Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał:

wolne żarty, a smalec i inne odpady  w polskich kiełbasach sprzedawanych w firmowych sklepach to co to niby jest lepsze

oszuści wszędzie są a w polsce to ich tez nie brakuje

Nie bo z prosiaka duńskiego i malowana niemieckim barwnikiem 😝

Najlepsze były by złotnickie i puławskie😋

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A co mnie obchodzi Lewandowski , ja nie robiłem i robił nie będę 

nie obchodzi 😂

jak tylko nie gra w reprezentacji to panika co to będzie 😂

ja tez nie robiłem a czy nie będę to się nie będe zarzekał. byle bym dostawał dobre wynagrodzenie

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

A jakie  to  ma większe  koszty   np  Niemiecki rolnik   Nawozy  SOR  paliwo   mamy  na tym samym poziomie  ceny maszyn. Oni  nawet mają  większe ceny skupu  jak  my  np  wołowiny. 

Więc  wytłumacz  mi  jakie  to  koszty  większe  ma  np  Niemiec  ??

widac ze poza wlasne podworko nie wychodzisz. pojedz na miesiac ,pomieszkaj we francji czy niemczech i mozemy rozmawiac bo inaczej to rozmowa ze slepym o kolorach

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Nie bo z prosiaka duńskiego i malowana niemieckim barwnikiem 😝

Najlepsze były by złotnickie i puławskie😋

nie daleko mnie jest grupa producencka świń i kupują prośiaki duńskie bo łatwiejsze są w hodowli, nic im nie pada. co myślisz że oni nie umieją liczyć

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

mam parenascie litrow prawdziwego smalcu i chyba temu nie jestem jego milosnikiem ... nie tak dawno wywalilem pare wiaderek starego kurom na zimiwa wyzerke.

ile smalcu bedzie z dunskiego kabana ???? macie slabe pojecie o przemysle miesnym. 

takie kmiotki spod wawelu rzadza dzisiaj [sprawdz sklad rzadu i kancelarii prezydenckiej]  takimi durniami spod koronowa- niedlugo tamtedy pojade wstaw choc okna do swojej chawiry 😂

masz pis-dioto dabe, bo sam jestes za glupi zebyz znalezc,,, a moze nie jestes glupi i dobrze wiesz ze klamiesz-nie na darmo urban jest waszym wzorem.

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/579727,ursus-prokuratura-notatka-pieniedze-doniesienie-pieniadze-biznes-praca-afryka.html

a jednak splacali odsetki-5 tys dolarow,  a ciagniki mialy tez czesci z iranu..

Kmiotku Urban to wasz idol 

Twoi chlebodawcy utopili w Afryce grube miliony 

https://www.pb.pl/etiopia-wyda-u-nas-50-mln-usd-789224

Czy to nie wasz doktor Jan bym tym pomysłodawcą ????

https://wyborcza.pl/1,75399,20356053,czy-polska-firma-przyklada-reke-do-przymusowych-przesiedlen.html

8 minut temu, szmergiel napisał:

widac ze poza wlasne podworko nie wychodzisz. pojedz na miesiac ,pomieszkaj we francji czy niemczech i mozemy rozmawiac bo inaczej to rozmowa ze slepym o kolorach

Tak jak myślałem 0 argumentów

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Pafnucy napisał:

Moim zdaniem może lepiej kontrolować to co przyjeżdża do Polski. A jeszcze często sprzedawane jako nasze .

Jakby zaczęli za dużo bruździć, to bądź pewien że nasze by tak jakimś sposobem przyblokowali że byśmy się posrali ze śmiechu, a zresztą sami ludzie u nas kupili by nawet gó*no z zachodu, byleby było ładnie opakowane i co najważniejsze koniecznie w promocji.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
1 minutę temu, szmergiel napisał:

kosztów wiekszych prowadzenia gospodarstwa wiele wiekszych nie mają . jedno co droższe to usługi droższe , czy naprawy ,czy inwestycje w srodki trwałe , reszta jest zmienna ostatnio srute sojową mieli ze 30 euro tanszą .          inna jest wartość nabywcza zarobionego pieniądza 

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Inwestycja w dzieci? Tak sobie tłumaczysz socjalizm?

https://strefainwestorow.pl/artykuly/inwestycje-alternatywne/20190205/dziecko-koszty

Gdyby były konkretne cele na jakie musisz wydać 500 plus związane z dziećmi. Np obowiązkowy jak w niektórych krajach wyjazd na wakacje.

widzę ze jesteś bezdzietnym starym kawalerem .. pampersy 150 zł + chusteczki 50 jakiś ciuszek witaminy soczki do bobasuw bardzo drogie rzeczy a gdzie jedzenie naprawdę można się dorobić na dzieciach modrzę prawisz ...

