Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

aha ,wg ciebie nic zlego tam sie nie dzieje? w hiszpani rzada komuchy i bruksela pozwala na wszystko ,tlukli katalonczykow i wszysko bylo ok.w polsce by policja kogos pobila to by zaraz sankcje nakladali.

ps.gdybys byl kiedys w barcelonie i znal jezyk jakis i pogadal z ludzmi to byz wiedzial dlaczego katalonczycy chca sie odlaczyc od reszty hiszpani.w kazdej knajpie jak pogadasz ze z polski jestes to trafisz na kogos kto ci powie ze szanuje polakow ze sie uwolnilismy od zsrr.

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano

Nooooo ale jak w Polsce tłukli opozycję to USA bez skrupułów nakładało na nas sankcje, choć mniej dotykały komunistów a bardziej szarego obywatela. Flancowanie demokracji na Bliskim Wschodzie też skończyło się armagedonem, Oczywiście możemy być znowu "Mesjaszem Europy" ale znając życie to raczej pozycjonujemy się jako dyżurny chłopiec do bicia i opluwania. 

• Like 1
Opublikowano

ale ja to rozumiem i popieram  ambicje białorusinów ,  tylko na fali protestów może pojawić sie prezydent który nie bedzie dbał o interesy samych białorusinów tak delikatnie mówiac  .                          jest z 10 lat po majdanie i dokąd doszła ukraina ?           

Opublikowano

wiem ze jestes glupi ale az tak?? odpowiedz kiedy nakladalo sankcje>przed 89r jak w polsce praktycznie wladze sprawoawala moskwa.czlowieku kto w 80 latach slal dolary i pomoc dla opozycjonistow? ano zachod i stany. naprawde jestes glupi ze nic nie znasz historji i piszesz brednie

Opublikowano (edytowane)

a kto na tej Polskiej demokracji najwiecej zarobił ? nawet ci polscy magnaci czy politycy są biedakami w porównaniu do USA  te dolarki wróciły im sie po stokroć , polska wysyłając wojska do iraku czy afganistanu miała otrzymac kontrakty na odbudowe tych panstw  , mija 20 lat i co z tego mamy ? co ma z tego irak gdzie codzień giną ludzie w wybuchach ?    na temat białorusi i ich walki  o demokracje lub bardziej o koryto  trzeba rozważnie formuować zdania przez polityków .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

aha.to w prlu było lepiej? ciekawa retoryka.teraz też polska jest tak biedna jak 30 lat temu? Na nic nikogo nie stać? człowieku tak jak się polska wzbogaciła ostatnio to żaden inny kraj. jedynie terax Rumunia idzie na maxa do przodu bo w 10 lat z osiołka na ciągniki się przesiadki i widać że mają kasę bo kupowali auta i sprzęt do 1000e a teraz 10000 to nie problem żeby rumuniec kupil

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, szmergiel napisał:

człowieku tak jak się polska wzbogaciła ostatnio

słowo klucz ,, OSTATNIO ''  po 25 latach od zmiany systemu , gdzie mln . polaków wyjechało za pracą bo nie widziało sensu tu egzystowania , ja też widze te ostatnie prze 5 lat wyniki gospodarcze czy i bezrobocie na niskim poziomie ale te 25 lat polskiej demokracji to lata stracone 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

trzeba było dorosnąć do kapitalizmu .w 90 latach to był tak i burdel i samowola że dziwne ze to nie upadło wszystko.tylko mafia.korupcja i bandytów.kiedy ludzie trochę świata zobaczyli że można inaczej po 2004 to moment polapali jak się bogacic.a ostatnie 10 lat to już na maxa polska poszła to przodu.wiec chyba wynik końcowy pokazuje że opłaciło się zerwać z myśleniem prl-owskim 

Opublikowano
51 minut temu, szmergiel napisał:

trzeba było dorosnąć do kapitalizmu .w 90 latach to był tak i burdel i samowola że dziwne ze to nie upadło wszystko.tylko mafia.korupcja i bandytów.kiedy ludzie trochę świata zobaczyli że można inaczej po 2004 to moment polapali jak się bogacic.a ostatnie 10 lat to już na maxa polska poszła to przodu.wiec chyba wynik końcowy pokazuje że opłaciło się zerwać z myśleniem prl-owskim 

