Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prostu za niektorych państwo musi myśleć i nakładać ograniczenia, bo sami siedzieliby w galeriach handlowych na kawce i "shopingu", zamiast na tyłku. 

Jeszcze nie wszyscy zrozumieli, ze to jest sytuacja nadzwyczajna, a nie wymysł rządu, PiSu, PO, Chin, Ameryki, kosmitów, ku klux klanu czy jakichś innych...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ 

Tak, jestem za restrykcjami, ograniczeniami i karami. Tak, boję się, ale najbardziej o innych, a nie o siebie. Tak, ja też stracę w ciągu trzech miesiecy okolo 10tys zł, bo rezerwacje na agroturystykę zostaną odwołane, ktore miałam. Tak, nie pojadę sobie do parku Yellowstone na tydzień z rodziną jak planowałam, moze nawet w lato nie pojadę nad morze. Tak, może nie bedę się widziala z moją 72letnią mamą, ani moje dziecko z babcią, przez pół roku. Ale co znaczy kilka miesięcy w ciągu całego życia? 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, PawelWlkp napisał:

Ja bym powiedział mądry z głupim. I nie o wykształcenie mi chodzi. Dysydent na każdym portalu i każdej tv o tym mówią i pokazują relacje z różnych miejsc świata. Jedynie tvn wczoraj skupił się w całych informacjach na udowadnianiu ile testów gdzie się robi i jak tragicznie jest w Polsce . Tylko na pasku leciały dane ile w jakich krajach ofiar i troche to nie zgrywało się z ich tragiczną narracją o Polsce. Pewnie czekają kiedy będzie więcej ofiar i doczekać się nie mogą. 

Dysydent pierwsze z brzegu są tego setki, więc weź czasem pomyśl zanim strone głupot spłodzisz. Tvpinfo swoje za uszami ma ale które media są święte i krystalicznie obiektywne https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-dramatyczna-sytuacja-w-nowojorskim-szpitalu,nId,4406012

media współfinansowane przez wszystkich obywateli nie mają prawa być tubą walki z opozycją nie dając jej dostępu nawet do siebie choćby proporcjonalnie do rozkładu elektoratu w społeczności i to elektoratu w rozkładzie matematycznym a nie w/g sposobu liczenia miejsc w parlamencie. 
Ktoś powie że to niemożliwe i bezsprzecznie to udowodni to ja pójdę dalej i zakwestionuję sens istnienia mediów publicznych jako takich.

zgoda tvny polsaty wyznaniowe media same w sobie to jeszcze większy śmieć informacyjny bo jednostronny pod określoną grupę ale finansujemy je tylko wtedy gdy kto je ogląda lub dobrowolnie abonament wykupi i wszelkie wynikające z tego wnioski na pisanie których szkoda mi czasu czytelnika bo dla rozumnego to i tyle zbędnie napisałem

wskaż przykład moich głupot proszę, oczywiście o ile sam nie zastrzegłem że to mogą być głupoty bo i tak niejednokrotnie bywa kiedy sam nie jestem pewien. albo piszę kursywą ;) 
ale i tak dzięki za jedną z najsensowniejszych odpowiedzi bo pierwszy akapit Twego posta nie pozostawia żadnego pola do dyskusji poza insynuacją cyt - " Pewnie czekają kiedy będzie więcej ofiar i doczekać się nie mogą." - która jest już na tyle mocnym oskarżeniem że warto było by udowodnić bo jeśli jest to słuszne to warte na pewno i w publicznych mediach ogłoszenia tylko kto takim jak obecne w to uwierzy?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ktoś mówi że u nas jest źle.

https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-koronawirus-dramatyczna-sytuacja-w-nowojorskim-szpitalu,nId,4406012#iwa_source=special

I jeszcze jeden link odnośnie Ameryki.

https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-donald-trump-nie-potrzeba-az-tylu-respiratorow,nId,4406088

Gigantyczny post mi wyszedł na całą stronę, nie wiem dlaczego o.O.

