Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaratusztrianizm był podłożem dla chrześcijaństwa. Druga kwestia w katolicyzmie nie ma wiary w jednego boga. Modlimy się do każdego świętego, matki boskiej,  Jezusa i innym błogosławionym a gdzie bóg poszedł na wczasy ?? Ile matka boska ma różnych odmian ? Jeżeli ktoś wierzy z jednego boga, modli się tylko do niego. 

Opublikowano

to nie religia jest zla tylko ludzie-z czego wynika islamski terroryzm ?

z kolonializmu-setki lat wyzysku przez europejczykow

z powstania izraela- jako rekompensate za holockaust, chrzescijanie wymordowali zydow a stracili bogu ducha winni palestynczycy.

z zimnej wojny- zsrr i polska zbroili,szkolili i finansowali swoich terrorystow a usa swoich

z wojny usa i polski z irakiem i afganistanem.

czyli -nie liczac punktu 1. mielismy bezposredni i osobisty[jako kraj] wklad w powstanie arabskiego terroryzmu.

zasialismy wiatr a zbieramy burze .........

Opublikowano

Jeśli religia ma w swych założeniach mordowanie innych to jest złem . Wystarczy przeczytać choćby kawałek PS aby się przekonać o " dobroci " Boga ( powinienem napisać z małej litery ) 

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Zaratusztrianizm był podłożem dla chrześcijaństwa. Druga kwestia w katolicyzmie nie ma wiary w jednego boga. Modlimy się do każdego świętego, matki boskiej,  Jezusa i innym błogosławionym a gdzie bóg poszedł na wczasy ?? Ile matka boska ma różnych odmian ? Jeżeli ktoś wierzy z jednego boga, modli się tylko do niego. 

🤦Modlimy się do jednego Boga, poprzez "pośrednictwo" Matki Bożej, świętych itd. Jest tyle książek o tym, jest Katechizm Kościoła Katolickiego, są nawet materiały na YouTube. Nie rozumiem dlaczego ludzie zamiast się dowiedzieć czegoś na dany temat u źródła, gdzie w dzisiejszym świecie nie jest to żaden problem, to wypisują takie bzdury.

Opublikowano
8 minut temu, jackasss napisał:

🤦Modlimy się do jednego Boga, poprzez "pośrednictwo" Matki Bożej, świętych itd. Jest tyle książek o tym, jest Katechizm Kościoła Katolickiego, są nawet materiały na YouTube. Nie rozumiem dlaczego ludzie zamiast się dowiedzieć czegoś na dany temat u źródła, gdzie w dzisiejszym świecie nie jest to żaden problem, to wypisują takie bzdury

Masz rację , tak jest napisane w Katechizmie Kościoła Katolickiego . Ale czy aby na pewno  w Piśmie Świętym .

Opublikowano

w pismie swietym nowego testamentu matka boska owszem wystepuje w kilku wersach-narodzenie, ucieczka do egiptu-ale o to o uchodzcach wiec sie nie liczy-, zaginiecie w swiatyni, wesele w  kanie glilejskiej, droga krzyzowa i ukrzyzowanie.. nic tam nie ma o czestochowie i toruniu .......................

katechizm kosciola katolickiego w wiekszosci niewiele ma wspolnego z naukami jehoszui a juz sam koscilol jako instytucja to prawie zero- chocby to ze w rzymie a nie w jerozolimie urzeduje nastepca- nie nie jezusa-tylko sw piotra.. tak naprawde tworca chrzescijanstwa byl sw szawel zwany pawlem to on zapoczatkowal kosciol instytucjonalny..

• Like 1
Opublikowano

Sola scriptura to u protestantów 😉. W kościele katolickim obowiązuje także tradycja, a Pismo Święte interpretuje się w kontekście całości tekstu, nie pojedynczych cytatów. W przeciwnym wypadku można by poprzeć każdy " absurd" PŚ. Nie cytuj poprzednich postów 😉

Opublikowano

bez przesady tyle nawet nie istnieje😛,

kosciol rozpada sie powoli-jest na tyle duzy ze to moze trwac wieki, ma za duzo majtku zeby tak sobie upasc.. kto bedzie obslugiwal te koscioly,klasztory , bydynki ??

za chwiel bedzie tak jak na zachodzie-nie bedzie wiernych koscioly poapdna w ruine, ze sa zabytkami nie wolno zburzyc wiec beda w galeriach pokazywac zdjecia jak te z francji..

ostatni zakonnicy wymraz za 20-30 lat i zostana niedobitki-kto to bedzie utrzymywal,wieziena sie zrobi jak za rozbiorow ??   chyba osrodki dla uchodzcow.

sa klasztory gdzie najmlodsza zakonnica ma ponad 50 lat a dostaja miliony od panstwa na remonty,biznesy -jaki to ma sens ??

