Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, nie napisał:

o kurde......…. ropa po 6$ !!!!! -70%!!!!!! 

normalnie szok, czegoś takiego świat jeszcze nie widział 

ładnie się w usa bawią

kontrakt na maja z dopłatą sprzedającego .czyli jak odbierzesz rope to dostaniesz jeszcze kase .

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jarecki napisał:

wytłomacze inaczej znajomy pracował w hiszpanni gdzie robili jakieś szynki długodojżęwające ,połowa magazynu była pusta bo zeby utrzymać wysoką cene to trzeba było ograniczyć podaż . ja wole sprzedać 2 tony ziemiaka po 150 za metr niż 3 tony  po 100 zł .

Powielasz swój błąd logiczny . Nie ma takiej alternatywy.. Na zachód sprzedasz 2 tony po 150 a na wschód  dodatkowo 3 tony po 100. Pisałem ci to już ale nie chcesz przyznać że to bzdura.

@nie wszelkie odstępstwa od narracji propagandowej z TVPis to wichrzycielstwo i mowa nienawiści.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Powielasz swój błąd logiczny . Nie ma takiej alternatywy.. Na zachód sprzedasz 2 tony po 150 a na wschód 3 tony po 100. Pisałem ci to już ale nie chcesz przyznać że to bzdura.

niepowielam błedu ,  porostu lepiej według mie wyprodukować miej , ograniczyć ilość i wziąć drożęj za towar ,  wróce do cukrowni  , zakład potrzebuje 1 mln ton buraka  przerobić ,ze sredniej wielkosci plonu w regionie wychodzi żę potrzebuje zakontraktować 16 ty hektarów po 55 ton z ha = 880 tys ton i to zakontraktuje bo wie żę plon z ha . sredni to 65 ton ale tą nadwyżke z ha . kupi taniej choć i tak ją ujał w bilansie dostaw , a teraz rolnicy np. wyprodukują tylko  tyle ile w kontrakcie to cukrownia po 2 takich latach co zrobi ? zmiejszy kontrakt ton z ha . czy zwiekszy liczbe ha . w kontraktacji ?

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

a teraz rolnicy np. wyprodukują tylko  tyle ile w kontrakcie to cukrownia po 2 takich latach co zrobi ? zmiejszy kontrakt ton z ha . czy zwiekszy liczbe ha . w kontraktacji ?

Cukrownie to wali, zawsze znajdzie się idiota który obliczy sobie to w jakiś dziwny  sposób i wyjdzie mu, że zarobi nawet po cenie nadwyżki. Wszędzie tak jest i dlatego najlepiej ograniczyć kontraktację, bo chłopy mało się nie pozabijają kiedy dowiedzą się ze zakład chce mniej surowca.😂

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, nie napisał:

@Ulman :) to wszystko?

Nie, teraz czekam na ripostę o pluciu na własny kraj i jezyku nienawiści

16 minut temu, jarecki napisał:

niepowielam błedu ,  porostu lepiej według mie wyprodukować miej , ograniczyć ilość i wziąć drożęj za towar ,  wróce do cukrowni  , zakład potrzebuje 1 mln ton buraka  przerobić ,ze sredniej wielkosci plonu w regionie wychodzi żę potrzebuje zakontraktować 16 ty hektarów po 55 ton z ha = 880 tys ton i to zakontraktuje bo wie żę plon z ha . sredni to 65 ton ale tą nadwyżke z ha . kupi taniej choć i tak ją ujał w bilansie dostaw , a teraz rolnicy np. wyprodukują tylko  tyle ile w kontrakcie to cukrownia po 2 takich latach co zrobi ? zmiejszy kontrakt ton z ha . czy zwiekszy liczbe ha . w kontraktacji ?

Popełniasz kolejny błąd. Nie masz alternatywy ze wyprodukujesz mniej i weźmiesz więcej. Tak możesz sobie rozumować na wiejskim targu albo produkując wysoce oryginalny produkt. Na rynku żywności masz okreslona chłonność rynku i ceny mniej więcej stałe. Dajmy na to produkujesz sery. Na zachód sprzedajesz 15 tys ton . Mógłbyś na wschód sprzedać 10 tys ton może nieco taniej ale może też nieco innego produktu na którym nie zarobiłbyś specjalnie mniej. Tyle tylko ze z pokrętnych powodów ty nie chcesz się rozwijać i wchodzić na chłonny i bliski rynek.  Taka sama sytuacja jest z ziemniakami , meblami, ciuchami a nawet rurkami kolankami i oknami dachowymi. Na zachodzie sprzedają na poziomie z którego dużo nie wzrosną a na wschodzie nie mogą bo władza się obraziła. To jest kretynizm w niczym nie skażonej postaci.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Racyl , czemu tu wstawiasz zdjęcie swojej dziewczyny ? Są inne tematy od tego . 🤔

Opublikowano
12 godzin temu, racyl napisał:

ludzie też mają też inne robote po za siedzeniem w kompie

co jak co ale  nie ty chyba ze jedziesz z kompem w pole 

17 godzin temu, Pafnucy napisał:

Konia nóg?

tak konia moich nie ... 

16 godzin temu, mirro napisał:

Roman zaprawdę powiadam Ci. "Bronuj w poprzek , ziemi nie oszukasz".😂

a ja ci zapowiadam ze każdy dobry gospodarz trzyma konia pod dachem 

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

wydawało mi się ze ze sankcje handlowe unia nakazała 

Unia Europejska przedłuża sankcje gospodarcze wobec Rosji

Sankcje gospodarcze wobec Rosji zostają przedłużone do 31 lipca 2020

Hahaha 

Unia zakazała ale i tak kraje zachodniej jełropy na własną reke handlują z ruskimi

Ot sankcje hahaha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v