Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

W pgrze to tylko urwą i złodziej. Zabrać te wszystkie socjale a te dziadostwo do roboty gnać. Z parę razy w tygodniu nalot i wp***dol jak nic nie robią. Śmieć ludzki 

ot zabłysnołes

Opublikowano

to taki typ ludzi ze robil nie bedxzie,znasz kogos co z tamtad jest czlowiekiem? to bydleta a miec takie za pracownika to tragedia.h*jowo zrobi i ukradnie. to samo co cygan. jedynie komin w oswicimiu leczy takich

Opublikowano
5 minut temu, Pantera napisał:

ot zabłysnołes

Jak brokat? 

4 minuty temu, szmergiel napisał:

to taki typ ludzi ze robil nie bedxzie,znasz kogos co z tamtad jest czlowiekiem? to bydleta a miec takie za pracownika to tragedia.h*jowo zrobi i ukradnie. to samo co cygan. jedynie komin w oswicimiu leczy takich

Takie same moje zdanie. Takich to tylko do zbierania kamieni, albo kopania dołów. Ale i tak może za***ac bo nie z tej strony wykopie 🤣 kiedyś to zdechło by to z głodu, a teraz taki element dotować? Cyrk 

Opublikowano

Jak na Święta to trochę przesadzacie. Ludziska po PGRach przeszli selekcję naturalną. Kto się nie nadaje został i sie rozmnożył a komu chciało sie robić to już tam najczęściej nie mieszka. Osiedla po PGRach to piekny przykład degeneracji środowiska przez socjal.

1 godzinę temu, szmergiel napisał:

czlowieku popatrz na co stac polakow teraz a na co bylo 10 lat  temu.porownaj i sie wypowiadaj a nie pieprz glupot o 500plus.

Poziom zycia się wyrównuje niezaleznie od władzy ale lud się bardziej cieszy jak mu coś "dadzą" niż gdyby miał niższe podatki i mógł tyle samo albo nawet lepiej sam zarobić.

3 godziny temu, Roman176 napisał:

a w bobofrutach ograniczyli  ilość skoku z marchewki do 12 % soki zaczynają takim składzie jabko ... 60%  bo koncentrat z chin jest tani ? 

Po pierwsze to my jesteśmy bardzo dużym eksporterem koncentratu, po drugie to taki skład i tak lepszy bo jabłko sporo droższe jak marchew.

Opublikowano

Nie można też przegiąć z witaminą A i betakarotenem z marchwi. 

Opublikowano

Nikogo nie można przekreślac bo z pgr u tacy sami ludzie jak i inni

Opublikowano

nie można też powiedzieć że tylko tam są tacy ludzie co nie chcą być najemnikami sezonowymi na wsi

każdy co jest uzalęzniony to nie ma z takiego pracownika to czy on mieszka w blokach po pgr czy gdzie indziej to nie ma znaczenia.

zresztą kto normalny szukał by zatrudnienia na wsi u chłopa, tylko ludzie z brakiem wykształcenia, małolaci, czekający na emeryturę albo dorabiający emeryci

Opublikowano (edytowane)

pgr były 30 lat temu to już powinno być nowe pokolenie , ale jak to mówią ,, bieda rodzi biede '' czytając te wpisy , u mie w wiosce jest budynek wielorodzinny dworski czy tam czworak  i powiem że  dokładniejszych i lepszych majstrów jak z tego budynku to nie znajde a mieszka z 10 rodzin to stare pokolenie wychowane w folwarku było nauczone pracowitosci i dokładnosci chyba u zamojskiego pracowali   

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

i jeszcze ta robota musi być stała w ogóle i dobrze płatna. Jak jakiś baor chcę pracowników dorywczo i za grosze to potem się dziwi że co lepsi to pouciekali 😂

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Nie można też przegiąć z witaminą A i betakarotenem z marchwi. 

te marchewki co do przetwórstwa idą to są blade i raczej przegiecie tam z witaminami nie grozi a po drugie to w warzywach przemysłowych  jest bardzo mało witamin                          .Nowe warunki środowiskowe i poszukiwania przewagi rynkowej, sprawiły, że producenci żywności zaczęli szukać nowych rozwiązań w zakresie hodowli, a także przetwórstwa żywności. Niestety, nie obyło się to bez zanotowania strat w wartości odżywczej produktów spożywczych, w tym warzyw i owoców. Proszę zwrócić uwagę na rosnącą liczbę produktów, które są wzbogacane w najróżniejsze witaminy i składniki mineralne                    https://www.trenerok.pl/jak-obnizyla-sie-ilosc-witamin-i-mineralow-w-owocach-i-warzywach/

Opublikowano

to dowiem się w końcu ile za tą marchewkę muszą płacić żeby była opłacalna ?😂

Jaka jest cena mrożonek ? ile oferują teraz ?, jaka jest opłacalna ?

Konkrety a nie bajdurzenie i wrzucanie stron że teraz to wrzucają sok z jabłek zamiast marchwi

Opublikowano
38 minut temu, racyl napisał:

i jeszcze ta robota musi być stała w ogóle i dobrze płatna. Jak jakiś baor chcę pracowników dorywczo i za grosze to potem się dziwi że co lepsi to pouciekali 😂

Dobrze płatna i więcej przerwy niż roboty, a nie daj Boże uwagę zwróc takiemu fachowcowi. Wypłata codziennie i po wypłacie turne 

Opublikowano

A stawki jakie dajecie,bo może i ja bym się załapał jak taka dobroć u was 😊

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

holenderscy naukowcy wybadali ze w tych ich wspolczesnych jablkach jest tylko 2 % tych skladnikow odzywczych i witamin co w latach 40.

Jakieś źródło? 

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

przy byle jakiej robocie 15,-/h i dobry posiłek o napoju nie wspomnę

I też pewnie brak chętnych? Kuzyna synowie wpadają pomóc to wpadają ciągnikami full zatankowanymi i wracaja na full zatankowanymi. Chłopaki po stowie dostają a koszenia ze 4 godziny jest. Przy innych robotach to dwóch braci ciotecznych mojej pomaga i wujo mój. Ewentualnie zaprzyjaźniony gościu u którego pracowałem i który nam budował obore. W tym przypadku to dobre jedzenie dostają i alko ile zdołają wypić. Obcych nie biorę bo i nie potrzebuje 

Opublikowano
23 minuty temu, akooo napisał:

A stawki jakie dajecie,bo może i ja bym się załapał jak taka dobroć u was 😊

to już lepiej do prywaciarza za byle ile iść na 8h mieć spokój , ubezpieczenie , zus itp 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v