Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ty sie nie przejmuj-gdy cie w kaftan zawiaza to ci inne spryce dadza....

Dnia 19.12.2021 o 23:02, Kallina86 napisał:

Nie czytam dokładnie ani tego tematu na forum, ani żadnego innego. Nawet gdybym widziała, że sam dodałeś jakiś link, to raczej bym w niego nie weszła.

Tak, że lekarz pierwszego kontaktu wie jakie bierzesz leki, jakie masz problemy zdrowotne, jakie choroby przeszedłeś. Wie, jaką dawkę amantadyny w danym przypadku można zastosować i na co zwrócić uwagę. I to chyba zdecydowanie lepsze, niż kupowanie e-recepty nad którą nikt nie ma kontroli.

Nie bardzo rozumiem. A lekarze mogą leczyć nieosobiście? 

Nie, nie widziałam. Nie jestem w tym temacie tak doświadczona jak Ty. Ja nie chorowałam. A Ty, z tego co mi w tym temacie mignęło, chyba tak. 

Zaskakujący jest fakt, że łatwiej stworzyć i przetestować nową szczepionkę, niż sprawdzić działanie już istniejącego i znanego leku bezproblemowo dostępnego na rynku.

Ja nie neguje działania szczepionek czy czegokolwiek. Po prostu, jak większość, mam wątpliwości dotyczące sposobu działania ludzi.

Chociażby to, jak wyglądają punkty testowania. Klitka 3x3, ludzie którzy z jakiegoś względu tam są. Czyli podejrzenie, że mogą być chorzy. I czekają tam 40 minut. Mogą na podwórku. Na mrozie i śniegu. 

Mobilny punkt. 3 karetki, jedna obok drugiej i jeden człowiek w jednej. Dwie pozostałe puste. Osoba, która ma poddać się testowi, musi dojść minimum 50 metrów. I czekać oczywiście na podwórku aż pan otworzy okienko i pobierze wymaz. 

widac od razu ze niewiele wiesz i widzialas...........

co by musial zrobic lekarz rodzinny zeby leczyc osobiscie chorego na wirusa ??? nie wiem czy nawet zamiana rozumem z tymi co ci zalajkowali ten post by wystarczylo.

16 godzin temu, V12 napisał:

Fajnie , pośmiali sie B|

tylko że to stare jak żem 16 lat temu neta posiadł , tylko tematyka sie zmienia dla wygody zagadnienia 

sam z siebei sie posmailres?? nie jest tak zle z toba😎

4 godziny temu, Rogas71 napisał:

ja chorowałem na Covid nie miałem żadnych objawów i myślę że sporo ludzi udało mi się zarazić zaszczepieni chorują tak jak i niezaszczepione umierają

skad masz takie dane ?? umiesz w ogole porownac proporcje chorych i umierajacych zaszczepionych i nie ?????? 

grzesiu -o tym zasilku pisalem juz w kwietniu, urwales sie z choinki- sam niedawno pisales ze to nieprawda..

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

sam z siebei sie posmailres?? nie jest tak zle z toba😎

Dystansu mi nigdy nie brakowalo . :)

Edytowane przez V12
Opublikowano

Za dwa miesiące mogę się zaszczepić. Teraz tylko muszę pomyśleć, która szczepionka bardziej mnie sponiewiera. Jak szaleć to szaleć.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

?? 

grzesiu -o tym zasilku pisalem juz w kwietniu, urwales sie z choinki- sam niedawno pisales ze to nieprawda..

Zacytuj bo nie przypominam sobie że  gdzieś pisałem z Tobą o tym  zasiłku. Definicję ,,izolacji wprowadzono w październiku więc co tu o kwietniu piszesz.🤔 Nie mam jeszcze choinki może  jutro będzie 🙆‍♂️

Nowa szczepionka firmy NOVAWAX, także będzie większy wybór jak kto chce👍

Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/koronawirus-antyszczepionkowy-specjalista-trwam-moze-stracic-uprawnienia/34gj0d4,79cfc278

2 godziny temu, Kallina86 napisał:

Wiesz co @jacus ... Wszystkiego dobrego! Żyj zdrowo i tak szczęśliwie, jak do tej pory.

nawzajem-wesolych swiat i szczesliwego nowego jorku.

gdy ja byle chory-czyli na wiosne, gdy miales wynik testu pozytywny a nie wyladowales w szpitalu -dawali chorobowe, nawet nie mialem l-4 tylko z urzedu.

izby rolnicze zabiegaly o zmiane przepisow zeby chory rolnik dostawal kase tak jak za kwarantanne- czy to weszlo w zycie. 

chyba nie- przepisy sa tak skonstruowane ze trzeba sie dobrze wczytac zeby cokolwiek zrozumiec.

po przanalizowaniu -jesli link jest aktualny,to na pewno nic sie nie zmienilo..