Edytowane przez dsbh
ortografia
Opublikowano (edytowane)

tak bardziej dla testu teraz piszę bo coś dziwnego w formatowaniu Twego @dsbh i dziwnie się wyświetla bo wylazło jakieś stado literek poza okienko samego posta i nie wiem czy to u mnie czy u wszystkich.
poczytam linki to ew co dopiszę
 o dzięki @tess te literki znaczy @dsbh coś powklejał do swego posta co się posypało i można by poedytować i poprawić ale może być i tak
przynajmniej to nic w moim systemie ani czyimkolwiek innym z użytkowników a o taką wiedzę tylko mi  chodziło. na szczęście nowe posty przykrywają.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Wiem Sean wiem. Dlatego nie umiem pogodzić się z tym co się  wyprawia. Wszystko co teraz uda im się wprowadzić już nas nie opuści. - 

U nas nie jest źle, ale to zawdzięczamy tylko i wyłącznie temu, że jesteśmy mądrym narodem. Jeszcze zanim rząd zaczął wprowadzać obostrzenia potrafiliśmy się zachować.a pojedyńcze nieodpowiedzialne przypadki nie powinny stawiać na szali praw obywatelskich i te KARY....

Też je mam... Literki

Edytowane przez tess
Opublikowano (edytowane)

jęczy ta dziewczyna tess o wolnosci co to komu przeszkadza takie ograniczenie na jakis czas. ludzie maja wieksze problemy zwlaszcza ci co maja zatrudnionych duzo osob i wszystko stanelo ,to jest problem. a jak ktos ma kochanke i musi z zona siedziec bo kwarantanna to jest problem a nie jakies pitolenie o wolnosci.zreszta trzeba umiec sie ustawic jakos w zyciu.ps. taka mala dygresja na to jak mozna sobie czas umilic

https://youtu.be/JFqmaevQh2U?t=117

ps. z tym madrym narodem to zart?

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano
tess napisał:

Proszę bardzo... 

Karę od 5 do 30 tysięcy złotych zapłacimy za złamanie:

• Czasowego ograniczenia określonego sposobu przemieszczania się
  • Obowiązku poddania się kwarantannie
  • Zakazu opuszczania miejsca kwarantanny
  • Nakazu ewakuacji w ustalonym czasie z określonych miejsc, terenów i obiektów
  • Nakazu lub zakazu przebywania w określonych miejscach i obiektach oraz na określonych obszarach
  • Zakazu opuszczania strefy zero przez osoby chore i podejrzane o zachorowanie
  • Nakazu określonego sposobu przemieszczania się.
  • I znów od 10 do 30 tysięcy złotych za niestosowanie się do:

• Czasowego ograniczenia funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy
    • Zakazu organizowania widowisk i innych zgromadzeń ludności
    • Obowiązku wykonania określonych zabiegów sanitarnych, jeżeli wykonanie ich wiąże się z funkcjonowaniem określonych obiektów produkcyjnych, usługowych, handlowych lub innych obiektów
    • Czasowego ograniczenia określonych zakresów działalności przedsiębiorców
    • Czasowego ograniczenia korzystania z lokali lub terenów oraz obowiązku ich zabezpieczenia

Na prawdę nie wiem co jeszcze trzeba dodać... 

2 godziny temu, Generał napisał:

To wyjedź   do włoch  niemiec  francji   albo  rosji  białorusi   

A dlaczego mam gdzieś wyjeżdżać? Przepraszam bardzo? Ponowne wywłaszczenie za brak akceptacji??? Znam to z przeszłości i co dalej getta??? 

dziewczyno jesteś głupia tyle ci powiem, za nic masz zdrowie innych , masz osoby starsze w domu , ja mam babcie i ojca po zawale który jest w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na to gówno!

Paulina1985 napisał:

Po prostu za niektorych państwo musi myśleć i nakładać ograniczenia, bo sami siedzieliby w galeriach handlowych na kawce i "shopingu", zamiast na tyłku. 

Jeszcze nie wszyscy zrozumieli, ze to jest sytuacja nadzwyczajna, a nie wymysł rządu, PiSu, PO, Chin, Ameryki, kosmitów, ku klux klanu czy jakichś innych...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ 

Tak, jestem za restrykcjami, ograniczeniami i karami. Tak, boję się, ale najbardziej o innych, a nie o siebie. Tak, ja też stracę w ciągu trzech miesiecy okolo 10tys zł, bo rezerwacje na agroturystykę zostaną odwołane, ktore miałam. Tak, nie pojadę sobie do parku Yellowstone na tydzień z rodziną jak planowałam, moze nawet w lato nie pojadę nad morze. Tak, może nie bedę się widziala z moją 72letnią mamą, ani moje dziecko z babcią, przez pół roku. Ale co znaczy kilka miesięcy w ciągu całego życia? 

