Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Więc tak nie wyzywaj tych co na etacie pracują od baranków.

Od baranków nazywam tych którzy mają pewne ograniczenia intelektualne (pomijając ludzi chorych i kaleki) i z ich powodu zatrzymali się na niskim poziomie zawodowo / finansowym i nie są w stanie wskoczyć na wyższy szczebel. Zazwyczaj tacy są na etacie ale zdarzają się i na własnej DG.

Może ty jesteś takim który na etacie ciągle się rozwija i ciągle twoja pensja awansuje na wyższy poziom, ale wtedy nie powinno cię zbytnio interesować a tym bardziej przeszkadzać że jakiś osiołek dostaje 500+ które jest szczytem jego możliwości.

Opublikowano
6 minut temu, damianzbr napisał:

Stawki spadły diametralnie bo nie było towaru do wiezienia

w mojej wsi jest dwóch biznesmenów mają transport i auta cały czas jeździły i jeżdżą więc jak ,ty taki pomysłowy ,obrotny i postawiłeś auta na kołki i połaszczyłeś się na parę złotych

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Przecież tym pracownikom musiałeś zapłacić. A skoro ci przychody spadły to nie mogłeś z działalności. Tylko z tarczy.Więc jak nie zapłaciłeś im a z tarczy wziąłeś?

Ja rozumiem, że historyjką o czarnym suvie chciałeś tu wzbudzić zazdrość. U mnie wzbudziłeś śmiech. Ale uważaj przez internety już nie jeden kłopotów se narobił. Więc twoją radosną twórczość ktoś może gdzieś zgłosić i dopiero będzie.

Co tu jest do rozumienia? Nie można mieć gotówki w kasie firmy aby płacić pensję dla pracownika w czasie przestoju?

Mam obecnie 2 kontrole US, chcesz zgłosić kolejną, podać ci NIP?

Opublikowano

Dziwne, że zwolnienia z ZUS nie wyliczył🤔 Damian - napisałem wcześniej co mi nie pasuje w programie pincet i jak ja to widzę. Rozpieszczona meneliada, gdy już kasa się skończy, wbije Ci się na podwórko i rozmontuje instalację elektryczną. Co już się dzieje bo pieniądz dziadzieje. Nie rzecz w pincetach a w skutku jakie rozdawnictwo przynosi. A znajomek ze stowarzyszeniem stąpa po kruchym lodzie ale to temat rzeka.

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

w mojej wsi jest dwóch biznesmenów mają transport i auta cały czas jeździły i jeżdżą więc jak ,ty taki pomysłowy ,obrotny i postawiłeś auta na kołki i połaszczyłeś się na parę złotych

jak mają auta pożyczone od firmy leasingowej to nie było zmiłuj. Trzeba było jechać za pół darmo aby jak najmniej dopłacać do raty leasingu :X

I to są właśnie rekiny byznesu xDD

Nabrać kredytów a później jebać po 18 godzin za półdarmo aby na raty starczyło :DD

1 minutę temu, DTaras napisał:

Dziwne, że zwolnienia z ZUS nie wyliczył🤔 Damian - napisałem wcześniej co mi nie pasuje w programie pincet i jak ja to widzę. Rozpieszczona meneliada, gdy już kasa się skończy, wbije Ci się na podwórko i rozmontuje instalację elektryczną. Co już się dzieje bo pieniądz dziadzieje. Nie rzecz w pincetach a w skutku jakie rozdawnictwo przynosi. A znajomek ze stowarzyszeniem stąpa po kruchym lodzie ale to temat rzeka.

Znajomekj ze stowarzyszenia takie lody kręci że ci się nie śniło, także nie możesz oceniać po czym on stąpa.

To jest tylko towoje zdanie niczym nie poparte, bo ze statystyk wynika zupełnie coś innego, przestępczość spada. I drobni złodziejaszkowie porzucają fach bo są rozleniwieni socjalem.

