Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, racyl napisał:

Jeszcze nie widziałem polskich truskawek w kartonowych łubiankach 😁

To nie wina prezydenta że uwierzył bo przecież się nie zna na uprawie , Ale badylarze czy handlarze oszuści 😕

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)

tak jak materiał w wiadomościach o tej wizycie na targowisku w garwolinie i narracja że w końcu od paru lat rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty na targowisku a wcześniej musieli sie zarejestrować 😂

sprzedaje od kilkunastu lat na targowisku o ile znalazł miejsce dla siebie i rolnik zawsze mógł sprzedawać swoje produkty bez działalności gospodarczej a w wiadomościach wplątano ludzi sprzedających w handlujących. w materiale na zdjeciach był sprzedawca z rzekomo swoimi pomidorami szklarniowymi o tej porze 😂

handlowanie to niczym się nie różni od prowadzenia sklepu i odprowadzania podatków

Edytowane przez racyl
Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał:

Jeszcze nie widziałem polskich truskawek w kartonowych łubiankach 😁

Bo ty jesteś  zacofany   już  5 lat  temu   w takich  sprzedawałem 

Opublikowano

Taaa. Racyl to pewno w workach truskawki sprzedaje. 

Opublikowano

jak te twoje truskawki wyglądały tak samo jak te  maliny to od pleśni klientowi by się ten karton rozpuścił

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Taaa. Racyl to pewno w workach truskawki sprzedaje. 

Możliwe    że  nawet  w raszlowych  workach  :D 

Opublikowano

przy takim dziadowaniu to stać cie na raszlowe mareczu 😂

Opublikowano

No  i  na  plastikowe łubianki  mam ich jeszcze z 600sztuk    ale o  takich  pewnie  też  nie słyszałeś  :D 

Opublikowano
18 minut temu, racyl napisał:

tak jak materiał w wiadomościach o tej wizycie na targowisku w garwolinie i narracja że w końcu od paru lat rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty na targowisku a wcześniej musieli sie zarejestrować 😂

sprzedaje od kilkunastu lat na targowisku o ile znalazł miejsce dla siebie i rolnik zawsze mógł sprzedawać swoje produkty bez działalności gospodarczej a w wiadomościach wplątano ludzi sprzedających w handlujących. w materiale na zdjeciach był sprzedawca z rzekomo swoimi pomidorami szklarniowymi o tej porze 😂

handlowanie to niczym się nie różni od prowadzenia sklepu i odprowadzania podatków

Nie wiem nie oglądałem wiadomości ,być może trochę pod kolorowali bo wiadomo że badylarze mogli handlować Ale już jak np byka zabiłem  i wołowiny sprzedać legalnie nie mogłem ,teraz niby mały ten limit ale coś można sprzedać przetworzonego

Opublikowano (edytowane)

Można było sprzedawać  nie  przetworzone  produkty. A teraz  możesz   sprzedawać  mięso  wędliny   twaróg  masło  śmietanę   a przedtem  tylko z pod stołu  twaróg  czy  śmietana 

Nie ma to  jak  rzetelny  TVN  i  GW  😂

99122245_1995163950615468_46959181740071

Edytowane przez Gość
Opublikowano

mlekiem, mięsem  to i tak nie można było sprzedawać na targowisku ze względów sanitarnych no i nic w tym dziwnego bo do tego trzeba mieć warunki chłodzenia tego.

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

mlekiem, mięsem  to i tak nie można było sprzedawać na targowisku ze względów sanitarnych no i nic w tym dziwnego bo do tego trzeba mieć warunki chłodzenia tego.

a co  to  za problem   schłodzić  mleko  czy  inne  produkty  ??

@mirro  no  101%    tylko  w TVN  i GW  🤣

Opublikowano

dobrze niech jeździ tylko niech to nie będzie takie nie dopracowane

Jak ktoś oderwany od rzeczywistości to pierdoły takie opowiada jak Ty Mareczek 😁

A no taki że trzeba wyeksponować produkt w lodówce z przezroczystymi drzwiami a nie postawić butelki na stole i żeby to jeszcze stało tak do południa albo i dłużej w ciepłe dni

Opublikowano

Jak niedopracowane? Limuzyny i SOP były, stłuczki nie było, truskawki też się stawiły. Pełne zgranie co do czasu, miejsca i potrzeb. Nawet rozmowy były i nikt "spierdalaj Pan" nie krzyczał.😂

Opublikowano (edytowane)

Ty @racyl czy my rolnicy trochę wiemy co i kiedy się sprzedaje polskiego Ale prawie wszyscy konsumenci słyszą podobne teksty na targowiskach " Tak Pani/Panie to polskie "  😊 dla zwykłego obywatela nic się nie zmieniło 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

dojada rumuńskie ziemniaki z czarnoziemu i też trochę będą robić za polskie 😂

wczoraj widziałem trukawkę na targu to mała było to rzeczywiście mogła być polska prZy tych chłodach

Opublikowano

Nie każdy ostatnio byłem na targu, pan bardzo rzetelnie informował. Ziemniaki nie są Polskie i w tym roku będą późno z racji przymrozków, mam Greckie dość dobrej odmiany. Pomidor to Polska szklarniówka z takiej a takiej uprawy kupuje bezpośrednio. Polecał sałatę bo jak twierdził bardzo tanio kupił więc cena mniejsza niż w sklepie, kupił od gospodarza któremu rynek zbytu posypała korona(wcześniej handlował bezpośrednio). 

Jak widać nie każdy, gość co tydzień ma niesamowity ruch na stoisku, sprzedaje towar grubo przed końcem targu i do domu.  

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, racyl napisał:

Jak ktoś oderwany od rzeczywistości to pierdoły takie opowiada jak Ty Mareczek 😁

A no taki że trzeba wyeksponować produkt w lodówce z przezroczystymi drzwiami a nie postawić butelki na stole i żeby to jeszcze stało tak do południa albo i dłużej w ciepłe dni

Jak ktoś ma kiepski  towar  jak  ty  kwaśny  niesmaczny  to  musi  go  eksponować i  przyciągać  wzrokiem.   Za czasów  PO-PSL  wielu  rolników  sprzedawało  mleko  masło   nawet  mięso  z kur  czy blojlerów kaczek gęsi  króliki   z  pod  lady   nic  nie eksponowali   wszystko  ładnie  w lodówkach  sobie  stało  i czekało   na klienta.  sorry  to  klienci  czekali  za  sprzedającym  w  większości  przypadków 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ok w porządku ale nie było tyle dostępnego towaru na każdym kroku .

z marketami cieżko wygrać

Opublikowano

Ten kto  kupuje  w markecie  nie  szlaja  się  po targu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v