Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

nie napinja sie tak- dokladnie tak bylo jak opisuja-takie sa suche fakty a ich interpretacja moze byc rozna- od dobrze im tak do kazdy czlowiek zasluguje na godne traktowanie... 

woltyla senior mial dobra fuche w wadowicach-pilnowal rosyjskich jencow, za dobrze im bylo wiec wyslali ich do innych obozow gdzie spotkal ich los opisywany w artykule,  kiedys starzy ludzie wspominali jak pieknie wygladaly drogi w moich stronach- jency robili szarwark -tak u nas nazywalo sie tluczenie kamieni na drogach..

galan- ile tych kopalni kupili niemcy i czemu zadnej ???? czesi zakonczyli swoja przygode z polskim gornictwem sielsia w czechowicach idzie do likwidacji-chetnych na zakup nie widac.. moze pinokio na spolke z galanem ja kupia ???? i pokaza zlym niemco jak sie zarabia na grubie.😜

Jak dla mnie mogą pozamykać wszystkie kopalnie w Polsce mam 3 ha lasu mi drzewa wystarczy na  50 lat zanim go wytnę ale jak skończy się wydobycie węgla w Polsce koszt energii i ciepała będzie kosztowało . Tylko że nam każą zamykać a Niemiec otwiera Elektrownie węglowe . Niech wszystko pozamykają w Polsce sprowadzimy albo zagraniczne firmy w Polsce nam sprzedadzą będziemy mieli taniej .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, witejus napisał:

ruski trolu ze stajni Putina porównujesz polskich żołnierzy broniących ojczyzny przed najazdem sowieckiej dziczy do nich samych a nawet uważasz że byli gorsi od nich?Lis może i zna historię lepiej ode mnie ale w kłamstwie jest mistrzem

Sęk w tym, że ja nikogo nie porównuje do nikogo. Przedstawiłem dwa fakty, zaznaczyłem, że nikogo tutaj nie bronię ani nie krytykuję. A ty odwracasz kota ogonem. Insynuujesz, ze niby coś tam napisałem i masz pretekst do wyzywania. Nie ma co z tobą dyskutować bo ty nie umiesz tego robić. Bo albo nie rozumiesz co czytasz albo świadomie przekręcasz i potem się z tym co sam zmyśliłeś spierasz. Jedno jest pewne nie znasz historii i tyle w temacie.

Z drugiej strony jak wiadomo to co wrzuca @Denwer jest często wyrwane z kontekstu i zmanipulowane. Nie wiemy w jakim kontekście zostało napisane to zdanie czy zdania o tych obozach. Nie wiemy czy to kogoś krytykuje czy jest tylko opisem i przedstawieniem historycznego faktu, którego ty nie znałeś i nie rozumiesz. Bo dla ciebie przedstawienie jakiegoś faktu z naszej historii nawet nam nie przychylnego to krytyka nie informacja.

2 godziny temu, jarecki napisał:

całe dawne ziemie niemieckie leżące obecnie w granicach RP to import paliw , zresztą brat cioteczny czesto  przyjezdza do polski z monachium to mówi żę róznica w jakosc paliw miedzy  tymi niemieckim a polskim jest zauważalna nawet sam zmieniłem hurtownika i teraz znowu zaczne tankować ON na stacji 

To jak to jest bo chyba się pogubiłeś. Z jednej strony całe byłe ziemie niemieckie to import paliw jak rozumiem z Niemiec. Ale brat cioteczny przyjeżdża i mówi, ze w Niemczech jakość paliw inna. Ja nie twierdzę, ze 100 % paliwa w PL sprzedawanego nawet w zagranicznych sieciach to polskie paliwo z Lotosu i Orlenu. pewnie, ze jest import z wschodu i zachodu. Ale to jest margines.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Aleksandr Łukaszenka oskarżył w środę państwa zachodnie o finansowanie protestów ulicznych na Białorusi. Podczas Rady Bezpieczeństwa stwierdził m.in, że w Grodnie rzekomo „już polskie flagi wywieszają”. Białoruski przywódca zaapelował do zachodnich polityków, by zajęli się sprawami swoich krajów.

