Skocz do zawartości

Wiara, a praktyki religijne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.06.2020 o 22:43, peugeot napisał:

Z jedzeniem i hodowlą zwierząt , problem jest n atury etycznej a nie religijnej ( przynsjmniej dla mnie ) . Myślę że na przestrzeni kilku pokoleń podejście ludzi do zjadania zwierząt zmieni się .

To się nie przywiązuj do zwierząt. Inaczej się podchodzi do tego jak masz 1 świnię czy kurę a inaczej jak 100 czy więcej.

6 godzin temu, peugeot napisał:

Moim zdaniem tu nie chodzi o wygodę a o etykę . Przestawienie się na pokarm bez mięsa zwierząt nie jest takie proste , wymaga więcej uwagi . Natomiast hodowla zwierząt będzie w przyszłości uważana za rodzaj barbarzyństwa , być może nie uniknionego w rozwoju cywilizacji ludzkiej ale jednak , tego jestem prawie pewien .

Rozwiniesz to zdanie ?

51 minut temu, peugeot napisał:

Chodząc do kościoła , nawet po to aby sobie posiedzieć w cieniu , wspierasz kler . Oni skrzętnie zaliczają cię do ich organizacji i mają z tego profity .

To teoria spiskowa czy fakt ?

Opublikowano
1 godzinę temu, peugeot napisał:

No widzisz , coś tam jednak rozumiesz , że nie wszystko jest w porządku . Dobre i to może kiedyś zrozumiesz i zaakceptujesz że zabijanie zwierząt też jest złem .

Jak przekonasz wilka to zastanowię się czy przyznać Ci rację

Opublikowano
6 godzin temu, sumek666 napisał:

To ten drugi jest mocniejszy wg mnie... 

Chociaż w pierwszym "fajny" motyw jest z tym chłopcem z Lichenia.

To teraz sobie wyobraźcie, że są to przypadki o których wiemy to ile jest o których nie wiemy?

@annadziedzicowa jaki?

Dla mnie koloratka to jest nic innego jak immunitet do zarabiania kasy.

Więcej pedofilów znajdziesz w śród nauczycieli  niż w śród duchownych. Więc stygmatyzowanie  tylko i wyłącznie księży po filma sekielskich z archiwum departamentu 4 SB  bo taką nazwę powinny nosić. Świadczy tylko o braku samodzielnego myślenia.

Opublikowano

gallery_1557781753_69514.jpg

Mareczek jest na bieżąco z  wytycznymi w każdej sprawie jak widać.

Dane przekazane przez jakiego

"Statystyki dotyczą osób, które na dzień 13 maja 2019 r. powinny odbywać wyrok.

Z danych opublikowanych przez Jakiego wynika, że wśród 877 więźniów skazanych za przestępstwa molestowania i pedofilii największą grupę stanowią osoby bez zawodu - 275 osadzonych. Jest także 144 pracowników prac dorywczych, 50 murarzy, 22 magazynierów, 21 rolników, 19 robotników budowlanych, 12 elektryków, czy 11 stolarzy."

https://m.niezalezna.pl/271564-nauczyciele-ksieza-czy-elektrycy-patryk-jaki-opublikowal-statystyki-dotyczace-pedofilow

Doradca Ziobry z kolei

"8 października 2018 r. w programie „Tak Jest” w TVN24 przekonywał, że temat przestępstw seksualnych próbuje się wykorzystać przeciwko Kościołowi, bo panuje „moda na antyklerykalny atak”.

„Liczy się czyn, a nie zawód” – powtarzał. A mimo to stwierdził, że jeśli taka Komisja miałaby powstać, to powinna badać przypadki czynów pedofilnych wśród nauczycieli, a nie księży."

„Należałoby stworzyć komisje wśród nauczycieli, ktorych jest z pewnością więcej niż księży”.

Ale to z https://oko.press/rzecznik-ziobry-pedofilia-to-problem-nauczycieli-nie-ksiezy-oko-press-to-kosciol-chroni-sprawcow-nie-szkoly/  więc napewno niewiarygodne

Opublikowano

Problem z pedofilią w kościele polegał na przekonaniu o bezkarności . Do niedawna przecież to tam byli oni ukrywani z mocy kościelnych nakazów .To ta instytucja jest zła i przez to kler , bo uczestniczył w tym procederze wiedząc że takie są procedury postępowania z pedofilami . Od tej obłudy człowiekowi niedobrze się robi .

Opublikowano
Dnia 14.06.2020 o 22:43, peugeot napisał:

Z jedzeniem i hodowlą zwierząt , problem jest n atury etycznej a nie religijnej ( przynsjmniej dla mnie ) . Myślę że na przestrzeni kilku pokoleń podejście ludzi do zjadania zwierząt zmieni się .

