Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rok 2020 bedzie jednym z pamietnych w historii swiata- jego konsekwencje beda wplywac na przynajmniej nastepne 10 lat albo do nastepnego s-wirusa.....wiec temat mozna ciagnac w nieskonczonosc.

Opublikowano

Niemcy chciały, aby Polska po transformacji była krajem taniej siły roboczej

Zwrócił również uwagę na różnice w cenach tych samych produktów w sieciach sklepów w Polsce i Niemczech. Raport Brandenburskiej Centrali Konsumenckiej (Verbraucherzentrale Brandenburg) jasno stwierdza, że chemia gospodarcza, słodycze i kosmetyki są o ponad 20 procent tańsze za naszą zachodnią granicą. Reinhard Petzold uważa, że niemieccy przedsiębiorcy chcą wykorzystać tę koniunkturę, żeby dodatkowo zarobić.

„Postanowili to dodatkowo wykorzystać podnosząc ceny. Nie każdy Polak może sobie pozwolić na podróż do Niemiec. Z naszych badań wynika, że niemieckie sieci handlowe sprzedają w Polsce te produkty, które Polacy chętnie kupują w Niemczech. Nie ma żadnego ekonomicznego powodu, żeby taka sama czekolada – o tym samym składzie, masie i tego samego producenta – była w polskim Lidlu droższa, niż w Niemczech. To samo dotyczy środków do prania. Najczęstszy argument przedstawicieli niemieckich sieci handlowych, że ceny w Polsce muszą być wyższe, bo zawierają koszty transportu jest niedorzeczny. Odległość między Frankfurtem nad Odrą a Słubicami jest żadna, a mimo to ceny niektórych artykułów w drogerii pewnej sieci po stronie niemieckiej są wyraźnie niższe.”

https://onpress.pl/2020/12/30/niemcy-polska/?fbclid=IwAR0AtZVNP77m0FgcIpzfrrM82ogsOlXIafDoatr5n4oQ6abfIbPUtBzKwtw

Niemcy swój cel zrealizowali w 100 % .

Opublikowano

I tak a propos tego, mirro, jest rozmowa na temat wyposażenia. Zeszło z kamizelek i chełmów albowiem inspektorat uzbrojenia traktuje to jako uzbrojenie. Pada z mojej strony tekst identyko jak Twój - to wszystko to atrapa, na uj Wam te służby 24 h jak pilnują dziadki a do drzwi wystarczy alarm i plastelina. Nawet gdyby był magazyn to dyżurny nijak go nie zabezpiecza. Giwery będą rdzewieć tak samo z nim jak i bez niego. Jakoś do k. nędzy banki ze skarbcami mogą się bez tego obejść - tu zgody z rozmówcą nie było. Miałem wrażenie, że dziadki z bramy urośli do rangi komandosów. Nikt o tym nie myśli mirro. Co gorsze - podejrzewa, że niema kto o tym pomyśleć...

Opublikowano

galan - jest ssanie to jest cena. Taki ogół. Do całości brakuje rozpiski nakładów na obniżanie cen produktów albowiem wyjeżdżasz ze sklepu koszykiem i to ta kompletna wartość decyduje o zysku z rachunku. Polacy bardzo łatwo łapią się ba czerwone nalepki "Taniej".

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Niemcy chciały, aby Polska po transformacji była krajem taniej siły roboczej

Zwrócił również uwagę na różnice w cenach tych samych produktów w sieciach sklepów w Polsce i Niemczech. Raport Brandenburskiej Centrali Konsumenckiej (Verbraucherzentrale Brandenburg) jasno stwierdza, że chemia gospodarcza, słodycze i kosmetyki są o ponad 20 procent tańsze za naszą zachodnią granicą. Reinhard Petzold uważa, że niemieccy przedsiębiorcy chcą wykorzystać tę koniunkturę, żeby dodatkowo zarobić.

