Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Jak zdrowej jak z pozytywnym wynikiem testu? Test to jednocześnie diagnoza i objaw.

To jak by w sezonie , okolo listopadowym i marcowym , calej populacji Pl zrobili w jednym czasie test to wtedy by byla prawdziwa izolacja narodowa 

Oczywiscie technicznie to nie realne , ale wynik bardzo przewidywalny'

Heh

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Roki212 napisał:

że kasę dostanie tylko zaszczepiony choć jedną dawką...

Ale że na wszystko ?? Przy poz . tesciku to realne .choć dopóki nie ma zapisu że to szpryca obowiazkowa to na jakiej podstawie 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Co zechcą to wprowadzą, będzie gadanie że skoro się zaszczepił a zachorował to trudno jemu się te 1400 zł należy, a takiemu co nie zaszczepiony czyli nie "zadbał o swoje zdrowie" trudno... ciekawe co będzie dalej choć właśnie zapisów brak na chwilę obecną. Tylko nikt nie słucha takich którzy właśnie dbają o swoje zdrowie nie szczepiąc się :)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja tam wole miec zdrowe serce , odporość i brak zatorów niż jakies 1400 :)

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

No ja tak samo temu idę tą drogą którą jak do tej pory jakoś udaje się iść :) 

Jak w listopadzie ubiegłego roku miałem kwarantanne potem pojawiła się choroba to po wszystkim wysłałem papiery przez e-PUAP do KRUS i dostałem te 1400 zł czemu nie skoro przysługiwało trzeba korzystać :) wtedy tylko jeszcze inne zapisy właśnie były

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, V12 napisał:

Ja tam wole miec zdrowe serce , odporość i brak zatorów niż jakies 1400 :)

Za te marne grosze to co niektórzy są gotowi gonić swirusa po całej Polsce aby tylko dostać. 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Chcieli to syf  im podali na własne życzenie .

Przez takich co w to gówno wierzą ten cudowny Eliksir zdrowia zniewolili ludzi paszportami a teraz będą sami tego żałować co 6 miesięcy szpryca .

Edytowane przez galan99
  • Like 2
Opublikowano
20 minut temu, Roki212 napisał:

No ja tak samo temu idę tą drogą którą jak do tej pory jakoś udaje się iść :) 

Jak w listopadzie ubiegłego roku miałem kwarantanne potem pojawiła się choroba to po wszystkim wysłałem papiery przez e-PUAP do KRUS i dostałem te 1400 zł czemu nie skoro przysługiwało trzeba korzystać :) wtedy tylko jeszcze inne zapisy właśnie były

Również chciałem skorzystać skoro już  mnie w domu zamknęli 🤨 specjalnie nie latałem żeby chorować żeby nie było☝, jeden plus to taki że mam status ozdrowieńca. Ale gdzieś czytałem że pracują nad tym, że osoba nie zaszczepiona która przejdzie covida nie będzie ozdrowieńcem 🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano

Ja to nie mam statusu ozdrowieńca bo na kwarantanne trafiłem temu że wtedy żona pracowała z osobą chorą, a że praca biurowa to przebywała z nią 8 godzin. Żona została wysłana na test i otrzymała wynik pozytywny czyli izolacja domowa, mnie nikt nigdzie nie wysyłał na test tylko od razu kwarantanna jako domownik. Po kilku dniach pojawiły się u nas objawy czyli i ja byłem chory tylko że nigdzie w ich statystykach nie ujęty bo bez testu. Po wszystkim jak dla żony zakończyła się izolacja była ona ozdrowieńcem mogła już wyjść, ja musiałem jeszcze jak pamiętam 7 czy 10 dni dłużej na kwarantannie siedzieć. I ja nie mam statusu bo wg ich przepisów nie chorowałem choć przechorowałem. Takie to przepisy i ich statystyki :)

• Like 1
Opublikowano

Na samym początku byli ozdrowieńcy teraz już nie ma i nie będzie tylko szpryca co 6 miesięcy a może i 3 miesiące .

Tak fanatykom będą podawać a ci będą się cieszyć jeden krzyknie barany się szczepią .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Rysiu ten chory ma kwarantannę opisaną ,,izolacja" i ten zdrowy ma kwarantannę np. Na 10 dni, obaj nie mogą wychodzić z domu i temu pierwszemu nie dadzą zasiłku tylko 15zł za dzień a ten drugi ma 1400. Widzisz różnice?

Grzesiu nic do Ciebie nie mam, ale po raz któryś pieprzysz głupoty. Pisałem Ci już wcześniej: kwarantanna obejmuje osoby niezaszczepione mające kontakt z zarażonym i osoby skierowane na test; izolacja obejmuje osoby z pozytywnym wynikiem testu; nadzór epidemiczny obejmuje osoby zaszczepione mające kontakt a zarażonym. Za kwarantannę i nadzór przysługuje zasiłek 1400 a za izolację 15zl/dzień. Wszystko z autopsji. Tyle w temacie.

Opublikowano
Roki212 napisał:

Ja to nie mam statusu ozdrowieńca bo na kwarantanne trafiłem temu że wtedy żona pracowała z osobą chorą, a że praca biurowa to przebywała z nią 8 godzin. Żona została wysłana na test i otrzymała wynik pozytywny czyli izolacja domowa, mnie nikt nigdzie nie wysyłał na test tylko od razu kwarantanna jako domownik. Po kilku dniach pojawiły się u nas objawy czyli i ja byłem chory tylko że nigdzie w ich statystykach nie ujęty bo bez testu. Po wszystkim jak dla żony zakończyła się izolacja była ona ozdrowieńcem mogła już wyjść, ja musiałem jeszcze jak pamiętam 7 czy 10 dni dłużej na kwarantannie siedzieć. I ja nie mam statusu bo wg ich przepisów nie chorowałem choć przechorowałem. Takie to przepisy i ich statystyki :)

I trzeba było podać objawy przez telefon to bez testu dostałbyś izolację i status ozdrowieńca.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jacek1296 napisał:

Grzesiu nic do Ciebie nie mam, ale po raz któryś pieprzysz głupoty. Pisałem Ci już wcześniej: kwarantanna obejmuje osoby niezaszczepione mające kontakt z zarażonym i osoby skierowane na test; izolacja obejmuje osoby z pozytywnym wynikiem testu; nadzór epidemiczny obejmuje osoby zaszczepione mające kontakt a zarażonym. Za kwarantannę i nadzór przysługuje zasiłek 1400 a za izolację 15zl/dzień. Wszystko z autopsji. Tyle w temacie.

Zgadza się, opisałem to inaczej ale tak samo to wygląda dla mnie, źle mnie zrozumiałeś. Zresztą tak mi tłumaczyła miła Pani KRUS i tak też  napisałem 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale mylisz pojęcia. Nie ma czegoś takiego jak "kwarantanna opisana jako izolacja". Kwarantanna to kwarantanna a izolacja to izolacja. In ie piszę tego złośliwie, tylko takie nieścisłości wprowadzają zamęt.

Opublikowano (edytowane)

Zresztą jaka to różnica kwarantanna czy izolacja czy  jak ktoś  ma covid? Czym się  różni jedno od drugiego? 

Jacek powiedz gdzie ja napisałem że kwarantanna opisana jako izolacja?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Z punktu widzenia prawa ma . 

Pamietaj znajomosc i prawidlowa interpretacja  prawa bardzo pomaga , tym bardziej w obecnym i nadchodzacym czasie