Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

no i gdzie te SKRy, GeeSy

u nas jest to i to. B|

Opublikowano (edytowane)

no to szacunek (prywatnie osobisty) dla ludzi którzy potrafili to utrzymać i funkcjonować w warunkach gdzie zwycięża/utrzymuje się tylko najlepszy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

wierzę bo nawet i u nas jeszcze dogorywa kilka SKRów na starej gwardii która tylko ciągnie aby do emerytury ale z każym rokiem coraz mniej... bardziej z osiąganiem wieku emerytalnego przez kadry :D
A czy GS w Zamościu działa to nie wiem bo rok z roku coraz to wysprzedawali sklepy w terenie i teraz tam funkcjonują prywatne czy to sieci czy franczyzy zatem o tych swoich już z takim szacunkiem się nie wypowiem bo się zwijali a nie rozwijali. a przecież nikt im nie bronił.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Po co komu SKRy gdy tą nisze zagospodarowały usługi prywatne? Rynek ich  pozamiatał bo byli nieefektywni.

38 minut temu, galan99 napisał:

Komunę zgubiło umowy długo letnie takie jak 50 lat i po tej samej cenie . Jak by było rozliczane w dewizach to by było całkiem inaczej .

A w czym były rozliczane kontrakty zagraniczne jak nie w dewizach?

31 minut temu, galan99 napisał:

Kapitalizm i Socjalizm to są dwie gospodarki w których są dwa światy ten lepszy i gorszy ale dla kogo ?

Socjalizm to naród .

Kapitalizm to taki twór kilku osób co chcą wyzyskać naród .

Co za bzdury...…. Socjalizm to promocja bylejakości i użalanie się nad gamoniami i leniami kosztem przedsiębiorczych i zaradnych.

Kapitalizm jest najbardziej naturalnym stanem od początku cywilizacji. Pracowity i inteligentny musi żyć bardzo dobrze a leń i bałwan bardzo źle a jak chce żyć lepiej to niech się za robote bierze. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Kapitalizm jest najbardziej naturalnym stanem od początku cywilizacji. Pracowity i inteligentny musi żyć bardzo dobrze a leń i bałwan bardzo źle a jak chce żyć lepiej to niech się za robote bierze. 

a chorych gdzie wysłać?

Opublikowano

no bo bez socjalu nie przeżyją. a zgodnie z tym co napisałeś, nie robisz, nie zarabiasz.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, dysydent napisał:

Pytanie czy Robisz zakupy ? ja mam i GS , DINO ; BIEDRONKA  i wcale w gs nie jest drożęj niz w sieciówkach  market  wygrywa tylko promocjami , w GS wszyscy zatrudnieni mają stałe zatrudnienie w marketach umowa o prace nadgodziny choć sporo sie poprawiło jesli chodzi warunki pracy w zagranicznych sklepach to jeszcze sporo do GS im brakuje 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

te które działają przecież wcale nie przegrały a że ceny podobne? wystawisz za wysoką nie zejdzie towar za niską to wykupią więcej niż możesz dostarczyć i cena jest elementem rynku. Kwestia tylko czy ten rynek sterowany nakazowo czy steruje się sam; jest wolny. No to czy taki wolny rynek teraz mamy?
a Wy chcecie jeszcze więcej sterowania nakazowego czy mniej? a może jak jest jest dobrze? bo ja chciałbym więcej wolnośći w samoregulacji i to wystarczy abyśmy jako gospodarka byli bardziej konkurencyjni od tych bardziej sterowanych.
Podział dobr czyli w obecnym układzie ich miernika - pieniądza to już kolejny temat ale znów dlugie moje posty to na tego ... bedzie

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czy dla wszystkich ludzi w Europie jest praca jak by tak wszyscy chcieli pracować raczej nie i pytanie ile by wyniosły zarobki jak by było na rynku tyle pracowników , zaraz ktoś powie że ludzie wykształceni by zarobili ok ale ilu ich potrzeba reszta to robole tak .

Kapitalista żeby był bogaty musi mieć roboli tanich .

Dlatego gospodarka kapitalistyczna steruje i  nakazuje zniewala jak jest teraz z Koroną to jest to .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

tanich jest na drugim miejscu
na pierwszym jest kompetentnych i wydajnych, skutecznych
ostatnio zamiast roboli lepiej maszyny i tu już jest problem jakiego nigdy wcześniej nie bylo - co zrobić z nadproduktywnością maszyn?
na razie wymyślono socjal, redystrybucję ale to ma krótkie nogi bo degeneruje populację i ta durnieje tak że z czasem nie będzie komu potrafiącego te maszyny nawet obslużyć.serwisować
tak że nie takie to wszystko proste i do zamknięcia w sztywne regułki :)

Opublikowano (edytowane)

zeby kapitalista mógł zarobić to musi być nabywca jego dóbr ktore wytwarza lub usług i to własnie ostatnio funduje rząd zwiekszając podaż pieniadza , w czasie poprzediego kryzysu np mcdonalds zamknął w europie sporo placówek a w islandi sie zwinał bo przez kryzys ludzie nie mieli kasy na te dobra .         ostatnio nawet tego pieniadza w polsce jest za dużo .              o nie które kraje myslą o 4 dniowym tygodniu pracy .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Płaci się tyle za ile ktoś jest skłonny pracować.

Do Europy zjezdzaja całe rzesze ludzi do roboty więc to nie prawda że byłoby za dużo pracowników. To socjalne zidiocenie powoduje że nie chce się pracować i trzeba ludzi z zewnątrz ściągać.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

o x-dniowym tygodniu pracy nie powinny mieć prawa myśleć kraje a procodawcy czy pracownicy każdy dla siebie z osobna bo prowadzi to do logicznych wręcz grotesek gdzie co cwańszy pracownik może sobie ośmiodniowy tydzień pracy skołować jeśli zatrudni się na dwa etaty xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W Polsce jeszcze 2 lata będzie tak jak jest ale po tym czasie będzie bieda jak mało kto pamięta to dopiero będzie bum na rynku .

Przed chwilą, witejus napisał:

tam gdzie Hitler wysyłał

Daj Boże ci zdrowia jak tak powiadasz żebyś sam tak nie jechał .

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Płaci się tyle za ile ktoś jest skłonny pracować.

Do Europy zjezdzaja całe rzesze ludzi do roboty więc to nie prawda że byłoby za dużo pracowników. To socjalne zidiocenie powoduje że nie chce się pracować i trzeba ludzi z zewnątrz ściągać.

gospodarki które są przychylne imigracje mają stopy bezrobocia  bardzo niskie , tam po prostu jest brak ludzi do pracy , tak samo w polsce to nie socjal sprawia że jest za mało pracowników ale ten socjal sprawia że tych pracowników trzeba wiecej .

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

gospodarki które są przychylne imigracje mają stopy bezrobocia  bardzo niskie , tam po prostu jest brak ludzi do pracy , tak samo w polsce to nie socjal sprawia że jest za mało pracowników ale ten socjal sprawia że tych pracowników trzeba wiecej .

bardziej dla tego że ci co do pracy się nadawali wyjechali tam gdzie lepiej płacą, nawet Ukraińcy co pracowitsi co najwyżej tranzytem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v