Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Ursus932 napisał:

Panie @nie mają wpoione że tylko Pis działa na szkodę, a po i lewica mimo że głosowali za ustawą działają na korzyść polskiego rolnictwa 🤔

Geniusze 👍🤣

Zrozum to nie opozycja odpowiada za kraj. Widać opozycja wykalkulowała, że jej wizerunkowo wypada być za bo taki mają elektorat. A to pis odpowiada za budżet i to był projekt pisu wymierzony przeciwko temu budżetowi.

Ja rozumiem, ze desperacko próbujecie sobie wmówić że ta ustawa o prawach zwierząt to wina opozycji bo poparli tak jak pis. To tak jak z tymi podwyżkami niedawnymi dla rządu i parlamentarzystów co to Tusk je dał a potem zabrał.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Panie @nie 

jakie panie? tutaj są wszyscy po imieniu (nicku)

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Wiadomo rolnicy to nie jest ich elektorat. Więc dbać o jego interesy nie muszą.

to pięknie ich podsumowałeś; czyli dbamy o interesy tylko tych, którzy nam służą a reszta, która na nas nie głosowała niech zdycha (doskonale to widać zwłaszcza w europarlamencie)

szacun za szczerość

5/zwierząt to oprócz dużej szkodliwości ekonomicznej również bubel prawny, który pewnie trafi do trybunału

"Powołany przez działające na Śląsku związki zawodowe Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy i delegacja rządowa podpisały porozumienie ws. zasad i tempa transformacji górnictwa - poinformowali przedstawiciele stron. Ostatnia kopalnia węgla kamiennego w Polsce ma zakończyć działalność w 2049 r."

na jakiej podstawie? jakie będą skutki ekonomiczne? co w zamian węgla? dlaczego rezygnujemy z jednego z nielicznych naszych surowców naturalnych? gdy inne państwa rezygnują z atomu i otwierają kopalnie węglowe (niemcy, japonia, chiny)

znowu myślenie ideologiczne zamiast ekonomicznego (chyba, że to ściema dla ekolewaków z brukseli, bo kto wie co będzie za 30 lat)

między legnicą a głogowem na największych złożach węgla brunatnego w europie, który jest najtańszym źródłem energii elektrycznej, powinniśmy wybudować największą w europie elektrownię na w. brunatny, a zamiast budować farmy wiatrowe na morzu, które są najdroższym źródłem energii elektrycznej powinniśmy sprowadzać tani prąd z ukrainy i białorusi i jeszcze nim handlować

Edytowane przez nie
Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

/zwierząt to oprócz dużej szkodliwości ekonomicznej również bubel prawny, który pewnie trafi do trybunału

A odszkodowania i tak zapłaci budżet.

3 minuty temu, nie napisał:

powinniśmy sprowadzać tani prąd z ukrainy i białorusi i jeszcze nim handlować

Toż przecież Kulczyk proponował taki deal .:oops1:

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Toż przecież Kulczyk proponował taki deal .:oops1:

spiskowcy mówią, że dlatego już go nie ma, bo nie podobało się to ruskim

Opublikowano
7 minut temu, nie napisał:

gdy inne państwa rezygnują z atomu i otwierają kopalnie węglowe (niemcy, japonia, chiny)

Gdybyśmy mieli atom, to moglibyśmy z niego zrezygnować.  A tak padło na węgiel. bo z czegoś zrezygnować trzeba było.:lanie2:

13 minut temu, nie napisał:

to pięknie ich podsumowałeś; czyli dbamy o interesy tylko tych, którzy nam służą a reszta, która na nas nie głosowała niech zdycha

A reszta niech w miarę szybko wygra wybory, to przeżyje. :lanie2:

Opublikowano
32 minuty temu, hubertuss napisał:

Zrozum to nie opozycja odpowiada za kraj. Widać opozycja wykalkulowała, że jej wizerunkowo wypada być za bo taki mają elektorat. A to pis odpowiada za budżet i to był projekt pisu wymierzony przeciwko temu budżetowi.

Ja rozumiem, ze desperacko próbujecie sobie wmówić że ta ustawa o prawach zwierząt to wina opozycji bo poparli tak jak pis. To tak jak z tymi podwyżkami niedawnymi dla rządu i parlamentarzystów co to Tusk je dał a potem zabrał.

