Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

troche historii-takiej prawdziwie polskiej😛

autor piosenki o janku wisniewskim byl agentem sb

jednym z zolnierzy ktory gonil strajkujacy w gdyni jest obecnie poslem partii- ktorej ?? pewnie sie domyslacie ze podobnie jak wtedy -jedynie slusznej.

11 -11 1979 r komorowski skladal kwiaty pod pomnikiem a wyrok skazujacy dal mu pozniejszy vice-minister sprawiedliwosci w wiadomo jakim rzadzie

konstytucje prl z 1952 r uchwalala niejaka pietrzak-skojarzenie z jednym takim satyrykiem jak najbardziej uprawnione.

dzisiejszy przewodniczacy solidarnosci podobnie jak dzisiaj wtedy bronil gmachu telewizji

Edytowane przez jacus
  • Like 1
Opublikowano

Przecież nawet na tym forum wielu burzyło się jak pisałem, ze pis ma lewacki program społeczno gospodarczy. Przecież taki @Denwer nie przyzna się, ze popiera lewicową społeczno gospodarczo partię jaką jest pis. Kaczyński to stary lewak zachwycający się epoką Gierka jak jego partyjni towarzysze.

Opublikowano

a teraz wyobrazmy sobie prawacki program- ile by taka partia porzadzila ??

liberalizm gospodarczy,wolnosc przedsiebiorczosci,oszczednosc, gospodarnosc,splacanie dlugow, nie zaciaganie nowych- ktora partia z takim programem by porzadzila wiecej niz jedna kadencje ??

spoleczenstwo juz jest wypaczone socjalizmem- karuzela sie rozkrecila i chyba nic jej nie zatrzyma tylko wielka katastrofa..

w tym roku ponad 300 nieistniejacych miliardow zostalo rozdane ludziom- co by sie dialo gdy tego nie zrobiono-kolejny wielki kryzys od ktorego zaczal sie socjalizm.

Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

caly dzien w polu wiec nie wiem co sie dzieje ciekawego- no jest jedna ciekawostka-zamowiono 60 milionow dawek szczepionki od 6 firm-czyli liczac tylko doroslych polakow to kazdy chca nie chcac musi wziac 2 dawki..a tak to do sciekow pojdzie obstawiam ze ze 50 milionow dawek.

wedlug danych nfz ubezpieczonych obywateli jest mniej niz 36 milionow-gdzies zniklo ponad 2 miliony polakow.

Bo podobno trzeba wziąć dwie dawki aby była skuteczna. Tyle tylko że ten wirus podobno mutuje tak jak grypa, także ta skuteczność to może być taka sobie. I z tego co słyszę można się zarazić kolejny raz po pewnym czasie, od przebytej choroby. Nasi lekarze coś odkryli.

https://wiadomosci.wp.pl/amantadyna-naukowcy-z-cambridge-potwierdzaja-odkrycie-polakow-6586888034057024a

Opublikowano

Przeciętny Polak wyssał socjalizm z mlekiem matki to fakt. Polak najlepiej czuje się w socjalizmie to drugi fakt. Zawsze wygrywa ten kto najwięcej obieca, ze da. Nawet od kandydatów na prezydenta gdzie prezydent nic nie daje wymaga się by obiecywali, ze dadzą. A potem dający wystawia rachunek za te dary społeczeństwu i społeczeństwo płaci.

Co do tych 300 mld których nie ma i które się rozdaje to nie mamy gwarancji, że kryzysu nie będzie. Rządy rozdają forsę bez pokrycia. Jedne rozdają mniej inne jak nasz rozdają ile się da i jak się da. Bo to ich nie kosztuje nic oprócz papieru i toneru. A taki pieniądz nie koniecznie musi ratować przed kryzysem.

Opublikowano (edytowane)

tych pieniedzy sie przeciez nie drukuje-to kosztuje,papier,farba,obsluga,rozwozenie konwojami,wkladanie do bankomatow czy kas- w europie sa juz kraje gdzie faktycznie gotowka sie nie posluguja tylko elektroniczny pieniadz.

te miliardy to tylko zapis w komputerach, nie istnieja realnie wiec latwo je wydac..

kazdy zna to z wlasnego zycia portfel a karta kredytowa.