ty stracisz 10tys a ja stracę 200 jak mi nie odblokują możliwości handlu i sprzedaży i co mam zrobić ty przebiedujesz jakoś a dla mnie jest koniec , nie będę miał za co żyć za co wyjść w następny sezon że o leczeniu i marzeniu o posiadaniu dziecka nie wspomnę. koniec jak mi państwo nie pomoże i nie utrzymają tego gówna w ryzach to jak w połowie kwietnia nie wyjadę albo co nie daj w maju będzie blokada to moge się powiesic na sznurze od tyle z tego wszystkiego. i modlę się aby to gówno zatrzymali jak się tylko da, i do kogo mam mieć pretensje do patałachów co na narty jeździli do Włoch jak już nie zalecali?

Opublikowano

Zrtorlublin nie ubliżaj mi i nie mów co ja uważam bo to już gruba przesada!!! Ja ciebie nie obrażam a też bzdury wypisujesz- dla mnie nie do przyjęcia. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

dziewczyno jesteś głupia tyle ci powiem,

a Ty kim jesteś jak liczysz na pomoc innych i to w czasach kiedy każdy dba o siebie przede wszystkim?

20 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

jak mi państwo nie pomoże i nie utrzymają tego gówna w ryzach to jak w połowie kwietnia

jak by państwa były takie w pomaganiu skuteczne to by tego nie było wcale bo by została pandemia zduszona w zarodku
jak sam nie zadbasz o siebie w tym i pomagając temu państwu w kontrolowaniu innych ale nie na zasadzie łbów czy innych części ciała rozbijania czy karania kogokolwiek odbieraniem nieraz całego majątku za to że poszedł na piwo bo wystarczy z drogi zawrócić delikwenta grożąc że się poinformuje służby itd...
jak sobie sami nie pomożemy to pań... to znaczy że państwo nie istnieje a tylko stado baranów i kilku cwaniaków którzy te barany przeganiają jak tylko chcą a z tego nawet forum widzę że wielu by chciało do tych cwaniaków dołączyć i sami od siebie metody nic nie mające wspólnego z medycznymi wymogami do walki ... tylko czy z wirusem czy z zawiści ze wszystkimi innymi przymusem nieuzasadnionym stosować

tak, pluję Wam w twarze za wiele z Waszych postaw, pomysłów a jeden i mnie za to od głupków nazwał choć w bardziej kulturalny i zawoalowany sposób co nawet raczyłem docenić.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

hej kazdy se tu opinie pisze ale nie musicie się wyzywać zwłaszcza dziewczyny, każdy tam ma jakieś poczycie wolności a że czsy bojowe to i nastroje nerwowe

zetor czemu masz blokade na handel? brak klyentów czy co że stoisz z towarem?

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

i do kogo mam mieć pretensje do patałachów co na narty jeździli do Włoch jak już nie zalecali?

No do nich to akurat zbytnio nie, bo to idioci. Ale były jeszcze struktury państwa. co nawet nie próbowały hamować tego typu poczynań, Adres to będzie chyba KRM .

Opublikowano
Roman4321 napisał:

hej kazdy se tu opinie pisze ale nie musicie się wyzywać zwłaszcza dziewczyny, każdy tam ma jakieś poczycie wolności a że czsy bojowe to i nastroje nerwowe

zetor czemu masz blokade na handel? brak klyentów czy co że stoisz z towarem?

zablokowane targi i nie mam gdzie opchnac kwiatów kolego

dysydent napisał:

16 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

dziewczyno jesteś głupia tyle ci powiem,

a Ty kim jesteś jak liczysz na pomoc innych i to w czasach kiedy każdy dba o siebie przede wszystkim?

16 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

jak mi państwo nie pomoże i nie utrzymają tego gówna w ryzach to jak w połowie kwietnia

jak by państwa były takie w pomaganiu skuteczne to by tego nie było wcale bo by została pandemia zduszona w zarodku
jak sam nie zadbasz o siebie w tym i pomagając temu państwu w kontrolowaniu innych ale nie na zasadzie łbów czy innych części ciała rozbijania czy karania kogokolwiek odbieraniem nieraz całego majątku za to że poszedł na piwo bo wystarczy z drogi zawrócić delikwenta grożąc że się poinformuje służby itd...
jak sobie sami nie pomożemy to pań... to znaczy że państwo nie istnieje a tylko stado baranów i kilku cwaniaków którzy te barany przeganiają jak tylko chcą a z tego nawet forum widzę że wielu by chciało do tych cwaniaków dołączyć i sami od siebie metody nic nie mające wspólnego z medycznymi wymogami do walki ... tylko czy z wirusem czy z zawiści ze wszystkimi innymi przymusem nieuzasadnionym stosować

a co cię to obchodzi, była susza to co nie leciałeś po pieniądze? płacę podatki człowieku rocznie około 50tys zł, jak zlikwiduje to ciekawe skąd państwo weźmie kasę, a takich jak ja w mojej okolicy jest pełno! człowieku jak ja nie bede miał to i ty też!