Poszła  tak  do przodu  że  jest  bardziej  zadłużona  jak za PRL.  A  Zatory  płatnicze  dużych  gospodarstw  są  z roku  na rok coraz  większe     jeszcze  kilka  lat  i  zagraniczni  inwestorzy  wykupią   Polskich  obszarników

Opublikowano (edytowane)

jacus a przeczytać że zrozumieniem nie potrafisz,?przecież pisałem że USA wprowadzaly sankcje na prl przed 89r to normalne bo kto wtedy rządził? A kto slal pomoc opozycjonistów  wiesz? jesteś tak głupi że nawet nie przeczytałeś co napisałem wcxesniej .A potrafisz zrozumieć co wkleiłes?wyraźnie pisze że Reagan nałożył sankcje bo komuchy nie zdjely stanu wojennego .jesteś w stanie to pojąć? 

denwer wg ciebie sytuacja w Polsce jest gorsza niż 20 lat temu? ludzie są biedniejsi?

Opublikowano
1 minutę temu, szmergiel napisał:

denwer wg ciebie sytuacja w Polsce jest gorsza niż 20 lat temu? ludzie są biedniejsi?

O wiele  gorsza   co chwila  jakieś nowe  zakazy  nakazy   wycofywane   stare  dobre SOR. 

Czy ludzie  są  biedniejsi pytasz.  Zależy  jak na to  patrzeć   jak widzę  bambra  400ha  którego  nie stać  na  zakup  ropy  tylko bierze  na krechę  i  nie  płąci  prawie  rok  a jak się  umówi  na zapłatę  pierwszej raty  7 tyś  ma tylko 700zł   to   chyba  bogaty  nie  jest.   Także  ocena  czy ktoś  jest  biedny  czy  bogaty  jest  trudna    to że ktoś  ma sprzętu  za mln  na podwórku  nie  oznacza  że  jest  bogaty  czy  biedny.

Patrząc  na  ceny  skupu  płodów  rolnych  z przed  20  laty  a  z teraz  to  lepiej  nie  jest. A  że ludzie  stali  się  odważniejsi  i  biorą  kredyty  bez  opamiętania   to nie  oznacza  wielkiego sukcesu.

Widziałem na własne  oczy  i słyszałem co  wyprawili  ci  ,,bogaci,,  rolnicy  jak  przychodzili  podpisać  protokół  suszowy.

Opublikowano

wystarczy odebrać szeroko rozumiany socjal wraz z dopłatami obszarowymi ; emerytury z gminy 500 + ; kuroniówke itd ......... i by się okazało że ta cała demokracja to pic na wode fotomontaż                    Z badań bogactwa na świecie wynika, że 1 procent najbogatszych mieszkańców ziemi zgromadził niemal tyle bogactwa, co pozostałe 99 procent ludzkości. Koncentracja bogactwa w rękach wąskiej elity będzie jeszcze postępować.

Opublikowano

to że są niższe ceny płodów rolnych niż dawniej a mimo to fali bankructw nie ma w rolnictwie oznacza to że jest lepiej bo technologicznie, wydajnościowo musiało zostać coś poprawione skoro za tonę pszenicy teraz trzeba mniej stawek za roboczogodzinę niż dawniej a i tak produkcja prosperuje na w miarę stabilnym poziomie

nie wiem jak prościej to można wytłumaczyć i aż żałuję że nie potrafię bo to jest mechanizm kluczowy który jest właśnie miarą postępu i pełne go zrozumienie oraz akceptacja ukierunkuje we właściwych działaniach ku lepszemu a nie destrukcji w próbie powrotu do cepa

a koncentracja majątku to odrębny temat i tylko w jakimś związku z postępem a trzeba by dobrze podumać czy taka koncentracja postęp stymuluje czy hamuje
Starlink czyli orbitalny internet nie był by możliwy gdyby kapitał nie był odpowiednio skoncentrowany a z kolei zbytnia koncentracja to brak konkurencji tak że temat zbyt trudny aby jednoznacznie co chlapnąć bez zastanowienia

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Denwer napisał:

O wiele  gorsza   co chwila  jakieś nowe  zakazy  nakazy   wycofywane   stare  dobre SOR. 

