Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Już wiedzą że  zadziała szczepionka, ekspresowo wszystko sprawdzone 👍😎🤦‍♂️

Ciekawo skąd to wiedzą, ba ciekawsze skąd wiedzą że jest nowa mutacja, wyizolowali ja? 

Opublikowano (edytowane)

Wiedzą bo badali w Anglii ma 21 nowych mutacji - Niemcy pozamykali lotniska wszystkich testują świat zamknie się znowu coś mi tu nie pasuje .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Wiedzą bo badali w Anglii ma 21 nowych mutacji - Niemcy pozamykali lotniska wszystkich testują świat zamknie się znowu coś mi tu nie pasuje .

Jak badali? Kiedy wyizolowali wirusa?, Toć to wielki sukces.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

A gdzie są księża nie widzę czyli jak ostatnia grupa .

Przecież to służby mundurowe.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

) i służby mundurowe, w tym wojsko.

Wojsko powinno być testowane na okoliczność , ilu już jest po. Zaręczam że mało byłoby przed. A potem porównać z ewidencją zgłoszonych przypadków. Wyszedłby cyrk na kółkach. 

55 minut temu, galan99 napisał:

Niemcy pozamykali lotniska wszystkich testują świat zamknie się znowu coś mi tu nie pasuje

U nas powtórka z ubiegłego roku, czyli wszyscy wracają na siłę z zagranicy. Nikt nic nie wie i nikt nad tym nie panuje. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Rrolniik napisał:

Politycy mówili że szczepionka chroni przed zachorowaniem, czyli przed zarażeniem i roznoszeniem wirusa już nie? Skuteczność jest dyskusyjna bo według fajzera 90 czy tam 95% ale dane z badań odnośnie ilości osób badanych oraz ilości zachorowań z dwóch grup porównawczych mówią co innego.

Szczepionka na grypę pomaga przejść łagodnie chorobę w przypadku zachorowania. To szczepionka na Covid ma chronić przed zachorowaniem, czy przed złagodzeniem objawów choroby ? I taka ciekawostka.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-kosiniak-kamysz-moge-zaszczepic-prezydenta-duda-odpowiada/hv53xmr,79cfc278

Nie chodzi o to, jak długo badasz dany lek, tylko na przykład jaką pulę osób przebadasz; tutaj było zrobione wszystko w przyśpieszonym tempie; nigdy świat nie rzucił wszystkich sił po to, by tak szybko odkryć szczepionkę - podkreślał. Wskazywał, że udało się przebadać lek w kilka miesięcy na takiej liczbie osób, jaką wcześniej badano kilka lat, bo świat zaangażował się w odkrycie szczepionki tak, jak nigdy wcześniej.

Wydaje mi się czy Władek leje wodę.

3 godziny temu, traktor11 napisał:

Nie chcę się tu mądrzyć  o łamanie naszej konstytucji ale chyba co niektórzy przyznają mi rację .

Szanuję wszystkich ludzi nawet ( polityków jako ludzi ) ale jak gnębią naród to woła o pomstę do nieba 

Ar 52 ust 1 Konstytucji RP
Każdemu zapewnia się wolność poruszania się po terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyboru miejsca zamieszkania i pobytu.
Jedynie zasadne by było gdyby był wprowadzony
ar 228 ust 1.Konstytucji RP . 

W sytuacjach szczególnych zagrożeń, jeżeli zwykłe środki konstytucyjne są niewystarczające, może zostać wprowadzony odpowiedni stan nadzwyczajny: stan wojenny, stan wyjątkowy lub stan klęski żywiołowej.
I w takiej sytuacji wszystkie ograniczenia są zasadne po wprowadzeniu stanu 

Popatrz Francja wprowadziła ograniczenia, Niemcy chyba już wprowadzają. Tam nikt nie krzyczy o wolności, tylko u nas się to robi ?

1 godzinę temu, mirro napisał:

U nas powtórka z ubiegłego roku, czyli wszyscy wracają na siłę z zagranicy. Nikt nic nie wie i nikt nad tym nie panuje. 

Największa głupota chyba. Ewentualnie państwo dba o rodaków za granicą na święta.

Opublikowano
28 minut temu, dsbh napisał:

Popatrz Francja wprowadziła ograniczenia, Niemcy chyba już wprowadzają. Tam nikt nie krzyczy o wolności, tylko u nas się to robi ?

Bo tam w imię wolności dostają wpie...ol od policji i to regularnie co sobotę i jakoś Bruksela tego nie widzi 

• Like 2
Opublikowano

Ich policja, ich wp***dol. A że regularnie, to widać stawiają na konsekwencję w działaniu. My już mieliśmy swoją wiosnę ludów i skończyło sie podziękowaniami Papierza dla Carycy Katarzyny za wstrzymaniem wolnościowej zarazy co to miała wyjść z Polski. Wszystkich nie zbawimy a czemu dupsko ma nas boleć?

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

jak zaczną bardziej chorować to sami się po szczepionki bedą obywatele zgłaszać .  W tym szalenstwie jest metoda 

dokładnie tak, poszukajcie danych z USA z 18 grudnia, oficjalne dane na 112tys. zaszczepionych 3150 osób jest niezdolnych do pracy, ma problemy z codziennymi czynnościami oraz potrzebuje leczenia, już biegnę się szczepić xD

1 godzinę temu, dsbh napisał:

Leje i to z grubej rury.

