą  jeździć co dzień do pracy bo już sprzedać nie ma co .  

9 godzin temu, Agrest napisał:

Przyjedź się u mnie po okolicznych wsiach. Zostały chałupy i 0,5 do 1,5 ha. 

Wszędzie takie widoki , to też trzeba niebawem się spodziewać podatku kastralnego . Ja w zeszłym roku nawet już kupiłem  koparkę Atlas 1304 i już zaczynam takie czystki po mału robić . Nawet nie wiem czy nie będę próbował złożyć wniosku na traktorka potworka i przyczepę budowlankę do niego , bo na sam traktor to my już nie dostaniemy . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v