Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Skąd ten dług? Pewnie potrzebowali środków na wkład własny bo jak pewnie wiesz unia 100% nie refunduje. Może ty wiesz czemu prezydent Wnuk tak zadłuza Zamość?  Nie dzieje sie połowa tego co za Zamojskiego a dług w jeden rok generują taki jak wszyscy poprzednicy. Gdzie idzie ta kasa?

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

deprecjacja złotówki tylko taki stan konserwuje bo podniesie ceny i własnych produktów które łatwiej będzie wyeksportować z obniżeniem ceny w innych walutach.
De facto służy to wzrostowi dochodów importerów kosztem spadku siły nabywczej pracowników miejscowych no i jeśli komu udało ię zgromadzić (uciułać) jakiś kapitał z pracy najemnej za złotówki to zostanie teraz za to ukarany

czyich interesów tak na prawdę broni polska władza?

i ja mam to zrozumieć bez słownika? 🙆‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

100% daje? 

Była tutaj o tym dyskusja i takie można było odnieść wrażenie. Gmina zaciągnęła kredyt na unijne inwestycje 10 lat temu, teraz przedłużyła spłatę na kolejne 10 lat a kiedy i za co go spłaci tego raczej nikt nie wie.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Była tutaj o tym dyskusja i takie można było odnieść wrażenie. Gmina zaciągnęła kredyt na unijne inwestycje 10 lat temu, teraz przedłużyła spłatę na kolejne 10 lat a kiedy i za co go spłaci tego raczej nikt nie wie.

Ja się o wrażenia nie pytam tylko o fakty

Opublikowano

Podałem Ci fakty. Jestem ciekaw o ile wzrośnie podatek w przyszłym roku. W roku wyborczym żaden wójt/burmistrz raczej na taki krok się nie zdecyduje.

Opublikowano (edytowane)

budowa staromodnych jaskiń w skansenie nie jest w żadnej mierze inwestycją zwrotną i nawet gdyby warunkiem dotacji było dołożenie od siebie jednego procenta to nawet i Zamojskiemu by na tej jeden procent zbrakło.
Swoją drogą to za rządów Zamojskiego polikwidowano większość firm produkcyjnych w Zamościu (w tym Jego "rodową" cukrownię czemu nie był władny nijak zaradzić a nabudowano supermarketów i może jedyną godną uwagi inwestycją było litościwe uratowanie zdychających fabryk mebli przez Black Red White przez gościa spoza regionu z większych i godnych uwagi inwestycji

Problem Zamościa jest znamienny bo to miasteczko się prowincjonalizuje po utracie statusu wojewódzkiego miasta i nie tylko w Zamościu to widać.
Brak pomysłów na rozwój gospodarczy regionów jest widoczny u większości urzędników państwowych i Zamojski tylko wypłynął na historycznej wartości nazwiska a nie jakichś nadzwyczajnych zdolnościach i zbyt personalne by to było abym mnożył przykłady.
Równie dobrze w Egipcie mogli by sobie dobudować kilka piramid na kredyt a później się dziwić że trzeba sie zadłużać na bieżące wydatki egzystencjalne a dług i tak nie spada.
Czy obecny włodarz Zamościa jest lepszy? To pospolita łajza urzędnicza jak każdy polityk i oni nie powinni mieć prawa decydować o decyzjach gospodarczych tylko jeszcze nikt nie wymyślił jak to "ukonstytucjonalizować". :P
"ukonstytuować" było by prościej ale może zacznę sprzedawać słowniki za podpowiedzią @pafnucy-ego ;)

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, pafnucy napisał:

i ja mam to zrozumieć bez słownika? 🙆‍♂️

jeśli sądzisz że się czegokolwiek dorobiłeś w życiu to po rządach niszczących walutę będziesz musiał zaczynać od nowa.

Opublikowano (edytowane)

aaaa. tera łapie. dzięki.

a to złodzieje jedne!

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał:

@Ulman gdyby dawała 100% to by moja gmina i nie tylko nie miała zadłużenia. Jesteś jak ten Stjiopa z tego skeczu "Awas".

Skoro to wiesz to po co piszesz to co poniżej?

25 minut temu, dsbh napisał:

Jaki wkład własny, skoro unia daje :ph34r:  🤣 .