004-4-przykazania-dla-wladzy-.jpg

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Dużo jest pieniądza zapisanego w komputerach ale jest tez drukowany. Każdy kto pobrał w banku np kilka tysięcy może poświadczyć, ze wypłaca się nowymi banknotami z kolejnymi numerami seryjnymi. Generalnie czy to pieniądz wydrukowany czy elektroniczny to jest to emisja dodatkowej ilości pieniądza do obiegu. W krajach zachodnich już mówi się o ściąganiu tego pieniądza z rynku tak by przeciwdziałać inflacji. U nas mówi się o dalszym rozdawaniu. Tak naprawdę nikt nie wie co z tego wyjdzie i czy od kryzysu nie uchroni.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Leniom, gamoniom i nieudacznikom żyje się lepiej. Zgadzam się w 100%

No i widzisz  i  nawet  tobie  się  lepiej  żyje   ale  ja  się  raduję  że  i  tobie  w  końcu  się  powodzi.  Ale  nam  ludziom   zaradnym  i  pracowitym  żyje  się  dużo  lepiej  jak  wam 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Leniom, gamoniom i nieudacznikom

także  może  czas   abyś   @Ulman   wziął  się  za robotę    to  będzie  ci  się  żyć  dużo  lepiej. 

Opublikowano

@Denwer wypisujesz te bajki i co myślisz, ze ktoś uwierzy, ze jesteś zaradny. Żaden zaradny człowiek nie będzie popierał socjalizmu. Bo wie, ze musi pracować na nierobów. Więc nikogo nie oszukasz, ze jesteś zaradny.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Żaden zaradny człowiek nie będzie popierał socjalizmu.

Dlatego  też  ja  nie  popieram UE   tylko  ty   a  Socjalizm  to  UE

Opublikowano (edytowane)

W Polsce socjalizm to przede wszystkim pis. UE też jest socjalizmem ale póki co nasz kraj na tym socjalizmie korzysta. A na pisowskim socjalizmie tak zwani ludzie zaradni tylko trącą bo muszą ponosić ciężar utrzymywania legatów. Natomiast z socjalizmu unijnego zaradni potrafią korzystać. A do tego majątek państwowy jest przez psiowców rozkradany. Jak przez komunistów za prl. Dodatkowo pis prowadzi tak zwane sztandarowe inwestycje prl u. Jak przekop mierzei elektrownia węglowa w Ostrołęce, czy lotnisko CPK. Czyli inwestycje nie mające nic wspólnego z ekonomią a będące propagandą.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano

UE nie nakazuje rozdawać a warunki podziału ustawia lokalna władza. Jeżeli naród to tumany to złoży wniosek na pszenicę i upiecze z tego chleb a lokalny, państwowy zarządca temu przyklaśnie. UE jest formą instytucji opiekuńczo związanej z członkami i stanowi światowego gracza. Amerykanie po doświadczeniach z Googlami Amazonem czy Facebookiem dostrzegają zagrożenie dla Państwa i pomału sami wtryniają się w regulacje rynku. UE ma wady niechaj jednak forsowanie własnych wizji odbywa się w jakiś choć kulturalny sposób. Za ostatni cyrk na arenie spowodowany przez Polskę i Węgry należą się bęcki.

Denwer - gdy znacjonalizujesz i dokończysz tę budowę po zakazie kontynuacji strzelisz sobie nie w kolano a w baniak. Użyj trochę wiedzy i wyobraźni...

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

UE też jest socjalizmem ale póki co nasz kraj na tym socjalizmie korzysta.

Wmawiaj  sobie  takie  bajki  dalej  nie  korzystamy  tylko  tracimy  miliardy.

zaradni tylko trącą bo muszą ponosić ciężar utrzymywania legatów.

Co mam poradzić  no  muszę  ciebie  i  @Ulmana  utrzymywać    ale  żyjcie  tam  sobie  z  tego  socjalu   z  moich  podatków  niech  wam tam będzie  na  zdrowie.  Z  tego  co  widać  mieliście  straszną  biedę  w  dzieciństwie   temu  teraz   tak  tego  500+  zazdrościcie  tym  sąsiadom.   Nie wiem jakim  nieudacznikiem  trzeba  być   żeby  patrzeć  na  margines  społeczny  i  zazdrościć  im  tych  marnych  kilku  stów  zasiłku.

A do tego majątek państwowy jest przez psiowców rozkradany.

Tak  tak   wiemy  jak za  PO-PSL   prywatyzowano  za gorszę  wszystko  nawet  Lotos   trzeba  było  dotować  bo  nie  potrafili  rządzić.