„Zachodnie kraje już bezpośrednio, nie ukrywając, otwarcie informują o zbieraniu środków i kierowaniu ich na Białoruś. Widzimy to.” – zapewnił Łukaszenka. „Oczywiście, nie możemy śledzić wszystkich środków, które tu trafiają. Bo bardzo dużo środków trafia w gotówce” – zauważył.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

nie napinja sie tak- dokladnie tak bylo jak opisuja-takie sa suche fakty a ich interpretacja moze byc rozna- od dobrze im tak do kazdy czlowiek zasluguje na godne traktowanie... 

To kolejny patriota nie znający polskiej historii ani nie rozumiejący polskiej mowy. Ani ja ani w przyocznych zdaniach z Newsweeka nikt nikogo nie krytykuje. Tylko podaje konkretne informacje.

Czy masowe rozstrzeliwania jeńców i umieszczanie ich w obozach przypominających obozy koncentracyjne tylko bez komór gazowych i pieców i bez baraków mieszkalnych czy w obozach przypominających sowieckie łagry tylko bez baraków ale za to zimą cieplej było. To powód do chluby dla naszej historii nich każdy sobie sam oceni.

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

masz pole nieuprawiane przez 40 lat i jak go doprowadzisz do porzadku bez pieniedzy czy sprzetu, wjedz w nieuzytek ursusem 60 i doprowadz go do porzadku. jaka talerzowke do niego zapniesz ?? jakim plugiem go zaorzesz ?? czym doprawisz, ile to bedzie trwalo i ile zdrowia i nerwow kosztowalo ??

Jacus - nizinny góralu znowu patrzysz w jeden punkt - tym razem na suficie - może to mucha albo inksze  pierdoły Ci się kręcą po łepetynce. Nawiązuję o co biega. Nie wszyscy POsiadają twój pesymistyczny punkcik widzenia otaczającej nas rzeczywistości.

Przed wejściem do tej bolszewickiej Junii miałem hektar użytku rolnego porośniętego sześćdziesioletnimi samosiejkami. Pierwsza myśl oczywiście z tych pozytywnych to jak najszybciej to wyciąć bo dopłaty w perspektywie. W ciągu kilku miesięcy zrobiłem z tego pastwisko w w konsekwencji dalszej zaorałem białoruskim ciągnikiem jednym pługiem i może bym posiał pszenicy ale posadziłem drugi lasek za który też leci mamona jak manna  z nieba za Chrystusowych czasów - można - można - oby nam się chciało chcieć.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Człowiecze, toć stacje na hotdogach najlepiej zarabiają. No i dizlu do ok. jedenastolitrowych rzędówek i czasem siedemnastolitrowych V8.

co i raz wiecej firm pomija stacje paliw kupując paliwa od hurtownika , sam wole zjesc na stacji w drodze niz z  baru przynajmiej wiem czego oczekiwać .                     a hybryda ma sens tylko w miescie 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

ruski trolu ze stajni Putina porównujesz polskich żołnierzy broniących ojczyzny przed najazdem sowieckiej dziczy do nich samych a nawet uważasz że byli gorsi od nich?Lis może i zna historię lepiej ode mnie ale w kłamstwie jest mistrzem

Tu masz Witejus rację. Bolszewicy napadli nas z hasłem "niesienia wolności polskim chłopom i robotnikom ciemiężonych przez burżuazję.  - krótko mówiąc  byli napastnikami    i można było ich nawet rozstrzelać.  Natomiast więźniowie obozów w Ostaszkowie, Katyniu w obliczu Genewskiej Konwencji byli obrońcami swojej ojczyzny zdradziecko bez wypowiedzenia wojny zajętej 17 września 1939 roku - to jest różnica,  Jeniec - , napastnik a jeniec obrońca swojej ojczyzny - tu mamy zdecydowaną różnicę i czas najwyższy wyjaśnić tą nieścisłość jak jest traktowana w obliczu prawa wojennego.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

To kolejny patriota nie znający polskiej historii ani nie rozumiejący polskiej mowy. Ani ja ani w przyocznych zdaniach z Newsweeka nikt nikogo nie krytykuje. Tylko podaje konkretne informacje.

