Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

nawet koledzy z forum są chorzy, a Ty k**wa wszędzie spisek pisiorów widzisz

A ja nigdzie nie kwestionuję istnienia choroby. Kwestionuję fałszywą pandemię, niemiarodajne testy, rozpierdalanie gospodarki, bezprawne mandaty i zakłamanie rządzących.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

U nas na wiosce nikt nie robi z tego tajemnicy. nawet po to żeby nie wleźć przypadkiem.

to już  każdego  sprawa  jak  papla  ozorem   oficjalnie  dane  są  poufne 

Opublikowano

Jeszcze trochę to rząd sam się rozwali bez protestów. Tam w środku już i tak nieźle wrze. Ardanowski zbiera swoją ekipę i jest gotowy odejść. Jeśli rząd i pis całkowicie nie odrzuci 5 Kaczyńskiego. Pis mówi, ze chce ją tylko złagodzić co jest nie do przyjęcia dla rolników. Kolejny problem to kompromis aborcyjny. Rząd i pis chce go zrobić bardziej restrykcyjnym niż był. Ale bardzie liberalnym od tego co ogłosił TK. Ale tu jest Ziobro, który chce zaostrzyć prawo aborcyjne nie mniej jak to co ogłosił TK. 

1 minutę temu, dsbh napisał:

Kroplówkę trzeba chyba podgrzać. Także w tym przypadku pełna ochrona kombinezon ,rękawice, maska. Poza tym gdyby się ktoś z innych klientów dowiedział by o tej akcji, pewnie by go omijał. Ogólnie trudny temat. Chyba że gospodarz sam umie podać kroplówkę, to wystarczyło by tylko ją dostarczyć.

Jak by mu zwierze zachorowało to by weterynarza nie unikał. A w dzisiejszych czasach ja sam będąc weterynarzem nawet jak by rodzina nie była na kwarantannie to bym kazał jeśli nikt do pomocy nie potrzebny w domu siedzieć. Zresztą jak ktoś ma unikać to i tak będzie unikać ponieważ weterynarz po ludziach jeździ i z racji tego, ze przy zwierzaku często potrzebna jest pomoc ma z tymi ludźmi bliski kontakt.

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

To nie paplanie tylko poczucie odpowiedzialności. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Jeszcze trochę to rząd sam się rozwali bez protestów.

Nie wiem jak w innych rejonach Polski ale u mnie bardzo dużo gospodarstw już się zlikwidowało albo jest w trakcie, lub w ciągu pół roku.

Ja powoli boję się o swoją przyszłość. Mam alternatywę zawsze na małych, ale no lubię bydło... A nawet w tej sytuacji, no kurcze serce mi się kroi przed takim wyborem, tym bardziej klient cały czas od siedmiu lat...

Edytowane przez Luke16
Opublikowano
6 minut temu, Ywa napisał:

Miałam podobny przypadek i vet zlekceważył,  w końcu przysłał asystentkę po kilku godzinach i mnie zawiódł; dlatego znalazłam również inną weterynarz dostępną zawsze bez mrugnięcia.

To musisz  mieć coś w sobie 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Dariowola napisał:

To musisz  mieć coś w sobie 🤔

płacę więc żądam a weterynarze swoje wiedzą

Opublikowano
12 minut temu, Denwer napisał:

Na wsi była kwarantanna, każdy o tym wiedział i nikt nie robił żadnych problemów. Żywność dostarczano do bramy. Ale z tego co wiem, były też w innych miejscach, przypadki psychozy czy wrogości.

13 minut temu, Ywa napisał:

Miałam podobny przypadek i vet zlekceważył,  w końcu przysłał asystentkę po kilku godzinach i mnie zawiódł; dlatego znalazłam również inną weterynarz dostępną zawsze bez mrugnięcia.

W takim przypadku zadzwoniłem po utylizację. Smutne ale prawdziwe.

Opublikowano

tak z ciekawości. mleko z gospodarstw objętych kwarantanną biorą? przecież jeśli tak, to też kierowca wjeżdża na teren kwarantanny. no a mleko???

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Luke16 napisał:

Nie wiem jak w innych rejonach Polski ale u mnie bardzo dużo gospodarstw już się zlikwidowało albo jest w trakcie, lub w ciągu pół roku.

Ja powoli boję się o swoją przyszłość. Mam alternatywę zawsze na małych, ale no lubię bydło... A nawet w tej sytuacji, no kurcze serce mi się kroi przed takim wyborem, tym bardziej klient cały czas od siedmiu lat...

Mali też się będą likwidować. Sąsiad ma 10 krów. Za rok idzie na emeryturę i krowy kasuje. Bielsk ich z mlekiem wydymał na 27 tys zł plus udziały na 50. Syn zostaje na gospodarstwie ale ma inne zajęcia i ziemię tylko obrabiał będzie. We wsi zostanie jeden gospodarz co oddaje mleko a z 5 lat temu było trzech. Jeden zrezygnował kilka lat temu. Ten co zostanie to może z 10 lat jeszcze ma do emerytury ale gospodarki już bardzo nie rozwija więc tez pewnie jak syn nie wyjedzie do miasta to ziemie będzie obrabiał. 

