Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba było ich poprosić w 1945 by opuścili nasz kraj.  :P

2 minuty temu, dysydent napisał:

ja pamiętam czasy ZOMO stanu wojennego i nawet paru być może bolszewików znałem (choc nie wszycy Rosjanie to bolszewicy byli i wtedy) i jakoś dawało się żyć i dogadać i nawet potrafiliśmy Ich "grzecznie" poprosić o opuszczenie naszego kraju i "grzecznie" opuścili.
Kwestia tylko właściej oceny sytuacji.
Dzisiaj jest taka i bolszewikami nazywają nomen omen tych których "Больше на этот раз в Польше"

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Polska by z Ruskiem żyła w miarę przyzwoicie politycznie i gospodarczo ale ta UNIA  na to nie pozwala .

Bo Unia ma tam swoje interesy z pominięciem Polski, dwa, Rosjanie przez lata nauczyli się brać za darmo, albo za pół darmo wszystko

Opublikowano
2 minuty temu, Sean napisał:

Trzeba było ich poprosić w 1945 by opuścili nasz kraj. 

Wtedy mogli ich o to prosić jedynie Amerykanie. Ale mieli to w pi..dzie. 

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no wtedy to mnie jeszcze na świecie nie bylo i dopiero przy pierwszej okazji...

No to Polska miała znowu pecha, gdybyś żył w tamtych czasach, pewnie historia wyglądałaby zupełnie inaczej  :P u Ciebie w rodzinie na pewno.   :D

Opublikowano
2 minuty temu, Sean napisał:

Bo Unia ma tam swoje interesy z pominięciem Polski, dwa, Rosjanie przez lata nauczyli się brać za darmo, albo za pół darmo wszystko

a na to Rosjanie wcale monopolu nie mają
po kolei wszyscy by chcieli
ostatnio podpisaliśmy umowę że będziemy obce wojska utrzymywać na nasz koszt i też nie odmówili.

Opublikowano
5 minut temu, many12 napisał:

Rzeczypospolita w okresie młodości tych dzielnych  ludzi była jeszcze pod zaborami dlatego każdy dorastał i kształcił się w miarę swoich możliwości

No to ja mam przerąbane. Najpierw uczyłem się taktyki z czerwonych regulaminów a potem zgłębiałem STANAGI made in USA. 

Opublikowano (edytowane)

Śmiech śmiechem ale nie jest tak idyllicznie jak by się mogło wydawać i rzeczywiście umowa z Amerykanami może okazać się w niefortunny czas podpisana choć tu obydwu stron winić nie można co sytuacji
https://www.wprost.pl/swiat/10353404/lukaszenko-mamy-umowe-z-rosja-przy-pierwszej-prosbie-bedzie-udzielona-nam-pomoc-w-kwestii-bezpieczenstwa.html

Rosji potrzebny jest jakiś sukces jak powietrze bo i u Nich nastroje "mieszane" a u nas orłów dyplomacji ze świecą szukać jeśli nawet unia szykuje baty za "Łukaszenkowanie" (najgorsze że dajemy im często niepodważalne argumenty przeciw sobie) i teraz jeszcze zadyma na Białorusi a w tle potencjalny głęboki gospodarczy kryzys covidowy
Oj czy te czasy tak wiele lepsze od tych bolszewickich (tych prawdziwych)? na razie lepsze ale jak długo?...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Niestety i idzie nowe a stare odchodzi, dzisiaj dostałem info, ze kolega z Braniewa wychowany na ruskiej taktyce w Wrocławskim Zmechu poszedł już do piasku. Może to i stres pokoleniowy bo nie wszyscy zostali POzytywnie zweryfikowani. Teraz będziemy lizać rowa yankesom.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, many12 napisał:

Niestety i idzie nowe a stare odchodzi, dzisiaj dostałem info, ze kolega z Braniewa wychowany na ruskiej taktyce w Wrocławskim Zmechu poszedł już do piasku.

salut.gifNie wiesz kiedy kończył ZMECH?

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Sean napisał:

No to Polska miała znowu pecha, gdybyś żył w tamtych czasach, pewnie historia wyglądałaby zupełnie inaczej  :P u Ciebie w rodzinie na pewno.   :D

Historia wyglądała by jak wygląda a co możesz wiedzieć o mojej rodzinie? akurat niewiele mi z niej zostało po czerwonej ideologicznej zarazie a teraz rozpoznaję kiełkowanie zarazy ideologicznej czarnej.
Kolor nieistotny bo każda ideologia to choroba umysłu
cholernie zakaźna i maseczki nieskuteczne.
Jest kryzys wartości bo stare się przeżyły, nie nadążyły za rzeczywistością i z doświadczenia już mogę powiedzieć że widzę; nadal nie nadążają.
Zobaczymy czy pamięć historyczna coś warta, czy nie będą popełniane te same błędy bo na razie to nie dostrzegam ani rozsądku ani wniosków z Historii. Nie raz tu już pisałem i nie chcę się powtarzać ale nic nie jest dane na zawsze a to co ta banda cwaniaczków wyczynia w Polsce jest bardzo ryzykowne dla nas wszystkich.
Dla tego nie strasz nikogo bolszewikami bo może kiełkować coś jeszcze  gorszego a przynajmniej nielepszego i trzeba o tym mówić póki można.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

salut.gifNie wiesz kiedy kończył ZMECH?

