Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważam że studia w tym kraju to pic na wodę, taki piekarz zarobi około czwórki czasem nawet dotknie piątki w moich stronach. Projektowaniem samolotów zajmuje się sztab lub biuro konstrukcyjne i jest to robota "sezonowa" ;] 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Uważam że studia w tym kraju to pic na wodę,

Bo studia mają różne funkcje. I nie koniecznie to zdobywanie wiedzy, choć czasem udaje się to mimo woli.😂

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

Uważam że studia w tym kraju to pic na wodę, taki piekarz zarobi około czwórki czasem nawet dotknie piątki w moich stronach. Projektowaniem samolotów zajmuje się sztab lub biuro konstrukcyjne i jest to robota "sezonowa" ;] 

Czyli lepiej być robolem jak się kształcić?

Opublikowano

studia zaoczne w wyzszej szkole zawodowej  w malym miescie na zadupiu rzeczywiscie nie sa warte nawet oprawy dyplomu...

sa tez takie ktore daja konkretna wiedze, prace i zarobki.

Opublikowano

Wiem tylko jedno że jak się już jest po LO i nie ma pomysłu na życie a jeszcze by się trochę pobawiło to się idzie na takie studia jak turystyka albo inne głupoty. Nawet nie bardzo rozumiem jak można nie wiedzieć co ze sobą zrobić i iść do LO. 

Opublikowano

Najpiękniejsze wspomnienia to są te z lat młodzieńczej edukacji ale nie wiemy czy Ulman wie o co chodzi? - może orka na ugorze to jego uniwersyteckie wspomnienia?.

• Haha 1
Opublikowano

Ulman wie doskonale.

4 minuty temu, hubertb napisał:

Wiem tylko jedno że jak się już jest po LO i nie ma pomysłu na życie a jeszcze by się trochę pobawiło to się idzie na takie studia jak turystyka albo inne głupoty. Nawet nie bardzo rozumiem jak można nie wiedzieć co ze sobą zrobić i iść do LO. 

Nie uczyłeś się nie studiowałeś to nie masz o tym zielonego pojęcia. Jako ignorant uważasz wiele kierunków za głupoty ale to dobrze - gospodarka takich tez potrzebuje. 

Opublikowano

Jakieś opinie ?

https://www.money.pl/gospodarka/pestycydy-w-zywnosci-nik-interweniuje-6533411380082305a.html

https://www.money.pl/gospodarka/ukryte-koszty-subsydiow-dla-rolnictwa-ile-z-podatkow-doplacamy-do-drozyzny-opinia-6532378491947776a.html

Pierwszy lepszy komentarz z brzegu.

Wieś dostaje dopłaty do hektara, na świnie, krowy, dotacje celowe typu. na płyty gnojowe, zakup sprzętu itd. Osobnymi są fundusze tzw, klęskowe.Ogromną dotacją jest dotacja do KRUS, bo minimalne składki jakie chłopi płacą, nie pokrywają nawet kosztów opieki zdrowotnej, a emerytury, renty, zasiłki .... ? Ponad to - na barkach reszty społeczeństwa jest utrzymanie struktury państwa (policja, straż, edukacja, kultura, administracja, itd.) bo podatki na wsi są śmiesznie małe. Do tego - wieś jest bardzo często "strefą bez VAT i strefą rejestracji pracowników na minimalnym wynagrodzeniu (reszta pod stołem). Wieś ciąży nam bardziej niż górnictwo.

I jak to skomentować ?

Opublikowano
11 minut temu, many12 napisał:

Na studiach uczą jak korzystać z danego zasobu informacji a jak do tego podejdzie młody człowiek to odzwierciedlają efekty jego dociekliwości.

Chyba tak się uczyć by się dało żyć , studiować można Medycynę .

Mechanika to praktyka dobrym fachowcem być i zarabiać dobry hajs nie trzeba studiów .

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

I jak to skomentować ?

Bardzo prosto.

Wieś i tak całe te pieniądze wydaje w mieście. Tak że niech wyluzują rozpuszczą włosy i rozejrzą się dookoła.😂

Opublikowano

Nie jestem ignorantem tylko uważam że kierunek turystka i rekreacja to żaden temat do studiowania. Do tego za twoje pieniądze bo takie kierunki są na studiach dziennych. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Nie jestem ignorantem tylko uważam że kierunek turystka i rekreacja to żaden temat do studiowania.

Ale pieszą pielgrzymkę to już można spokojnie organizować po uzyskaniu dyplomu?😂

No i pozostaje jeszcze WSGnG - Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie , imienia Tadeusza Rydzyka.🤣

Opublikowano

To ze jej się nie udało oznacza że takie studia sa bez sensu? turystyka i rekreacja to gigantyczny biznes i tam też ktoś musi kierownicze stanowiska obsadzać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v