Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

aby przewidzieć mechanizmy rozprzestrzeniania się dowolnej zarazy przenoszonej drogą kropelkową tak że tu nie ma wytłumaczenia

np. między covidem a grypą jest bardzo duża różnica

o ile wiosną zareagowano za późno

chyba żartujesz, zamknięcie było natychmiastowe, najszybsze w europie, mieliśmy najmniej zarażeń

bo jak na razie medycyna i cała reszta zawiodły na całej linii i końca nie widać bo już jest za poźno na jakąkolwiek kontrolę nawet jeśli by jutro pojawiła się powszechnie dostępna szczepionka to i tak ilość zarażonych będzie rosła

medycyna mówi: dystans, dezynfekcja, maseczki - to wystarczy, żeby wirus był mocno ograniczony, prawie do zera - tylko trzeba przestrzegać

Opublikowano (edytowane)

I naukę z wiosennych lekcji zmarnowano 😂

wiosną na wejściu do supermarketu była obowiązkowa dezynfekcja rak, stał ochroniarz a teraz co mamy, nikt tego nie pilnuje i wszyscy wchodzą jak chcą

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Dania: rząd rozkazał zabić wszystkie 13 mln norek
Duńska premier Mette Frederiksen poinformowała, że wszystkie norki w Danii zostaną zabite. Koronawirus zmutował wśród zwierząt i potem rozprzestrzenił się na ludzi.

Obecnie u 12 osób w kraju wykryto zmutowanego wirusa pochodzącego od norek. Naukowcy twierdzą, że nowa odmiana patogenu słabo reaguje na przeciwciała, a zatem prace nad przyszłą szczepionką mogą być zagrożone. Zdaniem Frederiksen rozprzestrzenianie wirusa wśród norek jest zagrożeniem dla zdrowia publicznego.

Odpowiednie duńskie służby są już rozmieszczone w całym kraju. Ich zadaniem jest zabicie wszystkich norek w kraju. Chodzi nie tyko o zwierzęta hodowlane, ale też o te udomowione.

Cytowana przez portal "Dagbladet" Frederiksen mówiła do hodowców norek, że rozumie ich punkt widzenia. - Część osób traci dorobek życia, który w niektórych przypadkach był dziedziczony przez kilka pokoleń. To smutny dzień dla wszystkich, którzy pracują przy hodowli norek - powiedziała szefowa duńskiego rządu.

koniec świata chyba nadchodzi

Opublikowano

Nie - dysydent napisał ogólnie, o świecie to raz a dwa zamknięto i zrobiono powrót do domu. Maseczki i inne cuda ograniczają co oznacza, że wirus może się przechować i znów dwa: trzeba jeszcze to umieć stosować i np wyczochrać ręce także po wyjściu ze skupiska. Przez całe lato a nawet do dziś mogłyby funkcjonować publiczne stacje gdzie możesz sobie nie tylko zdezynfekować ale i umyć ręce.

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

W Polsce zakażą hodowli bydła bo roznosi Covit z mutowany i co będzie ? .

Oczywiście koronawirusy zwierzęce mogą spowodować zapalenie jelit u bydła-naukowcy już to zbadali dawno dawno, trzeba się tylko modlić, aby nie zmutował. 

Komu potrzebne futra skoro klimat się ociepla a poza tym modne jest bycie vege więc jak się zdecydują to z pewnością ogłoszą nam swą wolę.

Opublikowano
Przed chwilą, Ywa napisał:

poza tym modne jest bycie vege

Ta  chyba  w śród  tej  dziczy  co  protestuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, sabuliga napisał:

@dsbh czego ty chcesz ode mnie ze ja to ja ?

Zmieniłeś styl pisania. Z marudnego, typu nic mi nie wychodzi i nie wyjdzie, weźcie mnie dobijcie :ph34r:, na konkretny, mający swoje zdanie.

37 minut temu, racyl napisał:

wiosną na wejściu do supermarketu była obowiązkowa dezynfekcja rak, stał ochroniarz a teraz co mamy, nikt tego nie pilnuje i wszyscy wchodzą jak chcą

Całe szczęście, że nie chodzę do takich obiektów.

Opublikowano
55 minut temu, nie napisał:

chyba żartujesz, zamknięcie było natychmiastowe, najszybsze w europie, mieliśmy najmniej zarażeń

Taaaa bo jak sie nie testuje, to sie i nie choruje.:)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Jak to?  raczej pozytywne myślenie mimo wszystko zachowuje

Spójrz lepiej za co możesz być współodpowiedzialny? Jak mam sobie to wytłumaczyć?https://www.o2.pl/informacje/wybory-w-usa-ale-wpadka-trump-napisal-o-polakach-6571908616571584a

Wybory w USA. Ale wpadka! Trump napisał o "Polakach"

Jesteśmy WIELCY, ale oni próbują UKRAŚĆ wybory. Nigdy im na to nie pozwolimy. Głosów nie można oddawać po zamknięciu Polaków – napisał Donald Trump na Twitterze.

On jest niesamowicie niepoprawny politycznie i prawdziwy. Jego żarty/literówki/wielka litera jako wyraz szacunku na pewno są przezabawne haha. Nasz prezydent ma przynajmniej bardziej wyreżyserowane wypowiedzi, co widać- bardziej się stara.

Wolałabym żeby nie wygrał.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

To nie jest wcale dziwne. KRAŚĆ i POLAK często funkcjonuje jako zbitka słowna więc może jak sie przejęzyczył to powiedział co myśli.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Chyba w środę?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Mało tego, jak są wybory to pandemia się cofa.

A lewactwu podczas protestów 🤣

1 godzinę temu, mirro napisał:

A kogo było testować🤔 jak lud zdrowy był 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
57 minut temu, mirro napisał:

akurat wiosną testowanie było na odpowiednim poziomie

w połowie kwietnia udział testów pozytywnych w ogólnej liczbie testów wynosił 4%, norwegia 8,8%, izrael 5%, niemcy 7%, belgia 20%, uk 28

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Zmieniłeś styl pisania. Z marudnego, typu nic mi nie wychodzi i nie wyjdzie, weźcie mnie dobijcie :ph34r:, na konkretny, mający swoje zdanie.

Całe szczęście, że nie chodzę do takich obiektów.

Nie marudzi Lem tylko mówiłeś prawdę o swoim zyciu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v