Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gnidy depczą symbole narodowe.

Po małych miejscowościach tego nie widać ale w większych miastach to już często sąsiedzi nie witają się z zomowcami.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

gdyby nie pilsudski i jego pomazancy byc moze twoja rodzina nie mieszkala by dzisiaj w rajchu, dziadkowie nie podpisywali by folkslisty i nie walczyli w wermahcie....

jeszcze raz przeczytaj artykuł 

Opublikowano

Depesza Xinhua pojawia się piątego listopada, kilka miesięcy po zgłoszeniu Huawei do Komisji Europejskiej, że Polska i Rumunia blokują wejście tej firmy na rynek telekomunikacyjny z pogwałceniem prawa europejskiego, opisanym w Politico. Huawei skierował do Komisji list w tej sprawie 11 września 2020 roku, ale brukselskie Politico ujawniło go właśnie w dniu publikacji depeszy Xinhua.https://biznesalert.pl/chiny-polska-cyberprzestrzen-bezpieczenstwo-huawei-nord-stream-2-sankcje-usa-energetyka-gaz-bezpieczenstwo/

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

jeszcze raz przeczytaj artykuł 

Roman, duuuużo w tym artykule prawdy. Ale tylko jednej prawdy. Nie wkurwiaj się ale może to być prawda niewygodna. Dużo zrobili dobrego tylko że  spieprzyli jeszcze więcej. A to juz przypłaciliśmy 1939.

Opublikowano (edytowane)

prawie cala historia II rp wygladala jak wczorajsza manifestacja faszystow....no moze nie dokladnie -co roku wedlug oficjalnych danych policja mordowala ponad 100 ludzi..strzelanie z ostrej broni do strajkujacych i manifestantow to byl chleb powszechni do tego masowe niszczenie kosciolow.

mordowano i bito politykow, artystow,pisarzy, dziennikarzy.....

wskazniki gospodarcze z 1914 r zostaly osiagniete w 1938, nedza byla wszechobecna, oczywiscie byla wojna i kryzys ale i wladza panstwow swoja cegielke dolozyla..

demoty-488-280-20201111233130.jpg

Edytowane przez jacus
Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Podobnie jak w szkołach wsró lekarzy prawnikó bezrobotnych ale mówi się tylko o kościele równie dobrze mógłbym napisać że większość nauczzycieli wybrało ten zawód by mieć możliwość popeniania tych przestępstw

.

I popatrz jak lewactwo przez te dziesiątki lat ten stan rzeczy tolerowało nie uwarzasz że są współodpowiedzialni za to?

Jednak odsetek nauczycieli pedofilów jest mniejszy niż księży. A wiesz co najbardziej bulwersuje. Że w to umoczeni są hierarchowie kościoła. Ludzie znani przez lata cieszący się dobrą opinią zasłużeni jak Gulbinowicz. Których społeczeństwo przez lata obdarzyło szacunkiem i zaufaniem. Czy nawet Dziwisz. Czy Henryk Jankowski. Społeczeństwo ich szanuje latami, słucha ich rad. A tu nagle wylewają się takie brudy z ich przeszłości. To najbardziej wku ludzi. I to najbardziej wpływa na to, że się o nich mówi więcej niż o nauczycielach, z których mało który jest znany na całą Polskę i szanowany przez cały naród.

Lewactwo przez te dziesiątki lat tolerowało. Ale też i nie o wszystkim wiedzieli. SB raczej wolała takich faktów nie ujawniać bo były to haki na księdza. Zresztą społeczeństwo w tamtych latach nie chętnie się takimi info dzieliło bo mieli większy respekt do księży i wielu przymykało oko. O Jankowskim chodziły słuchy już za komuny. Po 1989 roku rządziło rożne lewactwo  w tym te z pisu w wielu rządach. Od sld przez po psl pis i lpr wszyscy żyli dobrze z biskupami i nikogo to nie obchodziło. Jeśli ofiary decydowały się na walkę o swoje prawa i były dowody to nieliczni księża dostawali wyroki. Ale nikogo nie obchodziły sprawy z przeszłości. Aż do czasu. Ofiary zaczynały mówić coraz więcej coraz częściej. Kościół sam tym się zajął. Ale nie nasz a w Rzymie. Dlatego o księżach jest tak głośno bo umoczeni są najbardziej znani i przez lata szanowani.

Opublikowano

Tylko że to dotyczy osób pracujących za granicą a mieszkających w Polsce. Ponadto..

Gdzie podziało się te niemal ćwierć miliona ludzi? Część osób uznała, że skoro za brak meldunku nie grożą już żadne sankcje, nie dopełniła obowiązku zameldowania w nowym miejscu zamieszkania. Niektórzy zaś świadomie unikają podawania aktualnego miejsca pobytu.

Brak meldunku oznacza m.in. trudność w namierzeniu obywatela przez różne urzędy i instytucje (sądy, policję, urzędy skarbowe, wojskowe komisje uzupełnień, banki i parabanki, czy komorników).

Jest luka to ktoś ją wykorzystuje.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Aleś mnie nastraszył. A już myslałem że przespałem jakieś obniżki, albo co gorsza uproszczenia w podatkach. Ulman upominam Cie na przyszłość. Nie strasz mnie tak.:oops1:

Opublikowano (edytowane)

@mirro Ty tylko na darmowe pieniążki patrzysz 🙆‍♂️

Kuźwa do roboty się bierz🤷‍♂️ płacz i płać  🤭

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
38 minut temu, Ursus932 napisał:

Jeszcze im k**wa źle, wykształcenie zdobyli w PL i parę groszy podatku zapłacić to wyją 🙆‍♂️

A wykształcenie za darmo zdobyli?

Opublikowano

Na nic nie liczę, Płacę i nie płaczę, choć ponarzekać można zawsze. Ale z drugiej strony to nie jest żle.:gent:

Marchewkę kopię, to jak chwila luzu to wpadne tu ponarzekać:oops1:

A do roboty to goń tych z filmu. 

Opublikowano

z tym podwójnym opodatkowniem to dziwna sprawa itak np tenisistka Światek  co wygrała w paryżu 1,5 mln euro zgodnie z prawem musi opłacić podatek we Francji , i czy powinna płacić dodatkowo w polsce ? akurat ona wyboru nie miała czy opłaci we francji 32% czy w polsce 20 % . 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

A wykształcenie za darmo zdobyli?

Zakładam że na ich wychowanie to i trochę rodzice łożyli, co pracowali w tym kraju i płacili podatki również. Podejrzewam że rodzice więcej poświęcili, bo i własnego życia kawał niz państwo w osobie pani nauczycielki.

Opublikowano

łatwo sprawdzić w necie ile kosztuje nauczanie w prywatnych szkołach , przedszkole w stolicy 2 tys zł około  . odnosnie podatków dla zagranicznych pracowników to była do tej pory chyba ulga abolicyjna ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v