Lub państwo odgórnie dotowało kółka zainteresowań jakieś zajęcia sportowe czy wyjazdy to była by inwestycja w dzieci. W Polsce w dużej mierze 500 plus to inwestycja w rodziców czyli przejedzenie tych pieniędzy na bieżące wydatki nie związane z dzieckiem.

tak oczywiscie najbardziej ci rodzice poczuli rządy PEło jak artykuły dziecięce opodatkowali wzrost o 23 %  

Jesteś tak zaślepiony pisem, że nawet jako górnikowi ruski węgiel ci nie przeszkadza. I nie zasłaniaj się tu pandemią. Węgiel od ruskich pisowski rząd sprowadza już grubo wcześniej przed tym zanim kto kolwiek na świecie zachorował na koronawirusa.

a wiesz kto zaczął ? podpowiem ci 2011 po podpisaniu kontraktu z Gazpromem a na wegiel podpisał Krzysztof Brejza🤗 czy to był jakiś dil za gaz ??

Lewica to nie tylko ideologia. Ale i gospodarka i polityka społeczna. Lewica to centralne sterowanie gospodarką, upaństwawianie firm, wielkie propagandowe inwestycje nie mające uzasadnienia ekonomicznego jak CPK czy przekop. Lewica to także polityka społeczna. Rozdawanie zasiłków na lewo i prawo bez jakiego kolwiek wymagania od społeczeństwa. Popatrz sobie na prawicę amerykańską gdzie prawicowe wartości idą w parze z typowym dla prawicy liberalizmem gospodarczym i społecznym. I popatrz sobie na pis gdzie prawicowe wartości idą w parze z lewicowym programem społeczno gospodarczym. Choć sporo nie przeszkadza ci ruski węgiel wątpię byś był w stanie zrozumieć o co mi chodzi. Tobie prawica kojarzy się z niechapiącą do lgbt, aborcją i seksualizmem wolnościowym. A jeśli chodzi o sferę społeczno gospodarczą jesteś lewakiem z krwi i kości.

daj lepiej już spokój z tymi bredniami co do węgla to czekam aż bd pisał ze pis pozwolił wozić bezcłowe import zburz do eu  pamiętaj kto łapki podnosił 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

byle bym dostawał dobre wynagrodzenie

Jak pojedziesz tam, to dostajesz na rękę przy umowie podobnej do naszej zleceniówki najmniej ile się da. Niemiec nie lubi wydawać juro. W Polsce zarabiasz dość dobrze w Niemieckich fabrykach ale musisz się przygotować na wiekuiste nękanie bo Polscy przełożeni są okropni, takie lizanie d*py Niemcom żeby mieć wykresy ładne i premie że szok. Wykształcenie wyższe też interpretowane jest różnie w Anglii popatrzyli na dyplom i powiedzieli że "takie papierki to ja sobie mogę sam wydrukować" :] W Austrii powiedzieli że muszę zdać dodatkowy egzamin na jednej z ich uczelni. Dlatego lepiej mieć certyfikaty i szkolenia niż Polski dyplom. 

Opublikowano

Powinno być tak że w Marketach jest jakaś cześć powierzchni i tylko Polski towar ale tylko Polski i nie ważne jaka cena by była towarów ale Polski rolnik nie może dać towaru do sprzedaży bo by zachód nic nie sprzedał tego swego odpadu ale jak powiadają Polak zadowoli się 2 klasą .

Opublikowano

w samych kosztach produkcji juz nie ma duzych roznic- u nas koszty prawie rokrocznie wzrastaja a tam sa na mniej wiecej takim samym poziomie. roznia sie koszty okoloprodukcyjne, na zachodzie corocznie likwiduje sie tysiace gospodarstw, rosnie koncentracja produkcji-ile w danii jest gospodarst produkujacych warchlaki- tysiac czy poltora ?? a pol europy z nich korzysta..

ceny skupu sa generalnie wyzsze niz u nas- inaczej skad wzialby sie taki eksport ze wschodu ??

w krajach zachodniej europy rolnicy tez protestujai to nie tak pokojowo jak nasi-szczepanitoo przy francuzach to dzieciak.

romus jak tam s-wirus- ciebie jeszcze nie lapnal ???,zamkneli zofiowke ? ,w sumie na co wongiel koksujacy jak kryzys, huta im mittala-lenina konczy swoj zywot