50 minut temu, DTaras napisał:

UE nie nakazuje rozdawać a warunki podziału ustawia lokalna władza.

Bzdury  piszesz   wszystko  kontrolują   dopłaty  do  bydła  z 30  do  20szt  kazała  obniżyć  UE  po  audycie   itd.  

Opublikowano (edytowane)

Tak tak @Denwer znam ja takich zaradnych jak ty. W gębie mocny koleś ale żyto na rozrzutniku przykryte plandeką w krzakach do wiosny stoi. Ale jak z nim pogadać to gęba pełna frazesów jak u ciebie. My krytykujemy rozdawnictwo pis boi musimy na to pracować ale ty i tak dyrdymały pociskasz, ze czegoś zazdrościmy. Zrozum w końcu my nic nikomu nie zazdrościmy ale legatów nie chcemy utrzymywać. Rozumiesz różnicę?

Każdy kto umie liczyć wie, ze póki co na członkostwie korzystamy. Ale oczadzeni pisem widzą jakieś miliardy, które tracimy. Niech wam będzie bo co z oczadzonymi propagandą dyskutować. Wystarczy pojeździć po PL by zobaczyć jak kraj się zmienił i ile to warte. Ale taki zaradny jak ty po kraju nie jeździ tylko na wsi siedzi i radzi.

Ty nie wiesz jakim nieudacznikiem trzeba być? A kto socjalizm chwali? Socjalizm to dla nieudaczników. Tylko nie wypominaj unii bo tam nieudacznik nic nie wskóra i nie skorzysta. Ty nawet nie widzisz jak się Polska zmieniła a piszesz durnoty, ze kogoś utrzymujesz. Chyba z tego specjału co go tak chwalisz.

PO i psl może i prywatyzowało ale społeczeństwo te które miało pieniądze mogło sobie na tych prywatyzacjach kupić akcje i na nich zarobić. Teraz pis wyprowadza forsę ale tylko dla swoich. Zapomni, ze jako zwykły obywatel coś skorzystasz.

@DTaras ma racje warunki podziału ustala lokalna władza tj władza każdego kraju. To nasz rząd zdecydował ile kasy ma iść np na dopłaty obszarowe a ile na PROWy itd. Ale taki zaradny jak ty tego nie wie. Ty masz wiedzę na temat ue zerową. Twierdzisz, ze tracimy na członkostwie nie wiesz kto dzieli dopłaty. Ty nic nie wiesz ale sam o sobie myślisz, ze jesteś zaradny. Bo wiesz jak to w życiu działa ten kto o sobie mówi zazwyczaj sam siebie chwali a jest odwrotnie. A kto jest zaradny ten się tym nie chwali a ludzie to widzą.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Czytać jak POLACY SĄ BOGACI A PAŃSTWO MA DEFICYT WIEC ? .

Oszczędności Polaków rekordowo wysokie. Jest szansa, że popłyną na warszawską giełdę .

Oszczędności gospodarstw domowych są rekordowe. Wraz z bliskimi zera stopami procentowymi powinno to się przełożyć na lepsze perspektywy warszawskiej giełdy .

Na koniec czerwca 2020 r. oszczędności gospodarstw domowych sięgnęły rekordowych 1,65 bln zł

Bliskie zera stopy procentowe skłaniają Polaków do przenoszenia pieniędzy z kont oszczędnościowych .

W drugim kwartale oszczędności prywatne Polaków sięgnęły historycznego rekordu, wynika z analizy przygotowanej przez biuro East Value Research. To wynik tym bardziej wart docenienia, że jeszcze w pierwszych trzech miesiącach 2020 r. mocno spadały. Na koniec czerwca 2020 r. oszczędności gospodarstw domowych sięgały 1,65 bln zł, czyli dwukrotności kwoty sprzed 10 lat.

Deficyt budżetu w przyszłym roku wyniesie 82,3 mld zł . Brak trzeba się zrzucić do kasy państwa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Każdy kto umie liczyć wie, ze póki co na członkostwie korzystamy. Ale oczadzeni pisem widzą jakieś miliardy, które tracimy. Niech wam będzie bo co z oczadzonymi propagandą dyskutować. Wystarczy pojeździć po PL by zobaczyć jak kraj się zmienił i ile to warte.

