Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Jest parę aspektów związanych z istnieniem Poczty. Kiedyś, była to Poczta i Telekomunikacja bardzo ważne miejsce ponieważ przychodziły tam przesyłki i znajdowało się magiczne urządzenie zwane telefonem. A nawet mogła być centrala telefoniczna i siedziała Pani co przekładał wtyczki. Jak się zautomatyzowało to i Pani od wtyczek przestałą być potrzebna. Kiedy weszły firmy kurierskie, dostarczanie przesyłek też się zmieniło.
Jednak Poczta spełnia też inną ważną funkcję i na wypadek jakiegoś cyku związanego z ogólną tragedią ma ważne zadania związane z szeroko pojętą obronnością. 

To jedyna firma z taką ilością placówek terenowych obejmujących teren całego kraju i powiązanych stałym łączem. Utrzymanie Poczty to sprawa utrzymania ostatniego ogniwa Obrony Cywilnej, którą rozpiździliśmy radośnie. Temat jest poważny, choć niepoważnie traktowany przez rządzących. 

Poczta ma swoją historię,  jest potrzebna i niezbędna ale nie mieszałbym jej do Obrony cCwilnej. - nie te myślenie i nie w tą stronę. OC to jest zbyt POważną odpowiedzialnością ale nie dla takiej himerycznej jednostki. To są urzędnicy państwowi niższego szczebla i niech tak zostanie - dla mnie osobiście są niekompetentni i gdyby mi dostarczyli swoim szlakiem nawet wici o jakimś zagrożeniu to sa dla mnie ograniczonym zaufaniem. Obrona Cywilna i jej struktury muszą być w łapkach ludzi z jajami po wojskowym przeszkoleniu i basta.

Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

na pocztach tak jak w placówkach państwowych na nfz pracują znudzeni bez motywacji ludzie

"I znowu ktoś przyszedł "

Wszystko zależy od ludzi. Ja mieszkam na pograniczu 3 poczt. Moja własciwa, obleci. Ale listonoszka aktualna to nie do przecenienia. Już przed koroną, czy polecony czy coś to telefon że ma dziś i czy kogoś zastanie, czy moze jutro, czy może zostawi i żeby jej podpisać i zostawić na następny dzięń. Teraz to jak coś do wysłania to sms, albo telefon i pieniądze na znaczek w reklamówce z listem i wszystko sama zrobi. I to starsza babka i ma taki zapał do tego co robi. Kilkaset metrów dalej firma a tam listonosz z innej poczty, bezczelnie z wypełnionym powiadomieniem się zaczai, wrzuci do skrzynki,  szybko ucieknie i leź na poczte a tam zawsze kolejka. Trzecia poczta nie mam do czynienia z listonoszem ale placówka nienaganna, jak mam paczke do nadania to wolałem tam jechać niż gdziekolwiek. Musze mojej listonoszki zapytać czy paczke też mi będzie zabierać, w razie czego.

Opublikowano

A pocztowcy zostaną i wszyscy będą żyć długo i szczęśliwie

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

ale tylko do czasu pełnej informatyzacji przesyłu treści.
Później zostawić pocztę samą sobie jako rzemiosło folklorystyczne jak np kowali.
Infrastruktura sieci internetowych i tak będzie z czasem pod coraz większym nadzorem pańtwa bo to ona staje ię bardziej drażliwa od torbonosza co papierowy zapis danych roznosi. Niezawodność neta większa niz poczty juz dzisiaj a dalej to już tylko upowszechnienie na wszystkich.
no chyba że zmierzamy w kierunku konnych gońców to przepraszam :D

U mnie w regionie zarówno brifka  jak i kowal to bardzo pożądane zawody.

Ostatnio do poczty z ponad 20 osobowa kolejka, ponadto branżowe  plakaty z ofertą atrakcyjnej pracy wiszą.

A o kowal ciężko, ful pracy mają, muszę przynajmniej z 2 tygodniowym wyprzedzeniem anonsować się w terminarzu kowalki.

…...……………………………...…………………………......………...............…….........….

Jaka nowa rzeczywistość czeka nas po tej rzekomej pandemii, którą zapowiada premier?

Co zakulisowo obecnie szykują elity zadłużonej Europy, oto jest pytanie? Czy upadające przedsiębiorstwa nie staną się łatwiejszym łupem dla obcego kapitału?

Opublikowano (edytowane)

Many Obrona Cywilna to najniższy szczebel i funkcjonowała choćby na poziomie zakładu pracy, ale realizowała tylko wycinek zadań.

Jeżeli mamy OT to wszelkie zadania i ludzie z jajami muszą być właśnie tam, na ich poziomie. Komórka OC to może być kilku ludzi z konkretnym zadaniem w konkretnej firmie. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 minuty temu, PawelWlkp napisał:

bezczelnie z wypełnionym powiadomieniem się zaczai, wrzuci do skrzynki

Ja przeprowadziłem nie omal polowanie na takiego jednego, nakryłem dziada i teraz mam spokój przywozi normalnie przesyłki. 