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

bez przesady tyle nawet nie istnieje😛,

kosciol rozpada sie powoli-jest na tyle duzy ze to moze trwac wieki, ma za duzo majtku zeby tak sobie upasc.. kto bedzie obslugiwal te koscioly,klasztory , bydynki ??

za chwiel bedzie tak jak na zachodzie-nie bedzie wiernych koscioly poapdna w ruine, ze sa zabytkami nie wolno zburzyc wiec beda w galeriach pokazywac zdjecia jak te z francji..

ostatni zakonnicy wymraz za 20-30 lat i zostana niedobitki-kto to bedzie utrzymywal,wieziena sie zrobi jak za rozbiorow ??   chyba osrodki dla uchodzcow.

sa klasztory gdzie najmlodsza zakonnica ma ponad 50 lat a dostaja miliony od panstwa na remonty,biznesy -jaki to ma sens ??

Zobacz kto na zachodzie Europy obsługuje Kościoły, w Belgii dyskoteki są w niektórych.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jackasss napisał:

Taaa kościół się rozpada już od ponad 2000 lat.

Może i tak , w końcu powstało całkiem sporo odłamów chrześcijaństwa . Jednak tym razem mamy doczynienia z całkowitym odrzuceniem  wiary przez osoby opuszczające kościół . Szybki przepływ informacji , łatwość przemieszczania się i rozwój choćby filozofii czy etyki przyspiesza ten proces .

Edytowane przez peugeot
Opublikowano
jacus napisał:

w pismie swietym nowego testamentu matka boska owszem wystepuje w kilku wersach-narodzenie, ucieczka do egiptu-ale o to o uchodzcach wiec sie nie liczy-, zaginiecie w swiatyni, wesele w  kanie glilejskiej, droga krzyzowa i ukrzyzowanie.. nic tam nie ma o czestochowie i toruniu .......................

katechizm kosciola katolickiego w wiekszosci niewiele ma wspolnego z naukami jehoszui a juz sam koscilol jako instytucja to prawie zero- chocby to ze w rzymie a nie w jerozolimie urzeduje nastepca- nie nie jezusa-tylko sw piotra.. tak naprawde tworca chrzescijanstwa byl sw szawel zwany pawlem to on zapoczatkowal kosciol instytucjonalny..

Jesteś swiadkiem jechowy?

Opublikowano

Dobrzy dobrzy wszyscy są dobrzy,do rany przyłóż tylko jak mówią o Kościele Katolickim to nie wiedzieć czemu jakby coś w nich niedobrego wystąpiło.

Opublikowano

No poczytaj sobie co mówią piszą co u protestantów się dzieje. Katolik to wrog nr 1 współczesnego świata.

Opublikowano

rozmawiałem z jechowymi kilka razy. bardzo miło się zachowywali.

Opublikowano

Mi jako praktykującemu , i w domostwie tak samo w uszy kole promcja i reklama szczypek ,

bardzo to w mojej ocenie zle sie dzieje w instytucji . 

Nie stety z tego powodu wielu w tym ja troche mniej praktykuja , bo w glowie mi sie to miesci .

Opublikowano
V12 napisał:

Mi jako praktykującemu , i w domostwie tak samo w uszy kole promcja i reklama szczypek ,

bardzo to w mojej ocenie zle sie dzieje w instytucji . 

Nie stety z tego powodu wielu w tym ja troche mniej praktykuja , bo w glowie mi sie to miesci .

Nawet jak hierarchia głupoty robi i mówi to nie ma co ustawac w modlitwach i praktykach religijnych tego szatan chce. Dużo księży którzy przeszli na tamta stronę robi w Kościele krecia robotę.

Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

rozmawiałem z jechowymi kilka razy. bardzo miło się zachowywali.

A jak sie mieli zachowywac ??? to socjotechnika , majac wplynac na Ciebie. 

Ten sam mechanizm dziala , w sferze , doradcow , reklamiarzy , przedstawicieli . 

Maja chwalic tylko zalety , wad nie ma. 

Opublikowano
pafnucy napisał:

gadasz aby gadać. o konkrety pytam.

Na YT pełno świadectw byłych członków śj. Z pierwszej ręki będziesz miał. Jak każda sekta najpierw są do rany przyłóż a potem odseparuja cie od rodziny znajomych. KK nakłania do życia zgodnego z wolą Bożą ale do niczego nie zmusza masz wolnosc

Opublikowano
22 minuty temu, akooo napisał:

Jesteś swiadkiem jechowy?

oczywiscie ze nie. skad ci to przyszlo do glowy, gdybys nie zauwazyl to martwi mniekkondycja dzisiejszego kosciola i kryzys wiary. 

znasz takie stare powiedzenie-przez czytanie dziel lenina nikt od kosciola nie odszel za to przez sluchanie kazan probosza wielu .........

mierzi mnie poprostu hipokryzja i obluda-dzisiejszy koscilo instytucjonalny ma niewiele wspolnego z naukami ciesli z nazaretu......sluchaj takiego jedraszewskeigo kazdemu prawdziwemu chrzescijaninowi slabo sie robi...

mam sasiadow swiadkow-dokladnie to matka ,corka i wnuczka, ziec jest niewierzacy-ale to lubelak,ziomek zetorka, wiec czort go wie moze jakis szatanista 😛. mlodszy ziec tez chyba swiadek-nie jestem pewny. rozmawiam z nim chyba codziennie ,najczesciej na dzien dobry sie nie konczy, to mili ,uczynni ludzie.