Ja  bardziej ćwiczę swoją siłę woli będąc vega albo pokutuję  barbarzyństwo. Za bardzo wygodni jesteśmy więc trzeba stawiać sobie pewne wyzwania.

Z drugiej strony w skrajnym przypadku  w celu przeżycia jestem nawet za tym żeby zjeść padlinę np. ze mnie.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzianem dla mojej siły woli był czas kiedy pojechałam sobie na dorobek studencki do Szwecji. Byłam operatorem przy konfekcjonowaniu wędlin z całej Europy od prosciutto, serrano, chorizo salami itd łosi, danieli i chyba reniferów po mnóstwo krwistych rostbefów(które musiałam wyczuć-odpowiednio przymrozić aby maszyna złapała, a jednocześnie nóż nie odprysł) i to jeszcze w byłej rzeźni, którą musieliśmy wyszorować i przygotować. 

• Mogliśmy oczywiście jeść co było. A na pewno brak czasu. Wszyscy korzystali a ja schudłam już w 2 m-ce 15kg.  To było coś pięknego.
Edytowane przez Gość
Opublikowano

Myślę, że tomoże pójść w kierunku rezygnacji z mięs w krajach rozwiniętych, ale tak za 50, 100 lat. Ziarnko do ziarnka i się zmieni mentalność, już nad tym pracują ideolodzy i inżynierowie społeczni. Choćby teraz zamykająte chińskie targi. Trochę sobie czytam też po niemiecku np. agrarheute i co tam się wyprawia odnośnie dobrostanu, to głowa mała.

Deliberują już parę lat np. nad sposobami kastracji prosiąt, jakby to był jakiś główny problem.  Są cztery sposoby bodajże, chemiczna kastracja, narkoza (!), znieczulenie i jescze jakiś jeden. No normalnie minister Julia Klockner się wypowiada co 2 tygodnie na ten temat, ale nic nie mogą wymyślić i uzgodnić. Dla mnie Bareja to jest, bo zabieg nie jest skomplikowany, a że na pewno boli, to jescze nie koniec świata.

Opublikowano

ilu jest ksiezy w polsce- wszystkich 25 tys, a ilu rolnikow ?? murarzy ?? nauczycieli ??

z tego co pisali -nikt nie liczy ilu ksiezy siedzi- sprawdza sie tylko wyksztalcenie, czyli trzeba by przekopac sie przez wszystkie takie sprawy i policzyc ilu naprawde  .

wedlug danych koscielnych prawie 400 przez 30 lat- liczbe ta trzeba pomnozyc razy X i wtedy wyjda prawdziwe dane.

ile wynosi to X bog sam jeden raczy wiedziec ..

problemem jest to ze do dzisaj probuje sie tuszowac te sprawy i zamiatac pod dywan. poszukacjie soobie ostatniej wymiany uprzejmosci miedzy biskupem janiakiem a polakiem.... 

Opublikowano (edytowane)

Księża nie siedzą bo są pod ochroną kościoła... A ten tuszuje i unika odpowiedzialności... w żadnym innym środowisku tak się nie postępuje... To jest zorganizowana grupa pedofilska i tyle... 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
2 godziny temu, karban napisał:

Myślę, że tomoże pójść w kierunku rezygnacji z mięs w krajach rozwiniętych, ale tak za 50, 100 lat. Ziarnko do ziarnka i się zmieni mentalność, już nad tym pracują ideolodzy i inżynierowie społeczni. Choćby teraz zamykająte chińskie targi. Trochę sobie czytam też po niemiecku np. agrarheute i co tam się wyprawia odnośnie dobrostanu, to głowa mała.

Tylko żadna głowa nie pomyślała nad tym że jeśli zrezygnujemy z mięsa to niektóre gatunki zwierząt hodowlanych zaginą bezpowrotnie a planeta nie będzie w stanie wyżywić ludności uprawiając same rośliny. 

To jest najkrótsza droga do zagłady gatunku ludzkiego. 

Opublikowano
16 minut temu, PRIMO napisał:

Tylko żadna głowa nie pomyślała nad tym że jeśli zrezygnujemy z mięsa to niektóre gatunki zwierząt hodowlanych zaginą bezpowrotnie a planeta nie będzie w stanie wyżywić ludności uprawiając same rośliny. 

To jest najkrótsza droga do zagłady gatunku ludzkiego. 