Opublikowano
20 godzin temu, dsbh napisał:

Szczepionka na grypę pomaga przejść łagodnie chorobę w przypadku zachorowania. To szczepionka na Covid ma chronić przed zachorowaniem, czy przed złagodzeniem objawów choroby ? I taka ciekawostka.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-kosiniak-kamysz-moge-zaszczepic-prezydenta-duda-odpowiada/hv53xmr,79cfc278

Nie chodzi o to, jak długo badasz dany lek, tylko na przykład jaką pulę osób przebadasz; tutaj było zrobione wszystko w przyśpieszonym tempie; nigdy świat nie rzucił wszystkich sił po to, by tak szybko odkryć szczepionkę - podkreślał. Wskazywał, że udało się przebadać lek w kilka miesięcy na takiej liczbie osób, jaką wcześniej badano kilka lat, bo świat zaangażował się w odkrycie szczepionki tak, jak nigdy wcześniej.

Największa głupota chyba. Ewentualnie państwo dba o rodaków za granicą na święta.

No tak dokładnie :)

Ale czemu mamy patrzeć na zachód czy my jako Naród Polski nie mamy swego zdania tylko zaciągamy wszystko z zachodu a przy tym zatracamy swoją suwerenność i tradycję .

W latach 80/90 krzyczano że mamy obce wojsko teraz pytam co niema obcych wojsk w naszym kraju ?

Przecież dla rolników nic się nie mieniło  a śmiem twierdzić że jest gorzej 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Kilka dni temu osoba w rodzinie przegrała z wirusem. Masz rację. Małpujemy wszystko z zachodu, powinniśmy jednak zachować zdrowy rozsądek. Przykłady. Rząd sprowadził rodaków z Anglii i mogą ale nie muszą być na kwarantannie, mogą sobie zrobić badanie jak chcą. Dzięki temu, mogę ale nie muszę, możemy mieć nową odmianę wirusa. Kolejny przykład świąteczny. Kolejka, zachowuje ponad 2 m odległości od osoby przede mną a na dosłownie plecach mam kilka osób. Nie wiem, braknie im ku..a czy coś innego mają na myśli. Ciekawe co będzie w sylwestra na Sor-ach, też zabraknie myślenia wcześniej ?

Opublikowano

Tu też masz rację trzeba zachować zdrowy rozsądek ale Rząd ma nas za debili i tępaków gdyby wprowadził ar 228 ust 1 nie było by tematu a tak przepychają rozporządzenie po nocach ( bo nie ustawy ) i wciskają nam ciemnotę .

Niszą naszą gospodarkę na rzecz marketów  i  hipermarketów 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Już pierwsze osoby mają szczepić w Polsce, a miały  być szczepienia po nowym roku. Szybko przekierowali szczepionki do Polski🤔 przejeżdżałem przez miasteczko dziś  to ludzi wszędzie multum w marketach 🤦‍♂️ Gdyby była  prawdziwa epidemia to fikali by w tych kolejkach co stoją.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, traktor11 napisał:

Przecież dla rolników nic się nie mieniło  a śmiem twierdzić że jest gorzej 

Chłopie o czym piszesz poczytaj historię albo zapytaj rodziców . Stanie przez tydzień w kolejce po nawozy , węgiel za sprzedaż żywca nowe maszyny dla wybrańców z przydziału albo dla PGR RSP a stare sprzedawali dwukrotnie drożej niż nowe ,samochody , Płatność dewizami przydziały albo pół na pół  zł /dewizy .Kasy było w bród tylko gówno za nie kupiłeś .Zanim napiszesz pomyśl i rusz wyobraźnię 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

RU68 dokładnie pamiętam tamte czasy jak stało się za papierem toaletowym godzinami jak było wszystko na kartki ale nie było takiej obłudy jak teraz było ciężko ale sąsiad garnoł się do sąsiada a teraz popatrz co dzieje się .

To Ty pomyśl zanim co napiszesz żywiec po ile mamy za kilogram  ? Odpowiedz mądralo  ? Cena zboża oscyluje praktycznie w tej samej cenie od wielu lat a środki produkcji ON ,nawozy itd .poszły ile w górę .

Burak plantatorom z KSC wychodzi mniej jak 100 zł za tonę 

No teraz wytłumacz mi to Mądralo ?

Edytowane przez traktor11
Opublikowano

Coś, przed czym w świecie nic nie uciecze,
Co gnie żelazo, przegryza miecze,
Pożera ptaki, zwierzęta, ziele,
Najtwardszy kamień na mąkę miele,
Królów nie szczędzi, rozwala mury,
Poniża nawet najwyższe góry.
(czas)

Ludzie nie mają czasu gonitwa za czym ? Wszystkiego mało a dlaczego bo chcemy coraz więcej i więcej ale czy tak warto trzeba  się zastanowić ? .

Pędzimy zanim się obejrzymy dotknie nas starość i co dalej jak to się zwie CZAS ucieka i dopadnie każdego .

• Thanks 4
Opublikowano

Jak jestem w wawie to na tych 3 czy 4 pasach tyle aut ze to mi przypomina dróżki w mrowisku i prawda jest taka czy tam 100 osób umrze to nikt nawet nie zobaczy różnicy a na wsi jest się kimś.

• Like 2