Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

1.ale koniunktura była spowodowana wiekszym popytem wewnętrznym . 

dane temu przeczyły , nawet były badania w kanadzie robione żę ludzie którzy mieli zagwarantowany dochód minmalny chetniej podejmowali prace , 

1. Ale to w całej europie była koniunktura dzięki PIS? I jeszcze moje ulubione pytanie na które żaden socjalista nigdy nie znalazł odpowiedzi - po co ludziom zabierać w wysokich podatkach i potem dawać jak można nie zabierać i też będzie dużo pieniądza na rynku i koniunktura?

2. U nas nie Kanada. Pomyśl chwilę - jak ktoś nic nie robi i mu wystarcza to po co ma szukac pracy?  A tak nawiasem - chętniej podejmowali pracę od kogo?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, hubertuss napisał:

Zależy o jakim wzroście płac piszesz. O tym realnym wynikającym z koniunktury czy o tym pisowskim na papierze. Który każdy przedsiębiorca łatwo ominie podając pracownikowi śmieciówkę. I który tak naprawdę służy do podnoszenia składek zus, które wynikają ze średniej płacy. Innymi słowy są zawody jak np budowlanka gdzie wzrost płac wynika z niedostatku pracownika i zarabia się tam więcej niż pis podniósł. I tam pisowska płaca minimalna nie ma nic dorzeczy. I są zawody gdzie zarabia się mniej jak np sprzątanie i tam większość pracuje na śmieciówce i dla nich też pisowska płaca minimalna nic nie daje.

To samo jest z bezrobociem. Ono nie spadło bo pis coś zrobił. Ono spadło dlatego, ze jest koniunktura i potrzeba pracowników.

No jaka koniunktura jak PiS wszystko rozkradli?

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

tak było miło jak jednego socjalisty było mniej..... Urlop  od moda się skończył?

tak skonczyl. milo ze mnie nazywasz socjalista ale chyba pijany jestes bo na trzezwo to zaden zdrowo myslacy czlowiek nie nazwal by mnie socjalista

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze ze Pis rozdał kasę i tera wyborcy umierają w szpitalach.😜Poprostu nie kradli i nima na leczenie tera.. 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
Przed chwilą, szmergiel napisał:

tak skonczyl. milo ze mnie nazywasz socjalista ale chyba pijany jestes bo na trzezwo to zaden zdrowo myslacy czlowiek nie nazwal by mnie socjalista

Wszyscy PISowcy są przekonani że nie są socjalistami. Ot takie zbiorowe zaburzenie świadomości 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

skoro przeciwienstwo anarchi calkowietej nazywasz socjalizmem to niech ci bedzie.wole "twoj" socjalizm niz anarchie jaka tobie sie podoba

ps.swoja droga widze duza zbierznosc twoich pogladow gospodarczych do sytuacji w ameryce poludniowej.tam masz przyklad jak to wyglada gdyby bylo tak jak bys chcial.podoba ci sie tam?

Edytowane przez szmergiel
  • Haha 2
Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

ale koniunktura była spowodowana wiekszym popytem wewnętrznym . 

Koniunktura była na całym świecie. Nawet polski węgiel sprzedawał się na pniu.

13 minut temu, henio2 napisał:

No jaka koniunktura jak PiS wszystko rozkradli?

No jak kradli to potem musieli wydawać i tak dodatkowo napędzali koniunkturę. Ah ci pisowcy oni to mają głowę do rozkręcenia gospodarki. Po to kradli by wydawać potem.

• Haha 1
Opublikowano

No paczaj.. a to po kim Pis nastał i czyj dorobek rozdał i rozkradl? 

Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał:

1. Ale to w całej europie była koniunktura dzięki PIS? I jeszcze moje ulubione pytanie na które żaden socjalista nigdy nie znalazł odpowiedzi - po co ludziom zabierać w wysokich podatkach i potem dawać jak można nie zabierać i też będzie dużo pieniądza na rynku i koniunktura?

2. U nas nie Kanada. Pomyśl chwilę - jak ktoś nic nie robi i mu wystarcza to po co ma szukac pracy?  A tak nawiasem - chętniej podejmowali pracę od kogo?

wzrost 1% pkb to nie wzrost a podtrzymanie sytuacji ,  a do 2 . każdy chce wiecej , tak jest zaprogramowany człowiek i dzieki temu też jest postep tak samo w kanadzie w badaniu ludziom którym na próbę dali pieniadze jako dochód gwarantowany chcieli mieć wiecej i to ich zmotywowało do podjecia pracy 

Opublikowano
11 minut temu, henio2 napisał:

Jakby po rządziło to już dawno nie było by co krsßć  skończ te bajki o opłacalności bydła bo była to co najwyżej na zdjęciu widział

A gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem. Znasz takie przysłowie? Was ciągle straszą tym co by było gdyby było, żebyście nie myśleli o tym co jest.,

Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

wzrost 1% pkb to nie wzrost a podtrzymanie sytuacji ,  a do 2 . każdy chce wiecej , tak jest zaprogramowany człowiek i dzieki temu też jest postep tak samo w kanadzie w badaniu ludziom którym na próbę dali pieniadze jako dochód gwarantowany chcieli mieć wiecej i to ich zmotywowało do podjecia pracy 

No pewnie - najlepiej to widać w murzyńskich gettach i dzielnicach imigrantów w europie. Garną sie do roboty jak cholera. Można rzec - od pokoleń.

A czemu nie jest tak że jak mu nie starcza to się nie bierze za robote a jak ma ile trzeba to się za zajęciem rozgląda? Jak wyjaśnisz ten paradoks?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v