A co do tej krowy to twoja decyzja ja bym pojechał i zrobił tak jak pisałem. A co do tego paraliżu to nie podaje się magnezu? Ojciec ogląda na animal plnet doktora Pola i tam jak krowę sparaliżowało to magnez dawali.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

tak z ciekawości. mleko z gospodarstw objętych kwarantanną biorą? przecież jeśli tak, to też kierowca wjeżdża na teren kwarantanny. no a mleko???

mleko przechodzi kwarantannę z kierowcom zmienia postać w zsiadłe i podbija cenne ... u mnie jedne z 3  gospodarstw mlecznych jedno musiało wylewać do kanalizacji 

9 minut temu, akooo napisał:

ale co pchać ??

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Roman176 napisał:

wklej wszystkim mieszczuchu ile  oddajemy Niemcom 90% wolał bym bez dopłat normalna cena bez drogich regulowanych rolnikiem nie jesteś bo byś wiedział o pięknych przepisach 

jaki ze mnie mieszczuch jak ja od 38 lat mieszkam na wsi 😂 przez cały czas robię na roli. składam tylko na dopłaty bezpośrednie

przecież nikt ci nie każe na siłe  chodzić do niemieckich sklepów, kupować niemieckie rzeczy 😂

może w końcu powstały te przetwórnie owoców i warzyw do pis obiecał żeby już chłopi za groszę nie oddawali płodów 😂

nawet jak ci zabiorą dopłaty będzie taka sama a nawet i może być mniejsza. i tak chłop jeden z drugim wyprodukuje a jak za dużo naprodukuje to jest wtedy darmocha

co może jak przestaną płacić dopłaty to zlikwidują inspecje sanitarną, weterynaryjną, piorin i co tam jeszcze.

Dalej romek wierzysz w te swoje uronione wyobrażenia  ci nagle cofną wymagania 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano
11 minut temu, akooo napisał:

warto.za te pieniadze to bardzo wygodne auto. przedewszystkim jezeli insignia to tylko z kesnonami bo zwykle lampy w tym modelu to totalna porazka. jedynie ze to model z polskiego salonu i slabe wyposazenie i tapiserka lipna. noi w motorze 160km trzeba przy wymianie oleju sciagac miske . ja mialem 130km to do 260tys km dolatalem bez zadnych dokladek oprocz klockow hamulcowych. ogolnie fajne auto ale polecalbym sprowadzony  z lepsza tapicerka

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

co może jak przestaną płacić dopłaty to zlikwidują inspecje sanitarną, weterynaryjną, piorin i co tam jeszcze.

Dalej romek wierzysz w te swoje uronione wyobrażenia  ci nagle cofną wymagania

tu niestety masz rację

Opublikowano
32 minuty temu, mirro napisał:

To nie paplanie tylko poczucie odpowiedzialności. 

sianie  paniki  to  nie  odpowiedzialność.

Opublikowano
34 minuty temu, hubertuss napisał:

Jeszcze trochę to rząd sam się rozwali bez protestów. Tam w środku już i tak nieźle wrze. Ardanowski zbiera swoją ekipę i jest gotowy odejść. Jeśli rząd i pis całkowicie nie odrzuci 5 Kaczyńskiego. Pis mówi, ze chce ją tylko złagodzić co jest nie do przyjęcia dla rolników. Kolejny problem to kompromis aborcyjny. Rząd i pis chce go zrobić bardziej restrykcyjnym niż był. Ale bardzie liberalnym od tego co ogłosił TK. Ale tu jest Ziobro, który chce zaostrzyć prawo aborcyjne nie mniej jak to co ogłosił TK. 

Jak by mu zwierze zachorowało to by weterynarza nie unikał. A w dzisiejszych czasach ja sam będąc weterynarzem nawet jak by rodzina nie była na kwarantannie to bym kazał jeśli nikt do pomocy nie potrzebny w domu siedzieć. Zresztą jak ktoś ma unikać to i tak będzie unikać ponieważ weterynarz po ludziach jeździ i z racji tego, ze przy zwierzaku często potrzebna jest pomoc ma z tymi ludźmi bliski kontakt.

Skończ z tymi bzdurami 5 dla zwierząt to sznsa dla naszej wołowiny ale PO chce zniszczyć polskie rolnictwo i to poparło by potem rolników napuścić na rzą powiedz ile ztego rytualnego trafiało do kieszeni rolnika? 0

Opublikowano

Stasiu bardzo Cię proszę . wytłumacz mi jaka szansa? w czym to tak pomoże?

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

A co do tego paraliżu to nie podaje się magnezu? Ojciec ogląda na animal plnet doktora Pola i tam jak krowę sparaliżowało to magnez dawali.

Bez wizji lokalnej i przebadania to jak wróżenie z fusów. Ostatnio więcej mam paraliżow poporodowych niz odwapnien.

A wracając do całej sytuacji, jak to ktoś napisał że formalnie to ludzie mnie powinni się bać bo ja jeżdżę po sporej ilości ludzi, często po kilku powiatach. Fakt w marcu telefony trochę przycichły głównie przez pierwszy tydzień, lecz później pracy jak zawsze czyli full. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v