„Postanowili to dodatkowo wykorzystać podnosząc ceny. Nie każdy Polak może sobie pozwolić na podróż do Niemiec. Z naszych badań wynika, że niemieckie sieci handlowe sprzedają w Polsce te produkty, które Polacy chętnie kupują w Niemczech. Nie ma żadnego ekonomicznego powodu, żeby taka sama czekolada – o tym samym składzie, masie i tego samego producenta – była w polskim Lidlu droższa, niż w Niemczech. To samo dotyczy środków do prania. Najczęstszy argument przedstawicieli niemieckich sieci handlowych, że ceny w Polsce muszą być wyższe, bo zawierają koszty transportu jest niedorzeczny. Odległość między Frankfurtem nad Odrą a Słubicami jest żadna, a mimo to ceny niektórych artykułów w drogerii pewnej sieci po stronie niemieckiej są wyraźnie niższe.”

https://onpress.pl/2020/12/30/niemcy-polska/?fbclid=IwAR0AtZVNP77m0FgcIpzfrrM82ogsOlXIafDoatr5n4oQ6abfIbPUtBzKwtw

Niemcy swój cel zrealizowali w 100 % .

Ale w czym ty masz problem bo nie rozumiem? Ceny urzedowe powinni PISocjaliści wprowadzić czy co? 

Niemcy maja takie samo opodatkowanie produktów jak my?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Jak to jest że Niemiec za swoją pracę dostaje więcej a w sklepie kupuje taniej niż Polak?

odpowiedź "patrioty" (idioty) - bo Niemcy nas okradli w czasie wojny

odpowiedź normalnego człowieka - bo są bardziej wydajni w pracy (nie mylić z pracowitością)

Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

czyli leniwi Niemcy są bardziej wydajni od pracowitych Polaków

Pracowitych Polaków? Nie rób se jaj z współobywateli. Pracowitość nie jest cechą Polaków. Są oczywiście ludzie pracowici ale jest też bardzo dużo leni. Gdybyś napisał o pracowitych Japończykach to bym się nie śmiał.

Opublikowano

Sorki że wtrącam się między wódkę a zakąskę ale gdzie się podział nasz miszcz wklejek @Denwer ? 🧐🤨🤔

Opublikowano

A po co mają gamonia opłacać jak nie ma przed nami żadnych wyborów 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Sorki że wtrącam się między wódkę a zakąskę ale gdzie się podział nasz miszcz wklejek @Denwer ? 🧐🤨🤔

Pewnie rozdaje zakupione laptopy za covid ubogim 😂😂😂😂🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

galan byles kiedys za granica ?? ta wsi sie nie liczy ..

popatrz w niemczech polskie produkty sa tansze niz niemieckie. cud jakis czy co

Byłem i wiem jak jest ale co do jakości w Niemczech a te produkty co są sprzedawane w Polsce to nie do porównania .

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

@sabuliga

Bądź potrzebny/a innym ale tak na prawdę potrzebny w czym tam najlepiej potrafisz i możliwie z najwyższą wydajnością a wtedy nieco zrozumiesz po co tych formułek na Ekonomii uczyli i znajdziesz zastosowanie ich w praktyce
oczywiście zakładając że te "formułki" pamiętasz :D 

Mimo że 5 są i 20 tys styepndium dostałem to za wiele nie pamiętam. Siostra jest po ekonomii 5 lat po studiqch 2500 druga siostra 10 lat po prawie 1900 a brat 9 po geodezji 2300

Opublikowano
12 minut temu, sabuliga napisał:

Mimo że 5 są i 20 tys styepndium dostałem to za wiele nie pamiętam. Siostra jest po ekonomii 5 lat po studiqch 2500 druga siostra 10 lat po prawie 1900 a brat 9 po geodezji 2300

Geodeta prywatnie kasy w bród , Prawnik czyli Papuga jak umie bronić kasy tak samo powinno być , Ekonomista to już tak mniej teraz potrzebny zawód .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v