Opublikowano

poczta to był monopolista przez długi czas a że pojawili się inni to nie potrafi sie z tym pogodzić

Opublikowano

tak samo będzie jak po śmierci papierza i katastrofie smoleńskiej i każdych rekolekcjach trochę zadumy aleluja i do przodu 😂

Opublikowano

tu podam przykład jak strażacy z OSP czekali na wejscie do gaszenia parku ,  byli zawodowcy z PSP  i oni robote wykonali ,co nie oznacza ze OSP jest nie ptrzebna ,  a co do kowala to przez lata dominowało podejscie żę ,,po co leczyć jak można nowe taniej kupić '' i sie okazało że to taniej wytrzyma miej jak stareale naprawione dobrze 

Opublikowano
21 minut temu, racyl napisał:

Jakie Ty chcesz mieć różnice jak śledztwo wszczęte i zakończone po 3 godzinach w piątek w sprawie przeprowadzania wyborów daje jakiś mega wynik nadający się do księgi rekordów

prokuratur z dyscyplinarką że w ogóle wszczął śledztwo 😂

EWYYmrRWAAAx2Sc?format=png&name=900x900

Kolejna Twoja manipulacja . Marszałek Grodzki nie chce upublicznić  jak te półtorej miliona podzielił za przestoje senatu bo człowiek anonimowo się  zapytał . Prokurator też anonimowy donos    wszczęła i to już ma być ok. Jedno zdanie uzasadnienia wystarczyło pani prokurator  by wszcząć  sprawę a mimo to i tak za takie partactwo   ma obrońców . Zamiast przesłuchać i sporządzić  obszerny materiał   bo to medialna  sprawa  , to pani (polityk ) prokurator jedno zdanie uzasadnienia wystarczyło . Takie kwiatki to już nigdy  nie powinny tego fachu wykonywać , co najwyżej do zbierania truskawek czy bobu  w polu !!!!!!

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

tu podam przykład jak strażacy z OSP czekali na wejscie do gaszenia parku ,  byli zawodowcy z PSP  i oni robote wykonali ,co nie oznacza ze OSP jest nie ptrzebna

Bo tak mówi organizacja systemu ratownictwa. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał:

Nic nie będzie inaczej, bo nikt nikt nie zamierza niczego produkować z powrotem tutaj.:oops1:

i tu sie Mylisz , bo nawet nie o koronawirusa chodzi ale o to co był przed i wojenka trampa z chinami , tak samo z lekami już przed koronowirusem były sugestie zeby z chin wyprowadzić produkcje ,i to nawet sama Merkel o tym wspominała 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Iiii dlatego Chiny ruszają z gospodarką żeby strumień dostaw przywrócić. jak wrócą dostawy to wszyscy stwierdzą że nie ma o co walczyć bo jest dobrze. Temat wałkujemy u nas od tragedii do tragedii. Tak jak napisał Racyl, zmarłych pogrzebiemy, postawimy parę pomników, rozdamy parę odznaczeń i wszystko o czym mówiło się teraz zostanie zapomniane.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, gienio007 napisał:

Kolejna Twoja manipulacja . Marszałek Grodzki nie chce upublicznić  jak te półtorej miliona podzielił za przestoje senatu bo człowiek anonimowo się  zapytał . Prokurator też anonimowy donos    wszczęła i to już ma być ok. Jedno zdanie uzasadnienia wystarczyło pani prokurator  by wszcząć  sprawę a mimo to i tak za takie partactwo   ma obrońców . Zamiast przesłuchać i sporządzić  obszerny materiał   bo to medialna  sprawa  , to pani (polityk ) prokurator jedno zdanie uzasadnienia wystarczyło . Takie kwiatki to już nigdy  nie powinny tego fachu wykonywać , co najwyżej do zbierania truskawek czy bobu  w polu !!!!!!

to nie manipulacja tylko rekord zakończonego śledztwa

przęśledź sobie lepiej karierę prawej ręki, zastępce ziobrybogdana święczkowskiego

Prokurator, poseł, radny sejmiku i co tam jeszcze. jednocześnie chciał być uśpionym prokuratorem, posłem i radnym w sejmiku

to jest dopiero historia apolitycznego prokuratora

11 minut temu, gienio007 napisał:

kto tu jest manipulant 🤣

jaka to jest wpadka?

że wstawiasz sobie tapetę otoczenia jaką chcesz 😂 równie dobrze możesz nadawać z burdelu czy z własnego pola

🤣😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Many Obrona Cywilna to najniższy szczebel i funkcjonowała choćby na poziomie zakładu pracy, ale realizowała tylko wycinek zadań.

Jeżeli mamy OT to wszelkie zadania i ludzie z jajami muszą być właśnie tam, na ich poziomie. Komórka OC to może być kilku ludzi z konkretnym zadaniem w konkretnej firmie. 

Zgadza się najniższy szczebel administracyjny na danym obszarze - akurat takimi szczeblami sa nasze Gminy że tak POwiem................ Znajdż mi gościa który ci odpowie kto w gminie jest odpPOwiedzialny za Obronę Cywilną na swoim terenie. - osobiście nie wiem. Nikt nie przewiduje zagrożenia militarnego  na POważnie  - nie w naszej sPOłeczności. .............Wątpię czy ludzie mają POjęcie jak jest to przykładowo rozwiązane w Szwajcarii. ...........Reasumując na wypadek czegoś możemy liczyć li tylko na tych wiarusów co to jeszcze byli w kamaszach - tylko w nich jest nadzieja bo odgórne zarządzanie  OC jest znaczy się leży na łopatkach.

Opublikowano

To po co mamy tylu urzędników w gminach to jest szczebel obrony terytorialnej

Opublikowano (edytowane)

wszystko było cacy jak to amerykanie wszystko mieli , przewage technologiczną i cyfrową , teraz to sie zmienia i usa siłą narzuca swój model cyfryzacji i biznesu  , nikomu  nie przeszkadza amazone amerykanski  , ale już chinska alibaba niszczy lokalny handel bo handel przenosi sie do netu a zyski do chin , tak yuotube jest dobry bo amerykanski , ale chinski tik-tok ma zły wpływ na młodzierz  itd....                       to do przenoszenia produkcji z chin , k**wa , niena dążam 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

@hubertb

A co bez chin zrobią jak pokończą się zapasy części czy innych towarów

na co nie spojrzysz to made in P.R.C

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v