Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, ogarek napisał:

Spółdzielnie produkcyjne powstały z małorolnych...

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Rolnicza_spółdzielnia_produkcyjna

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kolektywizacja_w_Polsce

Doczytaj se bo widzę że nie wiesz co to polskie kołchozy 

Teraz trzeba powiedzieć wprost że w Niemczech do dziś bardzo dobrze działają i mają się dobrze tylko u nas zlikwidowano , tylko dlaczego to zrobiono , Bo było zagrożeniem dla zachodu tak dla zachodu  towary i produkty rolne były wysyłane na cały świat .

Opublikowano

Nie wszystkie ,mała część jeszcze funkcjonuje i nawet całkiem dobrze ,wszystko zależy od prezesa jeśli ma głowe 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Denwer napisał:

Kiepska to firma co przy małym pierdnięciu pada. 

Chodzi o mechanizm, nie konkretne przykłady. Poza tym jeżeli kryzys dopada małe, działalności nie ma kogo zwolnić, a utrzymać też ciężko. 

14 minut temu, Ursus932 napisał:

wszystko zależy od prezesa jeśli ma głowe 

Podstawa to nie wybierać prezesa spośród "swoich". 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, hubertuss napisał:

jak ktoś nie rozumie to tak jak ty napisze. Testy robione wcześniej właśnie są po to byś jutro się nie zaraził i nie zaraził rodziny i znajomych. testy robione wcześniej mają za zadanie odizolować jak najwięcej chorych by tego zarażenia jutro nie było.

ty rozumiesz coś napisał ?   masowe testy są potrzebne tylko tam gdzie jest podejżenie , jak w danym regionie nie ma podejżenia to po co robić testy ?  nawet niech w masowych testach przyjąć że 1 % zakazonych zostanie niezdiagnozowany to  on możę zarażać dalej , po drugie kwestia psychiki człowieka , ale to już innny temat .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
26 minut temu, hubertuss napisał:

Zaprzaństwo wśród wyborcy pis to tez popularna cecha. nawet jak by się paliło to by powiedzieli, ze straż pożarna nie potrzebna jeśli by pis uznał, że nie warto gasić w imię propagandy.

"Czaskowskiemu" pomoc też nie była potrzebna,gdy Wisła płynęła  ściekami z Warszawy .Wszelcy ekolodzy nawet się na ten temat nie zająknęli.

A on sam mówił,że stolica nie ma problemu,bo przecież popłynęło to wszystko poza miasto hehe

Szczerze mówiąc dziwię się jak krótką pamięć mają niektórzy Polacy.Zapomnieli o pracy do 67 lat,pracy za 3 zł /godz i wielu innych.

Najlepszym dowodem na intencje opozycji jest wsadzenie na eurostołki i inne urzędy starych komuchów.

"żeby było tak jak było" hehe

• Thanks 1
Opublikowano

A ty znowu ze ściekami. Trzaskowski pewnie rurę podpiłował i poszło. Wiekiem emerytalnym mnie straszysz. Jak będę szedł na emeryturę to i tak jakiś rząd podniesie bo to wszystko musi się zawalić. Albo emerytury będą za grosze.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

"Czaskowskiemu" pomoc też nie była potrzebna,gdy Wisła płynęła  ściekami z Warszawy .Wszelcy ekolodzy nawet się na ten temat nie zająknęli.

Jak Wisłą płynęły trumny to też nikomu nie przeszkadzało. Bo sprawa była nie do opanowania. Nawet nikt nie protestował jak piznąłeś w łeb bobra łopatą.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Jak szeroki wtedy objąć obszar regionu takimi testami?

to zależy jaki % osób na danym terenie jest potencialnie nosicielami , i tu nie ma reguły , żyjemy w czasach gdzie ludzie się przemieszczają lub mają kontakty z osobami z róznych srodowisk , co z tego że dziś jestem zdrowy ? w mojej okolicy ze 25 % osób nie nosi maseczek , ja też jak kiedy .

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Wiekiem emerytalnym mnie straszysz. Jak będę szedł na emeryturę to i tak jakiś rząd podniesie bo to wszystko musi się zawalić. Albo emerytury będą za grosze.

już się piąty rok wali i emerytury też.Według ,,expertów" i proroków PO miało się zawalić w pół roku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, galan99 napisał:

Teraz trzeba powiedzieć wprost że w Niemczech do dziś bardzo dobrze działają i mają się dobrze tylko u nas zlikwidowano , tylko dlaczego to zrobiono , Bo było zagrożeniem dla zachodu tak dla zachodu  towary i produkty rolne były wysyłane na cały świat .