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Kmiotku Urban to wasz idol 

Twoi chlebodawcy utopili w Afryce grube miliony 

https://www.dorzeczy.pl/kraj/142550/szumowski-o-ochronie-sop-lepiej-dmuchac-na-zimne.html

Tak jak myślałem 0 argumentów

byles kiedys na zachodzie? wiesz ile tam sie placi za uslugi typu serwis,wiesz jak drogie sa czesci,wiesz ile np francuz placi podatow i jak jest pilnowany przez duany? wiesz ile tam kosztuje np. wybudowanie hali?, srodki ochrony myslisz ze sa tansze

fige wiesz bo tylko na podstawie tego co piszesz to pole-obora-dom i na tym sie twoj swiat konczy

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

I tu Roman dokonał rzeczowego podziału zastosowania pały w zależności poglądów politycznych. Jak lewica - pała w dupsko, jak prawica- pała na dupsko.😂

dobre 😅

Opublikowano
2 minuty temu, szmergiel napisał:

byles kiedys na zachodzie? wiesz ile tam sie placi za uslugi typu serwis,wiesz jak drogie sa czesci,wiesz ile np francuz placi podatow i jak jest pilnowany przez duany? wiesz ile tam kosztuje np. wybudowanie hali?, srodki ochrony myslisz ze sa tansze

oczywiscie bo robocizna jest droższa tam by się przydał polski prywaciarz 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, szmergiel napisał:

fige wiesz bo tylko na podstawie tego co piszesz to pole-obora-dom i na tym sie twoj swiat konczy

Tak samo drogie są te części unas nie gadaj bzdur. Koszty budowy prawidsz mój brat  projektuje konstrukcje  wiązarów w niemieckiej firmie i w marcu z Niemiec przyjechały wiązary do Polski do mojego kuzyna na dom bo taniej i lepiej jak w Polsce zrobione także bajeczki piszesz. A deski suszone komorowo przy okazji kupiłem po 900zlm3 sprawdź sobie ile w Polsce zapłacisz 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

Jak pojedziesz tam, to dostajesz na rękę przy umowie podobnej do naszej zleceniówki najmniej ile się da. Niemiec nie lubi wydawać juro. W Polsce zarabiasz dość dobrze w Niemieckich fabrykach ale musisz się przygotować na wiekuiste nękanie bo Polscy przełożeni są okropni, takie lizanie d*py Niemcom żeby mieć wykresy ładne i premie że szok. Wykształcenie wyższe też interpretowane jest różnie w Anglii popatrzyli na dyplom i powiedzieli że "takie papierki to ja sobie mogę sam wydrukować" :] W Austrii powiedzieli że muszę zdać dodatkowy egzamin na jednej z ich uczelni. Dlatego lepiej mieć certyfikaty i szkolenia niż Polski dyplom. 

A polacy  z uraińcami niby robią inaczej

Opublikowano
7 minut temu, szmergiel napisał:

wiesz ile tam sie placi za uslugi typu serwis,wiesz jak drogie sa czesci,

A w Polsce to serwisy są za darmo? Fendt 936 wymiana olejów , regulacja zaworów - 15 tyś.

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

nie obchodzi 😂

jak tylko nie gra w reprezentacji to panika co to będzie 😂

ja tez nie robiłem a czy nie będę to się nie będe zarzekał. byle bym dostawał dobre wynagrodzenie

Mało mnie obchodzi gdyż nie jestem fanem piłki , A jeśli ktoś chce może pracować w końcu mamy wolny wybór

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Denwer napisał:

Tak samo drogie są te części unas nie gadaj bzdur. Koszty budowy prawidsz mój brat  projektuje konstrukcje  wiązarów w niemieckiej firmie i w marcu z Niemiec przyjechały wiązary do Polski do mojego kuzyna na dom bo taniej i lepiej jak w Polsce zrobione także bajeczki piszesz. A deski suszone komorowo przy okazji kupiłem po 900zlm3 sprawdź sobie ile w Polsce zapłacisz 

jedz ,pomieszkaj i dopiero sie wypowiadaj.tyle w temacie.ze slyszenia to mozesz pod sklepem ciemniakom opowiadac.

ps.prosty przyklad u nas za 1400e miesiecznie bedziesz zyl elegancko ,tam mam  kolege ijakby nie dorobil na boku to by go bieda zjadla a zarabia 1450e.

Edytowane przez szmergiel
lit
Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

nie daleko mnie jest grupa producencka świń i kupują prośiaki duńskie bo łatwiejsze są w hodowli, nic im nie pada. co myślisz że oni nie umieją liczyć

Kolego koło mnie jest zagłębie tego to nie musisz tłumaczyą A o braku upadków nie pitol

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v