Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj jacus trochę przyginasz to pacjent ma się prosić o test czy skierowanie. Pytam po co płacimy na ubezpieczenie skoro mamy się sami leczyć  ?

Po co wprowadzono Ustaw  Covidową  może przytoczę fragment niej ;  

29 listopada równocześnie weszły w życie tzw. ustawa covidowa(Nowe okno)(Link do innej strony) (ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z przeciwdziałaniem sytuacjom kryzysowym związanym z wystąpieniem COVID-19) oraz jej nowelizacja.(Nowe okno)(Link do innej strony). Dowiedz się jakie zmiany wprowadzają z nowych komentarzy dostępnych w LEX Ochrona Zdrowia!

Wspomniane przepisy wywołały niemałe kontrowersje w środowisku medycznym, m.in. za sprawą dodatków dla personelu zajmującego się pacjentami z koronawirusem. Ustawa wprowadza ponadto ważne zmiany związane m.in. z uproszczeniem zasad zatrudniania lekarzy spoza UE czy częściowym wyłączeniem odpowiedzialności lekarzy za błąd popełniony w czasie epidemii. Na czym dokładnie te zmiany polegają? W jaki sposób wpłyną one na działalność podmiotów leczniczych oraz zatrudnionego w nich personelu? Odpowiedzi znajdziesz w naszych nowych oraz zaktualizowanych komentarzach praktycznych!

• Like 1
Opublikowano

to co lekarz ma obdzwaniac swoich pacjentow i pytac jak sie czuja i czy sa zdrowi ??

ja zadzwonilem do osrodka zdrowia -nie mamy lekarza rodzinnego tylko nzoz- odebrala pielegniarka,zapisala numer , za pol godziny lekarka oddzwonila, mowie ze jestem chory i chyba swirus mnie dopadl, za godzine skierowanie na badanie-i 5 minut potem sms z zaproszenie na 11 na testy, niestety na drugim koncu powiatu wiec zadzwonilem do pobliskiego, mozna przyjechac bez zapisu, 5 osob w kolejce, ledwo wrocilem do domu -juz decyzja sanepid- u o kwarantanie , sms o zalozeniu aplikacji a jeszcze nie mialem wyniku testu 😛, wynik kolo 18 i wolne 2 tygodnie z tego 6 dni wyjete z zyciorysu,na szczescie sobota po swietach byla piekna i ciepla ,siadlem sobie kolo domu do sloneczka i po paru godzinach wrocilem do zycia...

Opublikowano
37 minut temu, jacus napisał:

to co lekarz ma obdzwaniac swoich pacjentow i pytac jak sie czuja i czy sa zdrowi ??

ja zadzwonilem do osrodka zdrowia -nie mamy lekarza rodzinnego tylko nzoz- odebrala pielegniarka,zapisala numer , za pol godziny lekarka oddzwonila, mowie ze jestem chory i chyba swirus mnie dopadl, za godzine skierowanie na badanie-i 5 minut potem sms z zaproszenie na 11 na testy, niestety na drugim koncu powiatu wiec zadzwonilem do pobliskiego, mozna przyjechac bez zapisu, 5 osob w kolejce, ledwo wrocilem do domu -juz decyzja sanepid- u o kwarantanie , sms o zalozeniu aplikacji a jeszcze nie mialem wyniku testu 😛, wynik kolo 18 i wolne 2 tygodnie z tego 6 dni wyjete z zyciorysu,na szczescie sobota po swietach byla piekna i ciepla ,siadlem sobie kolo domu do sloneczka i po paru godzinach wrocilem do zycia...

A co Ty tak obstajesz za lekarzami nie pisałem by obdzwaniał lekarz swych pacjentów  tylko pisałem jak dzwonię to karze iść do apteki to coś dadzą  przy temperaturze 38,6 nie sądzisz że to dziwne trochę  ?

A potem liczba zgonów 500 albo i więcej

Opublikowano

na polkuli poludniowej zaczyna sie pora chlodniejsza-taka nasza jesien.

zetorki- 3700 zgonow na 1,3 miliarda ludzi to troche wiecej niz 500 na 36 milionow. gdyby porownac poziom zycia, higieny, opieki zdrowotnej i gestosci zaludnienia to roznica jest kosmiczna-na nasza niekorzysc.......

ja nie obstaje za lekarzami tylko stwierdzam fakt oczywisty ze trzeba zadac tych badan i skierowan ktorych sie potrzebuje-w pewny  wieku juz nie prosic o skierowanie na badanie tylko mowisz ja potrzebuje tego i tego, lekarz ktory leczy cie ze 30 lat wiez ze to nie fanaberia tylko potrzeba- ja mialem 20 lat pusta kartoteke i teraz niestety trzeba to odrobic.

Opublikowano (edytowane)

Ludzie mają być zdrowi jak żywność zatruta ludzie się najedzą i ilu padnie po takim jedzeniu .