Pamiętasz polskie pgr po upadku komuny. tam wszyscy kradli. podobnie jak u ruskich. Kradł dyrektor, kradł traktorzysta. To nie miało prawa działać. U nas ludzie od komuny nauczeni, ze państwowe to niczyje i można kraść. A u prywaciarza to porządek bo właściciel swego pilnuje.

10 minut temu, jarecki napisał:

ty rozumiesz coś napisał ?   masowe testy są potrzebne tylko tam gdzie jest podejżenie , jak w danym regionie nie ma podejżenia to po co robić testy ? 

Ja rozumiem ty niestety nie. Skąd masz wiedzieć gdzie jest podejrzenie jak wielu choruje bezobjawowo. Tyle razy wam się tłumaczy a wy nic. Do was jak grochem o ścianę. gdyby testy robili na śląsku miesiąc czy dwa temu na duża skale być może tego co się teraz dzieje by nie było. Lub prawdopodobieństwo było by mniejsze. Bo taki bezobjawowy co to wobec niego nie ma podejrzeń zanosi zarazę do kopalni. A tam górnicy roznoszą ją po domach. i np zarażają jakichś dziadków, rodziców i ci umierają. Koronawirus jest u nas od kilku miesięcy a ty dalej nie rozumiesz jak to działa. Wstyd.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

A ty znowu ze ściekami. Trzaskowski pewnie rurę podpiłował i poszło. Wiekiem emerytalnym mnie straszysz. Jak będę szedł na emeryturę to i tak jakiś rząd podniesie bo to wszystko musi się zawalić. Albo emerytury będą za grosze.

to tylko tak a,propos zaprzaństwa 

Opublikowano (edytowane)

To tylko PiS kradnie ? . 

Od roku 1989 zaczęła się rozkradanie i tak wszystkie partie jakie były , zmieniały nazwy ale mordy te same i tak do dziś to trwa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, witejus napisał:

już się piąty rok wali i emerytury też.Według ,,expertów" i proroków PO miało się zawalić w pół roku

Popatrz sobie ile do zusu i krusu dopłaca rząd z naszych podatków. Popatrz jak wysoki jest zus. I co to jest ten 1 tys najniższej emerytury jak zusu płacisz 1,5 tys zł.

@mirro on nie rozumie o co chodzi. Nie ma pojęcia ale będzie ci tłumaczył, ze tak trzeba bo pis tak robi. nawet jak bzdury z tego wychodzą to i tak ci będzie tłumaczył, że jak są podejrzani. Ale skąd wiedzieć o tych podejrzanych to on już nie wie. Bo pewnie podejrzani będą jak już zaraza wybuchnie jak na Śląsku.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

To tylko PiS kradnie ? . 

Od roku 1999 zaczęła się rozkradanie i tak wszystkie partie jakie były , zmieniały nazwy ale mordy te same i tak do dziś to trwa .

Od 1989 roku 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Od roku 1999 zaczęła się rozkradanie

Co pamiętasz z 1999 roku?  A co się działo pomiędzy 1989 a 1999? Wtedy zbudowano to wszystko co potem rozkradano?

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A to w jaki sposób chcesz ustalić?

zapeniam Cię żę zainteresowane osoby mają przegląd sytuacji , tylko o tym nie mówią ,być może  kiedyś utajnione raporty zostaną opublikowane .

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

zapeniam Cię żę zainteresowane osoby mają przegląd sytuacji

Zapewniam Cię że właśnie jest odwrotnie. A jeżeli mają to nie analizy do przodu tylko rozliczenie po fakcie. 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

zapeniam Cię żę zainteresowane osoby mają przegląd sytuacji , tylko o tym nie mówią ,być może  kiedyś utajnione raporty zostaną opublikowane .

jaki pogląd na podstawie czego? Skoro się nie testuje a wielu jest bezobjawowych na podstawie czego ten pogląd? Na podstawie tego, ze zaraza się rozlewa jak na Śląsku? Czyli mądry Polak po szkodzie.

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

A u prywaciarza to porządek bo właściciel swego pilnuje.

U prywaciarza się kradnie bo nie płaci. Szkoda gadać jak masz złodzieja na stanie to kradnie bo może i tyle. A zatrudniać pracownika żeby go pilnować to głupie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v