Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja mógłbym sobie tak dorabiać na takie szybkie strzały przychodzic. Bo robotę to ja mam i nie narzekam na nią ale po godzinach to mógłbym i traktorem pojeździć 😊😊😊

@jarecki to ja bym za 20 przyszedł ale do przyuczenia 😊😊

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Ciekawe czy byś tak pisał jak byś urodził się w bloku PGR czy górniczym 

A co to ma do rzeczy. Na pewno nie siedział bym pod tym blokiem i nie czekał z gęba na pączki na pisowski socjalizm. Bo jak ci już ktoś napisał 500 plus z biedy nie wyciągnie. Najwyżej wypić będzie za co. A przyrost naturalny też się nie poprawił. Znam ludzi co w podstawówce kanapkę prosili. A teraz kto z nich chciał ułożył sobie życie i wcale biedy nie klepie.

2 godziny temu, szmergiel napisał:

polacy bardzo sie pobogacili i to widac w konsumpcji towarow premium, ilosci gotowki przeznaczanej na rozrywki i hobby. w ciagu 10 ostatnich lat jest to ogromny wzrost,poprostu ogromny

Bogacą się i bogacić się będą. Tak jak świat się bogaci. Co było w latach 90 tych co jest teraz a co będzie za 20 lat. No właśnie co będzie bo teraz to już gotówkę coraz mniej ludzi wydaje. Wielu konsumuje w kredycie. A pieniądze już nawet nie są drukowane a po prostu wstukiwane na klawiaturach komputerów jako cyferki w tabelkach. 

Opublikowano
hubertuss napisał:

3 godziny temu, pawel885 napisał:

Ciekawe czy byś tak pisał jak byś urodził się w bloku PGR czy górniczym 

A co to ma do rzeczy. Na pewno nie siedział bym pod tym blokiem i nie czekał z gęba na pączki na pisowski socjalizm. Bo jak ci już ktoś napisał 500 plus z biedy nie wyciągnie. Najwyżej wypić będzie za co. A przyrost naturalny też się nie poprawił. Znam ludzi co w podstawówce kanapkę prosili. A teraz kto z nich chciał ułożył sobie życie i wcale biedy nie klepie.

2 godziny temu, szmergiel napisał:

polacy bardzo sie pobogacili i to widac w konsumpcji towarow premium, ilosci gotowki przeznaczanej na rozrywki i hobby. w ciagu 10 ostatnich lat jest to ogromny wzrost,poprostu ogromny

Bogacą się i bogacić się będą. Tak jak świat się bogaci. Co było w latach 90 tych co jest teraz a co będzie za 20 lat. No właśnie co będzie bo teraz to już gotówkę coraz mniej ludzi wydaje. Wielu konsumuje w kredycie. A pieniądze już nawet nie są drukowane a po prostu wstukiwane na klawiaturach komputerów jako cyferki w tabelkach. 

A skąd ty wiesz co byś robił jakbyś się gdzie indziej urodził. Łatwo gadać

Opublikowano (edytowane)

Polska i prawo jedno wielkie szambo .

Ścisłe procedury prawne wynikające z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, a także trudności związane z samą hodowlą maku sprawiają, że w naszym kraju nie ma wielu plantatorów. W 2016 roku mak zasiało jedynie 116 producentów na obszarze ponad 151 ha. Dlatego mak, wykorzystywany m.in. do robienia makowców, sprowadzany jest z Czech i Słowacji. Niestety, bardzo często jest zanieczyszczony. 

Rolników w ciągu ostatnich pięciu lat zniechęciły także spadki cen skupu do 5-6 zł za kg. Przyczynił się do nich znacznie tańszy mak importowany z Czech i Słowacji, na których terenie nie ma prawnych ograniczeń hodowli tej rośliny. Dzisiaj na polskim rynku nie uzyska się dobrej ceny, jeśli chodzi o mak typowo produkcyjny, spożywczy. Dlatego że olbrzymie ilości maku uprawia się na Słowacji i w Czechach – dowiedzieliśmy się w Hodowli Roślin Strzelce oddział w Borowie. HRS, jako jedyny producent kwalifikowanego materiału siewnego w Polsce, wysyła bardzo dużo materiału na zasiewy także do naszych południowych sąsiadów.

