Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Luq8989 napisał:

Nie byłem. Ogólnie to w związku z covidem spędziłem prawie miesiąc w szpitalu. Jeszcze teraz mam problemy ze wzrokiem i zebraniem myśli

A gdybyś umiał cofnąć czas zaszczepił byś się jak była pierwsza okazja ?-mając wiedzę że nie chroni nawet w 80% ale może złagodzić przebieg choroby

Opublikowano

Dzisiaj mija tydzień odkąd pierwsze symptomy wirusa w domu. Na 6 domowników 4 z lekkimi symptomami (wszyscy 4 szczepieni) , mama która teoretycznie najciężej miała przez 2 dni bo ciężko się jej oddychało i wstać nie mogła z negatywnym wynikiem(szczepiona, od razu została zwolniona z kwarantanny 😂) , reszta pozytywy. Ja nieszczepiony wczoraj jeszcze robiłem antygenowy do samodzielnego wykonania- negatywny (jeszcze 12 dni kwarantanny). Babka szczepiona, nic jej nie jest ale i na teście nie była. Nikt mnie nie namówi na zaszczepienie się czymś tym.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, sadownik12 napisał:

Nikt mnie nie namówi na zaszczepienie się czymś tym.

👍👍👍👍

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sadownik12 napisał:

Dzisiaj mija tydzień odkąd pierwsze symptomy wirusa w domu. Na 6 domowników 4 z lekkimi symptomami (wszyscy 4 szczepieni) , mama która teoretycznie najciężej miała przez 2 dni bo ciężko się jej oddychało i wstać nie mogła z negatywnym wynikiem(szczepiona, od razu została zwolniona z kwarantanny 😂) , reszta pozytywy. Ja nieszczepiony wczoraj jeszcze robiłem antygenowy do samodzielnego wykonania- negatywny (jeszcze 12 dni kwarantanny). Babka szczepiona, nic jej nie jest ale i na teście nie była. Nikt mnie nie namówi na zaszczepienie się czymś tym.

Taka rada. Przeczytaj to co napisałeś, tak z 10 razy a potem postaraj się wyciągnąć wnioski. Bo ten który wyciągnąłeś może być bardzo błędny. Ja bym jednak sugerował skłonić się w kierunku takiego. " Nosz kużwa nie ma żartów dostałem ostrzeżenie".

Edytowane przez mirro
Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Taka rada. Przeczytaj to co napisałeś, tak z 10 razy a potem postaraj się wyciągnąć wnioski. Bo ten który wyciągnąłeś może być bardzo błędny. Ja bym jednak sugerował skłonić się w kierunku takiego. " Nosz kukużwa nie ma żartów dostałem ostrzeżenie".

Dostałem ostrzeżenie, żeby się nie szczepić bo mnie mając w ciągu dwóch lat bliski kontakt z kilkoma osobami zarażonym nigdy nie złapało. Mogę oddać Ci moje dawki 👌. kto chce niech się szczepi, ale każdy decyduje o swoim losie. Najśmieszniejsze jest to, że ja muszę spędzić 17 dni kwarantanny, bo każdy wynik testu jest negatywny. A osobie która ma OBJAWY (najśmieszniejsze- najbardziej widoczne wśród wszystkich domowników) po negatywnym wyniku (chociaż w domu dało pozytywny?) jest zwalniana OD RAZU po dostaniu wyników z kwarantanny tylko dlatego, że przyjęła szpryce i gdyby miała w d*pie innych to po prostu wyszła by taka chora do ludzi, ale jest odpowiedzialna i siedzi na urlopie (ofc, teraz już żadne zwolenienie lekarskie) w domu. Ciekawe czy dzięki tej szprycy nie zaraża 😅. Wszak wszystko zaczęło się od zaszczepionej pfizerkiem siostry, Uważacie to za normalne i logiczne? Bo ja ni ch*ja.

Opublikowano
14 minut temu, sadownik12 napisał:

Dostałem ostrzeżenie, żeby się nie szczepić bo mnie mając w ciągu dwóch lat bliski kontakt z kilkoma osobami zarażonym nigdy nie złapało.

te same obserwacje wnioskuje przez te zaraz 2 lata

21 minut temu, sadownik12 napisał:

Uważacie to za normalne i logiczne? Bo ja ni ch*ja.

Teraz oczekujesz logiki ??, jak w działaniach  jej nie ma od  03.2020

Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

a gdyby byla nieszczepiona czy by zyla teraz ???

Nie wiem, nikt tego nie wie. Niech się szczepią z grupy ryzyka, czy 60+ a nie zmuszają do szczepień dzieci czy osoby w pełni zdrowe, choć jeszcze w tamtym roku narracja była taka, że dzieci i osoby młode przechodzą bardzo łagodnie ten wirus (to prawda). Współczynnik zgonów zaczyna dopiero rosnąć od +40lat. A oni zmuszają już kilkuletnie dzieci do przyjęcia niedopracowanej i nieprzetestowanej szprycy... otwórzcie oczy. Nie jestem żadnym antyszczepionkowcem, bo sam nad tym myślałem z wiosny. Przestałem o tym myśleć kiedy narracja się zmieniła, zaczęli ludzi do tego praktycznie zmuszać. Choć obiecywali, że szczepienia nie będą przymusowe. To jest każdego z osobna wola.