Ja tam mówię wprost że u mnie mają dużego minusa za tą ustawę, tylko dziwne że dotychczas żadna nie była popierana przez opozycję a tu nagle pisana na kolanie znalazła akceptację 

Opublikowano
23 minuty temu, nie napisał:

jakie panie? tutaj są wszyscy po imieniu (nicku)

to pięknie ich podsumowałeś; czyli dbamy o interesy tylko tych, którzy nam służą a reszta, która na nas nie głosowała niech zdycha (doskonale to widać zwłaszcza w europarlamencie)

szacun za szczerość

5/zwierząt to oprócz dużej szkodliwości ekonomicznej również bubel prawny, który pewnie trafi do trybunału

"Powołany przez działające na Śląsku związki zawodowe Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy i delegacja rządowa podpisały porozumienie ws. zasad i tempa transformacji górnictwa - poinformowali przedstawiciele stron. Ostatnia kopalnia węgla kamiennego w Polsce ma zakończyć działalność w 2049 r."

na jakiej podstawie? jakie będą skutki ekonomiczne? co w zamian węgla? dlaczego rezygnujemy z jednego z nielicznych naszych surowców naturalnych? gdy inne państwa rezygnują z atomu i otwierają kopalnie węglowe (niemcy, japonia, chiny)

znowu myślenie ideologiczne zamiast ekonomicznego (chyba, że to ściema dla ekolewaków z brukseli, bo kto wie co będzie za 30 lat)

między legnicą a głogowem na największych złożach węgla brunatnego w europie, który jest najtańszym źródłem energii elektrycznej, powinniśmy wybudować największą w europie elektrownię na w. brunatny, a zamiast budować farmy wiatrowe na morzu, które są najdroższym źródłem energii elektrycznej powinniśmy sprowadzać tani prąd z ukrainy i białorusi i jeszcze nim handlować

Tak zostałem wychowany że wszystkim nieznajomym do tego mądrym mówię per Pani /Pan, no chyba że burak to używam Ty Ch... Więc proszę się nie gniewać 👍 

Opublikowano
12 minut temu, Ursus932 napisał:

Ja tam mówię wprost że u mnie mają dużego minusa za tą ustawę, tylko dziwne że dotychczas żadna nie była popierana przez opozycję a tu nagle pisana na kolanie znalazła akceptację 

O i tu lampka się zapala.  To może być zewnętrzna presja, prezes został postawiony pod ścianą, przecież jak mógłby wbić nóż w plecy swojemu elektoratowi, tylko niedyspozycja mogłaby to tłumaczyć.  

4 godziny temu, Ursus932 napisał:

A co byście chcieli? Żeby Kaczyński się poddał 🤣🤣🤣

Gdyby Kaczyński był kobietą:

Opublikowano
19 minut temu, Ursus932 napisał:

Też u mnie sobie przesrali.

Opublikowano (edytowane)

'wywiad z ardanowskim dla chętnych :)

"barany są mądrzejsze od tych, którzy tą ustawą tworzyli" :D 

"ustawa jest głupia i szkodliwa"

Edytowane przez nie
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Ursus932 napisał:

Odrobinę przyzwoitości trz zachować 😋

Dodawaj zawsze zwrot " z całym szacunkiem".😂

29 minut temu, Denwer napisał:

120326040_3395497123806030_6901371474615

Niebywały sukces inżynierii społecznej miłościwie panujących. Toż to nawet Tuskowi sie nie udało aby społeczeństwo tak się żarło.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Dodawaj zawsze zwrot " z całym szacunkiem".😂

Niebywały sukces inżynierii społecznej miłościwie panujących. Toż to nawet Tuskowi sie nie udało aby społeczeństwo tak się żarło.

Tyle  że  to zasługa  TW  oskara  i  jego otoczenia  szczucie  Polaków 

usY9YGe_sG2md9G38P-DJH706qNt8jtgobMlkdQl

Opublikowano

Denwer  już dawno fb jest u mnie w śmietniku, bądź patriotą- polface.

Kuzynka ma propozycję od zainteresowanych Niemców, aby uprawiać ziemniaki ekologiczne dla nich, zrobią próbę w przyszłym roku i spr. jak wyjdzie i czy ewentualnie będą zainteresowani.

Unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski tłumaczy, że wprowadzenie Zielonego Ładu jest konieczne. Mówił ostatnio, że niektóre hodowle upodabniają się do zakładów przemysłowych i stają się fabrykami mięsa zamiast być tradycyjnymi gospodarstwami. Przekonywał również, że jednym z głównych problemów unijnego rolnictwa jest znikanie małych gospodarstw. Co zrobić, by mogły one utrzymać się na rynku?

