Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekonanie, że noszenie maseczek w przestrzeniach zamkniętych „może spowalniać krążenie koronawirusa” wzięło się z kilku badań prowadzonych w marcu, lecz żadne z nich nie było „randomizowane” tj. przeprowadzone według reguły grup porównawczych, co mogłoby dać jakiś ściśle naukowy punt widzenia na tę sprawę. Do marca zresztą Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odradzała noszenie maseczek poza szpitalami zakaźnymi (gdzie groźne mogą być inne patogeny), gdyż randomizowane badania z ostatnich 10 lat wskazywały, że noszenie maseczek w powierzchniach zamkniętych nie ma żadnego wpływu na ochronę przed wirusowymi chorobami układu oddechowego (tylko „ubiór kosmonauty” miałby być skuteczny). Wówczas WHO twierdziła, że maseczki mogą dać jedynie „złudzenie bezpieczeństwahttps://strajk.eu/holandia-i-kraje-skandynawskie-odrzucaja-noszenie-maseczek/

Opublikowano

Ywa ale właściwie o wuj tobie chodzi? zachęcasz do nie noszenia, czy co? otruć cię chcą tymi szmatami? nie pasuje tobie to nie noś. 

Opublikowano

A opinie drugiej strony nie interesują Cię, może masz znajomych pracujących w szpitalach.

Opublikowano (edytowane)

Ywa. chcesz mnie przekonać że maseczki to ściema. a wirus to wymysł? pójdź do zakaźnego z niby tymi chorymi na cowid. weź nagraj film jak całujesz ich, przebywasz tam z nimi kilka godzin bez żadnej odzieży ochronnej... no coś w tym stylu. wtedy przyznam tobie rację jak nie zachorujesz. bo wyżywanie się debili na niewinnych ekspedientkach jedynie po to .żeby zaistnieć w internecie to żałosne dla mnie.

a tak swoją drogą, ta kretynka którą pokazywali w Wydarzeniach w Polsacie, dużo lepiej wyglądała w majtkach na głowie, niż bez.:D

ciekawe czy świeżo zdjęte? 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jazda za kilka chwil się zacznie, ale do normalności covidowej wraz z  rozpoczęciem okresu grypowego. Pafnucy jeśli maseczka poprzez owo rozporządzenie daje Ci poczucie bezpieczeństwa to ją noś po prostu, niech działa choćby uspokajająco na psychikę. To już coś..

Opublikowano

mi maseczka daje poczucie bezpieczeństwa jak ktoś nie prycha mi w twarz dzięki niej. sam dla siebie maseczki nie potrzebuję.

Odważysz się na taki krok jak zaproponowałem w poprzednim poście?

Opublikowano

A wzięliście pod uwagę, że są "maski" i maski? Jak się powinno tym posługiwać? Iż prawidłowo to zejdzie ok 10 sztuk na dzień plus drugie co suszy się w domu? Weź pafnucy mi pokaż jak do zakaźnego w masce wchodzisz, potem kłócisz się z ordynatorem: że jedna wystarczy, że ta szyta bez filtra jest bawet lepsza od tych ich z oddziału itd itp. To są odrębne tematy.

Opublikowano

Ile sterylnych maseczek dziennie zużywacie uczciwie? 

Jacuś nie spłycaj, bo moje zdanie od początku jest niezmienne. Pod nos wkleiłam Ci przecież pracę z UJ o istnieniu wirusa i jego odkryciu.

Opublikowano
3 godziny temu, pafnucy napisał:

a tak swoją drogą, ta kretynka którą pokazywali w Wydarzeniach w Polsacie, dużo lepiej wyglądała w majtkach na głowie, niż bez.:D

ciekawe czy świeżo zdjęte? 🤔

najlepsze takie co najmniej tydzień nie zdejmowane

Opublikowano
9 godzin temu, Ywa napisał:

Ile sterylnych maseczek dziennie zużywacie uczciwie? 

Jacuś nie spłycaj, bo moje zdanie od początku jest niezmienne. Pod nos wkleiłam Ci przecież pracę z UJ o istnieniu wirusa i jego odkryciu.

ja zadnej nie uzywam-gdy musze to mam w kazdym ciagniku i samochodzie po materialowej i wkladam. 

od plynu dezynfekcyjnego dostaje uczulenia- gdy ze 2 razy porzadnie sie spryskalem to rece mi spuchly i nie moglem palcow zgiac i od tej pory udaje ze psikam.

wirus istnieje i to pewnie jak wszystkie od milionow lat,tylko troszke zmutowal jak wszystkie, po nim beda nastepne i nastepne- ta cala sytuacja wynika tylko i wylacznie z jednej rzeczy- INTERNET jest winny calemu korono-s-wiruso-kryzysowi...........................

najgorszy bedzie taki wirus przy ktorym bedzie trzeba myc nie tylko rece ale i nogi 🤣

Opublikowano
40 minut temu, jacus napisał:

ja zadnej nie uzywam-gdy musze to mam w kazdym ciagniku i samochodzie po materialowej i wkladam. 

Dyscyplina musi być-nie ważne czy sterylnie, odpowiedzialność spada na jednostkę. 

Kiedy lud ładnie podporządkowany łatwiej o kolejne rozdanie/przetasowanie. Korona(virus) spadła im z nieba więc ten potencjał koniecznie trzeba wykorzystać.