TERAZ OGÓREK W POLSCE TAK ZAŁATWIA SIĘ PRODUCENTA TYLKO W POLSCE .

5 sierpnia Krajowa Rada Izb Rolniczych poinformowała o problemach ze zbytem ogórków i zaniżaniem cen przez zakłady przetwórcze szczególnie w trzech województwach: małopolskim, świętokrzyskim i łódzkim. W związku z tym w dniu 4 sierpnia 2020 r. zwróciła się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zbadanie przez odpowiednie służby czy nie nastąpiła zmowa cenowa w przedmiotowym zakresie oraz czy nie zostało złamane prawo.

Powodem jest odmowa skupu ogórków przez zakłady przetwórcze oraz wyznaczanie limitu skupu, pomimo wcześniej sporządzonej kontraktacji. Rolnicy uważają, że jest to zmowa cenowa zakładów lub przyczyną może być masowy import z zagranicy.

KALAFIOR NA PRZEMYSŁ I DALEJ LIPA BO LUDZI POTRZEBA DO RÓŻYCZKOWANIA A 25 ZŁ ZA 1 GODZINĘ  A CENA KALAFIORA  ZA MAŁA .

Ruszył skup kruszonki na przemysł .

Ceny sprzedażowe kalafiora w dużym hurcie spadły w ciągu tygodnia z przedziału 3,40-4,60 zł/szt. do 2,70-3,70 zł/szt, z kolei producenci mrożonek płacą za   towar ok. 1,30 zł/kg.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

A jaki to ma związek z tym co post wyżej napisałeś i o co potem zapytałem?  Wklejasz jakieś bzdury i nawet nie umiesz tego skomentować. Ty ma w ogóle jakiekolwiek własne zdanie?

Opublikowano

no mają przecież 😂 krówki mleczne  i byczki 😄

u was jakaś stolica czy kompletne zadupie i nikogo nie ma zatrudnić że takie stawki 15-20zł dla zwykłego fizycznego

Opublikowano
17 godzin temu, mirro napisał:

A weź Ty może rozróżniaj co sok a co koncentrat

wystarczy mi co to napisane jest 

17 godzin temu, mirro napisał:

a co sok odtworzony.

a o tym jeszcze nie słyszałem 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Niedaleko stolica 🤔

A gdzie dokładnie ?

to może i ja bym się załapał na jakąś fuche

Opublikowano
16 godzin temu, jacus napisał:

holenderscy naukowcy wybadali ze w tych ich wspolczesnych jablkach jest tylko 2 % tych skladnikow odzywczych i witamin co w latach 40.

a jak ktoś ma stare odmiany w ogródku ?? 

Opublikowano

@soltys48 a ty wiele płacisz? 😊

traktorem mogę przyjść pojeździć jakby przestój był u mnie 😊😊

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Pewny jesteś? W rusku po kolei biegi znasz? 

kiedyś się i ruskim jeździło tam żadnej filozofii nie ma . Pół godziny i do wprawy się dojdzie.

Opublikowano (edytowane)

z całą sympatią do PIS ale do tych dziennikarzy z prawicowych mediów i tvp mam wstręt i obrzydzenie .

Węglarczyk zdjął artykuł i przeprosił a który dziennikarz tvp czy tych z dorzeczy, wsieci za cokolwiek co sie pomylili przeprosili ?

ciekawe czy za kilka lat jak nie będzie wyroków za łapówki na grodzkim też go przeproszą 😄

Mnóstwo było tych ludzi było w tvp grilowane a nie ma to potwierdzenia w wyrokach skazujących pomimo prokuratorów i  prezesów sądów odpowiednio zmotywowanych

Edytowane przez racyl
Opublikowano

To jest celowo robione sprawdza się czujność Polaków jak zareagują na taki wpis .

Ale za kilka lat to będą płakać nad żołnierzami Niemieckimi jacy byli nieszczęśliwi .

Niemcy się wybielają to samo robią Ruskie .

Chiny , Ameryka , Angole , i Ameryka łacińska , Kanada , Rosja .

Nie mają ograniczeń w ochronie żadnych . Tylko w prowadza się w Europie .

Europa to będzie cichy zakątek Ekologicznej produkcji mało znaczącej w Świcie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v