Opublikowano
2 minuty temu, zetorlublin7341 napisał:

a co cię to obchodzi, była susza to co nie leciałeś po pieniądze? płacę podatki człowieku rocznie około 50tys zł, jak zlikwiduje to ciekawe skąd państwo weźmie kasę, a takich jak ja w mojej okolicy jest pełno! człowieku jak ja nie bede miał to i ty też!

Powiem tyle. Obecnie pierwszym ruchem dla firm ( nie ważne jakich) powinna być możliwość zapłacenia ludziom wypłat. czyli płacimy netto a wszystko co ponad to może poczekać, albo nie płacimy. Cała ta tarcza z dykty i paździerza kiedy nie ma na koniec miesiąca wypłat.

Opublikowano

tak ale nasi w rządzie nie chcą tak robić jak inni robią że wstrzymanie podatku,

szansą jest szybka reakcja na zmieniajace sie warunki , strona w internecie dowóz do klienta, socjalmedia itd albo w tą strone albo stoimy i czekamy ale czy potem sprzedasz choś część?

tanie linie lotnicze rynair wstrzymane loty połowa prawie na zwolnieniu albo na urlopach, wizair na urlopach do świat lotniska zamknięte, sprzataczka z lotniska załapała się do mięsnego za lade, w sieci Dino wpuszczają tyle ile wózkówi fotokomórka od wewnatrz, dezynfekcja wózków, kasa za pleksi, w innych sklepach zrezygnowali z krojenia chlebka, krojenia wędlin i serów w jednym kawałku

lokalny redaktor donosi z terenu:

truskawki-13zł

borówka - 25zł

malinka - 5zł

ziemniory - 2zł

Opublikowano
tess napisał:

Zrtorlublin nie ubliżaj mi i nie mów co ja uważam bo to już gruba przesada!!! Ja ciebie nie obrażam a też bzdury wypisujesz- dla mnie nie do przyjęcia. 

przepraszam ale czasem jak czytam takie coś jak ty piszesz to człowiek nie wytrzymuje z tad mój apel zastanów się koleżanko co piszesz!

mirro napisał:

2 minuty temu, zetorlublin7341 napisał:

Powiem tyle. Obecnie pierwszym ruchem dla firm ( nie ważne jakich) powinna być możliwość zapłacenia ludziom wypłat. czyli płacimy netto a wszystko co ponad to może poczekać, albo nie płacimy. Cała ta tarcza z dykty i paździerza kiedy nie ma na koniec miesiąca wypłat.

kolego ogólnie jak nie dodrukuja pieniądza i nie dadzą ludziom to będzie dramat, tylko jak ludzie będą mieli kasę tylko w tedy ruszy to wszystko z kopyta spowrotem a tak to i rolnik zaraz będzie miał zboże po 400zl, byka po 4 zł wieprzowinę po 2 zł a mleko po 50 gr. widzę co się dzieje każdy trzyma gotówkę na czarną godzinę , idzie tylko w sklepie mąka , chleb i woda, nawet mięso stanęło a o nabiale już nie mówię, . może iść nawet inflacja na 10% ale jak ludzie będą mieli kasę to wtedy się rozkręci na nowo. ropa najtańsza od kilku lat i co i spożycie spadło o połowę jej!

