Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No widzisz, świń nie ma a zboże drogie :) Rynkiem rządzi popyt i podaż, jak jest za dużo to towar tanieje, jak za mało to drożeje, a Kołodziejczak chce skasować te podstawowe prawo rynku i chce cen gwarantowanych, oczywiście takich żeby rolnik zawsze wyszedł na +.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tomek to samo możecie zrobić na rynkach hurtowych 🤣

Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie narzekam, w przeciwieństwie do Ciebie ;) Dla mnie ten rok jest/był udany i będę go miło wspominał ;) Kukurydza mokra 480zł/t i 14 ton z ha to normalnie żyć nie umierać, nie ma co narzekać ;) 

Opublikowano (edytowane)

to że są świnie czy nie ma w okolicy to nie ustali poziomu światowego. to nie jest powiedziane że dane zboże ma zostać w powiecie,województwie czy kraju

Nawet główny ekonomista prezydenta, pis i do niedawna często zapraszany witold modzelewski mówi że pis popełnia błąd z tymi ograniczeniami

dla mnie urodzaj i rok nie jest winny tylko to zamknięcie gastronomii. nie będą przecież narzekał na cenę truskawki, bobu, maliny czy ziemniaka wczesnego

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Mi pewien raz pewien znajomy powiedział na temat uprawy warzyw i owoców, "jeżeli coś się w tym roku bardzo opłacało, to za rok, dwa lub trzy( w zależności od tego ile lat trzeba uprawiać żeby dojść w miarę do maksymalnych plonów) tego nie uprawiam", szczególnie przy uprawach gdzie zbiór jest mocno zmechanizowany, żyje zgodnie z tym co powiedział i zazwyczaj nieźle na tym wychodzę ;) Więc za rok chyba pomyślę może o jakiejś kapuście ;)

W rolnictwie jest mocne zjawisko tzw. "skoczków", co tu uprawiali np niedawno pietruszkę a w tym roku zasadzili ziemniaka ;) Do tego nałożyła się pandemia i spadek spożycia i mamy efekty.

Opublikowano

swinie od dwoch lat ponizej 4 zl  ?? nie osmieszaj sie...

damping cenowy-jak to zrobic jesli kg ziemniakow w biedronce po 2 zl ???? jak sprzedawac taniej 🤣

2 godziny temu, galan99 napisał:

😂 nie wiem czy wiesz ale od 89 r produkcja przemyslowa w polsce wzrosla dwukrotnie...

2 godziny temu, Dariowola napisał:

jakis niemiec cos powiedzial- i juz wschodniopolak drzy ze strachu 😂, jak to powiedzial radek-murzynskosc.

Opublikowano

no to trzeba ustalić cena przenicy na 400 zł , wstrzymać eksport i wtedy opłacalnosc  chowu drobiu i swiń dzieki tanszym paszom bedzie lepsza jak tak zacznie kołodziejczak mówić to go bede popierał 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

damping cenowy-jak to zrobic jesli kg ziemniakow w biedronce po 2 zl ???? jak sprzedawac taniej 🤣

No nwm, ale na lokalnym targowisku, tzw. chłopskim rynku ziemniak jest po 7zł/15kg worek( na podwórku sprzedaje po 5zł/15kg), więc się chyba da poniżej 2zł, i to taki smaczny, na oborniku, od rolnika a nie wypędzony nawozami sztucznymi co to śmierdzi jak się go gotuje ;) I co pojadę sobie dobrać kolejny worek, to prawie zawsze jest także inny klient.

4 minuty temu, jarecki napisał:

no to trzeba ustalić cena przenicy na 400 zł , wstrzymać eksport i wtedy opłacalnosc  chowu drobiu i swiń dzieki tanszym paszom bedzie lepsza jak tak zacznie kołodziejczak mówić to go bede popierał 

I może frytki do tego, mamy wolny rynek i tyle, mi tam się podoba pszeniczka i kukurydza po 800, dlaczego ja mam taniej sprzedawać, bo komuś się świnie nie opłacają ?

Opublikowano

Na okolicy kilkunastu co się wyzbyli inwentarza żywego wszystko co się dało zaorane pod zboża rzepak i kukurydze. Słoma pod sieczkarnie w tym roku bo nadmiar a to był też dodatkowy zarobek. Zboże mieszanki i paszowe zalega. Chodzi o to że bez częściowo zróżnicowanego rolnictwa wahania będą duże i bolesne 

Opublikowano
racyl napisał:

A gdzie masz świnie w okolicy na mojej wsi to może w 2 miejscach . kto chciałby produkować poniżej 4zł które już utrzymuje się od dwóch lat

jak od dwóch lat poniżej 4 zł ?! w marcu sprzedawałem byki po 6 netto to handlarz w tym samym czasie dawał 5.8 netto na żywo za kg świni. Ostatni czas kto miał świnie ten miał kasę. zwłaszcza w zamkniętym. dopiero teraz się zesralo.

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I może frytki do tego, mamy wolny rynek i tyle, mi tam się podoba pszeniczka i kukurydza po 800, dlaczego ja mam taniej sprzedawać, bo komuś się świnie nie opłacają ?

nie no kij ma 2 konce  jak wstrzymać import do polski to i eksport tak samo , i wtedy wygodnie śiąść w fotelu i czekać na hektary ziemi po 5 tys 

Opublikowano (edytowane)

Nie mów Pisowi że coś jest niemożliwego 🤣 jakby chcieli to by zaradzili oszukiwaniu klienta w marketach i pomogli polskim rolnikom  😄

gdzie odbywa się głównie handel detaliczny jak nie w marketach

można ograniczyć odsetki max od kredytów to nie można ograniczyć marży max ?

nie mam świń i nie chcę mieć. z resztą ze względu na asf i tak ludzie z nich głównie przez to zrezygnowali jeśli jak mówisz jeszcze w marcu rozsądne pieniądze za nie płacili

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Jak zwykle nie masz pojecia co wklejasz. Dynamika ci sie popiprzyła z poziomem produkcji. Oj Roman, Roman......