Jarosław Sachajko: Co zrobić? Recepta na rozwiązanie tego problemu jest prosta: trzeba wymienić elity polityczne w Polsce. Dużą szansą dla małych gospodarstw jest produkcja rzeczy, które wymagają pracy indywidualnej, nie dającej się zmechanizować. To może być np. rolnictwo ekologiczne łącznie z przetwórstwem. To jest żywność obecnie bardzo poszukiwana, do tego jest ogromna wartość dodana. Dalej szukając, bardzo poszukiwane są również chociażby konopie siewne i ich przetwory. A niestety – ta roślina jest dalej blokowana przez ministerstwo zdrowia.

https://www.agrofakt.pl/jaroslaw-sachajko-o-wyzwaniach-stojacych-przed-polskim-rolnictwem/?utm_source=agrofoto&utm_medium=referral&utm_content=watek&utm_campaign=Sytuacja+polityczna+w+Polsce+okiem+rolnika+-+2020

Opublikowano
37 minut temu, Ywa napisał:

Denwer  już dawno fb jest u mnie w śmietniku, bądź patriotą- polface.

Kuzynka ma propozycję od zainteresowanych Niemców, aby uprawiać ziemniaki ekologiczne dla nich, zrobią próbę w przyszłym roku i spr. jak wyjdzie i czy ewentualnie będą zainteresowani.

Unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski tłumaczy, że wprowadzenie Zielonego Ładu jest konieczne. Mówił ostatnio, że niektóre hodowle upodabniają się do zakładów przemysłowych i stają się fabrykami mięsa zamiast być tradycyjnymi gospodarstwami. Przekonywał również, że jednym z głównych problemów unijnego rolnictwa jest znikanie małych gospodarstw. Co zrobić, by mogły one utrzymać się na rynku?

Jarosław Sachajko: Co zrobić? Recepta na rozwiązanie tego problemu jest prosta: trzeba wymienić elity polityczne w Polsce. Dużą szansą dla małych gospodarstw jest produkcja rzeczy, które wymagają pracy indywidualnej, nie dającej się zmechanizować. To może być np. rolnictwo ekologiczne łącznie z przetwórstwem. To jest żywność obecnie bardzo poszukiwana, do tego jest ogromna wartość dodana. Dalej szukając, bardzo poszukiwane są również chociażby konopie siewne i ich przetwory. A niestety – ta roślina jest dalej blokowana przez ministerstwo zdrowia.

https://www.agrofakt.pl/jaroslaw-sachajko-o-wyzwaniach-stojacych-przed-polskim-rolnictwem/?utm_source=agrofoto&utm_medium=referral&utm_content=watek&utm_campaign=Sytuacja+polityczna+w+Polsce+okiem+rolnika+-+2020

Dobrze powiedziane dla małych ale jak gospodarstwo 60 hektarowe jest w ekologi to co to k**wa jest ekologia na papierze tak jest w Polsce , może się skończy ta durnota . Konopi nie mak tradycyjny nie bo k**wa narkomanie .

Opublikowano
48 minut temu, Ywa napisał:

To musi wziąć się za to z kopyta już teraz. Kwity, kwity i jeszcze raz kwity. Oby to tylko nie była Farma Świętokrzyska, bo jeszcze będzie musiała kopcować na zimę. 

Odnośnie Pana Sachajko. Ten człowiek nic nie wie o zmianach strukturalnych na wsi. Odchodzi się od upraw nie dających się zmechanizować, bo fizycznie nie ma kto tego robić. Przetwórstwo i audyty eko to już przekracza zdolności ogarnięcia tematu przez tego Pana. Wie tylko że coś jest bardzo poszukiwane, tylko nie wie co i w jakich ilościach. Znaczy się ministrem rolnictwa może zostać spokojnie bo jest dostatecznie wyalienowany z rzeczywistości.

20 minut temu, galan99 napisał:

Dobrze powiedziane dla małych ale jak gospodarstwo 60 hektarowe jest w ekologi to co to k**wa jest ekologia na papierze tak jest w Polsce

Jest to możliwe i te 60 ha jest do ogarnięcia.

• Haha 1
Opublikowano

Robienie coś w ciemno dla skupu pośredników jest ryzykowne. Kontraktacja ma jakiś sens i bieżące rozeznanie na rynku. Polityk ma działać w oparciu o ekspertyzy i badania, szukać możliwości exportu a nie blokować i tracić rynki tylko to. Zatem nie rozumiem słowa alienacja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v