Czy ludzie  są  biedniejsi pytasz.  Zależy  jak na to  patrzeć   jak widzę  bambra  400ha  którego  nie stać  na  zakup  ropy  tylko bierze  na krechę  i  nie  płąci  prawie  rok  a jak się  umówi  na zapłatę  pierwszej raty  7 tyś  ma tylko 700zł   to   chyba  bogaty  nie  jest.   Także  ocena  czy ktoś  jest  biedny  czy  bogaty  jest  trudna    to że ktoś  ma sprzętu  za mln  na podwórku  nie  oznacza  że  jest  bogaty  czy  biedny.

Patrząc  na  ceny  skupu  płodów  rolnych  z przed  20  laty  a  z teraz  to  lepiej  nie  jest. A  że ludzie  stali  się  odważniejsi  i  biorą  kredyty  bez  opamiętania   to nie  oznacza  wielkiego sukcesu.

Widziałem na własne  oczy  i słyszałem co  wyprawili  ci  ,,bogaci,,  rolnicy  jak  przychodzili  podpisać  protokół  suszowy.

zatrzymales sie na poziomie motyki i widel i nic juz cie nie zmieni.trudno.mozesz sobie jeszcze pomarzyc ze za prlu za swinie kupiles iles beczek ropy i tyle twojego swiatopogladu. gdybys troszecze wiecej widzial poza swoim podworkiem i widelkami dostrzeglbys roznice ogromna jak w 10-15 latach ostatnich w polsce ludzie sie pobogacili,na co ich stac,ile zostalo pobudowane,ile firm powstalo,jak duzo wzrosla konsumpcja towarow luksusowych.zeby to zobaczyc trzeba ruszyc sie poza swoje podworko.czlowieku popatrz tylko jakimi autami ludzie jezdza i ile w salonach sie sprzedaje teraz a 15 lat temu,maszyny to samo, ile osiedli powstalo,ile drog, jakie robia ludzie zakupy w marketach.czlowieku wyjdz z domu do swiat.tobie swiat konczy sie na gospodarce a to niestety glupie myslenie bo to jest promil swiata

Opublikowano
20 minut temu, many12 napisał:

Dupczysz jak POdrapany - a kto niby nam finansował Solidarność?

To też sposób zmiany władzy opatentowany i szeroko stosowany przez USA w Ameryce Południowej i Środkowej. Raz przyznają pomoc a jak nie są zadowoleni z działań to wstrzymują kredyty i wtedy jest szybka wymiana ekipy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, szmergiel napisał:

jak w 10-15 latach ostatnich w polsce ludzie sie pobogacici,na co ich stac,ile zostalo pobudowane,ile firm powstalo,jak duzo wzrosla konsumpcja towarow luksusowych.zeby to zobaczyc trzeba ruszyc sie poza swoje podworko.czlowieku popatrz tylko jakimi autami ludzie jezdza i iel w salonach sie sprzedaje teraz a 15 lat temu,maszyny to samo, ile osiiedli powstalo,ile drog, jakie rozbia ludzie zakupy w marketach.czlowieku wyjdz z domu do swiat

Jak sie pobogacili   że  biorą  kredyty  na umur  budują  domy  które będą  spłacać  do  emerytury .  Wzrosła  konsumpcja  towarów  luksusowych  ale  wzrosło  zadłużenie  i  to  kolosalnie.  Ludzie  kupują  towary na które  ich nie  stać  i potem komornicy mają  pełne ręce roboty.   Powstało osiedli  zgadza  się  ale  to wszystko  na  kredyt   właścicielem  tych wszystkich dóbr  są  banki  a nie  ludzie  którzy  z nich  korzystają.   Wychodzą do świata  i  mam styczność  z tymi  ,,bogaczami  bankowymi,,  jak sie kłócą  o  70%  strat   mimo  że  ich nie mieli  bo  banki  ich cisną.  Jak to na zakup ropy  nie mają  czy  nawozów  tylko wszystko  na krechę.  Jeśli dla  ciebie   nowy  samochód  wzięty  na Kredyt   jest  mianem bogactwa  to  spoko.