Niby dużo kobiet nie je już mięsa, to ja się pytam z czego mają te d*py jak szafa, gdzie majtki trzeba dobierać w rozmiarze big - baga, i co, to takie zdrowe jedzenie co jedzą? te znów co żyją jakąś trawą, to nadają się nie wiem do czego, bo to ledwie łazi, ludzie zawsze mięso jedli i byli zdrowi, oczywiście wszystko w jakiś rozsądnych ilościach.

Opublikowano
15 godzin temu, peugeot napisał:

No widzisz , coś tam jednak rozumiesz , że nie wszystko jest w porządku . Dobre i to może kiedyś zrozumiesz i zaakceptujesz że zabijanie zwierząt też jest złem .

Powiedz to lisowi co kury mu podusił  .dla ludzi co z księżyca się urwli i pseudo ekologów  to zło

Dnia 14.06.2020 o 22:44, sumek666 napisał:

Jakie to ma znaczenie? 

Katolik czy nie katolik w mojej opinii mam zdecydowanie większą wiedzę na temat religii niż "Ci z pierwszych rzędów w kościele"

A CO TO ZA WIEDZA?

Dnia 14.06.2020 o 23:00, sumek666 napisał:

Wierzyć może i wierzę aczkolwiek na pewno nie należę do zagorzałych katolików. Nie cierpię księży, biskupów, papieży itd. 

zABAWNY JESTEŚ

Uważaj na LGBT

21 godzin temu, Kallina86 napisał:

Ludzie z pokolenia na pokolenie stają się coraz bardziej wygodni i leniwi. Szybsze i łatwiejsze jest wyhodowanie rośliny niż zwierzęcia. Przygotowanie do zjedzenia też. Myślę, że to może zniechęcić ludzi do jedzenia produktów zwierzęcych. Poza tym jest też pomysł organizacji proekologicznych na wprowadzenie dodatkowego podatku na produkty zwierzęce. Cena dobrego mięsa w sprzedaży jest i tak już zawyżona. Jeżeli nadal będzie rosła, to oczywistym tego następstwem będzie spadek spożycia produktów zwierzęcych. 

Ja uważam, że normalną sprawą jest zjadanie zwierząt, które są w tym celu hodowane. Bardziej dyskusyjny jest sposób hodowli i uboju. 

no tak a pieniądze z tego podatku przeznaczyć dla tych organizacji

Opublikowano
51 minut temu, Sean napisał:

Niby dużo kobiet nie je już mięsa, to ja się pytam z czego mają te d*py jak szafa, gdzie majtki trzeba dobierać w rozmiarze big - baga, i co, to takie zdrowe jedzenie co jedzą? te znów co żyją jakąś trawą, to nadają się nie wiem do czego, bo to ledwie łazi, ludzie zawsze mięso jedli i byli zdrowi, oczywiście wszystko w jakiś rozsądnych ilościach.

Kiedyś ludzie musieli dużo fizycznie się napracować, żeby sobie trochę mięsa do zjedzenia uhodować. Teraz spod drzwi domu jedziesz samochodem do sklepu, szukasz parkingu jak najbliższego, koszyka nie nosisz bo za ciężko, szukasz wózka o który można wygodnie się oprzeć jak kobieta za długo czegoś szuka. I żeby nie było, że jakaś hipokryzja. Sama tak robię... Wszystko się zmienia, my też i nawet nie zwracamy na to uwagi. Jedziemy samochodem pół godziny w jedną stronę na siłownie. I jesteśmy tacy super, mamy trenera personalnego i regularnie trenujemy na siłowni. A w domu mamy kotka ze schroniska. Bo pieska to już nie, bo na spacery z nim trzeba. Nikogo i niczego się nie czepiam. Wniosek jest jeden. Po prostu nas pojebało. 

@Seana gdzie Ty sobie takie majtki dobierasz, bo też potrzebuję a nigdzie nie ma :(

Opublikowano

Lis który dusi kury ma najprawdopodobniej dużo mniej rozwiniętu mózg , i nie potrafi zrozumieć cierpienia swych ofiar a już raczej napewno nie poradził by sobie bez mięsa . Człowiek ma świadomość cierpienia zwierząt ( może nie wszyscy ) , pojawiają się możliwości zmiany diety , więc dla mnie naturalną koleją rzeczy jest niejedzenie mięsa i zaprzestanie hodowli zwierząt . Z punktu widzenia zwierząt nasze żeźnie to obozy zagłady . Ciekawe jak byście się czuli widząc taśmociągi pełne wiszących ciał ludzi , a to tylko fragmęt maszej rzeczywistości .