Opublikowano

Nie cwaniakuj. Nie potrzeba NIP - wystarczy co tu napisałeś. Hubertuss - jeżeli zrobił to faktycznie to wynajął tabor słupowi razem z kierowcami na umowy zlecenia. Umowę spisał, że rozliczy w czerwcu i wówczas wystawił fakturę.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, pafnucy napisał:

a dalej to do mopsu po konserwy, mieszkanie socjalne, opał na zimę, darmowe obiady, ciuchy do szkoły itd itp

Miałem kiedyś nieprzyjemność zobaczyć skład takich konserw i jakichś klopsów czy coś podobnego w słoiku. Przecież to czasem psia karma ma więcej mięsa w składzie

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Na serio zrobiłem sobie wolne przez COVID19, a zwłaszcza że za darmo dawali po 36 tys. na głowę to postawiłem auta w kwietniu aby przychody spadły o prawie 100% aby mi cała suma przysługiwała na pracownika.

27 minut temu, damianzbr napisał:

Stawki spadły diametralnie bo nie było towaru do wiezienia więc co miałem puścić auta dla satysfakcji za półdarmo?? Także waż słowa bo zaraz ty będziesz podlegał karze za pomówienia.

elastyczny jesteś

Opublikowano

Nie muszę oceniać, on też nie i profity z lodów zapewne skrzętnie ukry... inwestuje. W sprawie mojego zdania. Statystykę byćmoże poprawiło, ale: 1) działa ona wstecz; 2) zmieniono wartość szkody do zakwalifikowania; 3) przeczytaj dokładniej.

Opublikowano

Ale po co ta złośliwość o mojej firemce? Co jest w tym dziwnego że są małe firemki jak moja i duże firmy które mogą wykupić mniejszą konkurencję?

Ty wiesz że ja się mylę i to jest powód aby mnie wydrwić złośliwym ,,biznesmanie,, a za to ty  jesteś gość bo masz wgląd do ich dokumentów księgowych i wiesz że auta są ich własnością :DD

Zabawny jesteś...

A tak na marginesie to zazwyczaj, szczególnie duże firmy mające duże obroty mają mały % zysku i wszystko w leasingu bo tak jest wygodniej, ale skoro ty jesteś gość i masz wgląd w ich dok księgowe i wiesz że tak tak nie jest to zwracam honor.

Ja jestem mała firemka i mam małe obroty dlatego dążę do tego aby mieć jak największy % zysku dlatego nie mogę sobie pozwolić na trzymanie całego taboru w leasingu bo leasing kosztuje.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, damianzbr napisał:

Co tu jest do rozumienia? Nie można mieć gotówki w kasie firmy aby płacić pensję dla pracownika w czasie przestoju?

Mam obecnie 2 kontrole US, chcesz zgłosić kolejną, podać ci NIP?

Tu jest wszystko do zrozumienia. Jak ci dochody spadły to dostajesz kasę z tarczy. Czy z tej kasy płacisz pensje czy z swojej czy jakiej kolwiek innej to i tak te pensje płacisz. A korzyści przychodów z tych pracowników nie masz. Nawet jestem w stanie uwierzyć, ze coś tam na tym zarobiłeś. Mniej zapłaciłeś pracownikom niż dostałeś z tarczy. Ale i tak nie wiesz czy tej różnicy nie oddasz pracownikom w czasie gdy już tarczy nie ma a przychody będą niskie. Bo nikt nie wie co będzie dalej a forsy rząd aż tyle nie ma by non stop tarcze dawać. Tym bardziej, że nie ma już wyborów przez 3 lata. Więc twoje wyliczenia 36x6 to fikcja bo te pieniądze oddasz pracownikom nie na suva.

Fajnie, że bierzesz po 500 na dwoje dzieci. Nie wiem jaki masz biznes może w krus się utrzymujesz. Ale jeśli nie to za jedno dziecko psi ci zabiera do zus, który od 2017 roku pis podniósł o 420 zł. A po nowym roku podniesie jeszcze bo już zapowiedzieli podwyżkę płacy minimalnej, która tylko podnoszeniu zusu służy. Bo śmieciówki dalej są.

To czy jakiś osiołek dostaje 500 plus czy nie powinno mnie obchodzić jak i każdego podatnika. Bo ta forsa powinna zachęcać do pracy i mobilizować oraz być przeznaczana na dzieci. A nie na potrzeby rodziców, którzy sami powinni na siebie zapracować.