Chyba w osiemdziesiątym - trafił do żandarmerii a ta z racji przynależności nie do MON-u  a do MSW różnie była weryfikowana. Odszedł w stopniu majora. Niedawno miał zawał a teraz drugi. Znałem gościa bo to mój stryjeczny szwagier z pod Lidzbarka Warmińskiego gdzie przebywałem w młodości.

Opublikowano

Che. Bywa tak, że rano robisz sobie sparing z kumplem potem zbieraz graty do pracy, wracasz a rewanżu niema z kim zrobić. Silnik rakietowy to silnik rakietowy, pulsacyjny to pulsacyjny a turbinowy to turbinowy. Silnik śmigłowy to co innego ale każdy wytwarza ciąg. Silniki turboodrzutowe i wentylatorowe to już hybryda śmigła (wentylatora) i napędu z turbiny wywalającej gazy przez dyszę. Są silniki, które tego nie robią i nie mają wentylatora za to pędzą wirniki śmigłowca. Pogodzeni?

Opublikowano (edytowane)

środowisko LGBT jest relatywnie słabym przeciwnikiem do pobicia i tylko prymitywne bydlaki wyszukują sobie takie "obiekty" za przeciwników zatem nie licz na to aby te "eksperty" mialy odwagę postawić się komuś dysponującemu realną siłą nawet jeśli będzie to uzasadnione.
Lepiej schować się "pod spódnicę" np Amerykanów.

silnik odrzutowy jest jedynym który potrafi uzyskać ciąg bez ośrodka lub pola oparcia a szczegóły konstrukcyjne to już kwestia drugorzędna choć w silnikach "atmosferycznych" konieczny jest ośrodek z zawartością tlenu jako składnika paliwa.
No może pole jest do działanie silnika odrzutowego potrzebne ale Nauka jeszcze w pełni tego pola nie zdefiniowała wszak aby powstał odrzut musi zostać utracona jakaś część masy lub energii (w sumie sama energia jako odrzut jeszcze nie opanowana w praktyce) z samego silnika a masa nierozerwalnie spięta jest z grawitacją której natura nie jest do końca poznana

tak czy inaczej trzecia zasada termodynamiki - " gdy przywalisz komuś w szczękę będziesz miał obolałą rękę"
Lepiej zatem do bicia wybrać takiego kto ani jest zdolen adekwatnie oddać ani ma zbyt twardą szczęką nawet jeśli to będzie bijąca ręka nierozumiejącej tłuszczy o co tak na prawdę chodzi.
Gdyby napuszali tłuszczę na kogo silniejszego to jeszcze gotów skutecznie oddać i tłuszcza wróci z pretensją i rewanżem na nasyłaczy; jeden z powodów upadku sowieckiego imperium po przegranej/nieskutecznej wojnie w Afganistanie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No i niepogodzeni😋 Takie mam wrażenie jakbyś ciąg i zjawisko odrzutu zlepił w całość a tym czasem silnik rakietowy wytwarza ciąg ze zjawiska odrzutu... Zasada jest prawidłowa. Idzie o to co Einstainowi. Zbytnio sprawę upraszcza. Tak samo jak sprawy na Białorusi.

Opublikowano

a pompowany balonik puszczony samopas też odrzut gazu jak i silniki turboodrzutowe "atmosferyczne"
sama nazwa wskazuje że odrzut jest źródłem ciągu. Ręka rzucająca np jabłko może być skutecznym silnikiem odrzutwym w nieważkości żeby już nie zagłębiać się w inne fizjologiczne nieprzyzwoitości :P

Opublikowano

w sumie balonika trzeba napompować a wiec przekazac mu energie którą potem odda .                    obecnie polska za bardzo wplątuje sie w sprawy białorusi , na ukrainie też choć w tamtym czasie to tusk był premierem a prezydentem chyba kaczynski wczasie majdanu i za wiele na tym nie ugralismy , coś mi sie zdaje ze polskie firmy zapłacą cene zmiejszonym eksportem lub reeksportem z białorusi do rosji 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jarecki napisał:

coś mi sie zdaje ze polskie firmy zapłacą cene zmiejszonym eksportem lub reeksportem z białorusi do rosji 

:gent:Iiiiiiii to było na tyle z sukcesów, na chwilę obecną,

Edytowane przez mirro
Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał:

w sumie balonika trzeba napompować a wiec przekazac mu energie którą potem odda .                    obecnie polska za bardzo wplątuje sie w sprawy białorusi , na ukrainie też choć w tamtym czasie to tusk był premierem a prezydentem chyba kaczynski wczasie majdanu i za wiele na tym nie ugralismy , coś mi sie zdaje ze polskie firmy zapłacą cene zmiejszonym eksportem lub reeksportem z białorusi do rosji 

a w co sie wmieszuje? moze jak sie ludzi morduje to nawet slowa nie powiedziec? masz jakis argument ze sie wmiesszuje??

Opublikowano

argumenty hmm  demonstracje po próbie odłoczenia się kataloni od hiszpanni tam też użyto siły , a czy ludzi sie morduje , na ukrainie w czasie majdanu  to tak tam strzelano do demonstrantów , a polska probuje na siłe wciągnąć UE W SPRAWY białoruskie choć ta sie opiera , puki co łukaszenka jesli chodzi o sasiedctwo nie jest złym prezydentem , a na samej białorusi nie było terroru , taka nagła zmiana władzy i ustroju może wyżądzić wiecej szkody jak pożytku dla samych białorusinów  , nie znam kraju który po nagłym obaleniu rządu jakoś dał sobie rade w czasie szybszym niż 20 lat a wiec  dopiero kolejne pokolenie może odczuć poprawe 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v