21 minut temu, dsbh napisał:

Skoro unia daje 100% i wkładu własnego nie potrzeba to po kiego gmina miałaby zaciągać kredyt na 10 lat?

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, dysydent napisał:

deprecjacja złotówki tylko taki stan konserwuje bo podniesie ceny i własnych produktów które łatwiej będzie wyeksportować z obniżeniem ceny w innych walutach.
De facto służy to wzrostowi dochodów importerów kosztem spadku siły nabywczej pracowników miejscowych no i jeśli komu udało ię zgromadzić (uciułać) jakiś kapitał z pracy najemnej za złotówki to zostanie teraz za to ukarany

czyich interesów tak na prawdę broni polska władza?

w obecnym czasie interesu polski z tym że to powinien być krótki czas takiej obrony, ale obserwując poczynania  rządu to nie wyciągają wniosków na przyszłość a bardziej myslą tu i teraz , ale po nowym roku bedzie ciekawie jak inflacja skoczy z 5-7 % a zapewne tak bedzie .   a dalej ciekawie to wyglada  NBP daje do zrozumienia żę jeszcze obniży stopy procentowe w przyszłym roku a i tak banki panstwowe mają depozyty pow. 2 mln . na minusie                 ogólnie zaczynam sie martwić  bo nie wygląda zarzadzanie panstwem za dobrze 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

wróćmy do obniżania stóp procentowych
czy to wystarczy aby dało się spłacić zaciągnięty kredyt na dowolną nawet dochodową działalność tylko dla tego że potanieje jego obsluga?
Nawet znalezione na ulicy pieniądze jeśli się zainwestuje w sytuacji obciążeń czysto ryczałtowych jak np ZUS i wszelkie inne tzw "koszty administracyjne stałe" to gdyby nawet dopłacano do odsetek kredytów i tak nikt poważny nie zacznie takiego biznesu bo straci to co miał na wejściu... no chyba że urzędnik państwowy bo nie swoje straci.
Czy to ma być pomysł na ożywienie gospodarcze? - obniżenie wpływów do budżetu z racji kosztu pieniądza a zwiększenie tych wpływów z podatków?
na jakich uczelniach tego uczą?! na kierunku "drukarstwa"?

a witam @jarecki
pisząc swoje nie czytałem Twojego i oświadczam publicznie iżeśmy się nigdy nie zmawiali na jednoczesne pisanie tego samego

ki diabeł? :)

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
30 minut temu, pafnucy napisał:

ale o doświadczeniu jest. nie dla ciebie.

moze by sie udało

Opublikowano (edytowane)

@sabuliga

Bądź potrzebny/a innym ale tak na prawdę potrzebny w czym tam najlepiej potrafisz i możliwie z najwyższą wydajnością a wtedy nieco zrozumiesz po co tych formułek na Ekonomii uczyli i znajdziesz zastosowanie ich w praktyce
oczywiście zakładając że te "formułki" pamiętasz :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
31 minut temu, Ulman napisał:

Skoro to wiesz to po co piszesz to co poniżej?

Skoro unia daje 100% i wkładu własnego nie potrzeba to po kiego gmina miałaby zaciągać kredyt na 10 lat?

Unia daje do 70 %, gdyby było inaczej nie dawał bym tych znaków na koniec postu...

1 godzinę temu, dsbh napisał:

Jaki wkład własny, skoro unia daje :ph34r:  🤣 .

i nie pisał, że gmina będzie spłacać przynajmniej 20 lat kredyt.

58 minut temu, dsbh napisał:

Gmina zaciągnęła kredyt na unijne inwestycje 10 lat temu, teraz przedłużyła spłatę na kolejne 10 lat a kiedy i za co go spłaci tego raczej nikt nie wie.

Oprócz takich symboli :ph34r: :) 🤣 , będę chyba pisał na końcu ( żart ). Mam specyficzne poczucie humoru, musisz do tego przywyknąć :P (Żart) 🤣.

23 minuty temu, sabuliga napisał:

moze by sie udało

Zadzwoń, spytaj o warunki, podziel się z nami informacją.       ( serio mówię) znaczy piszę.

Na marginesie w tym roku nabiliśmy 2 razy więcej stron niż w poprzednim. Jeszcze dzień i admin może nowy temat otwierać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v