Główny Inspektor Sanitarny wycofuje ze sklepów żywność i produkty szkodliwe dla zdrowia. Wykryto różne nieprawidłowości. Wyniki kontroli podano w aktualnym raporcie. Wycofane artykuły to głównie żywność, w której stwierdzono m.in. pałeczki salmonelli. Dystrybucją zajmowały się popularne sklepy i sieci w Polsce. Zobaczcie najnowsze wyniki kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Produktów nie wolno kupować, bo szkodzą zdrowiu! Kto kupił, powinien je zwrócić do sklepu. Zobacz ostrzeżenia GIS - które produkty mogą być szkodliwe? 

pesto,

parówkach z szynki,

kurkumie,

lodach M&M,

alkoholu Seagram’s Gin

filecie i mięsie z kurczaka,

popcornie,

energetykach,

snackach Finn Crisps,

środku na erekcję

w olejku, który zawiera THC

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.

Polacy bawią się w majówce bez masek i się nie boją .

https://www.facebook.com/WirtualnaPolska/videos/469847870737962

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ja jestem daleki aby kogoś urazić, ale prawda jest taka, że gdyby to była naprawdę zjadliwa epidemia, to nasza służba zdrowia pokazała jak świetnie jest (nie) przygotowana i (nie) pomocna😄 a teraz tylko pokazała jak świetnie umie liczyć.... Łóżka covidowe, a reszta chorych i potrzebujących pomocy ,,CZEKAĆ I ZDYCHAĆ". Dlatego im nie wierzę i mam gdzieś ich apele aby się szczepić gdzie wiem, że spora liczba lekarzy i pielęgniarek wg się nie zaszczepiła. Cyrk. 

Pytałem ile po chorobie mam odczekać ze szczepieniem.... Yyy pół roku....

-Co? Skąd Pan wie że pół?

- yyy bo tak. 

A co jeśli rok? albo wg nie trzeba??? Trzeba pytania takie zadawać. Co takiego jest w tych szczepionkach? Zna ktoś skład? 

-

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak znam . 

JEST BEZPIECZNA I BARDZO DOBRA ZWIE SIĘ PREPARATEM JAK OPRYSKI ZASTOSOWAĆ PREPARAT TAKI I TAKI .

Produktem medycznym i nikt za ten preparat nie bierze odpowiedzialności .

Opublikowano

ja poczekam pare lat, aż przedstawi ktoś jakieś wyniki badań tylko konkrety a nie bajania korporacyjne i nagonka psychopatów u władzy. 

• Thanks 1
Opublikowano

Goofy rozumiem że w razie choroby też będziesz konsekwentny w swych założeniach i nie będziesz szukał pomocy lekarskiej tylko poczekasz parę lat aż ktoś przedstawi sprawdzony przez lata , satysfakcjonujący Ciebie dowód skuteczności leczenia .

Opublikowano

Jakiej pomocy? Takiej jak otrzymałem gdy ostatnio zachorowałem? Pocałowałem klamkę w przychodni a lekarz kazał se radzić i w razie wzywać pogotowie... Bez obaw będę konsekwentny bo będąc ostatnio na sorze, kazali wszystkim czekać parę godzin nawet dwóch chłopów z ranami szarpanymi od piły motorowej musieli czekać czemu? bo jeden lekarz był i łaził bez żadnej maseczki od pacjenta do następnego. 

Jest syf i zakłamanie. Ludzi traktuje się jak trendowatych, aby nie leczyć jak się należy, a jak nikt nie widzi sidzą tam wszyscy bez masek, bez niczego i popijają kawę. 

• Like 2
Opublikowano

swirus tylko pokazal w pelnym swietle zapasc polskiej sluzby zdrowia..

na wlasne oczy widzialem jak pacjenci po 8 godzinach czekania na sor-ze zamowili sobie pizze bo zglodnieli. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

swirus tylko pokazal w pelnym swietle zapasc polskiej sluzby zdrowia.

A Tobie co? Taki Kozak z ciebie? 

Opublikowano

gdy mialem s-wirusa tez po nocach nie spalem,ale  na szczescie mi przeszlo ,ale tak nie do konca..

od paru lat jestem stalym klientem sluzby zdrowia i to nie takiej powiatowej tylko uniwersyteckiej i prywatnej.wiec z wlasnego doswiadczenia widze jak to wyglada.

niestety demoralizacja i znieczulica to staly element nie tylko polskiej sluzby zdrowia -to drugie imie "medykow" sa lekarze z powolania ale to wyjatki..

przedtem rodziny przyszly do chorego nakarmily go, umyly , przyniosly jedzenie, do tego czesto zajely sie samotnymi . czasami jakas kasa dla personelu ,teraz czesciej upominki- o kawe,czekoladki,kwiaty nikt w dyzurce nie musial sie martwic.

lezalem niedawno w pokoju kolo dyzurki pielegniarek-drzwi byly otwarte, w nocy nie spalem, pielegniarki tez-byly dwie pacjentki z problemami, wiec sporo sie nasluchalem o kondycji polskiej sluzby zdrowi i jak to wyglada- mlode adeptki mialy staz a stare je szkolily podczas nocnych rozm polakow, wiec wiem ile naprawde zarabia personel medyczny co robi albo i nie..