https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swiadczenia/zasilek-dla-rolnika-i-domownika-z-tytulu-objecia-obowiazkowa-kwarantanna-nadzorem-epidemiologicznym-lub-hospitalizacja-w-zwiazku-z-covid-19/

Opublikowano (edytowane)

Panowie, co innego kwarantanna a co innego IZOLACJA, a jest jeszcze i nadzór. Napisałem tak jak jest w ich aktualnych przepisach i tak jak Kobitka w KRUS powiedziała ,, osoba na kwarantannie zdrowa z pozytywnym wynikiem testu otrzyma 1400zł, a osoba na izolacji chora z pozytywnym wynikiem testu przysługuje 15zł za każdy dzień izolacji. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

osoba z pozytywnym wynikiem jest chora-chocby nie miala objawow ,nie wziela l-4 ,z urzedu sanepid naklada  chorobowe..

gdy przeczytalem dokladnie przepisy to od razu zlozylem wniosek o zapomoge- jeszcze nie mialem wynikow testu a juz mialem kwarantanne z sanepidu, wynik przyszedl wieczorem  a i tak mi odmowili i przyznali chorobowe o ktore nie wystepowalem. od lekarza wzialem tylko skierowanie na testy,zadnego l-4 .

rozporzadzenie jest pojebane i tyle.......

Opublikowano (edytowane)

Teraz pojebało jeszcze bardziej, miałem tak jak Ty sytuację i od października tego roku już dostał byś 15zl za dzień. Gdybym nie był u lekarza a miał tylko test I leczył się sam w domu to wtedy dostał bym 1400🙆‍♂️

Opublikowano

ja u zadnego lekarza nie bylem -tylko teleporada, zadnej recepty nie mam zapisanej na ikp. 

gdyby to byla jakas wieksza kwota to bym sie do sadu odwolywal- test o 10, kwarantanna o 12, wniosek przez e puap wyslany o 14, wynik pozytywny o 17 czyli w chwili skladania wniosku spelnialem warunki uzyskanie zapomogi a nie chorobowego 🤣

Opublikowano
jacus napisał:

osoba z pozytywnym wynikiem jest chora-chocby nie miala objawow ,nie wziela l-4 ,z urzedu sanepid naklada  chorobowe..

gdy przeczytalem dokladnie przepisy to od razu zlozylem wniosek o zapomoge- jeszcze nie mialem wynikow testu a juz mialem kwarantanne z sanepidu, wynik przyszedl wieczorem  a i tak mi odmowili i przyznali chorobowe o ktore nie wystepowalem. od lekarza wzialem tylko skierowanie na testy,zadnego l-4 .

rozporzadzenie jest pojebane i tyle.......

Ale rolnik musi chorować minimum 30 dni to jak za 10 dni izolacji mogą chorobowe wypłacać?

Opublikowano
56 minut temu, Rogas71 napisał:

Ale rolnik musi chorować minimum 30 dni to jak za 10 dni izolacji mogą chorobowe wypłacać?

Normalnie, to jest chorobowe covidowe i zasady inne i dodatek jest 5zł co daje 15zl za dobę. Dla mnie śmieszne jest to że osobie zdrowej ale z pozytywnym wynikiem testu należy  się 1400 zasiłku, a osobie chorej już  nie🙃

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dla mnie śmieszne jest to że osobie zdrowej ale z pozytywnym wynikiem testu należy  się 1400 zasiłku, a osobie chorej już  nie🙃

Toż to KRUS... tu się dzieją takie rzeczy które się nawet fizjologom nie śniły xD

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Normalnie, to jest chorobowe covidowe i zasady inne i dodatek jest 5zł co daje 15zl za dobę. Dla mnie śmieszne jest to że osobie zdrowej ale z pozytywnym wynikiem testu należy  się 1400 zasiłku, a osobie chorej już  nie🙃

Bo chora leży i nie zarobi w tym czasie

A zdrowy zamknięty traci dniówki

Wiec wsxystko ok.

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

56 minut temu, Rogas71 napisał:

Jak zdrowej jak z pozytywnym wynikiem testu? Test to jednocześnie diagnoza i objaw.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Bo chora leży i nie zarobi w tym czasie

A zdrowy zamknięty traci dniówki

Wiec wsxystko ok.

Rysiu ten chory ma kwarantannę opisaną ,,izolacja" i ten zdrowy ma kwarantannę np. Na 10 dni, obaj nie mogą wychodzić z domu i temu pierwszemu nie dadzą zasiłku tylko 15zł za dzień a ten drugi ma 1400. Widzisz różnice?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DTaras napisał:

Jak zdrowej jak z pozytywnym wynikiem testu? Test to jednocześnie diagnoza i objaw.

No tak mają teraz w KRUS, nowy zapis wprowadzili, wczoraj rozmawiałem w tej sprawie telefonicznie bo mnie też to lekko mówiąc zdziwiło.

@Roki212

Tak, dodali jeden zapis. Pracownica placówki powiedziała że nie pierwszy  dzwonię w tej sprawie 🙂

• Like 1