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

zablokowane targi i nie mam gdzie opchnac kwiatów kolego

a właśnie mnie teraz ma prawo obchodzić jedno i sam mi to prawo dajesz dobrowolnie pisząc że państwo ma zadbać o Ciebie no to jestem jednym z tego państwa i ja mam prawo zapytać nawet o to co w tej chwili robisz i gdzie jesteś bo takie samo prawo daje nam sytuacja obecna wszystkich wobec siebie.
no ale czy ta sytuacja daje Tobie prawo dociekania kto ile i kiedy kasę brał z dopłat czy jakich innych ... co tam piszesz o czym nawet nie mam pojęcia bo ... no i tu z tego też daje Ci prawo sytuacja obecna abyśmy i z takich rzeczy się musieli tłumaczyć?

czy wielu w tym i władza nie zechce posunąć się za daleko w pytań zadawaniu?

a ch..j Ci do tego ile kto i gdzie bierze czy brał kiedykolwiek i nawet wojna jądrowa nie upoważnia nikogo do takich pytań zadawania a co dopiero epidemia choroby co do której tak na prawdę nikt nie wie w jakim jest etapie zaawansowania w populacji bo być może już kilka milionów ją przechorowało i w Polsce bezobjawowo lub uznawszy za grypę bo testy serologiczne dopiero debatują czy zamawiać
o czym z resztą pytałem jakieś miesiąc temu i mogę link do posta ... tylko czy to coś zmieni?

a tak na marginesie akurat ja praktycznie żadnych dopłat nie biorę ale to po za tematem i nie muszę tłumaczyć dlaczego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, zetorlublin7341 napisał:

kolego ogólnie jak nie dodrukuja pieniądza i nie dadzą ludziom to będzie dramat, tylko jak ludzie będą mieli kasę tylko w tedy ruszy to wszystko z kopyta spowrotem

Źle identyfikujesz problem. Akurat w Twoim przypadku zejście kwiatów idzie w parze z normalnym funkcjonowaniem życia codziennego. Przeszliśmy na działanie kryzysowe i kwiaty przestały być częścią codzinności, albo zeszły na baaaaardzo odległy plan w zakupach. Drukowanie pieniążka nic nie da, bo i tak nikt nie przyjdzie po kwiatki. Taki czas. Potem i owszem może się okazać że wszystko powoli wróci na właściwe tory. Wiem że trudno przestawić się nagle na inne działanie, ale dotyka to wielu. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tess napisał:
  •  

A dlaczego mam gdzieś wyjeżdżać? Przepraszam bardzo? Ponowne wywłaszczenie za brak akceptacji??? Znam to z przeszłości i co dalej getta??? 

Skoro  ci  tak  źle     to wyjedź   nikt  cie  tu siłą  nie trzyma 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Roman4321 napisał:

tylko ryby nie biora i WC to jak to jest że nie bierzesz?

jak to do mnie to tylko mogę napisać - o, drugi 
ale ze śmiechem i bez najmniejszej urazy xD
Tobie nawet odpiszę - nieformalne dzierżawy a większość rodziny na ZUSach w tym i ja czasami
Potrafię z rolnictwa takie zyski wygenerować że jest mi obojętne czy dopłaty są jakiekolwiek czy ich nie ma nawet w sytuacji konkurencji wkoło większości dopłaciarzy. jak dla mnie dopłaty mogli by zniść bo jestem chowu z czasów gdy żadnych jeszcze nie było.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Źle identyfikujesz problem. Akurat w Twoim przypadku zejście kwiatów idzie w parze z normalnym funkcjonowaniem życia codziennego. Przeszliśmy na działanie kryzysowe i kwiaty przestały być częścią codzinności, albo zeszły na baaaaardzo odległy plan w zakupach. Drukowanie pieniążka nic nie da, bo i tak nikt nie przyjdzie po kwiatki. Taki czas. Potem i owszem może się okazać że wszystko powoli wróci na właściwe tory. Wiem że trudno przestawić się nagle na inne działanie, ale dotyka to wielu. 

Dlatego według mnie zamiast obecnie dopłacać do pensji, należało by utrzymać firmy i obecne zatrudnienie, na przykład przez zwolnienia z opłat, zusu a ewentualnie później zastanowić się co dalej.

Ta "ortografia" to była próba edycji poprzedniego wpisu, bo mi faktycznie te litery poza obręb ekranu wyszły. Nie wiem dlaczego.

I przypomnę, że @Pafnucy i @racyl "dostali" wakacje za wpisy, także może powstrzymajcie wycieczki osobiste. Na marginesie chyba się im dzisiaj kończą.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

od wczoraj lub przedwczoraj   w brazylijskich dzielnicach biedy porządku pilnują gangi , nawet nie wiem czy to brazylja wprowadziła te ograniczenia czy gangi , mówie o zakazie wychodzenia z domu bo prezydent brazyli cowid 19 nazywa grypką .  to tak odnosnie filmu Mirra 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1