Opublikowano
2 minuty temu, peugeot napisał:

Człowiek ma świadomość cierpienia zwierząt ( może nie wszyscy ) , pojawiają się możliwości zmiany diety , więc dla mnie naturalną koleją rzeczy jest niejedzenie mięsa i zaprzestanie hodowli zwierząt . Z punktu widzenia zwierząt nasze żeźnie to obozy zagłady . Ciekawe jak byście się czuli widząc taśmociągi pełne wiszących ciał ludzi , a to tylko fragmęt maszej rzeczywistości .

Tylko ta "ŚWIADOMOŚĆ " kłuci się ekosystemem planety a wmawianie ludziom że zabijanie dla mięsa to barbarzyństwo to jak nazwać zmuszanie ludzi na przymusowy głód bo zwierzątek nie wolno zabijać. 

Opublikowano
38 minut temu, Kallina86 napisał:

@Seana gdzie Ty sobie takie majtki dobierasz, bo też potrzebuję a nigdzie nie ma :(

A czy ja napisałem że potrzebuję takie duże majtki?   xD jem dużo mięska surowego, dobrze przekrwionego i jest ok.   :P

Coś nie wierzę że potrzebujesz aż tak duże gacie.   :P preferuję jak kobietki mają trochę na sobie, no ale nie żeby samochód się przechylał na jedną stronę.  :D

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, PRIMO napisał:

Tylko ta "ŚWIADOMOŚĆ " kłuci się ekosystemem planety a wmawianie ludziom że zabijanie dla mięsa to barbarzyństwo to jak nazwać zmuszanie ludzi na przymusowy głód bo zwierzątek nie wolno zabijać. 

No nie, myślę, że argument tutaj jest taki, że jeżeli ludzkość ma inne pożywienie, to może zrezygnować z mięsa, ale oczywiście nie dotyczy to sytuacji kiedy tego pożywienia nie ma. Swoją drogą nigdy Was to nie zastanawiało, że ludzie głodują w Afryce, Indiach, Chinach czyli tych częściach planety, które dostają tyle energii słonecznej, że plony można zbierać dwa, trzy razy do roku? Wiadomo, że nie wszędzie są gleby i woda dorolnictwa, ale mimo to, to wg mnie muszą być problemy z dystrybucją i jakaś plemienne spory.

Ale z drugiej strony czy życie krówki, która mi jedna została, która co rano mnie do szewskiej pasji doprowadza ryczeniem i którą trzymamy bardziej z przyzwyczajenia (chociaż mleko, śmietana, syr to niebo w gębie:)), nie jest warte życia? Nawet jeśli pójdzie kiedyś papa, to czy nie było warto jej pozwolić żyć?

Edytowane przez karban
Opublikowano
1 godzinę temu, peugeot napisał:

Lis który dusi kury ma najprawdopodobniej dużo mniej rozwiniętu mózg , i nie potrafi zrozumieć cierpienia swych ofiar a już raczej napewno nie poradził by sobie bez mięsa . Człowiek ma świadomość cierpienia zwierząt ( może nie wszyscy ) , pojawiają się możliwości zmiany diety , więc dla mnie naturalną koleją rzeczy jest niejedzenie mięsa i zaprzestanie hodowli zwierząt . Z punktu widzenia zwierząt nasze żeźnie to obozy zagłady . Ciekawe jak byście się czuli widząc taśmociągi pełne wiszących ciał ludzi , a to tylko fragmęt maszej rzeczywistości .

Czy Ty się słyszysz ? Co innego jak debil dla zabawy wystrzeli kota w powietrze a powinno się jego katapultować a co innego hodowla.

46 minut temu, karban napisał:

Swoją drogą nigdy Was to nie zastanawiało, że ludzie głodują w Afryce, Indiach, Chinach czyli tych częściach planety, które dostają tyle energii słonecznej, że plony można zbierać dwa, trzy razy do roku?

Zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro jest taki nacisk na energię odnawialną - ekologiczną, dlaczego Afryka nie jest producentem i eksporterem takiej energii.

Opublikowano

Czyli dla Ciebie cierpienie zwierząt z hodowli jest w zasadzie akceptowalne , a innych zwierząt już nie , bo na tych pierwszych zarabiasz .

Sean , radzę nie jeść mięsa szczególnie surowego , bo to niezdrowe i powoduje że stajesz się agresywny .

Opublikowano

Na każdego przyjdzie koniec, tak ten świat jest zbudowany i tego nie zmienimy. Lepiej według Ciebie jak zwierzę ma dach nad głową i własny kąt, czy jak jakiś idiota wyrzuci na ulicę psa lub kota bo mu się znudził ? Myślisz że rolnik wchodząc do obory okłada widłami krowę lub świnię, czy jednak o nią dba ?

• Like 1