,,patrioci" użalający się nad losem najeźdźców i oprawców

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ty naprawdę nie rozumiesz polskiej mowy. Gdzie ja się nad nimi użalam? Możesz zacytować. Ja tylko piszę, ze byli rozstrzeliwani i więzieni marnych warunkach. A ty bełkoczesz, ze się użalam. Jak ci napiszę, ze rano wzeszło słońce to też powiesz, ze się użalam, że teraz gorąco?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Ja tylko piszę, ze byli rozstrzeliwani i więzieni marnych warunkach.

to jest właśnie użalanie nad nimi,zapomniałeś z jakiego powodu? takie przedstawianie faktu  jasno sugeruje że to Polacy bez powodu rozstrzeliwali i więzili w marnych warunkach biednych sowieckich sołdatów

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, many12 napisał:

Natomiast więźniowie obozów w Ostaszkowie, Katyniu w obliczu Genewskiej Konwencji byli obrońcami swojej ojczyzny zdradziecko bez wypowiedzenia wojny zajętej 17 września 1939 roku - to jest różnica,  Jeniec - , napastnik a jeniec obrońca swojej ojczyzny - tu mamy zdecydowaną różnicę i czas najwyższy wyjaśnić tą nieścisłość jak jest traktowana w obliczu prawa wojennego.

I miałbyś 100% racji gdyby nie iż jedna ze stron zmieniła w pewnym momencie status jeńców na "wrogi element". Nie ma różnicy jeniec- napastnik, jeniec obrońca. status jest taki sam, czasowo odroczony wyrok. Odbierzesz broń, zamkniesz za płotem i pozostaje jednostka ludzka. 

Można brać do niewoli, a można i zostać wzięty do niewoli - taki los. 

Prawo wojenne? Czasem odpada branie jeńców. Przy dalekim rozpoznaniu nie ma takiej możliwości. Co z gościem zrobisz? No cóż , praw mu nie odczytasz. Co Ci zrobią jak złapią? Ano to samo, ewentualnie poznęcaja się nad zwłokami a film puszczą na YouTube.

Opublikowano

We WOT ćwiczy się haka i przejście do zasadzki. Zabawa się kończy u nich na przerwij ćwiczenie. Moje pytanie o przeszukanie i dobicie rannych wywołało konsternację... Trochem siem zagalopiłem 😬

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

I miałbyś 100% racji gdyby nie iż jedna ze stron zmieniła w pewnym momencie status jeńców na "wrogi element".

Zgadza się - wojna nic nie ma wspólnego z humanitaryzmem. Żołnierza na zapleczu pola walki można nawet zaszeregować jako szpiega i rozstrzelać bez sądu - Czy to prawo wojenne czy prawo silniejszego. Czepiamy się Ruskich za mordy w Katyniu. Ba - nawet przez tą informację wkurzony wąsaty Gruzin zerwał stosunki dyplomatyczne z Polską. Alianty, żeby ratować sytuację utworzenia II Frontu na wschodzie  sfingowali wypadek samolotowy z Generałem Sikorskim na pokładzie - prawo wojny czy prawo silniejszego i mamony interesów? A co z zamordowaniem przez niemieckich faszystów 50 tysięcy niewinnych cywili na Woli. Czy ktoś został za to rozliczony.  Tych szabesgoi wyklutych z prawa i lewa w Unii Wolności ten temat w ogóle nie interesuje? O Katyniu ciągle bełkoczą PIS-dziory. W czasie kampanii wyborczej  ten niedojda Lech Kaczyński za wszelką siłę i wbrew logice zaplanował w imię li tylko partykularnych osobistych interesów kwiatki złożyć i upamiętnić nieszczęście tych bohaterów zawirowań wojennych. Teraz nikt tam nie tylko nie jeżdzi ale nawet PIS-dziory unikają tego tematu. Ot i historia dziejowa tylko miotłą POzamiatać.

Opublikowano

jacy jency wojenni przeciez polska nie prowadzila wojny ze zwiazkiem radzieckim ??? wiec to nie byli zadni jency tylko zwykli wiezniowe- stalin wymordowal setki tysiecy swoich zolnierzy wiec mial sie obcymi przejmowac ??? 