Każdy kto  umie  liczyć  wie  że  tracimy   każdy  rolnik    o tym  wie   ile  zdrożały  nawozu  SOR  maszyny  części  po wejściu  do  UE  a jak było  przedtem.  I  dopłaty  są  tylko  po to  aby  trzymać  rolnika  za  pysk  krótko.  Ale  co  osoba  oczadziała  socjalem Unijnym może  o tym wiedzieć  biedę  klepałeś  do  puki  unia  ochłapu  nie  rzuciła  temu  chwalisz  bo  sam  nic  osiągnąć  nie  potrafisz.

Ale taki zaradny jak ty po kraju nie jeździ tylko na wsi siedzi i radzi.

Jeżdżę  więcej  niż ci  się  wydaje  w  warszawie  to  jestem bardzo  często  jak  i  w Niemczech  ostanie  czasy    nawet  w sobotę  jadę  do  Niemiec  mimo    twardego  lockdown  (bo  sobie niemcy  nie  radzą  z  pandemią  i  mają  służbę  zdrowia   na skraju wydolność)

PO i psl może i prywatyzowało ale społeczeństwo te które miało pieniądze mogło sobie na tych prywatyzacjach kupić akcje i na nich zarobić. Teraz pis wyprowadza forsę ale tylko dla swoich. Zapomni, ze jako zwykły obywatel coś skorzystasz.

Ale  ty  pierdoły  piszesz  szkoda  gadać  społeczeństwo  mogło  zarobić  na prywatyzacjach   dobre  sobie   uświadamiasz  mnie  w przekonaniu  żeś  de*il.

Ale taki zaradny jak ty tego nie wie. Ty masz wiedzę na temat ue zerową. Twierdzisz, ze tracimy na członkostwie nie wiesz kto dzieli dopłaty. Ty nic nie wiesz ale sam o sobie myślisz, ze jesteś zaradny. Bo wiesz jak to w życiu działa ten kto o sobie mówi zazwyczaj sam siebie chwali a jest odwrotnie. A kto jest zaradny ten się tym nie chwali a ludzie to widzą.

tak tak  ustala  o  wszystko  musi  się  pytać  UE  o  zgodę  tak  sobie  sama ustala.  Ty  za  to  masz  pojęcie   ostatnio  to  udowodniłeś   o tym podatku  Vat.   Wszystkie  dopłaty  każdą  złotówką  Polska  musi  z UE  uzgadniać    ale  skąd  ty  to  możesz  wiedzieć. 

Ja mam znajomych  w  ministerstwie  od  lat   i wiem jak to  wszystko  działa  i  jakie    przeprawy  mają  z  unijną  biurokracją.

I jeszcze  raz  ci  napiszę   za  rządów  PiS   bezrobocie  spada  = liczba  osób  żyjąca tylko z  socjalu  spadła   za  PO  darmozjadów  było  więcej.  I  PiS  nie  dał  żadnego  socjalu   poza  500+   i wyprawką +.  Które  to  cie  tak  uwiera  w  d*psko    boś  klepał  biedą   bądź  nadal  jak  klepiesz  zarabiając  najniższą  krajową.  Bo  człowiek który  pieniądze  ma  nie  patrzy  na   patologię   tylko  prze  do  przodu.  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

Co Wolisz  Mirro  farming czy cyberpunk 77 ? :D:D:D:D tak z realu .

Farming to ja mam w realu taki, że wystarcza. Co do Cyberpunka, to przyznam że nigdy nie fascynowały mnie strzelanki. Jakos szkoda mi czasu na te misje. Ot zryty beret i tyle.

21 minut temu, Denwer napisał:

Ale  ty  pierdoły  piszesz  szkoda  gadać  społeczeństwo  mogło  zarobić  na prywatyzacjach   dobre  sobie   uświadamiasz  mnie  w przekonaniu  żeś  de*il.

A to mniej, więcej tak jak Państwo zarobiło na upaństwowieniu kilku firm . W tym stoczni i fabryki wiatraków. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, mirro napisał:

Farming to ja mam w realu taki, że wystarcza. Co do Cyberpunka, to przyznam że nigdy nie fascynowały mnie strzelanki. Jakos szkoda mi czasu na te misje. Ot zryty beret i tyle.

nie o to mi chodziło .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Jedno i drugie. Robota, to robota. A w kwestii "wolisz", to wolałbym aby żona zdjęła mi bana na spadochron.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v