Brawo Radio 357! Myslących ludzi nie da się omamić propaganda i oszukac podstawionymi PISowskimi aparatczykami. Trójka po dobrej zmianie PIS nie zebrała nawet 10% tego co małe radyjko z tymi nic nie wartymi dziennikarzami którzy z PISowskiej Trójki odeszli. Brawo! Brawo! Brawo!

Wielki sukces Radia 357. "Trójka" została "pokonana" - Money.pl

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

ten akurat mądrze  gada  w tym temacie

132244131_1491151917756917_7467119154082107692_n.png?_nc_cat=1&ccb=2&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=IGV75_djeBYAX9YIa6Z&_nc_ht=scontent.fktw1-1.fna&oh=c1573856941646dcbbc02c27f3f3c9f5&oe=6009A76B

źli Polacy nawet skrzywdzili wermacht dawaj jeszcze racyl 

11 minut temu, Ulman napisał:

Jak zwykle nie masz pojecia co wklejasz. Dynamika ci sie popiprzyła

Dynamika produkcji przemysłowej jest indeksem mierzącym comiesięczne zmiany wartości produkcji sprzedanej w cenach bazowych.

Jest to przychód ze sprzedaży własnych wyrobów, robót i usług w cenach realizacji (bez podatku od towarów i usług) pomniejszony o podatek akcyzowy, a powiększony o dotacje otrzymane do produktu podmiotów działających w działach przetwórstwo przemysłowe, górnictwo i kopalnictwo oraz wytwarzaniu i zaopatrywaniu w energię elektryczna, gaz, wodę, zatrudniających co najmniej 10 osób.

Jest to jeden z najważniejszych wskaźników gospodarczych pozwalających prognozować szybkość rozwoju gospodarki.

Opublikowano (edytowane)

Arłukowicz nie jest jakimś autorytetem ale w tej kwestii ma rację

dobrze Romek że przypomniałeś o Tusku w wermachcie, jakbyś chciał się douczyć to byś głupot Pisowkich stworzonych na potrzeby wyborcze nie powtarzał

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Roman, nie rumakuj. Nie rozróżniasz poziomu produkcji od jej dynamiki to o czym można z tobą pisać ? Doucz się i wrócimy do tematu.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

dobrze Romek że przypomniałeś o Tusku w wermachcie, jakbyś chciał się douczyć to byś głupot Pisowkich stworzonych na potrzeby wyborcze nie powtarzał

a sprawdzałeś to ?

Wobec ponoszenia przez III Rzeszę strat na froncie wschodnim zapadła decyzja o wcielaniu ludności kaszubskiej do Wehrmachtu, w związku z czym Józef Tusk 2 sierpnia 1944 został powołany do tego wojska[1]. Według relacji jego najstarszej córki Eleonory Gurkowskiej oraz zgodnie z niemieckimi dokumentami[10] był żołnierzem jednostki o nazwie 328. Grenadier-Ersatz-und Ausbilldungsbatallion (328. Zapasowy Batalion Szkolny Grenadierów) i wraz z nią stacjonował w Akwizgranie (jednostka odpowiadała za pobór, szkolenie rezerw wojsk lądowych oraz uzbrojenie)[11]. W szeregach Wehrmachtu pozostawał do października 1944[4]

chciałbym żebyś mi takich debilizmów nie wklejał ja ci nie wklejam sondaży  robionych pod kościołem 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

klikam na twój link o tym wermachcie i to jest jakiś fejk nie ma tego tekstu na onecie.

piszą w necie że usunęli więc w czym masz problem

ciekawe czy za kilka lat tvp i pis przeprosi grodzkiego, gawłoskiego, giertycha za te pomówienia

Jako ochotnik to Tusk tam się nie zgłosił żeby go tak szargać przez tyle lat. zapomniałeś co to jest przymusowy pobór do wojska

Nie wiem czemu koleś miałby coś ukrywać jeśli o ojcu kaczyńskich dobrze zrobił podobny materiał

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Pis sam się pogrąża, kto chodzi do tvp z tych co chodzili jeszcze za pierwszej kadencji

Opublikowano

PIS nie jest zły tylko to idioci i socjaliści wiec realizując swoje wymysły mimowolnie zło wyrządzają 

Ten dziadek Tuska był w wermachcie całe 2 miesiace?  Nawojował się co niemiara

Opublikowano (edytowane)

Romek pamiętasz przemówienie  Jażdżewskiego co tak wyśmiewałeś razem z tvp i pis  i teraz rydzyka ?.

czym to się różni ? które gorsze ?

Kto miał większy wpływ na władzę w Polsce ? tusk w 2019 czy cała śmietanka ministrów PIS w 2020 u rydzyka ?

Sytuacje identyczne a nawet jedna z nich nieporównywalnie gorsza

Edytowane przez racyl
Opublikowano

do koca nie dowiemy się jak było  częściowo dowiedzieliśmy się dzięki siostrze Tuska co sprzedawała pamiątki po dziadku która wywołała wojnę w rodzinne 

Fakt” tłumaczy: bronimy Donalda Tuska jako człowieka, a nie polityka, każdy  z nas może być jutro Tuskiem

buhahaha niemcy ja gud 

Kłótnia w rodzinie Donalda Tuska. Kością niezgody okazała się aukcja  pamiątek po dziadku premiera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v