I tu się własnie różnimy. Ja wykazuje myślenie propaństwowe a ty aby tylko co się da wyciągnąć.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Jak brałem kasę z tarczy to masz rację nie wiedziałem tego co będzie dalej i czy ta kasa która ma być na 3 miesiące przestoju nie będzie bardziej potrzebna po 4 - 6 miesiącach. Ale na szczęście się teraz okazało że stawki nie dość że wróciły do poprzedniego poziomu to nawet go przekroczyły o 5 - 10% jak przed wirusem, do tego EUR z 4,2 na 4,5 i można się bawić.

Jest elegancko że tak powiem. A 500+ powinni zwiększyć na 1000+ bo skoro i mi się żyje lepiej to niech inni też mają.

Jestem na podwójnym KRUS

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Gdy się będzie lepiej żyło gościowi czy gościówie który / a dostał 500+ to będzie się lepiej żyło także jego współmieszkańcom. A że współmieszkańcy osób które inkasują 500+ to dzieci, to dzięki 500+ pośrednio lepiej żyje się dzieciom. Bezdzietni nie dostają.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, damianzbr napisał:

ale skoro ty jesteś gość i masz wgląd w ich dok księgowe i wiesz że tak tak nie jest to zwracam honor.

nie mam wglądu w ich dokumenty ale ich znam i z nimi rozmawiam ,jeden z nich to mój sąsiad w pewnym sensie bo mieszka pół kilometra dalej ale ma pole obok mnie i często się widujemy ,poza tym w moim powiecie nie firmy lizingowej  u jednego wszystkie auta mają rejestrację mojego powiatu drugi ma kilka w lizingu ,poza tym rozmawiam też z kierowcami to mniej więcej wiem które są ich własnością a które w lizingu a i co najważniejsze nie przechwalają się niemieckimi suvami za 200 tys🤣

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano

To wścibska bestia z ciebie, skoro tak chodzisz zglądasz i wypytujesz kierowców sąsiada, które auta ma w leasiungu. Model z ciebie ;xxx

A kto się przechwala niemieckim suwem za 200 tys. Jakimś URUSem za 1 mln można by się poprzechwalać, ale nie padaką za marne 200 tys. zł. gdzie każdy poważniejszy etatowiec może sobie takiego dostać na raty .

Opublikowano

nie stety lub stety ale wydatki socjalne wraz z dopłatami napedzają gospodarke , dają prace i w tej chwili w całej unni tak to się odbywa , moge powołać sie na dotacje do paneli słonecznych itd ....

Opublikowano

ale baranki z 3tys. na rękę tego nie ogarniają i myślą że ich szefowi to samo płynie z nieba. Nie pojmują że ich szef jeździ SUVem za marne 200 tys. bo baranki mają pracę - pensję - konsumują i tym napędzają gospodarkę. Bo jakby baranki siedziały i piły i nic nie robiły to może tylko szefy polmosów by jeździły SUVami po marne 200tys. a szefy większości pozostałych firm musiały by jechać na zmywak na zachód bo zbytu na swoją produkcję / usługi by tu nie znaleźli.

Opublikowano
21 minut temu, damianzbr napisał:

Gdy się będzie lepiej żyło gościowi czy gościówie który / a dostał 500+ to będzie się lepiej żyło także jego współmieszkańcom. A że współmieszkańcy osób które inkasują 500+ to dzieci, to dzięki 500+ pośrednio lepiej żyje się dzieciom. Bezdzietni nie dostają.

Taki był zamysł 500 plus. Niestety tak to nie wygląda. Do dzieci patrząc na cały kraj to nie wiem czy połowa trafia. Przykładem płacz i lament, ze dzieci laptopów nie mają jak zaczęła się zdalna szkoła. A byle jaki tablet czy laptop to dwie trzy wpłaty po 500. Ale po co jak browar i fajki lepiej smakują niż laptop dla dziecka. Ci co po 3 tys biorą swoje dzieci bez trudu wychowają jeśli chcą pracować. Mało tego te jak to mówisz baranki z 3 tys na rękę w wielu miastach zdają sobie sprawę, ze te 500 to jest guzik warte. Bo wszystko tak podrożało, ze mają w zasadzie to samo w portfelu co przed 500 plus. Ale patus, który przed 500 plus nie miał nic faktycznie ma teraz więcej.

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Jestem na podwójnym KRUS

To biznesmen  z ciebie   przez  duże  B   :D  :D  :D  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v