Opublikowano
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Przestałem o tym myśleć kiedy narracja się zmieniła, zaczęli ludzi do tego praktycznie zmuszać. Choć obiecywali, że szczepienia nie będą przymusowe. To jest każdego z osobna wola.

Przeciez to bylo oczywiste że tak sie to potoczy 

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

zawsze moze zdezerterowac na bialorus -tam jest pelna wolnosc dla szurow,nikt sie swirusem ,szczepieniami,maseczkami nie przejmuje.

No właśnie, nikt się nie przejmuje... A ludzie żyją jak żyli...

Opublikowano

to sie w koncu zdecydujcie-to jest ten wirus ,jest pandemia,ludzie umieraja jak muchy czy nie ma ?? raz piszecie tak raz tak-to jak to w koncu jest ??ta choroba zabijaczy nie ?? raz piszecie ze falszuja statystyki a za pare dni n apodstawie tych samych udawdniacie ze ziemia jest plaska ........

15 minut temu, grzesiekxy napisał:

tylko 20 lekarzy- przecietny rolnik zna sie lepiej niz oni na ochronie zdrowia.

ty tez lekarz -jaka masz specjalizacje ?? moze jakies darmowe tele-porady.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

to sie w koncu zdecydujcie-to jest ten wirus ,jest pandemia,ludzie umieraja jak muchy czy nie ma ?? raz piszecie tak raz tak-to jak to w koncu jest ??ta choroba zabijaczy nie ?? raz piszecie ze falszuja statystyki a za pare dni n apodstawie tych samych udawdniacie ze ziemia jest plaska ........

Wirus jest i nic tego nie zmieni tylko ta cała pandemia i trup scielący się gęsto jakoś tego nie widzę. 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

to sie w koncu zdecydujcie-to jest ten wirus ,jest pandemia,ludzie umieraja jak muchy czy nie ma ?? raz piszecie tak raz tak-to jak to w koncu jest ??ta choroba zabijaczy nie ?? raz piszecie ze falszuja statystyki a za pare dni n apodstawie tych samych udawdniacie ze ziemia jest plaska ....

bo to ciężko wyczuć.

Ty nie szczepiony, nie umarłeś, chociaż powiadasz że chory byłeś.

ja szczepiony i chyba nie chorowałem, ale w moim otoczeniu chorzy byli, a ja też żyję...

no weź i zgadnij jak postępować i jak żyć...

a ziemia nie jest płaska, bo widać że ludzkość się stacza....

4 minuty temu, PRIMO napisał:

Wirus jest i nic tego nie zmieni tylko ta cała pandemia i trup scielący się gęsto jakoś tego nie widzę. 

wiesz co? człowiek sporo nie widzi, do póki jego podobna sytuacja nie dosięgnie. i nie chodzi mi o samego wirusa. taka mięę dygresja naszła...

Opublikowano

To się doczekaliśmy, ,,minister zdrowia" nakazał leczenie osób zakażonych koronawirusem.

,,Minister Adam Niedzielski powiedział z kolei, że pacjentom zakażonym koronawirusem należy się opieka w okresie przedszpitalnym. - I to jest odpowiedzialność lekarzy rodzinnych, żeby tę opiekę zapewnić tym pacjentom, którzy są zapisani do nich na listę - podkreślił.

- Po drugie, sprawowanie tej opieki to jest nie tylko kwestia teleporady weryfikującej konieczność przedłużenia izolacji. W przypadku pogorszenia się stanu zdrowia pacjenta, pacjent ma prawo oczekiwać od lekarza, który się nim opiekuje na tym poziomie podstawowej opieki zdrowotnej, zorganizowania wizyty, zorganizowania badania - zaznaczył.

- Każda z odmów, każde nieuzasadnione nieudzielenie pomocy i opieki pacjentowi to naruszenie praw pacjenta, co wiąże się oczywiście z odpowiednimi trybami i przepisami dotyczącymi sankcji - mówił szef resortu zdrowia. Przekazał, że odpowiednie wytyczne zostały rozesłane do lekarzy rodzinnych i przed świętami opublikowane w komunikacie."

Opublikowano

nie możliwe. to jednak lekarze mają leczyć, a nie tylko przeliczać dodatek cowidowy?🤔

Opublikowano
14 minut temu, 3grosze napisał:

Minister Adam Niedzielski powiedział z kolei, że pacjentom zakażonym koronawirusem należy się opieka w okresie przedszpitalnym. - I to jest odpowiedzialność lekarzy rodzinnych, żeby tę opiekę zapewnić tym pacjentom, którzy są zapisani do nich na listę - podkreślił.

Przepraszam że tak zapytam. A według jakich procedur ma się odbywać ta opieka przedszpitalna? Według Covidowych czy może według zwykłych? Bo na razie lekarze z POZ działali według zwykłych, czyli chcemy pozbyć się lekarzy POZ albo całych ośrodków zdrowia we wsiach?

17 minut temu, 3grosze napisał:

Każda z odmów, każde nieuzasadnione nieudzielenie pomocy i opieki pacjentowi to naruszenie praw pacjenta, co wiąże się oczywiście z odpowiednimi trybami i przepisami dotyczącymi sankcji - mówił szef resortu zdrowia. Przekazał, że odpowiednie wytyczne zostały rozesłane do lekarzy rodzinnych i przed świętami opublikowane w komunikacie."

Czym ma jeżdzić lekarz i jak ma wyglądac dezynfekcja pojazdu po wizycie u pacjenta Covidowego?