Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minister ma trochę racji powinniśmy zmienić sposób uprawy. Co do dotacji sam zamierzam z nich skorzystać muszę tylko wymyślić jak logicznie rozstawić zbiorniki, moje pola są na terenach gdzie są duże przechyły więc postawienie czegoś w rodzaju wierzy ciśnień ma sens. 

Opublikowano (edytowane)

@hubertb

to wszystko zależy co chcesz podlewać, bo warzyw też nie wszystkich opłaci się podlewać

tyle ma racji co kaczyński o marichuanie. specjalnie zostawiłem kawałek nie ruszany na późniejszy bób i taka sama susza na nim i tam gdzie było ruszane

@Roman176

PiS tak zorganizował cały aparat państwowy, by władza pozostawała poza wszelką kontrolą.

EWYOBTiX0AASqXU?format=jpg&name=4096x409

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Racyl w pierwszym roku po zmianie technologi uprawy wątpię żebyś zaczął obserwować pozytywne efekty. Co do podlewania po prostu spróbuję wykorzystać okazję. Raz zrobiona infrastruktura może przydać się w przyszłości. 

Opublikowano
23 minuty temu, DTaras napisał:

No i wracamy. Prąd nie rośnie na drzewach. Wojna podobna do suszy - brak zasilania uruchomi innowacje...

oooo i na takie warunki to panele fotowoltaniczne mają sens, w niemczech to z 2018 r 

W maju niemiecka fotowoltaika pobiła rekord miesięcznej produkcji energii. Jeśli mielibyśmy tyle elektrowni fotowoltaicznych co Niemcy, udział fotowoltaiki w polskim miksie energetycznym mógłby wynieść w ubiegłym miesiącu niemal 50 proc.

Niemieckie elektrownie fotowoltaiczne w ubiegłym miesiącu wytworzyły w sumie 6,45 TWh energii elektrycznej. Więcej w Niemczech wyprodukowały w tym czasie elektrownie na węgiel brunatny (10,27 TWh) oraz farmy wiatrowe (7,3 TWh). Mniej wyprodukowały natomiast elektrownie jądrowe (4,86 TWh), elektrownie na węgiel kamienny (4,41 TWh), elektrownie biomasowe (3,77 TWh), wodne (2,86 TWh) oraz elektrownie gazowe (1,4 TWh).

Oznacza to, że udział fotowoltaiki w niemieckim miksie wytwarzania wyniósł w ubiegłym miesiącu 15,5 proc., a udział wszystkich odnawialnych źródeł energii sięgnął 49,1 proc.

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

minister rolnictwa mówi rano w programie tydzień że jego dziadziuś włukował, bronował pole i siał a teraz te nasze chłopy przesuszają ziemi i za jakiś czas dopiero sieją i że to ich wina

ma racje jeszcze dożo jest takich ... miałem przyjemność niedawno z takim ja zakończyłem nawożenie n2 jakiś miesiąc temu przed ostatnim deszczem  ... on na suchą ziemie sypie teraz ...   pytałem czemu tak a on do mnie co ty k**wa 2 razy na sieczesz ?  moje pola się bardzo wyróżniające szczególnie gdzie siałem pszenice w obsadzie 200/220 sztuk na metr trafiłem z obsadą ....    teraz czekam na żniwa  chętnie bym mu pokazał teee kurwwwaaaa po co takim bykiem po zborze taczkami po twoje polny  

Opublikowano (edytowane)

Widzisz z tym panelem to nie do końca tak podczas suszy nie ma go co naturalnie myć to raz a dwa im wyższa temperatura zewnętrzna tym niższa sprawność. 

Po za tym w nocy skąd weźmiesz prąd? 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

Niemieckie elektrownie fotowoltaiczne w ubiegłym miesiącu wytworzyły w sumie 6,45 TWh energii elektrycznej. Więcej w Niemczech wyprodukowały w tym czasie elektrownie na węgiel brunatny (10,27 TWh)

węgla brunatnego pochodziło 102,18 TWh

węgla 25,18 TWH

teraz polska 

. Największy udział miała produkcja z węgla kamiennego - 83,5 TWh (49,1 proc.); z węgla brunatnego było to 49,4 TWh (29,1 proc.).

ale to my świnie 

Opublikowano

U mnie chodzi raczej o postawienie 2 zbiorników ciśnieniowych wykopaniu jednej lub więcej studni i położenia o koło kilometra 2 calowej rury  + kanalizacja w której umieściłbym światłowód oraz przewód elektryczny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

W pierwszym roku już widać różnicę.

na ciężkich ziemiach w czym ?

3 minuty temu, ElProfesor napisał:

Pamiętacie   co   tygryski  lubią  najbardziej  ???

ładnie to zrobiłeś ci co krzyczą najbardziej mają najwięcej za uszami 

Opublikowano

Rok temu wybrałem się z żoną i dziećmi do Bolestraszyc, idziemy z parkingu do ogrodu  tam na łące pasą się krowy. Nagle widzę pana z dziewuchą tak na oko 8 lat jak karmią trawą krowę na łące.... Wtedy uświadomiłem sobie co tak naprawdę ludzie wiedzą o zwierzętach. 

• Like 1
Opublikowano

Przesadzasz . Radochę dziecko miało jak z ręki jej jadła .

Opublikowano

fotowoltaika? Tylko wyspowo wobec braku elektrowni zawodowej ale tam mocy na kompensację nima... Chyba, że po społu z dizlem jakimś. Druga sprawa - przegrzany panel pięknie się jara...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v