Opublikowano

Nie do końca. Ruskie sobie mogli więźniów rozstrzeliwać gdyż nie pisali się na konwencję genewską w 1929 toteż mając wiedzę kto tam w zassdzie słabo pilnowany się znajduje zrobili to samo co Niemcy a Niemcy rozwiązywali problem Polski czyli likwidowali centrum dowodzenia, oświatowe i kilturowe Polski pod pozorem pacyfikowania terrorystów albowiem jak pisał Frank w Warszawie znajdowało się 80% tego problemu. Piszesz o wojnie to ją troszkę przetraw. Chudy czarny człowiek w ramach racji ulubionego kacyka obetnie Ci dla zabawy dłonie i zmierzy czas do wykrwawienia. Nikt mu nic za to nie zrobi.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, many12 napisał:

Żołnierza na zapleczu pola walki można nawet zaszeregować jako szpiega i rozstrzelać bez sądu

Żołnierza umundurowanego nie. Przebierańca owszem.

2 godziny temu, DTaras napisał:

We WOT ćwiczy się haka i przejście do zasadzki. Zabawa się kończy u nich na przerwij ćwiczenie. Moje pytanie o przeszukanie i dobicie rannych wywołało konsternację... Trochem siem zagalopiłem 😬

Zasadzka ma to do siebie że wyznacza się "strefę śmierci". Czyli nie  zagalopowałeś się. Generalnie z zasadzki nic żywego nie powinno wyjść a juz na pewno z planowanej. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
9 godzin temu, szmergiel napisał:

sens to ma diesel 1.9 101km  co pali 5.5l. reszta to pic zeby ludzi w balona robic a te hybrydy to juz calkiem kpina z ludzi

e tam wszystkie z oznaczeniem BCK to były coś ja miałem 1.9tdi 180 km + małe co nieco 4 litry przy 180 km/h to było spalanie 

9 godzin temu, mirro napisał:

Przecież hybrydy są najpopularniejsze, czyli wszelki odniesienia trzeba robić do nich. Mówię tylko że o kant d*py rozbić jakie to eko. Żre tak samo, czyli truje podobnie. Reszta to mamienie robotnika kapitalistyczną propagandą. O! 

chyba ktoś tu skoczył na dobre tory 

14 godzin temu, jacus napisał:

masz pole nieuprawiane przez 40 lat i jak go doprowadzisz do porzadku bez pieniedzy czy sprzetu, wjedz w nieuzytek ursusem 60 i doprowadz go do porzadku. jaka talerzowke do niego zapniesz ?? jakim plugiem go zaorzesz ?? czym doprawisz, ile to bedzie trwalo i ile zdrowia i nerwow kosztowalo ??

nie pier**l takich głupot koparka + piła i zrobione na dobrych ziemiach 2/3 lata i brzuski 5/7 m 

albo 2 koła dasz to tak na gotowe 

Opublikowano

@Roman176 ty nie rozumiesz co napisał @jacus. On pisze "bez pieniędzy i sprzętu" a ty piszesz o koparce. Niestety wielu z was nie czyta dokładnie lub nie rozumie co ktoś napisał i dyskutuje wygłaszając jedynie swoje teorie, które ni jak nie mają się do tego co napisał cytowany rozmówca. Dokładnie to samo przerabiałem niedawno z @witejus. Ja mu jedno a on i tak po swojemu. A potem się z tym co sam wymyśli kłócił. Ani firma Farmer ani koparka nie przyjedzie ci za darmo. Jak pisał @jacus. jak nie masz pieniędzy i sprzętu to wielce nie nafikasz i kończymy temat.

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

e tam wszystkie z oznaczeniem BCK to były coś ja miałem 1.9tdi 180 km + małe co nieco 4 litry przy 180 km/h to było spalanie 

Zrobili ci wiejski ciptjuning i zaczął komputer okłamywać po ingerencji w elektronikę. Akurat dobrze trafili bo klient super  zadowolony  i się nie połapie bo liczyć nie potrafi.. Pewnie przy jeździe po mieście palił 2,7l a poza miastem jadąc poniżej setki 2,0l. Daj znać do VW bo oni do dziś takich wyników nie potrafią osiągnąć.. Możesz zarobić ciężkie pieniądze za taką technologie.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v