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

tobie swiat sie konczy na rolniku kredytowcu i tyle.mnie nie. w rolnictwie pracuje nie caly narod  a tobie sie wydaje ze tak.szkoda gadac bo sie nie zrozumiemy,ja patrze na cala polske a ty tylko na malutka grupe ludzi.

Opublikowano

Powoli banki studzą zapały. Doradcy leasingowi sami twierdzą że oglądają możliwość gościa z każdej strony. Np. my teraz jesteśmy dla nich najbardziej wiarygodnym klientem. Typowy rolnik już nie.

• Like 1
Opublikowano

Coraz więcej kasy w portfelu rolnika? Bynajmniej w raporcie GUS. "Śmiech na sali", komentują gospodarze .

To, że w 2019 roku w kraju podskoczyły ceny, oznacza, że gospodarzom (zwłaszcza branży produkcji roślinnej), wzrosły dochody. Tak przynajmniej wynika z raportu Głównego Urzędu Statystycznego. Rolnicy przyjmują go z lekkim rozbawieniem.

Nad Wisłą działa 1,4 mln gospodarstw. Jak, jeśli chodzi się o finanse, powodzi się osobom, które związały się z rolnictwem? Tę kwestię podejmuje raport GUS.

W zeszłym roku lepiej wiodło się producentom zbóż, ziemniaków, świń oraz osobom, które postawiły na trzodę chlewną. Jeśli chodzi o produkcję mleka, sytuacja rolników poprawiła się nieznacznie. Z kolei w przypadku warzyw i owoców, pomimo skromniejszych zbiorów, na wyższą wartość produkcji wpłynął wzrost cen.

https://pomorska.pl/coraz-wiecej-kasy-w-portfelu-rolnika-bynajmniej-w-raporcie-gus-smiech-na-sali-komentuja-gospodarze/ar/c8-15125955?fbclid=IwAR3wDyhkSQh6tRAyUvsEK4zW5HdIZEHqsgtwAegUaH08a6Dc

Opublikowano
3 minuty temu, szmergiel napisał:

tobie swiat sie konczy na rolniku kredytowcu i tyle.mnie nie. w rolnictwie pracuje nie caly narod  a tobie sie wydaje ze tak.szkoda gadac bo sie nie zrozumiemy,ja patrze na cala polske a ty tylko na malutka grupe ludzi.

A  w innych  branżach  to  jest  miód??  Gdzie  ty  żyjesz  chyba w jakiejś innej  Polsce   w budowlance  masz  zatory  90-120dni  i dłuższe  w  innych branżach  podobnie.   Większość  leci  na Kredytach  i  lizingach  to  że  z zewnątrz  ładnie  wygląda  nie  oznacza  że  w środku  jest  super.  Mam kontakty  z wieloma  przedsiębiorcami  czy  dyrektorami banków   także   wiem  więcej niż  ci  się  wydaje.

3 minuty temu, mirro napisał:

Powoli banki studzą zapały.

Studzą   bo  coraz  więcej  komorników  do  rolników  muszą  posyłać. Tak jak jeszcze  5-6  lat  temu  BGŻ  dawał  kredyty  bez  większych  problemów  tak  teraz  sprawdzają  wszystko  dokładnie  i  skrupulatnie.  Bambry  wpadły  w  spirale  kredytów  i  lizingów  do tego  pogoda  niesprzyjająca  i  toną  

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

To też sposób zmiany władzy opatentowany i szeroko stosowany przez USA w Ameryce Południowej i Środkowej. Raz przyznają pomoc a jak nie są zadowoleni z działań to wstrzymują kredyty i wtedy jest szybka wymiana ekipy. 

Te dupki zza wielkiej wody nic nie robią bezinteresownie i wydupczą  nas bez mydła ale to są przecież POręczyciele bolszewickiego pisu w tej części Europy.

17800076_1464083466995851_4255827942297499438_n.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v